• Geografická olympiáda - školské kolo
          • Geografická olympiáda - školské kolo

          •  

            Dňa 23. 11. 2022 sa uskutočnilo školské kolo geografickej olympiády. Žiaci súťažili ako obvykle v troch kategóriách:1. kategória G – 4. a 5. ročník2. kategória  F – 6. a 7. ročník3.  kategória E – 8. a 9. ročníkOlympiáda prebehla online formou prihlásením cez Edupage a následným vypracovaním cez onlineolympiady.sk. V každej kategórií mohol žiak získať 100 bodov, na praktické úlohy mohli žiaci využívať pomôcky ako atlas, milimetrový papier a pod. Na vypracovanie mali žiaci 90 minút. Žiak, ktorý získal 55 bodov a viac sa stal úspešným riešiteľom. Z každej kategórie na okresné kolo postúpili prví traja úspešní riešitelia.Vyhodnotenie:Kategória E :

            1. Ponik, Branislav                       

            2. Capák, Edmund                     

             3. Sčislak, Šimon

            Kategória F:

            1. Lejko, Štefan                       

            2. Kličková, Nela                       

            3. Kubačková, Saoirse Tereza

            Kategória G:

            1. Parada, Matiáš                     

             2. Otčenáš, Vincent Michal                       

            3. Koštialik, Ján

            Postupujúcom žiakom blahoželáme a prajeme im veľa úspechov  v ďalších kolách.

            E. Birošová

            Foto

             

             

        • NÁBOJ JUNIOR 2022  – MEDZINÁRODNÁ SÚŤAŽ
          • NÁBOJ JUNIOR 2022  – MEDZINÁRODNÁ SÚŤAŽ

          • Piatkové dopoludnie 25.11.2022 sa pre osem žiakov našej školy nieslo v duchu matematických a fyzikálnych úloh, ktoré riešili  v štvorčlenných družstvách na pôde GJAR v Prešove. Zapojili sa do 10. ročníka súťaže Náboj Junior, ktorý je určený žiakom 8. a 9. ročníka. Žiaci si zmerali sily vo vedomostiach, šikovnosti, logickom úsudku spolu s ďalšími  1390 tímami z 8 krajín – Slovenska, Českej republiky, Poľska, Belgicka, Španielska, Chorvátska, Holandska a Francúzska. Úlohy  boli náročné a vďaka nim získali aj nové poznatky, skúsenosti a zažili 120 minút plného nasadenia a adrenalínu. 

            Umiestnenie v Prešove

            6. miesto: Paulína Gogová (9C), Samuel Takáč (9C), Samuel Zuščák (9C), Edmund Capák (8C)

            9. miesto: Jakub Bryndza (9A), Sebastián Holent (9A), Milan Pagurko (9A), Alex Kašprišin (8A)

            Umiestnenie v SR:

            39. miesto:  Paulína Gogová (9C), Samuel Takáč (9C), Samuel Zuščák (9C), Edmund Capák (8C)

            102. miesto: Jakub Bryndza (9A), Sebastián Holent (9A), Milan Pagurko (9A), Alex Kašprišin (8A)
            Umiestnenie  medzinárodné:

            145. miesto: Paulína Gogová (9C), Samuel Takáč (9C), Samuel Zuščák (9C), Edmund Capák (8C)

            283. miesto: Jakub Bryndza (9A), Sebastián Holent (9A), Milan Pagurko (9A), Alex Kašprišin (8A)
             

            Všetkým súťažiacim blahoželáme k umiestneniu!

             

            S. Čančinová

            Foto

        • Cudzie jazyky na matematike
          • Cudzie jazyky na matematike

          • Na hodine matematiky v 8.A a 9.A  sa žiaci venovali obyčajným číslam, čo by nebolo až také ťažké, ak by boli  iba v slovenskom jazyku. Na tejto hodine sa žiaci dozvedeli ako sa tvoria číslovky  v angličtine, nemčine,  francúzštine, ruštine a vďaka žiačke Oli sme sa dozvedeli ako znejú číslovky aj v ukrajinčine. Žiaci pracovali v skupinách a spoločne sa trápili s prekladom  čísel. K vyhľadávaniu použili bežné slovníky, ale aj slovníky na internete, kde si ich mohli aj vypočuť. Každému žiakovi sa zdali číslovky zložité práve v tom jazyku, ktorý sa  neučí.

