• LOMIHLAV 2023
          • LOMIHLAV 2023

          • Ako je už zvykom, posledné roky sa v prvý decembrový piatok  osem žiakov 8. a 9. ročníka sa zúčastnilo na obľúbenej  matematickej súťaži LOMIHLAV, vďaka ktorej strávili v Košiciach nezabudnuteľný deň plný dojmov.  V telocvični Gymnázia, Alejová 1 v Košiciach pod vedením šikovných vysokoškolákov a stredoškolákov zo združenia STROM prebehla fantasticky zorganizovaná súťaž 4-členných družstiev pre žiakov 7. - 9. ročníka. 196 žiakov si overilo svoje vedomosti z matematiky a logiky v kombinácii so šikovnosťou, taktikou a trochou šťastia. Žiaci riešili matematické úlohy, doplnené hádankami a hlavolamami počas 99 minút. Našu školu reprezentovali dve družstvá.

            Družstvo s názvom ŠMERALKA 2 v zložení:

            Alica Kubačková (9.C),

            Edmund Capák (9.C)

            Adrián Sabol (9.A),

            Tomáš Petík (8.A)

             získalo  17. miesto.

             

            Družstvo s názvom ŠMERALKA 1 v zložení:

            Alex Kašprišin (9.A),

            Ema Horská (9.A),

            Klára Kažimírová (9.A),

            Samuel Miščík (8.A),

            získalo 37. miesto.

                                                  Srdečne blahoželáme!

            Žiakom sa toto dopoludnie veľmi páčilo a ôsmaci sa chcú  súťaže zúčastniť aj budúci rok  s ďalšími  žiakmi našej školy.

             

            Mgr. Slávka Čančinová

             

            Foto

        • IX.A  - DOD na GK 2
          • IX.A  - DOD na GK 2

          • Dňa 7.12 sme v rámci Dňa otvorených dverí navštívili Gymnázium, Konštantínova v Prešove. Škola nás prekvapila výučbou  jazykov – slovenského, anglického, španielskeho, nemeckého, aktivitou školy a samotným programom, ktorý pre nás pripravili učitelia a študenti. Zaujali nás mimoškolskými aktivitami, ako napríklad výmenný pobyt alebo turistický krúžok. Zapáčil sa nám systém, akým majú organizované obedy – deň vopred si môžete navoliť obed, ktorý chcete. Školská atmosféra je spestrená školskou kapelou a inými aktivitami. Škola nám odpovedala na veľa otázok, ktoré nám objasnili výber stredných škôl.

            Alex, Peter, Matúš, Nelka, Michal, Lea, Simonka, Tamarka, Natália a Vivien z IX.A.

              S.Čančinová

            Foto

        • IX.A  na  „Kam po základnej škole“
          • IX.A  na  „Kam po základnej škole“

          • 5. 12. 2023 Spojená škola, Ľ. Podjavorinskej  v Prešove zorganizovala v spolupráci s Prešovským samosprávnym krajom, Centrom poradenstva a prevencie v Prešove a siedmimi firmami zapojenými do duálneho vzdelávania 4. ročník Kam po základnej škole, kde mali žiaci 9. ročníka základných škôl možnosť získať informácie o stredných školách v Prešove na jednom mieste. Prezentovali sa tam školy rôzneho druhu – gymnáziá i  stredné odborné školy. Dozvedeli sa, ako si vybrať tú najlepšiu strednú školu, aké sú podmienky duálneho vzdelávania a perspektívy ďalšieho uplatnenia u zamestnávateľa v regióne. Cieľom tejto akcie bolo pomôcť deviatakom vybrať si tú správnu strednú školu.

