• Školské kolo Olympiády vo francúzskom jazyku
          • Školské kolo Olympiády vo francúzskom jazyku

          • 7.decembra na našej Šmeralke prebehlo školské kolo Olympiády vo francúzskom jazyku.

            V kategórii 1A sa na 1.mieste umiestnila Karin Anna Bánó, 7.C.

            2.miesto obsadila Mária Kvokačková, 7.A a 3.miesto Lukáš Durkáč,7.C.

            Kategóriu 1C ovládla Nina Huvenne, 5.B.

            Víťazom srdečne blahoželáme a držíme prsty na krajskom kole.

            Bravo!!!

            Martina Bryndzová

            Foto

        • Možno príde aj Mikuláš...
          • Možno príde aj Mikuláš...

          • Vitaj Mikuláš, čo v  batohu pre nás máš?

            Cukríky i čokoládky

             a či dáky perník sladký?

            Aj do školského klubu detí  zavítal Mikuláš so svojimi pomocníkmi anjelom a čertom potešiť všetky deti. Zaspomínali sme si, prečo tento sviatok slávime a aký má význam. Deti ľavou zadnou prešli neľahkými úlohami, ktoré si pre nich Mikuláš pripravil. Za návštevu Mikuláša deti poďakovali krásnymi pesničkami, básničkami a kresbami. Tešíme sa na opätovné slávenie tohto sviatku zas o rok.

            PhDr. Katarína Lacková, Mgr. Jana Diová, Mgr. Tatiana Palková

            Foto

        • Vianočná pošta pre seniorov
          • Vianočná pošta pre seniorov

          • Zapojiť sa do projektu Vianočná pošta pre seniorov, a tak potešiť starkých sa rozhodli aj žiaci 2.E a 4.C našej školy. Hneď ako sa dozvedeli, ktorý domov sociálnych služieb im bol pridelený, pustili sa naši vianoční poslovia do práce a konkrétnemu dôchodcovi či dôchodkyni tohto domova vlastnoručne vytvorili a napísali vianočný pozdrav. Veríme, že rukou vypísaný text pozdravu bude pre nich osobnejší a vrúcnejší a určite v ňom každé dieťa zanechalo aj kus svojho srdiečka. Pozdravy už pošta nesie priamo do DSS v Jacovciach a veríme, že ich naše pozdravy potešia a budú sa im páčiť.

            Juliána Sedláková,  Monika Kormaníková

            Foto

        • VIANOČNÁ POHĽADNICA
          • VIANOČNÁ POHĽADNICA

          • Opäť sa blíži vianočný čas a všetci si prajeme šťastné a veselé...

            Aj deti z 8. a 11. oddelenia ŠKD prijali výzvu pána poslanca Branislava Gröhlinga, ktorý sa rozhodol pokračovať v tradícii „VIANOČNEJ POHĽADNICE“ rezortu školstva. 20 pekných návrhov pohľadníc s vianočnými motívmi putovalo do Národnej rady SR.

            J. Mikulová, T. Škovránková

            Foto

        • Shaggy – psík na kolieskach
          • Shaggy – psík na kolieskach

          • Krása nespočíva vo fyzične, krása je v duši. A handicap nie je vecou tela, je len v hlave. Dôkazom toho je Shaggy, ktorý nedokáže hýbať zadnými labkami. Osvojila si ho pani Marcela Juríčková, ktorá mu poskytla príjemný domov. Zadovážila mu vozíček, pomocou ktorého sa psík smelo pohybuje a šantí s ostatnými psími kamarátmi. Pani Marcela nám darovala knihu s názvom Shaggyho dobrodružstvá s priateľmi.

            My sme si ju už prečítali a rozhodli sme sa darovať ju ďalej - našej školskej knižnici, aby ste aj vy mali možnosť zoznámiť sa s príbehom tohto výnimočného a statočného psíka.

            11. odd. ŠKD, Mgr. T. Škovránková

            Foto

        • Predmikulášsky punč
          • Predmikulášsky punč

          • Čas adventu je tu a my sme ho zahájili tak ako sa patrí.  Vianočná výzdoba, príjemná hudba, predvianočná nálada a k tomu punč. Teplý, rozvoniavajúci, ovocný a zároveň magický vianočný nápoj si mohli vychutnať naši žiaci – malí aj veľkí ale aj tí ostatní. Podával sa v predmikulášskom období - 5.12.2022 pred vyučovaním, vo vestibule našej školy. Tento teplý nápoj pripravený z čaju, cukru, plátkov ovocia a korenín nám vyčaril čarovnú  vianočnú náladu. Prišli nám ho pripraviť a zároveň sa nám bližšie predstaviť študenti spolu s  Mgr. A. Slávikovou zo Súkromnej strednej odbornej školy hotelierstva a gastronómie Mladosť v Prešove.

