• Deň jazykov
          • Deň jazykov

          • Čo viete o európskych jazykoch“? Týmto interaktívnym audio kvízom, sme oslávili dňa 26.septembra Európsky deň jazykov so žiakmi 8.ročníkov. Zahrali si jazykové hry, identifikovali cudzí jazyk v nahrávke a dozvedeli sa zaujímavé fakty o pôvode jazykov. Ďalšou aktivitou boli rusko-slovenské medzijazykové homonymá, ktoré všetci bežne používame. Sú to slová, ktoré majú rovnakú výslovnosť, ale majú úplný iný význam v ruskom jazyku:  napr. v slovenskom jazyku slovo brucho znamená v ruštine живот (život), slovo šťastiev ruštine везение (väzenie). Pozornosť sme venovali aj slovenským slovám, ktoré nemajú v ruskom jazyku ekvivalent napr. súrodenci – v ruskom jazyku je len brat a sestra, starí rodičia – babuška a deduška. Verím, že žiakom sa hodina páčila a zároveň im chcem popriať veľa úspechov pri učení a spoznávaní cudzích jazykov.  

             

            J. Fecková

            Foto

        • PO NEMECKY, PO RUSKY, PO UKRAJINSKY.
          • PO NEMECKY, PO RUSKY, PO UKRAJINSKY.

          • V pondelok 26.9.20222 počas DŇA JAZYKOV sa z triedy na II. poschodí ozývali rôzne cudzie jazyky. Žiaci sa zoznamovali medzi sebou po nemecky, po rusky a aj po ukrajinsky. Navzájom sa učili správnu výslovnosť, hľadali farby v triede, sústredene počúvali obľúbenú rozprávku " Prasiatko Pig". Dozvedeli sa aké sú podobnosti a rozdiely v písanej a tlačenej podobe abecedy a nakoniec zistili, že jazyky navzájom majú veľa spoločného.

            pani učiteľky : Revická a Wittnerová

            Foto

        • Deň mlieka
          • Deň mlieka

          • V stredu 28.9.2022 si v školskom klube detí pripomenuli Svetový deň mlieka na školách. Deti z 10. oddelenia (3.B, 4.B/) s pani vychovávateľkou, mali poobedie v tomto duchu, diskutovali o mlieku a jeho dôležitosti. Deti hovorili o dôvodoch, prečo radi pijú mlieko, aké mliečne výrobky sa z mlieka vyrábajú a aké konzumujú.  Spoločnými silami pracovali na vytvorení plagátu, ktorý obohatili aj vlastnou básničkou. Aby pani vychovávateľka podporila ich vzťah k mlieku, pripravila pre deti pohár mlieka, ktorý deťom po aktivitách padol vhod. Všetci si pochutnali.

            Vychovávateľka Mgr. Mňahončáková 

            Foto

        • PREŠOV ČÍTA RÁD
          • PREŠOV ČÍTA RÁD

          • V spolupráci s knižnicou P.O. Hviezdoslava sme boli súčasťou 17. ročníka  literárneho festivalu Prešov číta rád.

            Svojou návštevou nás 22. septembra  poctila pani spisovateľka Toňa Revajová, ktorá svojím jedinečným prejavom a informáciami o svojej tvorbe  spestrila hodinu literatúry v triedach  V.B, V.C, VI.C a VI.D. Pútavou formou predstavila svoje knihy, čítala ukážky, prezentovala svoju inšpiráciu k napísaniu kníh aj odpovedala na zvedavé otázky našich žiakov.