             

             S. Čančinová

            Foto

        • Mikuláš na 2.stupni
          • Mikuláš na 2.stupni

          • Počas Mikulášskej stredy žiakov 2. stupňa prekvapili rovno traja hudobne naladení Mikuláši (Tomáš, Peter a Martin Z IX.A),  obklopení čertami  a anjelmi (chlapci a dievčatá  z IX.A), ktorí zavítali do tried a spestrili  hodiny svojím cca 10 - minútovým programom.  Žiakom prečítali legendu o Mikulášovi, ktorú pozorne počúvali a v nasledujúcom kvíze mohli za správne odpovede získať sladkú odmenu.    Hádankami potrápili trochu ich hlavičky a na záver si spoločne zaspievali  pesničku. Veríme, že snaha, námaha a príprava deviatakov  na tento deň  stála za to a že takto spríjemnili deň ostatným spolužiakom.

             S. Čančinová

             

            Foto

        • PREDVIANOČNÉ MAŠKRTENIE
          • PREDVIANOČNÉ MAŠKRTENIE

          • Už to vo všetkých domácnostiach sladko rozvoniava, vianočné prípravy sú v plnom prúde, a tak sa i deti v 12. oddelení rozhodli spríjemniť si čakanie na Vianoce sladkou maškrtou. Nastrúhali jablká, nakrájali banány, pridali piškóty, drvené mandle, škoricu aj vanilkový trstinový cukor, a potom spolu všetko poriadne premiešali. Zmes vložili do pohárov, ozdobili šľahačkou a nastrúhanou čokoládou. Dobrota bola na svete a chutila nám skvele.

            Prajeme všetkým šťastné, veselé a sladké Vianoce.

            deti z 12. oddelenia ŠKD a vychovávateľka J. Mikulová

            Foto

        • Vianočná burza na Šmeralke
          • Vianočná burza na Šmeralke

          • Vianoce sú časom kedy sa ľudia spájajú a tak to bolo aj na našej škole, kde sme sa rozhodli spojiť svoje sily a pripravili sme Vianočnú burzu.

            Žiaci na hodinách VYV, THD a v školskom klube usilovne pracovali na svojich výrobkoch, ktoré sme predávali za symbolické ceny.

            Vianočná akadémia o putovaní malej hviezdy sa preniesla aj k nám...a malá hviezdička, vo forme finančného výťažku poputuje do rodinky Janka z našej školy.

            Veríme, že prinesie nielen kúsok svetielka v tieto dni, ale hlavne zahreje pri srdiečku, že na nich myslíme.

            Zároveň by sme sa chceli poďakovať všetkým bez ktorých by sa nám to nepodarilo – učiteľkám a žiakom, ktorí prispeli do našej burzy, p. asistentkám, ktoré nám pomáhali pri realizácií a hlavne našim žiakom, ktorí s radosťou pomáhali na Vianočnej burze.

            ĎAKUJEME

            Mgr. E. Fechová, Mgr. Z. Kmecová, Ing. A. Šibová

            Foto

        • Vo vestibule školy opäť rozvoniaval predvianočný punč
          • Vo vestibule školy opäť rozvoniaval predvianočný punč

          • Dňa 12.12.2023 ráno, pred vyučovaním, sa na našej škole konala akcia Predvianočný punč. Po roku nám ju opäť pripravila Súkromná stredná odborná škola hotelierstva a gastronómie Mladosť. Študenti strednej školy sa u nás prezentovali, predviedli svoje gastronomické zručnosti, prichystali nápoj, servírovali a ponúkali ho našim žiakom. Punč bol chuťovo vynikajúci, výborne rozvoniaval, príjemne nás zahrial a navodil pravú predvianočnú atmosféru, ktorú sme si všetci užívali. Sviatočnú atmosféru dotvárala skvelá nálada, vianočný stromček, vianočná výzdoba a hudba ohlasujúca blížiace sa Vianoce, na ktoré sa už teraz tešíme.
                              Tak šťastné a veselé, čo viac si želať ... ?

                                                                                 výchovná poradkyňa Milena Koščová

            Foto

        • Úspechy na medzinárodnej výtvarnej súťaži v Toruni
          • Úspechy na medzinárodnej výtvarnej súťaži v Toruni

          • Okresné múzeum v Toruni v Poľsku zorganizovalo už 44. ročník medzinárodnej výtvarnej súťaže pre deti a mládež „Moje dobrodružstvo v múzeu“ do ktorej sa zapojila aj naša škola. Mottom posledného ročníka bolo: „Okolo Mikuláša Kopernika k 550. výročiu jeho narodenia“.