             

             S. Čančinová

            Foto

        • KOMPARO 8 a KOMPARO 9
          • KOMPARO 8 a KOMPARO 9

          • Dňa  10.11.2022 si  94 žiakov našej školy, z toho 46 ôsmakov a 48 deviatakov, vyskúšalo na „nečisto“ atmosféru, ako zažijú pri oficiálnom Testovaní 9. V testoch Kompara 8 a Kompara 9 si overili   svoje vedomosti  z profilových predmetov  - matematiky a slovenského jazyka a literatúry. Otázky pre ôsmakov boli okrem týchto dvoch predmetov zamerané aj na základné fakty  z dejepisu  a z fyziky  a zároveň žiaci odpovedali aj na otázky, ktoré merali všeobecné študijné predpoklady. Všetko sa odohrávalo pod dohľadom siedmych  kolegýň – administrátoriek, ktorým ako každý rok, veľmi pekne ďakujem za spoluprácu a hladký priebeh. Osobné výsledky svojich testov sa žiaci dozvedia o pár týždňov na stránke KOMPARO.SK.

            S. Čančinová

            Foto

        • Exkurzia v planetáriu a hvezdárni – 4.C, 4.E
          • Exkurzia v planetáriu a hvezdárni – 4.C, 4.E

          • Vo štvrtok sa žiaci 4.C a 4.E zúčastnili exkurzie v prešovskom planetáriu a hvezdárni. Tento termín sa vybral najmä preto, že sa v tomto čase učia žiaci na prírodovede učivo o vesmíre, resp. praktickými ukážkami a vysvetlením si učivo mohli viac zafixovať. Ako prvé boli vysvetlené základné poznatky o vesmíre, Slnečnej sústave, jednotlivých planétach, striedaní dňa a noci, striedaní ročných období. Naši žiaci samozrejme mali mnoho poznatkov a dopĺňali výklad. Neskôr sme sa presunuli do hviezdnej sály, kde sme spoznávali našu hviezdnatú oblohu. Odchádzali sme nadšení a s ďalšími novými vedomosťami.

            Mgr. Renáta Ondziková, Mgr. Juliána Sedláková

            Foto

        • Logiformiáda – 4.C
          • Logiformiáda – 4.C

          • Super didaktickú pomôcku LOGIFORMES  na rozvoj logického myslenia si vyskúšali žiaci zo 4.C počas hodiny matematiky. Hneď od začiatku žiakov hra pohltila. Najprv museli sami prísť na to, ako sa postupom krokov dostanú k vytvoreniu obrazca, správnosť ktorého si následne skontrolovali na druhej strane. Postupovali od najľahšej úrovne – motýľ, cez úroveň pandy až po tú najťažšiu – sova. Pomocou hry Logiformes si tak mohli precvičiť analýzu, syntézu, dedukciu a hľadanie logickej väzby, pričom pracovali naraz s viacerými informáciami – farba, tvar, pozícia. Táto hodina ich neskutočne bavila, preto ju zaradíme do výučby aj nabudúce.

            Mgr. Juliána Sedláková

            Foto

        • Spomienka na farby
          • Spomienka na farby

          • Spomienka na farby

            Žltú, červenú, zelenú, hnedú, bordovú... čoskoro vystrieda biela. Jeseň bola krásna, no je nenávratne preč, teplé lúče slniečka vystrieda snehová metelica a o chvíľu sú tu Vianoce.
            My z 3.D sme namiešali jesenné farby takto. Pozrite sa, čo sme vytvorili.

            Mgr. M. Policianová

            Foto

        • Rozkvitnutá záhrada – DFS Šarišanček
          • Rozkvitnutá záhrada – DFS Šarišanček

          • Dňa 24.11.2022 sa žiaci našej školy – 1.st. a 5.A, 5.B, 5.D, 6.A, 6.C, 7.A, 8.E zúčastnili výchovného koncertu  DFS Šarišanček k jeho 35. výročiu vzniku s názvom Rozkvitnutá záhrada.
            Tento detský súbor pracuje pod záštitou PKO Prešov. Vedie ho Mgr. art. Alena Paulusová. V programe účinkovalo viac ako 70 aktuálnych členov 3 zložiek tohto telesa a to hudobnej, speváckej a tanečnej. Spolu s nimi vystupovalo aj skoro 30 bývalých členov súboru, momentálne pôsobiacich vo FS Šarišan.
            108 minút nádherného folklóru, hudby, piesní, tancov, nášho nehmotného dedičstva Slovenska, našich zvykov a tradícii.
            Bol to neopakovateľný zážitok o to viac, že tam vystupovali aj žiaci našej školy.

            Mgr. M. Policianová

            Foto

        • ŠKOLA V MÚZEU
          • ŠKOLA V MÚZEU

          • Spoznaj múzeum a prácu historika

            Múzeum je inštitúcia, ktorá nám pomáha orientovať sa v súčasnom svete pri hľadaní toho, kto sme, odkiaľ prichádzame a kam smerujeme. Naši piataci (5.A, 5.B, 5.E) sa oboznámili s prácou historika a čo sa ešte naučili, napísala Hanka.