            Ďakujeme ! Mikuláš už môžeš prísť !

                                                                                                                výchovná poradkyňa PaedDr. Milena Koščová

            Foto

        • Okresné kolo technickej olympiády
          • Okresné kolo technickej olympiády

          • Okresné kolo technickej olympiády sa konalo 24.11.2022, na ZŠ Sibírska. V kategórii A sa naši žiaci Paulína Gogová a Samuel Zuščák (obaja 9.C) umiestnili na 2. mieste. V kategórii B sa Marco Alex Kleban (7.A) umiestnil na 1. mieste a postúpil na krajské kolo. Všetkým blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu školy.

            Mašlej

        • Záľuby
          • Záľuby

          • Každý žiak je individualita a preto niet divu, že mnohí žiaci majú rôzne a niektorí aj podobné či rovnaké záľuby. Často sa im venujú vo  svojom voľnom čase a určitým spôsobom ich napĺňajú. To, čo zaujme jedného, môže ale nemusí zaujať druhého.

            Niektorí sa venujú hudbe, iných ovládol počítač, ďalší sa venujú športu, tancu, fotografovaniu ...

            Niekedy sa silná vášeň stane základom pre výber budúceho povolania.

            Uvidíme, ako to bude v prípade našej deviatačky Kristíny Nedbalovej, ktorá sa venuje maľovaniu. Všetky práce na hodinách výtvarnej výchovy zvláda bravúrne. Vo voľnom čase rada kresli a maľuje. Tvorí podľa fantázie alebo podľa fotografií a obšťastňuje tak seba alebo kamarátky svojimi dielkami. Dokonca má pripravené špeciálne obrázky ako darčeky k narodeninám....

            Ale viac už neprezradíme. Pozrite sa na niektoré jej výtvory a nechajte sa prekvapiť. 

            Nech sa Ti aj naďalej darí, Kka !

             

                                                                                 vyučujúca VYV, PaedDr. Milena Koščová

            Foto

        • Na svätého Mikuláša neučí sa, neskúša sa.
          • Na svätého Mikuláša neučí sa, neskúša sa.

          •  Aj na našej škole sme sa to snažili splniť v utorok 6.12.2022. V tento výnimočný deň sa u nás dialo všeličo. Prekvapenie prišlo aj cez veľkú prestávku. Slávnostne sme  rozsvietili stromček na II. stupni. Túto sviatočnú chvíľu sprevádzala hudba v podaní flautistov – Niki a Erika z 5.A, akordeonistky, pani učiteľky Renátky a perkusionistov zo 7.C triedy. Žiakom sa prihovoril Mikuláš Jakub a koledy nám zaspievali malí speváci z I. stupňa. Ku skvelej nálade prispeli aj diváci, ktorí sa do programu zapojili svojim povzbudzujúcim tlieskaním. Bolo to super. Odmenou pre všetkých boli sladké cukríky, ktoré rozdával Mikuláš a jeho dve anjelské pomocníčky.

            Foto

        • Návšteva Krajského súdu v Prešove
          • Návšteva Krajského súdu v Prešove

          • Krajský súd v Prešove sídli v centre mesta, v historickej budove, ktorá v minulosti patrila rodine Klobušických. S jej architektúrou sa dňa 2.12.2022 oboznámila trieda 8.E, ktorá absolvovala návštevu tejto budovy. Hneď pri vstupe do budovy sme sa podrobili bezpečnostnej prehliadke. Sprievodkyňu po Krajskom súde nám robila hovorkyňa súdu pani Petrufová, ktorá nám porozprávala veľa zaujímavostí o budove ako takej, ale hlavne o tom, čo sa deje za múrmi tejto budovy. Previedla nás niekoľkými pojednávacími miestnosťami. Vyskúšali sme si, aké je to byť sudcom, prokurátorom, svedkom aj obžalovaným. Eskortná služba nám vysvetlila ako predvádzajú obžalovaných na pojednávanie. V miestnosti oddelenej veľkými mrežami sme zažili aký je to pocit, čakať tam na pojednávanie. Niektorí odvážlivci si vyskúšali aj putá na svojich rukách. Táto návšteva bola pre nás veľmi zaujímavá a poučná.