            Spisovateľka Toňa Revajová nám rozprávala o svojich knihách. Napísala knihy Johanka zo Zapadáčika, Rok sivka ohniváka, za ktoré dostala aj rôzne ocenenia. Jej najslávnejšia kniha Rok sivka ohniváka je napísaná podľa skutočných udalostí. O tej knihe rozprávala najdlhšie. Toňa Revajová na mňa pôsobila, že rozumie tomu, čo robí. Písanie ju baví a má široké vedomosti v tejto oblasti. Veľmi ma inšpirovala. Ďalšia inšpiratívna osoba tu bola pani knihovníčka. Som rada, že som sa zúčastnila.  Emily Petríková VI.C

            Dnes sme sa na besede zoznámili so spisovateľkou Toňou Revajovou. Je to spisovateľka detských kníh. Svojmu povolaniu, ale i poslaniu sa venuje od detstva. Jej najznámejšia kniha vyšla pred štyrmi rokmi s názvom Rok Sivka Ohniváka. Táto kniha ju veľmi preslávila, získala za ňu niekoľko ocenení, napr. ocenenie BIBIANA. Okrem tejto knihy napísala aj rôzne iné, ktoré boli tiež úspešné  -  séria kníh Johanka v Zapadáčiku. Túto besedu sme si veľmi užili a sme za ňu vďačné Knižnici P. O. Hviezdoslava v Prešove. Ň

             Tereza S. Kubačková a Anetka Stankovičová  VI. C

            Aj tento ročník festivalu mal svoje čaro a už sa tešíme na ďalší.

             

            J. Lacknerová

             

            Foto

        • Earth Rangers nazreli do Francúzska
          • Earth Rangers nazreli do Francúzska

          • Malí Earth Rangers alebo Strážcovia Zeme našej školy pomaly rozbiehajú svoj celoročný eTwinningový medzinárodný projekt zameraný na enviromentálnu výchovu.  Začali vytváraním loga našej skupiny a pokračovali práve v Deň európskych jazykov. V rámci tohto dňa trochu nazreli do krajiny jedného projektového partnera - do Francúzska. Na stretnutie si pozvali hosťa - pani učiteľku Bryndzovú, ktorá spolu so svojím bábkovým kamarátom naučila deti niekoľko zaujímavých francúzskych slov.  Deti zistili, že mnoho slov udomácnených v slovenčine alebo angličtine má francúzsky pôvod.  Neskôr si deti vytvorili Mini France book.  Nakukli aj do detskej knihy prešovčanky Miroslavy Grajciarovej ViaNočná mora z Paríža. Dozvedeli sa, čo Francúzi radi jedia, pijú, aké majú pamiatky a mnoho ďalších zaujímavostí. A že boli pozorní poslucháči, to si overili na záver v kvíze. Obe skupiny získali 10/10, ale hlavne obohatili svoje jazýčky a vedomosti. Už teraz sa tešíme na stretnutia s našimi partnermi.

             

            Earth Rangers z 2.E a Monika Kormaníková

            Foto

        • Európsky deň jazykov
          • Európsky deň jazykov

          • Európsky deň jazykov si pripomenuli aj štvrtáci na hodinách anglického jazyka. Zahrali si zaujímavú hru Kde som? Podľa indícií na fotke mali zistiť,  o akú krajinu ide.  Pozdravy znázornili na plagáte. Deti zaujala aj sluchová hra Aký je to jazyk?  Čítali aj ďalšie zaujímavosti o jazyku - najdlhšie slovo, jazykolamy, palidrómy. Vypočuli si nahrávky základných fráz a pozdravov v jazykoch európskych krajín. Dozvedeli sa zaujímavosti o Anglicku. Prečítali si informácie o symboloch tejto krajiny, o ktorých sa porozprávali a pozdieľali aj vlastné zážitky.

            Monika Kormaníková, Juliána Sedláková

            Foto

        • Európska maškrta
          • Európska maškrta

          • Európsky deň jazykov sme si pripomenuli aj v 6.C  virtuálnym cestovaním. Žiaci navštívili  krajiny Európy, no nielen tie. Vybrali si svoju vysnívanú a predstavili ju prostredníctvom maškŕt vo farbách  vlajky štátu. Nechýbal ani pozdrav " Ahoj" danej krajiny v jej jazyku.   Čerešničkou na pomyselnej torte bolo, že všetky dobroty usporiadané do vlajok krajín si žiaci spoločne vychutnali. Európsky deň jazykov im zjavne chutil.