            Dňa 15.11.2022 sme navštívili Rákociho palác – Krajské múzeum v Prešove. Dozvedela som sa, že v múzeu môžu pracovať napríklad archeológovia, historici, ale aj reštaurátori.  V múzeu majú stále expozície napríklad expozíciu zbraní alebo hasičských vozov, ale môžu mať aj krátkodobé výstavy, ako výstava diel ukrajinských talentov „Prosto Nebylytsi“.  Príprava výstavy môže trvať aj 2-3 roky, pretože historik, ktorý ju pripravuje musí najprv zistiť o exponátoch na výstavu čo najviac, zabezpečiť ich dostatočný počet aj formou výpožičiek od okolitých múzeí.

            My sme navštívili stále expozície historických zbraní, mincí, hodín, ale aj pamätnú izbu Mikuláša Moyzesa. Taktiež aktuálnu výstavu Od zrna po múku. Pri expozícii Sto rokov korunovanej meny, sme si mohli prezrieť mince z obdobia Rimanov až po prvé československé bankovky.

            Veľmi sa mi to páčilo a získala som nové informácie o našom Krajskom múzeu v Prešove.

            Hanka Rodáková, 5.A a vyuč. dejepisu Beľušková

            Foto

        • Minulosť nám nie je ľahostajná
          • Minulosť nám nie je ľahostajná

          • Viete prečo sme si dnes na svoj odev pripli červený mak? Aby sme si pripomenuli, že žiť v mieri nie je samozrejmosť a za túto našu vymoženosť v minulosti mnoho ľudí položilo dokonca svoj život.

            Naši deviataci si vytvorili tieto symboly Veľkej vojny na základe básne Johna McCrae „Na flámskych poliach“. Kreslili, strihali, prišívali maky z papiera, látky a krepu.

            Vlčí mak je kvet spánku a vojny, symbol odpočinku, duševného pokoja, ticha a útechy. Červený tiež ako preliata krv ľudí.

            Následne si pripravili rozhlasovú reláciu, ktorou chceli oboznámiť veľkých i malých, o tomto magickom dátume 11. november 1918 - Deň ukončenia Veľkej vojny, vo svete známy ako Deň veteránov, Deň prímeria či Deň červených makov.

            Svet aj v súčasnosti balansuje nad možnosťou vyvolania globálneho vojnového konfliktu. Denne sa presviedčame o tom, že vo svete umierajú vojaci, dokonca priamo u našich susedov, a kopú sa nové vojenské hroby. Deň vojnových veteránov je aj možnosťou, kedy treba hovoriť o tom, akú hodnotu má sloboda a mier.

            Beľušková a naši deviataci

             

            Foto

        • Olympiáda z anglického jazyka
          • Olympiáda z anglického jazyka

          •             Dňa 22.11.2022 sa žiaci II. stupňa našej školy po roku opäť zišli, aby si v písomnej časti školského kola anglickej olympiády pozostávajúcej z gramatiky, lexiky, čítania a počúvania s porozumením zmerali svoje vedomosti. Tí najúspešnejší sa neskôr stretli v ústnej časti, kde sa tento rok  najviac darilo dievčatám.

            Všetkým žiakom ďakujeme za účasť. Postupujúcim blahoželáme a prajeme veľa úspechov vo vyšších kolách.

            V kategórii A (5. – 7. ročník) sa na 1. – 3. mieste umiestnili:

            1. miesto: Daniela Hromjáková (VII.E)

            2. miesto: Marika Želinská (VI.A)

            3. miesto: Tomáš Petík (VII.A)

             

            V kategórii B (8. – 9. ročník) sa na 1. – 3. mieste umiestnili:

            1. miesto: Sara Jane Zakuťanská (IX.A)

            2. miesto: Milan Pagurko (IX.A)

            3. miesto: Dominik Merčiak (VIII.C)

             

            V kategórii C (anglofónni žiaci) sa na 1. – 3. mieste umiestnili:

            1. miesto: Alica Aoife  Kubačková (VIII.C)

            2. miesto: Tereza Saoirse  Kubačková (VI.C)

            3. miesto: Filip Rojček (VI.C)

             

            Alexandra Macejová, Slávka Čančinová, Zuzana Kmecová

            Foto

        • Olympiáda z nemeckého jazyka
          • Olympiáda z nemeckého jazyka

          • Dňa 29.11.2022 sa uskutočnilo školské kolo olympiády z nemeckého jazyka. Súťažilo sa v dvoch kategóriách. Úlohy boli skutočne náročné a prevyšovali úroveň učiva nad rámec základnej školy.

            Do okresného kola postupujú:

            Kategória 1A

            1. Tereza Saoirse Kubačková
            2. Emily Petríková

            Kategória 1B

            1. Daniela Polanská
            2. Alica Aoife Kubačková

            Srdečne blahoželáme

            S. Revická