• Mon cours d´informatique
          • Mon cours d´informatique

          •  

            V talentovke sme si počas hodín francúzštiny vymenili pozície. Siedmaci sa postupne menia na učiteľov. Po hodine matematiky, ktorú pripravil Jakub, sme sa ocitli na hodine informatiky. Nina sa dokonale vžila do kože učiteľky a žiakom, najmä chlapcom, pripravila vo francúzštine výbornú prezentáciu. Ako správna učiteľka nezabudla na spätnú väzbu. Vedomostný kvíz dopadol na jednotku, chlapci sa predbiehali vo vypĺňaní pracovného listu. 

            Nina, bravo!!!

            Martina Bryndzová

            Foto

        • Okresné kolo v stolnom tenise žiaci ZŠ
          • Okresné kolo v stolnom tenise žiaci ZŠ

          •       Na pôde ZŠ Sibírska sa uskutočnila súťaž v stolnom tenise žiakov ZŠ. Toto podujatie organizovalo Krajské športové centrum v Prešove za pomoci ZŠ Sibírska. Na tomto športovom podujatí si prišli zmerať svoje stolno- tenisové schopnosti žiaci z okresu Prešov. Boli to ZŠ Šrobárová, Májové námestie, Šmeralova, Petrovany, Sedlice,   sv.Gojdiča, V. Šariš. Turnaj bol organizovaný a rozdelený do troch skupín , v ktorej hral každý s každým. Našim chlapcom zo ZŠ Šmeralova nestačili sily na konkurenciu a nepostúpili do finálových zápasov. Družstvo bolo v zložení Šimon Ščislák, Lukáš Bacher, Matej Staš všetci z 9.A. triedy a Alex Kašprišin žiak triedy 8.A.

                 Všetkým chlapcom veľká vďaka za ich bojovnosť a reprezentáciu školy. Napriek tomu, že sa nevenujú stolnému tenisu , tak dosiahli pekné úspechy.

             

            Maľcovský

            Foto

          • ŠKOLA SNOV

          • Zamýšľali ste sa  niekedy nad tým, ako by mohla vyzerať škola, ktorú by ste chceli navštevovať? Mala by byť iná? Mala by mať veľký priestor? Mala by byť v lese? Alebo v inom netradičnom prostredí? Žiaci z 11. odd. ŠKD svoje predstavy majú. Nakreslili školu svojich snov. Ich výtvarné práce sme zaslali do súťaže eTwinning. Výtvory našich žiakov si môžete pozrieť na linku:

            https://padlet.com/etwinningsvk/apxyllpw75qiwti7

             Mgr. Tamara Škovránková

        • VEDECKÁ HRAČKA očami 5.E
          • VEDECKÁ HRAČKA očami 5.E

          • Dňa 8. 11. 2022 sa žiaci 5.E triedy zúčastnili interaktívnej výstavy vedeckých hračiek v Štátnej vedeckej knižnici v Prešove. Výstava pod názvom  TECHNIKA – VEDECKÁ HRAČKA sa organizuje počas „Týždňa vedy a techniky“. Približuje techniku a niektoré jej pojmy a fenomény prostredníctvom vedeckých hračiek.

            Veľmi nás zaujala spomínaná výstava a potrápila nejednu hlavičku pri lúštení záhad a hlavolamov. Práve interaktivita bola pre žiakov „veľkým magnetom“ a ani nevieme ako nám zbehol ten čas 😊

            Mgr. Z. Kmecová

            Foto

        • Zážitkové čítanie v knižnici Slniečko
          • Zážitkové čítanie v knižnici Slniečko

          • Dňa 7. 11. 2022 zavítali žiaci 7. E do knižnice Slniečko, aby sa započúvali do príbehu chlapca s neobyčajnou tvárou. Pani knihovníčka si pripravila zážitkové čítanie z knižného bestselleru s názvom Obyčajná tvár, ktorý sa stal podkladom pre rovnomenný hollywoodsky film.  Čítanie úryvkov z knihy a sprievodné aktivity nás inšpirovali k vážnym rozhovorom o medziľudských vzťahoch, empatii, predsudkoch, tolerancii. Začítajte sa do hodnotiacich komentárov samotných žiakov, čo si z knižnice odniesli:

            Laura Ščamburová: „ Dnes sa mi v knižnici veľmi páčilo. Páčila sa mi atmosféra a príbeh z knihy Obyčajná tvár, ktorý je sfilmovaný. Je to príbeh o chlapcovi Augustovi, ktorý mal znivočenú tvár a život plný trápenia. Zo začiatku nemal žiadnych kamarátov, kvôli svojmu výzoru. Neskôr  však všetci zistili, že je celkom fajn a nemôže za to, ako vyzerá. Ponaučenie z toho vyplýva, že nikdy nemáme súdiť ľudí podľa toho ako vyzerajú, ale podľa toho, akí sú.

