• Spievaj, tancuj, babka, dedko...
          • Spievaj, tancuj, babka, dedko...

          • „Človek je krásny nielen vtedy, keď má pružný krok. Človek je krásny podľa múdrosti, čo zračí sa v oku, podľa vrások a bielych vlasov, podľa slov, keď ponára sa v rozhovore s deťmi do rokov, keď bol on mladý. Človek je krásny vtedy, keď ho ľudia majú radi.“

            Október je venovaný skôr narodeným, ktorým vzdávame úctu a poďakovanie za všetko, čo počas svojho života urobili, dokázali.  Ani žiaci zo ZŠ Šmeralova 25 nezabudli na  seniorov a pri tejto príležitosti si pre nich pripravili malé prekvapenie formou básničiek, scénok, ľudových piesní v podaní súboru Kolovrátok pod vedením p. učiteliek R. Ondzikovej a M. Policianovej.

            Odmenou im bol potlesk, milý úsmev, rozhovor s babičkami a pohostenie, ktoré pripravili šikovní klienti zariadenia Mintaka.

            Ďakujeme.

            M.Dobrovolská

            Foto

        • Vesmír
          • Vesmír

          • Nekonečný vesmír patrí  medzi najobľúbenejšie geografické témy. Slnečná sústava zaujala  žiakov 5. B natoľko, že sa rozhodli  vytvoriť jej model a pretaviť svoje teoretické vedomosti do vizuálnej podoby. 

            Okrem základných geografických  poznatkov, piataci predviedli aj svoju predstavivosť, tvorivosť a manuálnu zručnosť na vysokej úrovni.  Na projekt použili rôzne techniky a materiály a výsledok stál zato. Veď posúďte sami.

            Ďakujem žiakom za skvelé prezentácie!

            PaedDr. A. Lupták Horvátová

            Foto

        • BAB 2022
          • BAB 2022

          • Od 3. do 9. októbra sa konal 16. ročník medzinárodného festivalu animovaných filmov pre deti a mládež Bienále animácie Bratislava – BAB 2022. Filmy z tohtoročného festivalu sa dali sledovať aj online, čo sme s deťmi v ŠKD využili. Okrem toho sme sa prostredníctvom zaujímavých reportáží dozvedeli ako vznikajú animácie a ako sa robí filmový dabing. S deťmi sme sa zabavili aj pri tvorbe vlastných animácií a výrobe pohyblivých obrázkov.

            13. oddelenie a p. vychovávateľka PaedDr. Ambrová

            Foto

        • Otestovali sme logické myslenie našich prvákov!
          • Otestovali sme logické myslenie našich prvákov!

          • Nadaní žiaci so všeobecným intelektovým nadaním potrebujú pre svoj rozvoj a podporu osobnosti neustále nové podnety. Možnosti zvyšovania svojich limitov, poskytlo nadaným prvákom našej školy, stretnutie venované riešeniu logických úloh.

            Netradičnú hodinu, zameranú na rozvoj logického myslenia, priestorového úsudku a verbálneho myslenia, zažili nadaní prváci s učiteľom, špeciálnym pedagógom a doktorandom Katedry špeciálnej pedagogiky Pedagogickej fakulty Prešovskej univerzity v Prešove Ľubošom Lukáčom, ktorý sa dlhoročne venuje výchove a vzdelávaniu intelektovo nadaných žiakov. Práve Lukáč je zakladateľom iniciatívy Rozumieme nadaným, prostredníctvom ktorej sa nadaní žiaci každoročne zapájajú do rôznych projektov a aktivít. Jednou z nich je aj Logická olympiáda.

            Úlohy finálových ročníkov „olympiády nadaných“ preverili logické myslenie nadaných prvákov a zamestnali ich myslenie, ktoré bolo vyjadrené schopnosťou používať abstraktné symboly a čísla. Spoločne tak overili dôležité princípy logického myslenia, či už vo forme jednoduchých logických funkcií, tvorenia pojmov, umeniu kombinovať, počítať a predpokladať.