            Mgr. Adriána Lešigová

            Foto

        • Európsky deň jazykov
          • Európsky deň jazykov

          • Dnes, 26.septembra, oslavujeme Európsky deň jazykov. A aj sme ho oslávili... Opäť sme spojili naše sily a anglický a francúzsky jazyk. Žiaci z 9.D mali angličtinu a začiatočníci zo 7.A a 7.B francúzštinu... Na začiatok je potrebné predstaviť sa, to sa aj podarilo pomocou maňušiek. Taká princezná je vždy princeznou, záleží na výslovnosti. A spoločné slová? Veru, je ich veľa, ale pozor, sú aj také, ktoré majú úplne iný význam. Taký basket, po anglicky je košík, po francúzsky tenisky. A nikdy si nepýtajte vo Francúzsku k cestovinám dressing, veľmi zvláštne by sa Vás v reštaurácii pozerali, že kde sa chcete prezliecť... Na záver sme si zatancovali. Kto by nepoznal kankán a írske tance? 

            Ďakujeme žiakom, boli ste skvelí!!!

            p.učiteľky Lešigová a Bryndzová 

            Foto

        • Európsky deň jazykov
          • Európsky deň jazykov

          • Európsky deň jazykov sa oslavuje každoročne 26. septembra už od roku 2001. Školy v členských krajinách si tento deň pripomínajú prostredníctvom rôznorodých podujatí, súťaží, kvízov a pod. Cieľom je upozorniť na dôležitosť učenia sa jazykov, podporiť viacjazyčnosť a rozmanitosť krajín.

            Aj naši žiaci si tento deň pripomenuli a to nasledovne:

            5.A a 5.E sa ponorili do rôznorodosti čísel, učili sme sa počítať a na základe čísel hádať o ktorú krajinu sa jedná. Využili sme aj znalosti našich spolužiakov, ktorí nám spestrili slovník o počítanie v japonskom, maďarskom príp. talianskom jazyku.

            8.B,C si overila svoje vedomosti vo vedomostnom kvíze, ktorý nielen prekvapil ale aj pobavil 😊

            Ďakujem všetkým za účasť a obohatenie aj môjho slovníka.

            Mgr. Z. Kmecová

            Foto

        • Biela pastelka 2022
          • Biela pastelka 2022

          • Ako každý rok, i tento rok sa naša Šmeralka zapojila do dobrovoľnej verejnej zbierky Biela pastelka, ktorá je registrovaná na MV SR pod číslom 000-2021-038830.Zbierka pre pomoc nevidiacim a slabozrakým sa uskutočnila v prvý jesenný deň, 23.9.2022, na našej Šmeralke. Dobrovoľníčky Tamarka, Soňa a Karin od rána napĺňali pokladničku vašimi darmi. Ďakujeme rodičom, žiakom a učiteľom, ktorí prispeli. Aj malá pomoc sa počíta! Za Úniu nevidiacich a slabozrakých Slovenska ďakujeme.

            Martina Bryndzová, primárna prevencia

            Foto

        • Beseda s populárnou spisovateľkou fantasy príbehov
          • Beseda s populárnou spisovateľkou fantasy príbehov

          • Dňa 23. 9. 2022 sa v dopoludňajšom čase v priestoroch školy konala beseda so známou autorkou fantasy literatúry - Nataljou Ščerba. Zavítala do Prešova ako hosť 17. ročníka festivalu PREŠOV ČÍTA RÁD.

            „Nikdy som nepovažovala fantastiku za odklon od reality. Mojimi hrdinami sú tínedžeri. To je vek prechodu z detstva do dospelosti, kedy sa vytvára charakter a svetonázor a prostredníctvom literatúry je možné formovať ich osobný rast a vnímanie nášho mnohostranného reálneho sveta. Hlavnou témou mojich kníh je teda dospievanie, prijatie zodpovednosti za seba a samozrejme priateľstvo.''