            Okrem čítania úryvkov sme hrali zaujímavé hry, ktoré boli veľmi poučné. Napríklad, hra s papierovými srdiečkami, pri ktorej nám pani knihovníčka čítala rôzne situácie, ktoré určite každý z nás už niekedy zažil. Prečítala nám niekoľko takýchto situácií a zakaždým, keď sme mali pocit, že sa to už niekedy stalo, tak sme mali natrhnúť srdiečko. Výsledkom tejto hry bolo zistenie, že ak niekomu ublížime, ráňame aj jeho srdce a hoci sa časti srdca zošijú, ostávajú jazvy na srdci.“

            Lenka Sopková: „ V knižnici sa mi páčilo. Cítila som sa príjemne a pani knihovníčka bola milá. Bavila ma hra so srdiečkom. Bolo to pekné a emotívne. Naučila som sa niečo nové. Veľa som si z toho zapamätala. Páčila sa mi aktivita o výbere spolužiaka, s ktorým by som chcela sedieť v školskej lavici. Vďaka nej som si uvedomila, aké nebezpečné môžu byť predsudky, ktoré si ľudia vytvárajú bez bližšieho spoznania iného človeka. Som rada, že som sa zúčastnila podujatia a teším sa na ďalšie.“

            Nina Konečná: „Dnes sme boli v knižnici Slniečko. Rozprávali sme sa o knihe a filme Obyčajná tvár. Mali sme aj rôzne aktivity. Bolo to veľmi pekné, páčilo sa mi tam. Teta knihovnička bola veľmi milá a príjemné sa s ňou rozprávalo. Mali sme aktivitu so srdiečkom, kde sme pri každom zlom skutku museli kúsok odtrhnúť. Bolo to dobré na zamyslenie, aby sme to už nerobili, ale aby sme skôr ľuďom pomáhali. Mne sa v knižnici veľmi páčilo. Určite si tam prídem niekedy vypožičať knihu. Dúfam, že tam ešte niekedy pôjdeme.“

             

            Autorka príspevku: Andrea Mladá a žiačky 7. E

            Foto

        • M VsAZ v cezpoľnom behu 2022
          • M VsAZ v cezpoľnom behu 2022

          • V daždivom počasí sa v sobotu konali M VsAZ v cezpoľnom behu. Usporiadateľom tohto behu bol Východoslovenský atletický zväz, BK Steel Košice a Active life Košice. Samotný  okruh , na ktorom sa behal tento pretek bol v prekrásnom prostredí parku Anička v Košiciach. Povrch bol trávnatý a bohužiaľ z dôvodu intenzívneho dažďa premočený a zablatený. Náš klub  Junior Prešov mal zastúpenie v kategóriách od najmladšieho žiactva až po kategóriu najstaršieho žiactva. Všetci pretekári, ktorí absolvovali beh dostali po odbehnutí teplý čaj a sladkú odmenu. Víťazi na prvých troch miestach boli dekorovaní medailou a diplomom. V kategórii starších žiakov sa na treťom mieste umiestnil Martin Höger v tej istej kategórii dievčat na druhom mieste dobehla Evka Havírová a na treťom mieste to bola Alexandra Herdický.