            Do súťaže bolo tento rok prihlásených 1 054 prác a zapojili sa do nej tieto krajiny: Bielorusko, Chorvátsko, Estónsko, Fínsko, Kazachstan, Litva, Lotyšsko, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko, Turecko, Ukrajina, Maďarsko, Bulharsko, Hong Kong, Srbsko, Taiwan a Poľsko. Porota udelila 23 ekvivalentných cien a kvalifikovala 300 prác na posúťažnú výstavu.

            Slávnostné odovzdávanie cien víťazom a vernisáž výstavy sa uskutočnili 8. decembra 2023 vo veľkej sále Starej radnice v Toruni, kde boli z našej školy 2 zúčastnení ocenení. V kategórii 13-15 rokov získal diplom: Adam Cakoci, žiak z 9.E triedy a v kategórií pedagógov: Milena Koščová, vyučujúca výtvarnej výchovy.

            Slávnostného ceremoniálu a preberania ocenení sa s rodičmi zúčastnil Adam Cakoci, ktorý sa vyjadril: „Bol to pre mňa veľký zážitok a zároveň motivácia do budúcna“.

            Adamovi srdečne blahoželám a organizátorom ďakujem za možnosť zapojenia sa do súťaže.

             

                                                                       vyučujúca výtvarnej výchovy Milena Koščová

            Foto

        • Retro hry a hračky
          • Retro hry a hračky

          • Viete s akými hračkami sa hrali rodičia a starí rodičia? Rozprávali vám o tom, ktorá bola ich najobľúbenejšia hra? Deti z 3. odd. ŠKD vyspovedali svojich najbližších. Dozvedeli sa napríklad, že najčastejšou hračkou starých a prastarých rodičov bol drevený vyrezávaný koník. Medzi obľúbené hry starkých patrili aj rôzne hry s kamienkami. Rodičia si pre zmenu svoje detstvo užívali v spoločností  céčiek, klik-klaku, mikáda, gumy na skákanie, mončičákov, matriošky, hlinených guličiek, tatrovky, spoločenských stolových hier a pod.

            Ďakujeme rodičom a starým rodičom za to, že nám do oddelenia zapožičali svoje rodinné retro hry a hračky.

            3. odd. ŠKD, T. Škovránková

            Foto

        • Vianočná pošta pre Seniorov
          • Vianočná pošta pre Seniorov

          • Aj tento rok sa aj mladší žiaci našej školy zapojili do dobročinného projektu Vianočná pošta pre Seniorov. Žiaci 1.C a 3.D vyrobili krásne vianočné pozdravy pre seniorov a poslali ich do Zvolena, Janovej Lehoty a do Nových Zámkov. Verím, že originálne a krásne pozdravy našich detí im spríjemnia sviatočné chvíle.

            Kormaníková M., Sedláková J.

             

            Foto

        • Možno príde aj Mikuláš
          • Možno príde aj Mikuláš

          • Aj v školskom klube, deti netrpezlivo očakávali Mikuláša a jeho pomocníkov anjela a čerta. Spoločne sme si zaspomínali, prečo tento sviatok slávime a aký má význam. Mnohé deti si pre Mikuláša pripravili aj krásne dary, odovzdali mu svoje kresby, básničky, pesničky a aj cukríky. O zábavu nebola núdza, spoločne si s deťmi Mikuláš aj zatancoval. Tešíme sa na opätovné slávenie tohto sviatku zas o rok. Spomienkou bude aj video, ktoré vzniklo v jednom z oddelení nášho klubu pod vedením vychovávateľky Mgr. A. Gergelčíkovej.

            PhDr. K. Lacková, Mgr. J. Diová, Mgr. T. Palková

            https://eu.zonerama.com/Link/Open/657825a2aa781b187403f312

            Foto

        • Perinbaba a dva svety
          • Perinbaba a dva svety

          • Predvianočné obdobie sme si sprítomnili filmovým predstavením Perinbaba, 8.12.2023 v cinemax Novum a teplým punčom sme sa zohriali vo vianočnom prešovskom meste. 