            Zaujímavé stretnutie bolo veľmi dobrou prípravou pre prvé stretnutie nadaných s Logickou olympiádou, ktorej 11. ročník sa uskutoční v tomto školskom roku. Napokon rôzne vedecké výskumy potvrdzujú, že zvládnutie pravidiel logiky a základov počítania sú dôležité pre matematiku, fyziku a informatiku. Človek s logickým myslením zostáva otvorený pre nové myšlienky, dokáže svoje myslenie meniť a pozerať na situácie z viacerých uhlov pohľadu.

            Mgr. Ingrid Storinská

             

            Foto

        • Imatrikulácia prvákov
          • Imatrikulácia prvákov

          • V tomto školskom roku na našej škole prvýkrát v histórii školy imatrikulovali žiakov so všeobecným intelektovým nadaním.

            Pod prípravu nevšednej akcie sa podpísali triedne učiteľky prvákov a deviatakov. Najstarší žiaci neodmietli ponuku zapojiť sa nielen do prípravy, ale aj do samotného programu, spojeného s imatrikuláciou aj za pomoci svojej triednej učiteľky Jany Beľuškovej. Z vlastných radov vyčlenili dokonca výbornú konferencierku. O pútavú slávnostnú výzdobu sa postarala pani učiteľka Jana Beľušková.

            Na slávnosť pozvali rodičov, ba dokonca i starých rodičov prváčikov. Medzi hosťami nechýbala zástupkyňa riaditeľa školy Zuzana Olejárová a predsedníčka RŠ. Významným hosťom bola takisto Jana Kožárová z Katedry špeciálnej pedagogiky PU v Prešove, ktorej v rámci programu pripadla dôležitá úloha pasovať prvákov. Dôvodom jej návštevy bolo tiež prehĺbenie spolupráce s Katedrou špeciálnej pedagogiky, pretože žiaci z tried pre žiakov so všeobecným intelektovým nadaním spadajú do tejto odbornej oblasti.

            Slávnostným programom sprevádzala prítomných deviatačka Katarína Timková, ktorá svoju úlohu zvládla výborne. Rodičov a starých rodičov zabavili žiaci zo SZUŠ DAMA, ktorá má za sebou niekoľkoročné pôsobenie na škole. Žiaci 2.B zas potešili tancom. Potom už prišla na rad prezentácia šikovnosti prvákov, ktorým bolo podujatie venované. Spoločne s deviatakmi hosťom zatancovali a zarecitovali. Program vyvrcholil pasovaním prvákov a odovzdávaním darčekov, ktoré ich veľmi potešili. Po krátkych príhovoroch zástupkyne školy Zuzany Olejárovej a Jany Kožárovej nasledovala rozlúčka.

             

            Mgr. Ingrid Storinská, PaedDr. Jana Beľušková

            Foto

        • Projektová úloha z GEG – Cestovanie slnečnou sústavou
          • Projektová úloha z GEG – Cestovanie slnečnou sústavou

          • Žiaci 5.C triedy na hodine GEG nadviazali na prebrané učivo, návštevu Planetária a pokračovali v spoznávaní našej slnečnej sústavy. Zahrali sa na dobrodruhov, vedcov, či kozmonautov, preskúmali vesmír, planéty a informovali o svojej ceste spolužiakov. Dôraz bol kladený na samostatné vyhľadávanie geografických informácií, vytvorenie 3D modelu, originalitu spracovania, vyhodnocovanie, samotnú prezentáciu informácií ako aj vyjadrenie vlastného názoru na spracovanie. V závere hodiny si všetci žiaci zaslúžili pochvalu za to, že boli vedomostne zdatní, zvedaví, uvažovali nad riešením, získavali, spracovávali a dopĺňali učivo o nové informácie a vedeli sa prezentovať. Boli radi, že bohatší o nové vedomosti a skúsenosti šťastne pristáli na Zemi :-).Zhodli sme sa na tom, že 3.10.2022 to „boli malé kroky pre nás ale raz možno veľké kroky pre našu budúcnosť“.