            trieda 8.E

            Foto

        • Finále OK florbal žiačky ZŠ
          • Finále OK florbal žiačky ZŠ

          •       Vyvrcholením snaženia nášho dievčenského družstva vo florbale bolo finále OK pre žiačky ZŠ , ktoré sa konalo na ZŠ Sibírska. Organizátorom bolo KSC Prešov v spolupráci s ZŠ Sibírska. Turnaja sa zúčastnili ZŠ Lemešany, Chminianska Nová Ves, Šrobárová, Ľubotice a družstvo našich dievčat. Zloženie družstva bolo zo žiačok 9.D. triedy Karolína Rijáková, Sofia Osifová, Sandra Čorňáková, Evka Havírová, Vanesa Hrušovská, triedy 8.B., kde boli Lea Bekečová, Kristína Martonová, Alexandra Herdický, nakoniec to boli dievčatá z 7.B., triedy Michaela Trusová, Laura Fejková a Liana Mruzová. Hralo sa systémom každý s každým a to v trvaní 1x 15 minút. Kľúč na finále KK vo florbale , bol nekompromisný a postup si mohlo zabezpečiť, len víťazné družstvo. Našim dievčatám sa to podarilo a zaslúžene postúpili a budú našu školu reprezentovať na Krajskom finále vo florbale.

            Všetkým dievčatám blahoželám k prvenstvu a prajem veľa športových úspechov.

            R. Maľcovský

            Foto

        • Zbierka „Darovací utorok“ – NAVZÁJOM SA POTREBUJEME!
          • Zbierka „Darovací utorok“ – NAVZÁJOM SA POTREBUJEME!

          • Srdečná vďaka za Vašu veľkú štedrosť milé deti a rodičia, a tiež mestu Prešov za už tradičnú iniciatívu zbierky. Na začiatku vznikla myšlienka zapojiť skrz ŠKD aj ZŠ Šmeralova do skvelej kampane mesta Prešov – Darovací utorok (Giving Tuesday), a to spoločne obdarovať deti, dospelých i seniorov v ťažkej finančnej situácii s cieľom potešiť ich na dnešný Sviatok sv. Mikuláša. V priebehu 2 týždňov ste postupne doniesli veľké množstvo šálov, čiapok, rukavíc, ponožiek, detských hračiek, oblečenia, rôznych praktických vecí či tašky sladkostí. Všetko darované bolo starostlivo roztriedené,  zabalené a niekoľkokrát prenesené na zberné miesto do kancelárie sociálneho poradenstva na Jarkovej ulici, kde neskrývali úprimnú radosť a ponúkli sa s pomocou presunúť zvyšok darovaných vecí k ostatným. O samotné prerozdelenie a darovanie sa postarali spomínaní poverení zamestnanci Mestského úradu, za čo im patrí naša vďaka.

            Tento rok pripadol medzinárodne poňatý Giving Tuesday na 29. novembra. Je to sviatok štedrosti, dávania a dobrovoľníctva, kedy sa po celom svete oslavujú dobré skutky a šíri dobro. Vznikol vďaka iniciatíve newyorskej inštitúcie 92nd Street Y v roku 2012 s cieľom postaviť sa Black Friday a Cyber Monday, ktoré spúšťajú známu predvianočnú nákupnú mániu. Myšlienka sa rozšírila do viac ako 150 krajín, spojila viac než 50 000 organizácií a milióny ľudí po celom svete. Týmto jedinečným spôsobom spája rôzne skupiny ľudí rozdielnej národnosti, rôzneho veku, presvedčenia i spôsobu života.

            Sme naozaj rôzni. Nezabúdajme však, že je niečo, čo nás spája. Každý z nás je vo svojej podstate zraniteľný a krehký. Ako Werich cituje slová syna T. G. Masaryka: „Ale všetkým nám je zima, keď vonku mrzne, a všetci sa potíme, keď praží slnko. A všetci musíme dýchať, aby sme sa neudusili,  všetci sme smrteľní... Nikto si nesmie myslieť, že je viac alebo menej než ten druhý.“

            Naša zraniteľnosť vs. to, k čomu nás morálne zaväzuje = Byť k sebe láskaví a darovať si kúsok súcitu a pochopenia pre naše ľudské slabosti.