            V behu mladšieho žiactva to v kategórii dievčat vyšlo a na druhé miesto dobehla Michaela Trusová a na šiestom mieste dobehla Bianka Gerčáková, ktorá počas behu nešťastne spadla a oslabila si tak možnosť obsadiť lepšie umiestnenie. Bohužiaľ v tej istej kategórii chlapcov to bolo nepopulárne štvrté miesto pre Paľa Frištyka, piate miesto obsadil Tomáš Goč, šieste miesto Martin Papcun, na siedmom mieste dobehol Oliver Troščák a hneď za ním na ôsmom mieste dobehol Daniel Moravčík. V najmladšej kategórii  chlapcov to bolo pekné piate miesto pre Adama Kendického , siedme miesto pre Jakuba Papcuna  a deviate miesto si vybojoval Matúš Leško. V kategórii najmladších dievčat to bolo siedme miesto pre Tinu Silvestrovú. Musím spomenúť aj pre náš klub nešťastnú kategóriu starších žiakov, kde si náš zverenec Samuel Repčík suverénnym spôsobom dobehol na prekrásne druhé miesto , ale po neskoršom preskúmaní traťových rozhodcov bola prvá štvorica , ktorá dobehla s náskokom do cieľa diskvalifikovaná, lebo sa zistilo , že nedodržali stanovenú trať. Bohužiaľ v športe sa takéto veci stávajú, ale to vôbec nevadí, lebo formu pred M SR ma Samo Repčík a nielen on , ale všetci , ktorí obsadili medailové umiestnenia fantastickú.

            Ďakujem všetkým športovcom z nášho klubu ŠŠK Junior Prešov za ich úžasnú reprezentáciu a zviditeľňovanie klubu, školy a samozrejme aj vlastných športových úspechov. Samozrejme veľké ďakujem rodičom a trénerom, ktorí obetujú svoj čas a podporujú takéto úžasné talentované deti.

            Maľcovský, Sedláková

            Foto

        • Úcta k starším a rodinné pečenie
          • Úcta k starším a rodinné pečenie

          • Koľko lásky sa zmestí do pohára na zaváranie? Určite veľa. Hlavne keď je vytvorený s detskou radosťou a ako darček pre starých rodičov. V ŠKD sme pripravili zmes na sušienky, ktoré si vnúčatá so starými rodičmi počas jesenných prázdnin upiekli. Veď čo je krajší dar, ako spoločne strávené chvíle so svojimi najbližšími? Voňavé sušienky chutili a rodinné pečenie potešilo, preto verím, že sa zopakuje. Takto sa októbrová myšlienka úcty k starším bude niesť celým rokom.

            13. oddelenie v ŠKD a PaedDr. Ambrová

            Foto

        • Nadané deti na Zelenom brehu
          • Nadané deti na Zelenom brehu

          • Trojdňové podujatie Logické sústredenie organizuje každoročne Centrum pedagogicko- psychologického poradenstva a prevencie v Sabinove. Ide o aktivitu iniciatívy Rozumieme nadaným, ktorá patrí medzi úspešné aktivity centra. Túto jeseň vyrazili do lokality Zelený breh opäť.

            Uprostred malebných lesov Slanských vrchov absolvovali prechádzku po okolí vodnej nádrže Sigord. Potom už nastúpilo riešenie logických úloh. Zamerané boli na rozvoj logického a matematického myslenia, priestorového úsudku a verbálneho myslenia. Išlo o úlohy finálových kôl Logickej olympiády pre najmenších a Logickej olympiády intelektovo nadaných žiakov 1. a 2. stupňa ZŠ.

            Prešli sa históriou Slovenska a hovorili o vlajke, štátnych symboloch, hymne, ústave, mestách a obciach aj o centrách, ako Bratislava, Košice a Prešov. Dozvedeli sa informácie o najzaujímavejších pamiatkach, slovenských pohoriach, národných parkoch, hradoch, zámkoch a slovenských osobnostiach. Záver       patril súťažnému kvízu.

            Intenzívnu intelektuálnu činnosť vyvažovali pohybové aktivity v rámci ranných rozcvičiek. Absolvovali tvorivé úlohy projektu Malý princ, vychádzajúce z jedinečného hudobného spracovania tradičného príbehu A.S. Exupéryho. Pod vedením logopéda rozvíjali slovnú zásobu a komunikačné schopnosti, pri ktorých pomohol i logopedický počítačový program, ktorý hravou formou učí deti správnu výslovnosť.

            Pri aktivite Si hviezda! sa deti dozvedeli, čo je potrebné pre "každý krásny deň" a vytvorili Plán budúcnosti. Rozvíjali svoju   kreativitu, keď   pracovali   s geometrickými tvarmi, ktoré   vystrihovali a nalepovali na výkres. Za úlohu mali vytvoriť niečo zaujímavé; niečo, čo sa im páči alebo nesie futuristické znaky. Prácu dotvorili kreslením.