             žiaci 5..C a vyučujúca GEG PaedDr. Milena Koščová

            Foto

        • Dvojmíľový beh 26. ročník
          • Dvojmíľový beh 26. ročník

          •       V krásny slnečný piatkový deň sa konal bežecký pretek dvojmíľový beh 26. ročník. Organizátorom tohto behu bol atletický klub TJ Slávia Prešovská univerzita a Oblastný bežecký spolok Prešov. V žiackych kategóriách od najmladších žiakov až po starších žiakov sa behal 1000 metrový okruh. Svoje sily si prišli zmerať športovci z okresu Prešov , ale aj z iných okresov. Počas zahájenia mal príhovor riaditeľ preteku pán Ján Jacoš a poprial všetkým pretekárom veľa športového šťastia a samozrejme súťaženie v rámci fair-play. Potom už nič nebránilo tomu, aby sa samotný pretek mohol odštartovať najmladšou kategóriou a to behom najmladších žiakov a následne najmladších žiačok.

            V tejto kategórii si vybojovali prvé miesta naši pretekári z klubu ŠŠK Junior PO. Následne po tejto kategórii prišli na rad mladší žiaci, mladšie žiačky a taktiež na prvých pódiových miestach stáli naši zverenci. V tejto kategórii musím spomenúť mladšie žiačky, kde svoj prvý pretek mala Veronika Vasylieva žiačka 7.B. triedy, ktorá pochádza z Ukrajiny a obsadila krásne druhé miesto.  V kategórii starších žiakov a žiačok obsadili naši športovci popredné medailové umiestnenia. Víťazom na prvých troch miestach, boli odovzdané medaily a všetci prezentovaní pretekári dostali sladkú odmenu.

            Ďakujem všetkým športovcom z nášho klubu ŠŠK Junior Prešov za ich úžasnú reprezentáciu a zviditeľňovanie klubu, školy a samozrejme aj vlastných športových úspechov. Samozrejme veľké ďakujem rodičom a trénerom, ktorí obetujú svoj čas a podporujú takéto úžasné talentované deti.

            Maľcovský, Sedláková

            Foto

        • Svetový deň úsmevu – 7.10.
          • Svetový deň úsmevu – 7.10.

          • Aký je to pocit, keď sa na Teba niekto usmeje? Určite krásny, no ešte krajší pocit je, keď môžeš svojím úsmevom potešiť iných. Úsmevom sa obdarúvali žiaci 1. stupňa, ale veríme, že úsmev vieme rozdávať všetci aj inokedy.

            Mgr. Juliána Sedláková

            Foto

        • Festival BAB aj na "Šmeralke"
          • Festival BAB aj na "Šmeralke"

          • Tento rok sa medzinárodný festival animovaných filmov  pre deti Bienále animácie Bratislava - BAB 2022 koná v dňoch 3.-9- októbra a to už jeho XVI. ročník. O tomto festivale sa v škole učíme, ale nie je jednoduché sa ho kvôli diaľke zúčastniť. Tohtoročný sa realizuje hybridnou formou (online, na obrazovkách RTVS, v kinách).Vďaka tomu, sa na tento festival "dostali" viaceré triedy našej školy a v škole si pozreli vybrané krátke filmy.  Animované príbehy nám sprostredkovali  a prepojili poznatky z literárnej, výtvarnej i hudobnej výchovy. Napríklad, hudobné stvárnenie z krátkeho filmu nám poslúžilo ako osnova preprozprávania príbehu, ktorý sme videli. Nestihli ste ešte vidieť ani jeden? Do 9.10. ešte stíhate, oplatí sa pozrieť, nech sa páči  https://festivalbab.sk/sk/príjemnú zábavu! 

            Foto

        • Návšteva múzea 4.A
          • Návšteva múzea 4.A

          • 7.10.2022  žiaci 4.A navštívili múzeum v Prešove, ktoré  sa nachádza v nádherných priestoroch Rákociho paláca. V  jeho budove sú umiestnené  historické expozície, ktoré podávajú návštevníkom  ucelený pohľad na historický vývoj nášho mesta a regiónu.