            Z. Bergmannová

            Foto

        • VIANOCE NA NAŠOM SÍDLISKU
          • VIANOCE NA NAŠOM SÍDLISKU

          • Kultúrne stredisko PKO Prešov zorganizovalo v priestoroch OC Centrum vianočné podujatie s programom pre širšiu verejnosť pod názvom „Vianoce na Trojke“. Na podujatí boli vítaní všetci, ktorí mali chuť zúčastniť sa, prispieť do programu vianočnými piesňami a koledami, básňou, tancom, a tak umocniť predvianočnú atmosféru pre obyvateľov Sídliska III. Tejto akcie sa zúčastnilo aj 27 detí zo ZŠ Šmeralova. V programe vystúpili deti zo záujmového krúžku Kolovrátok pod vedením učiteliek Mgr. R. Ondzikovej a Mgr. M. Policianovej, deti z 10. a 12. oddelenia ŠKD a ZUŠ DAMA. Účinkujúce deti si odniesli domov nádielku od Mikuláša. Všetci sme ocenili príjemnú atmosféru, za čo ďakujeme všetkým zúčastneným a organizátorom tohto krásneho podujatia.

            Mikulová Jana, Jursová Slávka

            Foto

        • Vianočná pošta – 6.E, 7.A, 8.E a 8.C
          • Vianočná pošta – 6.E, 7.A, 8.E a 8.C

          • Už 7. rok spája Vianočná pošta dobrovoľníkov, aby mohli napísať na Vianoce pozdrav neznámym starkým do domova.

            Aj naši žiaci spríjemnia tieto Vianoce seniorom, pre ktorých je ozajstný dar – rukou písané prianie, symbol toho, že na nich niekto myslí. Okrem pozdravu sme do obálok pribalili aj malé prekvapenia.

            Mgr. Z. Kmecová a Mgr. M. Grocká

            Foto

        • Mikulášske filmové predstavenie
          • Mikulášske filmové predstavenie

          • Žiaci 1.stupňa sa 6.12.2023 zúčastnili Mikulášskeho filmového predstavenia v Cinemax Novum. Rozprávka nórskych autorov Teddyho Vianoce deti pobavila a navodila vianočnú atmosféru. Dobro opäť zvíťazilo nad zlom ako v každej správnej rozprávke. Deti si uvedomili, že väčšiu radosť im urobí niekoho obdarovať , ako byť obdarovaný.

            Foto

        • Stretnutie so spisovateľom
          • Stretnutie so spisovateľom

          • Jozef Čekan je nielen pedagóg, ale aj spisovateľ a autor detských veršovaných rozprávok, ktoré aj sám ilustruje. Ako spisovateľ navštívil naše deti školského klubu a porozprával im o tom, ako vzniká kniha, ako dlho sa píše, že na začiatku treba nápad, ktorý nesmie uniknúť a chuť niečo robiť. Jeho najnovšia kniha nesie názov Ježko Feško a futbalista Tóno Chlista, z ktorej časť úryvku deťom sám prečítal. Cieľom stretnutia s deťmi bolo vzbudiť nadšenie, fantáziu a záujem o čítanie  knihy, ktorá má neodmysliteľný význam z hľadiska formovania osobnosti.

            PhDr. K. Lacková

            Foto

        • AJ STROMČEK ZO ŠMERALKY KRÁŠLI MESTSKÝ PARK
          • AJ STROMČEK ZO ŠMERALKY KRÁŠLI MESTSKÝ PARK

          • Každý rok sa v mestskom parku zdobia vianočné stromčeky.

            Nebolo tomu inak ani teraz. Pridelili nám stromček č. 7 na samom konci aleje. Deň pred Mikulášom sme ho vyzdobili, ale v inom ladení oproti ostatným. Je totiž strieborno-tyrkysový.

            Dúfam, že sme ulahodili vášmu oku.

             

            M. Grocká

            Foto