             

            Natalja prežila detstvo v Rusku, odkiaľ sa s rodinou presťahovali na západnú Ukrajinu. Mala od mladosti túlavé topánky a túžila slobodne spoznávať život ľudí aj v iných krajnách. Istý čas žila v Prahe a momentálne žije s rodinou v Bratislave. Život na Slovensku sa jej veľmi páči. Povedala, že Slováci sú mimoriadne srdeční a našla si tu veľa priateľov.

            Natalja sa živí písaním už sedemnásť rokov a jej cesta k úspechu vôbec nebola jednoduchá. Písať začala ako pätnásťročná, najprv len sama pre seba, neskôr pre pobavenie spolužiakov. Im bol určený útly rukopisný román o geografičke – mimozemšťanke. V roku 2005 publikovala svoj fantastický príbeh Na dne a o tri roky debutovala prvou časťou trilógie o dobrodružstvách karpatskej čarodejnice Byť čarodejnicou, za ktorú zozbierala niekoľko ocenení. Po piatich rokoch vydala tajomnú mestskú fantasy Falošný svet o konfrontácii dvoch magických národov – Astrov a Lunetikov. Za tento román dostala Cenu Eurokol 2010 v kategórii Najlepší mladý fantasta Európy. Na vrchol fantasy literatúry ju priviedla šesťdielna séria Časodejovia o kúzelníkoch, ktorí vedia čarovať s časom, pričom čas nie je deštruktívnou, ale magickou a tvorivou silou. Tento príbeh písala päť rokov a rovnako dlho sa ho pokúšala aj vydať. Vydavateľstvá ju však odmietali s tým, že je to veľmi dobré, no komerčne neúspešné, nech radšej píše o upíroch. Natalja odmietla, lebo nemá rada upírov. Šla ďalej svojou umeleckou cestou, inšpirovaná krásami karpatskej prírody a ľuďmi, ktorí v nej žijú.

            Jej húževnatosť a trpezlivá práca, ktorú vždy podporoval aj jej manžel, vyústili do veľkého úspechu, keď sa prihlásila do veľkého konkurzu vydavateľstva Rosman, ktorý spomedzi troch tisíc prihlásených vyhrala a s príbehom Hodinový kľúč pre Vasilisu získala aj cenu Grand Prix Novej detskej knihy v kategórii Dobrodružstvo a Fantasy. Hlavní hrdinovia, dcéra mocného mága Vasilisa a jej priateľ Feš, si získali státisíce fanúšikov. Celá séria bola niekoľkonásobne ocenená, pripravuje sa jej filmové spracovanie.

            Autorka príspevku: PhDr. Andrea Mladá

            Foto

          • Veselá veda - oznam

          • Oznamjeme rodičom a žiakom 1. až 5. ročníka, že aj na ZŠ smeralova sa môžu prihlásiť do krúžku Veselá veda. Poskytovateľom tejto záujmovej činnosti je občianske združenie Vesela veda Slovensko. Bližšie informácie získate na www.veselaveda.sk, alebo v priloženom letáku.

            VeselaVeda_Oznam_pre_rodicov.pdf

        • M SR starších žiakov a žiačok
          • M SR starších žiakov a žiačok

          • Vyvrcholením sezóny pre kategóriu staršieho žiactva boli M SR jednotlivcov v atletike , ktoré sa konali v dňoch 17.9. – 18.9.2022 v Košiciach. Svoje športové talenty sme mali v silnej konkurencii oddielov a klubov z celého Slovenska aj my ŠŠK Junior Prešov. Naši športovci opäť nesklamali a obsadili v svojich disciplínach bodové miesta, keďže na M SR boduje každý pretekár, ktorý sa umiestni do celkového ôsmeho miesta. Nám sa to podarilo v kategórii staršieho žiactva v disciplínach skok o žrdi Martin Höger obsadil krásne piate miesto, v chôdzi na 3000 metrov obsadili chlapci Marek Höger siedme a Daniel Moravčík ôsme miesto. V disciplíne beh na 3000 metrov obsadil celkové šieste miesto Samuel Repčík. Celkové výsledky z M SR staršieho žiactva sú zverejnené na stránke atletika sk.