            Čarovná krajina priniesla putovanie mapou začarovanej krajiny, ktorej cieľom bolo rozvíjanie slovnej zásoby, tvorivosti, výtvarných činností, budovania kamarátskych vzťahov, či úcty. Hlavolamy precvičili šikovnosť, predvídavosť, pozornosť a logické myslenie. Tréning koncentrácie ukrývali v sebe úlohy, zamerané na pozornosť a schopnosť rozmýšľať, a to aj v záťažových situáciách. Deti tiež vytvárali obrazy geometrických útvarov podľa osovej súmernosti.

            Ďalšou z výziev bol súbor 30-písmenkových bludísk. Pri práci s písmenami vytvárali účastníci heslá. Jedno popoludnie bolo venované hrám: dreveným hračkám (kockám), magnetickým hračkám, LaQ hračkám. a magnetickým stavebniciam Pixio. Pri aktivite Číselné kódy išlo o vytváranie logických postupností, skladanie písmen z dielikov, matematické hádanky, geometrické obrazce a písmenkové hádanky.

            Nechýbala ani didaktická pomôcka LOGIFORMS s troma úrovňami náročnosti, počas ktorých si rozvíjali logické myslenie, tvorivosť, fantáziu a predstavivosť.

            Na konci logického sústredenia získali všetci (účastníci) pamätný list. Organizátori podujatia konštatujú, že problematika rozvoja nadania a talentov na Slovensku nie je na Slovensku dlhodobo podchytená. A to aj napriek obrovskému záujmu zo strany detí, rodičov a učiteľov.

            Mgr. Ingrid Storinská, Mgr. Juliána Sedláková

            Foto

        • Tricklandia a Hrebienok 8A
          • Tricklandia a Hrebienok 8A

          • V jeden októbrový piatok sa žiaci 8.A zúčastnili výletu do Tricklandie v Starom Smokovci, kde zažili ilúzie vďaka krásne namaľovaným obrazom na stenách s námetmi slovenských ľudových povestí, rozprávok, ako aj reálií obcí a zámkov Slovenska, pri ktorých sa fotografovali a ocitli sa v ríši fantázie aspoň na chvíľku. Zažili aj pocit v dvoch antigravitačných miestnostiach, kde nevysvetliteľne nedokázali ovládať svoj mozog a niektorí aj žalúdka a vyskúšali si prejsť  najväčším zrkadlovým labyrintom v Európe. Po tomto trickartovom zážitku si hlavu prevetrali na túre na Hrebienok a k vodopádom Studeného potoka, ktorá  sa zdala byť zo začiatku pre niektorých náročná, ale zvládli to všetci úplne super. Pre niektorých bolo okrem prvej návštevy Tatier zážitkom aj cestovanie vlakom prvýkrát.

            S.Čančinová

            Foto

        • JESENNÁ VÝZDOBA NA NAŠEJ CHODBE
          • JESENNÁ VÝZDOBA NA NAŠEJ CHODBE

          • Sme v najfarebnejšom ročnom období, a preto aj naša chodba srší farbami a všelijakými strašidlami. Kto z vás by hľadal na oblohe čarodejnicu, hľadal by márne, pretože ona pristála na našej chodbe rovno do koša s jablkami. Veľké ďakujem patrí žiakom 3.C, 2.B a 5.oddeleniu ŠKD, ktorých šikovné ručičky nám chodbu krásne vyzdobili.

            Zapísala: S. Jursová, M. Valičková

            Foto

        • OLYMPIÁDA ZO SLOVENSKÉHO JAZYKA A LITERATÚRY
          • OLYMPIÁDA ZO SLOVENSKÉHO JAZYKA A LITERATÚRY

          • Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry (OSJL) je organizovaná ako postupová súťaž a je vyhlasovaná každoročne. Jej cieľom je prehĺbiť, upevňovať komunikačné zručnosti žiakov základných a stredných škôl v slovenskom jazyku, rozširovať záujem žiakov o sebavzdelávanie a samostatnú tvorivú činnosť.

            Olympiáda zo SJL (školské kolo) sa v našej škole realizovala 13. 10. 2022. Pozostávala z troch častí – online testu, transformácie textu a rétoriky. Zúčastnilo sa na nej 22 žiakov 8. a 9. roč. Na všetky spomínané časti dohliadala porota v zložení Mgr. J. Homolová, Mgr. M. Grocká a Mgr. J. Halčišáková. Po sčítaní všetkých bodov dosiahnutých v jednotlivých častiach súťaže na prvých troch miestach napokon skončili títo žiaci:

            1. Dominik Merčiak (VIII. C),

            2. Paulína Gogová (IX. C),

            3. Katarína Sučková (IX. A).

            Do okresného kola, ktoré sa bude konať prezenčnou formou 10. 11. 2022, postupuje Dominik Merčiak.