            Zaujímavá  je etnografická expozícia prezentujúca tradičnú ľudovú kultúru. Špecializáciou múzea je téma dejín hasičstva a hasičskej techniky, ktorá  patrí k najvýznamnejším na Slovensku.

            Najviac zaujala výstava vývoja historických zbraní ,krásna lekáreň a podzemné priestory, kde sme videli kúsky opálu a netopiera, ktorý nás trochu vystrašil. 

            M.Dobrovolská

             

            Foto

        • Deň úsmevu
          • Deň úsmevu

          • Deň úsmevu - deň dobrej náladySvetový deň úsmevu sme prežili netradične, no čo je najdôležitejšie, v dobrej nálade. Začali sme hrou na porotcov. Bodovali sme filmy, ktoré súťažia tohto roku na BAB. Vybrali sme 5 z nich, ktoré sme pozorne sledovali. Víťazný film sme odmenili veľkým potleskom. Matematiku sme využili na hru na obchod. Pomohli sme si Predikabilnou knihou. Pri nákupe sme sčítali, odčítali, ba aj násobili. Zistili sme, že práca obchodníkov si vyžaduje veľkú dávku pozornosti. Angličtina bola jedna veľká zábava. Naša spoližiačka nám priniesla anglickú knihu, kde sme si precvičili svoju slovnú zásobu aj hláskovanie. V závere sme hrali hru Uhádni na čo myslím. Tento deň bol naozaj deň plný úsmevu.

            3.C, tr. uč. S. Gáliková

            Foto

        • Beseda s pánom policajtom
          • Beseda s pánom policajtom

          • O práci mestských policajtov prišiel našim prvákom z 1.C a tretiakom z 3.E porozprávať sám komisár. No nie Rex, ale p. Jozef Babinčák. Svoje zaujímavé rozprávanie príbehov a zážitkov, úsmevných i tých menej, obohatil parádnou výbavou služobných predmetov, ktoré si žiaci mohli aj vyskúšať. S radosťou a veľkou trpezlivosťou odpovedal na zvedavé otázky svojich malých poslucháčov.

            Tr.uč. Plavčanová a Storinská

            Foto

        • Noc výskumníkov
          • Noc výskumníkov

          • „Učenec v laboratóriu nie je len odborník, je to dieťa, ktoré pozerá na vedu ako na rozprávku. Vidí vo vede krásu.“

            Marie Curie-Skłodowská

             

            Aj v duchu tohto citátu sa pani učiteľky spolu so žiakmi matematických tried rozhodli zúčastniť 16. ročníka Európskej noci výskumníkov na Slovensku v Košiciach.

            Mottom 16. ročníka bolo Dôverujme vede“, ktorým organizátori projektu chceli najmä mladých ľudí podnietiť k aktivite a zážitkovému vzdelávaniu. Prostredníctvom pokusov a interaktívnych ukážok z fyziky, chémie, biológie, ale aj ukážkami z robotiky, sa organizátori snažili ukázať, že za všetkými javmi okolo nás a dejmi v prírode sú vedecké vysvetlenia a princípy. Špeciálnou cieľovou skupinou projektu sú deti v školskom veku, pričom dôraz je kladený predovšetkým na zvýšenie ich záujmu o štúdium prírodných vied a technických smerov na vysokých školách. Sprievodnými podujatiami boli prednášky a workshopy z oblasti ekológie, ekonómie, letectva, biomedicínskeho inžinierstva a pod.

             

            E. Fechová

            Foto

        • NOC VÝSKUMNÍKOV OPÄŤ PO STAROM
          • NOC VÝSKUMNÍKOV OPÄŤ PO STAROM

          • 30.9.2022 hlavný organizátor, Slovenská organizácia pre výskumné a vývojové aktivity, opäť pripravil v obchodnom centre OPTIMA v Košiciach bohatý program pre všetky vekové kategórie, pričom dôraz sa kládol predovšetkým na zvýšenie záujmu detí o štúdium prírodných vied a technických smerov na vysokých školách.