            Mgr. Anna Gergelčíková

            Foto

        • Detský komisár pre deti na Šmeralke
          • Detský komisár pre deti na Šmeralke

          • Dnes našu školu navštívil vzácny hosť, MUDr. Jozef Mikloško, komisár pre deti. Celý život sa venuje vzdelávacej a osvetovej činnosti zameranej na pomoc deťom z detských domovov, dohliada na detské práva, spolupracuje s deťmi a zaujíma sa o to, čo si deti myslia, z čoho sa tešia a čo ich trápi. Pýta sa detí, aké majú nápady na vylepšenie detstva.

            Veľmi pútavou formou poukázal nato, čo deti najviac trápi, čo by mali, a čo nemali dostať, kde sa obrátiť v prípade núdze.

            Ďakujeme pani poslankyni Ing. Svetlane Pavlovičovej za sprostredkovanie tohto vzácneho stretnutia.

             

            Martina Bryndzová

            Foto

        • Všetkovedko
          • Všetkovedko

          • Po roku si opäť vyskúšali naši druháci, tretiaci a štvrtáci svoje všeobecné vedomosti a poznatky z rôznych oblastí v súťaži Všetkovedko. Držíme im palce, nech majú, čo najlepšie výsledky. 

            Mgr. Juliána Sedláková

            Foto

        • Vianočná pošta
          • Vianočná pošta

          • Seniori sú zvyknutí dostávať rukou napísaný list, či pohľadnicu . Dnes je to veľmi vzácne. Je to symbol, že na nich niekto myslí... Žiaci  4.A sa preto rozhodli, vyrobiť vianočnú pohľadnicu a potešiť ich.

            M.Dobrovolská

            Foto

        • Sokoliari v ŠKD
          • Sokoliari v ŠKD

          • Prvý decembrový deň sme  v ŠKD privítali operenú návštevu. Spoločnosť nám robili Plamienka driemavá, Výr africký, Kondor morkovitý, Krkavec čierny, Myšiak štvorfarebný, Orol stepný a Sokol kríženec (rároh a sťahovavý).  Ukážky letu pernatých dravcov nadchli každého. Niektoré dravce sa dostali do bezprostrednej blízkosti detí. Pri lietaní nad hlavami sa ich jemne dotkli krídlami. Počas vystúpenia si dobrovoľníci z radov detí  mohli vyskúšať prácu sokoliara – vyskúšali si ako im dravec priletí na ruku. Nechýbali ani zaujímavé informácie zo života dravcov, ktoré deťom sprostredkoval pán Slavo Kukurugya zo Sokoliarskej skupiny Horus.

            Mgr. Tamara Škovránková

            Foto

        • Netradičná hodina literatúry v knižnici
          • Netradičná hodina literatúry v knižnici

          • Žiaci  VIII. A a VIII. C si 3. 11. 2022 vychutnali netradičnú hodinu literatúry v Krajskej knižnici P. O. Hviezdoslava v Prešove. Privítala ich Mgr. Andrea Sivaničová, milá pani lektorka, ktorá žiakom prostredníctvom prezentácie predstavila výnimočného Ľudovíta Štúra a obohatila ich o rôzne zaujímavosti z jeho života. Jednou z nich bolo aj stretnutie národných buditeľov Ľ. Štúra a J. M. Hurbana v Prešove s občanmi mesta a okolia v historickej budove Čierneho orla. Túto udalosť pripomína aj pamätná tabuľa umiestnená na spomínanej budove pri hlavnom vchode.

             

            J. Homolová, M. Grocká

            Foto

        • Medzinárodný deň školských knižníc na 2. stupni
          • Medzinárodný deň školských knižníc na 2. stupni

          • Pri príležitosti osláv Medzinárodného dňa školských knižníc boli hodiny literatúry iné, v jednotlivých triedach (IX. A, IX. D, VI. C) sa súťažilo v skupinách, ktoré si žiaci sami pomenovali. Po vyhodnotení sa na prvých miestach ocitli tieto skupiny:

            IX.A – Racionálna Afrika (L. Imreová, N. Ondriová, M. Pagurko, Š. Sčislak, O. Vozár),

            IX. D – Milionárska štvorka (M. Hlinka, V. Hrušovská, K. Kraclová, S. Čornáková),

            VI. C – Morské živočíchy (T. S. Kubačková, T. Sarnecká, A. Trišč).

            O krásny umelecký zážitok sa v našej školskej knižnici postarali žiaci z VIII. A triedy. Z ich úst odzneli nádherné verše  básnickej skladby Marína od romantického velikána A. Sládkoviča.

            Všetkým žiakom patrí vďaka za zanietenosť, súčinnosť, kreativitu a umelecký zážitok.

            J. Homolová

            Foto