            Všetkým srdečne blahoželáme a Dominikovi želáme veľa úspechov v okresnom kole.

            J. Homolová

            Foto

        • Žiaci 8. B a 8. E si pripomenuli život a dielo Ľ. Štúra
          • Žiaci 8. B a 8. E si pripomenuli život a dielo Ľ. Štúra

          • Dňa 2. 11. 2022 žiaci 8. B a 8. E navštívili reprezentatívne priestory bibliografického oddelenia krajskej knižnice P. O. Hviezdoslava v Prešove na Hlavnej ulici 139, ktoré sa nachádzajú na druhom podlaží zrekonštruovanej historickej budovy starej školy zo 16. storočia. Budova sa nachádza v susedstve Konkatedrály sv. Mikuláša a Evanjelického kolégia v centre mesta.

            Cieľom návštevy bolo pripomenúť si 207. výročie narodenia významnej osobnosti slovenských dejín - Ľudovíta Štúra a spoznať jeho životný príbeh. Vďaka autorke a lektorke elektronickej prezentácie, Mgr. Andrei Sivaničovej, sme sa zo spomínania Štúrových druhov a spolupracovníkov dozvedeli, aké mal Ľudovít Štúr charakterové vlastnosti, aký bol žiak a koľko jazykov ovládal, obdivovali sme jeho rukopisy z čias štúdií v Prešporku i v Halle, čítali sme originálny text súdneho zatykača, vydaného na Štúra, Hurbana a Hodžu v revolučných rokoch, spoznali sme ženy, ktoré ľúbil, no neoženil sa s nimi, lebo sľúbil vernosť národu a vlasti.  

            Žiaci podujatie v knižnici hodnotili takto:  

            Nelly Kušníriková, 8. B : „Prednáška o Ľudovítovi Štúrovi bola veľmi zaujímavá, naučila som sa o ňom veľa nových vecí. Určite by som si to zopakovala.“

            Laura Hrabčáková, 8. E : ,,Bližší pohľad na život Štúra nám určite pomôže pri testoch a skúšaní. Zaujímavo a stručne prezentované."

            Maxim Ivanko, 8. E : ,,Bolo to zaujímavé, poučné a dozvedeli sme sa mnoho nových informácií."

            Šimon Migaš, 8. E : ,,Táto exkurzia bola veľmi zaujímavá. Oceňujem, že sme sa mohli odreagovať od školských povinností. "

            Isabel Garajová: ,,Bolo to v pohode. Páčil sa mi výklad a pekné priestory knižnice."

            A. Mladá

            Foto

        • Projekty
          • Projekty

          • Aj žiaci 5.E triedy sa zapojili do tvorby geografických projektov o Slnečnej sústave. Fantázii sa medze nekladú a tak to aj vyzeralo pri prezentácii žiackych prác. Okrem vedomostí žiaci preukázali svoju predstavivosť a zručnosť.

            PaedDr.Andrea Lupták Horvátová

             

            FOTO

        • Planetárium
          • Planetárium

          • V septembri sa už tradične v rámci hodín geografie uskutočnila exkurzia do Planetária. V premietacej miestnosti sme si pozreli  prezentáciu o Slnečnej sústave, planétach a ich mesiacoch. V observatóriu sme pozerali na nočnú oblohu, mali sme vysvetlené pohyby Zeme, ich dôsledky, dostali sme informácie o planétach a fungovaní vesmíru. Zamestnanci Planetária s nami ochotne diskutovali a zodpovedali naše zvedavé otázky. Veľmi sa nám tam páčilo a tešíme sa na ďalšiu návštevu. Žiaci 5.A, B, C, D, E triedy:-)

            PaedDr. Andrea Lupták Horvátová

             

            Foto

        • Exkurzia Prešov
          • Exkurzia Prešov

          • Dňa 21.10.2022 sa uskutočnila exkurzia z občianskej výchovy, ktorá bola venovaná mestu Prešov a jeho histórii. 