            Prostredníctvom pokusov a interaktívnych ukážok sa na jednotlivých stanovištiach pokúsili ukázať, že za všetkými javmi okolo nás a dejmi v prírode sú vedecké vysvetlenia a princípy. Ktovie, možno si deti jednoduché pokusy vyskúšajú aj doma. Zastavme sa aspoň na chvíľu pri niekoľkých interaktívnych stánkoch.

            V stánku Ako sa učíme liečiť zvieratká sme si mohli vyskúšať odber krvi, injekčnú aplikáciu liečiv, podanie infúzie, zloženie infúzneho setu, nácvik intubácie
            a kanylácie na maketách a pod.

            Problematika ochrany vodných zdrojov patrí v súčasnosti k najvýznamnejším otázkam, ktorými sa zaoberá nielen vedecká, ale aj laická spoločnosť. V stánku sa analyzovala kvalita prinesenej vody indikátorovými testami na obsah pH, dusitany, dusičnany, tvrdosť vody a množstvo aktívneho chlóru po dezinfekcii vody. Pripravený poster znázornil najdôležitejšie zdroje znečistenia vody a možnosti ich ochrany. 

            V stánku Nerastné suroviny okolo nás sa nachádzali rôzne druhy minerálov, hornín. Dozvedeli sme sa, ako sa dajú minerály identifikovať na základe ich fyzikálno-chemických vlastností, z akých nerastných surovín sú vyrobené konkrétne produkty,
            s ktorými sa stretávame v každodennom živote. Návštevníci si mohli odniesť aj "kamienkový darček".

            Deti mali možnosť sledovať vyvíjajúci sa život kuracích a prepeličích embryí vo vajci a mimo škrupiny, pôdne červy a žiabronôžky pomocou mikroskopov a aspoň na chvíľu objavovať vlastný mikrosvet.

            Pozorovať mohli aj vesmírne objekty pomocou astronomických ďalekohľadov.

            Chémia to nie sú iba vzorce, definície a príklady. Je to neodmysliteľná súčasť nášho života, bez ktorej nevieme existovať. Každý si mohol vyskúšať čaro neviditeľnosti a odkryť záhadu farieb. "

            59 stánkov ponúkalo návštevníkom veľa zaujímavého. Veríme, že aj naši žiaci si našli oblasť, ktorá ich zaujala. Dovidenia o rok. 

             

            Grocká

            Foto

        • Netradičné vyučovanie náboženskej výchovy
          • Netradičné vyučovanie náboženskej výchovy

          • Počas hodín rímskokatolíckej a gréckokatolíckej náboženskej výchovy  naši žiaci ( 2. ,4. a 7.  ročníkov) zažili atmosféru misií v Prešove. Našu školu navštívil školský evanjelizačný tím s evanjelizačno-kultúrnym programom. Prostredníctvom hudby, hovoreného slova, videa a scénok /pantomíma/ predstavili deťom, čo znamená v živote človeka veriť Bohu a ako správne alebo nesprávne človek vníma Boha vo svojom živote.

             J. Lacknerová

            Foto

        • Počítanie s abakusom
          • Počítanie s abakusom

          • Abakus - slovo, s ktorým sme sa už stretli, no nevieme si úplne predstaviť, čo to je. Je to staroveké počítadlo, ktoré poznajú v krajinách, ako je Japonsko, Čína, India. Sú to krajiny, v ktorých sa táto pomôcka využíva dodnes. Slúži na vizualizáciu počítania, čím značne zľahčuje celý proces. Aj v našej triede 3.C sme sa s ním oboznámili, a skúšali pomocou neho vyjadriť čísla. Priniesol nám ho spolužiak. Práca s abakusom nás veľmi zaujala.

            Tr. uč. Mgr. Slavka Gáliková, 3.C

            Foto