            Veľké poďakovanie rodičom za ich snahu a podporu , veľké ďakujem trénerom a predovšetkým mladým talentovaným športovcom z klubu ŠŠK Junior Prešov.

            R. Maľcovský

            Foto

        • Školský športový klub Junior
          • Školský športový klub Junior

          • Mesto Prešov ako aj v predchádzajúcom období, tak aj v tomto kalendárnom roku 2021 poskytlo finančnú podporu na rozvoj mládežníckeho športu. Tento príspevok poukázalo mesto na školský športový klub Junior pri ZŠ Šmeralova 25 v Prešove sumou 3969 €. Táto finančná podpora bola využitá na zakúpenie športového oblečenia a športových pomôcok.

        • Slovenské opálové bane
          • Slovenské opálové bane

          • Tretiaci našej školy dnes navštívili svetový unikát. Slovenské opálové bane. Okrem toho, že sú to najstaršie opálové bane na svete, vyťažilo sa tu aj veľa slávnych kusov týchto vzácnych kameňov. Napr. najväčší opál na svete - Harlekýn. Traduje sa, že aj v korune britskej kráľovnej sa nachádzal opál odtiaľto. Žiaci so záujmom počúvali legendy, ktorými je toto miesto opradené. Ako vidno na fotografiách, tieto bane sú na rozdiel od iných omnoho farebnejšie. Steny majú rôzne výrazné farby žltých červených, zelených, modrých a čiernych odtieňov. Štôlne a šachty sú vyrazené do tvrdej skaly, preto ani nepotrebujú oporné piliere a podporné stĺpy. Sú skrátka v každom ohľade unikátne. Žiakom aj pedagógom sa okrem bane veľmi páčil aj ústretový personál bane.

            Všetci sme obohatení došli šťastne späť do školy.

            Foto

        • Prejdime sa spolu...
          • Prejdime sa spolu...

          • ETM prebieha každý rok od 16. do 22. septembra a umožňuje mestám či obciam vyskúšať si alternatívy trvalo udržateľnej dopravy. Do Európskeho  týždňa  mobility sa zapojila aj naša základná škola  a aj žiaci 4.A. Zamerali sme sa na  bezpečnú chôdzu  so sloganom PREJDIME SA SPOLU. Cestou sme si pozorovali ekologické dopravné prostriedky- bicykle, kolobežky... Nezabudli  sme si všímať používanie  reflexných prvkov a prilieb,  ktoré sú pri jazde na bicykli, ale aj kolobežke,  veľmi dôležité.

            Pri návrate do školy sa krokomer zastavil pri čísle 10 817.

            M. Dobrovolská

            Foto

        • OŽaZ – Vyhodnotenie
          • OŽaZ – Vyhodnotenie

          • Tejto akcii prialo počasie. Presun prvej a druhej skupiny na  určené stanoviská a späť prebehlo bez problémov a pri dodržaní pravidiel CP. Pri precvičovaní praktických činností sa žiaci mali možnosť zdokonaliť v orientácii v prírode,  pri poskytnutí prvej pomoci, ako aj  s prevenciou proti požiarom. Triedny učitelia mali na starosti výchovu k bezpečnému správaniu. Žiaci si mali možnosť na určených stanovištiach vyskúšať rôzne súťaže. V závere praktických činností zodpovedný pedag. uč. kladne vyhodnotili aktivity.