            Žiaci 6.C triedy prešli pešo historické jadro mesta Prešov a pri historický významných objektoch sa zastavili a povedali základné informácie (Floriánova brána, Bašta, Caraffova väznica, radnica, Kolégium, Bosákova banka, konkatedrála sv. Mikuláša, 49.rovnobežka). Najzaujímavejšou časťou exkurzie bola návšteva expozície Krajského múzea, kde sa žiaci dozvedeli o zaujímavých faktoch, histórii, osobnostiach a zaujímavostiach Prešova a celého kraja. 

            V tomto prípade skutočne platí, že lepšie raz vidieť ako stokrát počuť.

            PaedDr. Andrea Lupták Horvátová

            Foto

        • PRÍRODOVEDNÁ EXKURZIA
          • PRÍRODOVEDNÁ EXKURZIA

          • 3 plnohodnotne strávené dni…

             

            1.deň - zastavili sme sa neďaleko Prievidze, kde našou prvou zastávkou bol Hornonitriansky banský skanzen - baňa Cígeľ, pešia prehliadka do hĺbky 80-300m a 15min. banským vláčikom. Niečo wow . Ďalej sme pokračovali do Bojníc, odkiaľ sme sa dostali ku krásnej vyhliadke - Čajka v oblakoch. Keďže nám počasie prialo, aj výhľady boli skvelé a poniektorým sa podarilo prekonať aj strach .

            2.deň - tento deň sme začali s krásnym slnečným počasím, preto naše kroky hneď ráno viedli na kalváriu v Banskej Štiavnici. Opäť krásny výhľad na malebné mestečko, v ktorom sme strávili celý deň. Starý zámok, Nový zámok, prechádzka mestom či Slovenské banské múzeum v prírode, aj to boli naše zastávky.

            3.deň - máme tu posledné zastávky. Atlantis v Leviciach - zážitky, vzdelávanie a zábava. Aj takto sa dá popísať toto zábavné centrum. Zážitkovým spôsobom si žiaci vyskúšali fyzikálne a chemické zákony, rôzne očné klamy… Po dvoch hodinách smiechu a zážitkov sme sa presunuli do Mochoviec, do centra zábavy s energiou - Energolandu. Žiaci si mohli vyskúšať termálne zrkadlo, energorace, 3D kino, energetický mix, cyklo-trenažér, hra energopolis, Van de Graafov generátor, štiepnu reakciu a kopec ďalších zaujímavosti.

            Exkurziu hodnotíme na výbornu, aj vďaka skvelej organizátorke a sprievodkyni Janke. Samozrejme veľká vďaka patrí aj našim disciplinovaným žiakom .

            Už teraz plánujeme ďalšiu skvelú akciu.

             

            Bryndzová, Fechová, Birošová                                

             

            Foto

        • Zdravá výživa aj v matematike
          • Zdravá výživa aj v matematike

          • Aj na matematike sme oslávili Deň zdravej výživy. V piatok 21.10.2022 sme mali projektové vyučovanie s touto tematikou. Najprv sme boli rozdelení do skupiniek a vylosovali sme si potravinu, o ktorej sme na nasledujúci deň spracovali projekt a urobili chutný recept. Na prvej hodine sme sa rozprávali o zdravej výžive, prečo je pre nás dôležitá a zamýšľali sme sa, ako je to v našom jedálničku. Matematickými úlohami sme sa potrápili počas druhej hodiny, kde sme počítali kalórie, sacharidy a bielkoviny niektorých druhov potravín. Už počas tejto hodiny sme začali vytvárať projekty a jedlá podľa pripravených receptov. Recepty boli rôzne, od šalátov cez pomazánky, až po sladké dezerty.  Každá skupinka svoje jedlo odprezentovala spolu s projektom.  Na záver sme si všetci výborne pochutnali. Ďakujeme.  

            N. Kličková 7.A

            Foto

        • Podaj ďalej 
          • Podaj ďalej 

          • 25. október je vyhlásený za Medzinárodný deň cestovín.  Pri tejto príležitosti bola vyhlásená akcia PODAJ ĎALEJ akýkoľvek druh cestovín, do ktorej sa zapojili aj naši žiaci 1. stupňa. V škole bolo vytvorené zberné miesto, kam žiaci nosili balíček cestovín. Darcov bolo veľa ... cestoviny sa rozdelia pre rodiny v núdzi. Ďakujeme všetkým, ktorí podporili túto krásnu akciu .