            R. Maľcovský

            Foto

        • Večerný beh Prešovom, 62. ročník
          • Večerný beh Prešovom, 62. ročník

          • V netradičnom prostredí atletického štadióna Prešovskej univerzity sa konal najstarší bežecký sviatok 62. ročník Večerného behu Prešovom. Miesto z Ul. Hlavná sa muselo zmeniť z dôvodu nevyhovujúcej dopravnej situácie v meste Prešov, pre rekonštrukciu mosta na Ul. Škultétyho. Organizátorom tohto podujatia je mesto Prešov, Atletický klub TJ Slávia Prešovská univerzita a Oblastný bežecký spolok Prešov. Podujatie je pod záštitou primátorky mesta Prešov Ing. Andrey Turčanovej. Samotné preteky slávnostne otvoril riaditeľ Večerného behu Ján Jacoš. Tohto športového podujatia sa zúčastnilo množstvo mladých nádejí vytrvalostného behu z mesta Prešov ale aj okolia. Samozrejmosťou bolo, že medzi účastníkmi v rôznych kategóriách nechýbali naši zverenci z ŠŠK Junior Prešov. Samotnému ŠŠK Junior Prešov sa opäť darilo a športovci z tohto klubu obsadili popredné medailové miesta na stupni pre víťazov. V kategórii najmladších žiačok to bolo 2.miesto Zuzana Vašková a 3.miesto Laura Dienešová. V tej istej kategórii chlapcov to bolo 1.miesto pre Jakuba Papcuna a 3.miesto pre Jakuba Hostovičáka. V kategórii mladších žiakov to bola dominancia našich športovcov a to 1. miesto Pavol Frištyk, 2. miesto Tomáš Goč a 3. miesto Adam Čopák. V kategórii mladších dievčat to bola Laura Bučkvá , ktorá si vybojovala 1. miesto. V kategórii starších žiačok to bolo 1. miesto pre Vanesu Hrušovskú a v tej istej kategórii chlapcov to bolo perfektné 3. miesto pre Martina Hogera. Dosiahnuté výsledky našich zverencov dokazujú , že sa oplatí investovať svoj čas a zanietenosť v tréningovom procese a výsledok v podobe toho, že náš klub opäť dominoval v rámci klubov z mesta Prešov a blízkeho okolia.

             Na záver chcem poďakovať všetkým športovcom, ktorí obetovali svoj čas a prispeli k dobrému menu školy, ŠŠK Junior a samozrejme povzbudili predovšetkým seba v ďalšie napredovanie. Veľká vďaka aj rodičom a trénerom.

            Maľcovský, Sedláková

            Foto

        • M SR vo viacboji mladších žiakov a mladších žiačok
          • M SR vo viacboji mladších žiakov a mladších žiačok

          • V prekrásnom novo vybudovanom atletickom štadióne v meste Martin sa uskutočnili M SR vo viacboji pre kategóriu mladšieho žiactva. Do Martina prilákala kráľovná športu ,,atletika,, veľa mladých nádejí tohto prekrásneho športu, medzi ktorými nechýbal aj zástupca nášho ŠŠK Junior Prešov. Svoje športové nadanie si atléti museli rozdeliť do piatich atletických disciplín, za ktoré dostávali adekvátne bodové ohodnotenie za svoj dosiahnutý výkon. Jednalo sa o disciplíny 60 m prekážok, skok do diaľky, 60 metrov, hod kriketovou loptičkou a poslednou disciplínou bol beh na 600 metrov. V kategórii mladších žiakov za ŠŠK Junior Prešov pretekal žiak športovej triedy 7.B. Martin Papcun. V štyroch disciplínach si Martin urobil svoje osobné rekordy, ale aj napriek tomu to nestačilo na silnú konkurenciu. V kategórii mladších žiakov sa na viacboj nominovalo štyridsať dva pretekárov a náš zverenec obsadil prekrásne štrnáste miesto, ktoré je v rámci tabuliek SAZ ( Slovenský atletický zväz) stále bodovacie, za ktoré klub dostáva plusové body a v rámci športovcov z VsAZ (Východoslovenského atletického zväzu) obsadil tretie miesto.

            Veľké poďakovanie rodičom za ich snahu a podporu , veľké ďakujem Martinovi , že zabojoval a v takejto silnej konkurencii opäť potvrdil, že sa oplatí investovať čas mladým športovcom a ich športovému nadaniu. . Konečné výsledky sú zverejnené na webovej stránke atletika.sk.

            R. Maľcovský

            Foto