            Zapísala Stanislava Hakučová

            Foto

        • PO STOPÁCH VEĽKÝCH OSOBNOSTÍ
          • PO STOPÁCH VEĽKÝCH OSOBNOSTÍ

          •             Posledný októbrový štvrtok bol ako stvorený na  realizáciu netradičného vyučovania. Nielenže nám prialo počasie, ale exkurziou sa navodila atmosféra nadchádzajúcich jesenných prázdnin.

                        Prvou zastávkou bolo Slovenské národné múzeum, o ktorej výstavbu sa pričinil zakladateľ slovenského múzejníctva, Andrej Kmeť. Veľmi sme sa tešili, lebo sme si stihli pozrieť paleontologickú výstavu trvajúcu len do nedele. Asi najviac nás prekvapila veľkosť a hmotnosť mamutích zubov či fosílne odtlačky lastúr a listov z obdobia druhohôr. Nemenej zaujímavou bola prehliadka ostatných priestorov múzea, lebo bola interaktívna.

                        Na Národnom cintoríne dostali žiaci úlohu vyhľadať a zdokumentovať náhrobné kamene velikánov literárneho sveta. Na hodinách literatúry a dejepisu to budú môcť pred ostatnými spolužiakmi prezentovať.

                        A keďže sa blížil pamätný deň Deklarácie slovenského národa, ktorou Slováci vyjadrili súhlas s vytvorením Československej republiky, nezabudli sme sa pred budovou terajšej Slovenskej sporiteľne v Martine, v ktorej Slovenská národná rada 30. októbra 1918 túto deklaráciu prijala, odfotografovať. 

             

            Grocká

            Foto

        • MARTINSKÁ DEKLARÁCIA
          • MARTINSKÁ DEKLARÁCIA

          • Dnes je ten deň, kedy si pripomíname výročie založenia prvého spoločného štátu Čechov a Slovákov.

            Vznik 1. Československej republiky 28. októbra 1918 v Prahe, je zásadným míľnikom v našich dejinách. Znamenal koniec zastaraného systému monarchie a bol nádejou na slobodný vývin slovenského národa.

            Z hľadiska našich dejín je významný hlavne 30. október 1918, kedy bola prijatá Martinská deklarácia. Reprezentanti slovenského národa sa zišli v Turčianskom sv. Martine a bez vedomia toho, čo sa udialo 28. októbra v Prahe, prihlásili sa k spoločnému česko-slovenskému štátu.  

            Naši deviataci si celú atmosféru prijatia Martinskej deklarácie priblížili rolovou hrou. Pani učiteľka vopred určila signatárov Martinskej deklarácie, informovala žiakov ako by malo zasadnutie prebiehať. Príprava bola potrebná, inak by to nemalo zmysel. Zbieranie informácii, príprava triedy, naštudovanie si samotnej role...

            Za zvuku Česko-Slovenskej hymny (hoci vieme, že hymna vznikla v decembri 1918) prichádzalo deklaračné zhromaždenie do triedy a rozprávač uviedol všetkých prítomných do deja. Zasadnutie v obchodnej sále Tatrabanky (naša trieda), ktorému predchádzala porada, otvoril Matúš Dula. Najprv členovia prijali rozhodnutie o vytvorení Slovenskej národnej rady. V mene tejto Slovenskej národnej rady zhromaždenie prijalo Deklaráciu slovenského národa, ktorú potom predniesol Samuel Zoch. Účastníci slávnostného zhromaždenia síce počas dňa zvolili SNR a prijali aj spomínanú Deklaráciu, ale už na večer toho istého dňa museli prijať zásadné opatrenia. Dôvodom bol príchod Milana Hodžu, ktorý totiž prítomným oznámil, že československý štát je už niekoľko desiatok hodín realitou.

            Na umocnenie tohto zážitku sa deviataci zúčastnili exkurzie v Martine, kde osobne navštívili miesto, kde sa to odohralo. Zastavili sa aj na Národnom cintoríne, kde si uctili významné osobnosti.

            Vďaka tejto rolovej hre a návšteve historického centra Martina, mohli žiaci lepšie pochopiť za čo všetko bojovali Slováci v minulosti, čo všetko chceli pre svoj národ dosiahnuť. Vzdelávanie v rodnej reči, sloboda slova neboli vždy samozrejmosťou.

             

            vyučujúca dejepisu Janka Beľušková a naši deviataci

            Foto