• Africký workshop
          • Africký workshop

          • Žiačky IV. ročníka Strednej odbornej školy pedagogickej  v Prešove prišli potešiť našich najmenších v školskom klube.  V rámci svojho  voliteľného predmetu zborový spev pripravili program s názvom Africký workshop, v ktorom ukázali deťom ako sa dá zabaviť a spoznať kultúru inej krajiny a zároveň naučiť sa niečo nové.

            Spolupráca s inými inštitúciami obohacuje a dáva našim deťom školského klubu nové a poučné zážitky, ktoré si uchovajú vo svojich spomienkach.

            Kolektív ŠKD

            Foto

          • Oznam pre žiakov a rodičov VII. a VIII. ročníka

          • O Z N A M

             

                        V súlade s    § 150, odst.(5 ) zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (Školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov poskytujem žiakom VII. a VIII. ročníka, ZŠ Šmeralova na deň

                                                                                  22.3.2023  (streda)

            riaditeľské voľno z organizačných dôvodov.

            Testovanie T 9

            V tento deň budú žiaci VII. a VIII. ročníka vyhlásení aj z obeda v ŠJ. Vyučovanie bude pokračovať vo štvrtok 23.3.2023

            Ľubomír Bodnár

            riaditeľ školy

        • Anglická kniha od žiačky 7. ročníka
          • Anglická kniha od žiačky 7. ročníka

          • Marec – mesiac knihy. V tomto mesiaci učitelia pre žiakov pripravujú množstvo aktivít alebo projektov, aby v nich vzbudili záujem o literatúru a motivovali ich k čítaniu. 

            My sa na hodinách anglického jazyka zaoberáme nielen čítaním, ale aj písaním. A tu ma zaujala práca jednej siedmačky Mary, ktorá príbeh, vlastnú tvorbu posunula na vyšší level a vytvorila kratšiu knihu.

            No veď posúďte sami, ako zaujímavo prepája myšlienky a ponára sa do vnímania známeho príbehu „popolušky“ jej nevlastná sestra.

            Mňa osobne príbeh zaujal.

            Príjemné čítanie.

            https://online.flippingbook.com/view/836657628/

                      Mgr. Z. Kmecová

        • Okienko do Techniky 5.A, 5.D a 5.E
          • Okienko do Techniky 5.A, 5.D a 5.E

          • „Prečo chodíme do školy?“ „Prečo sa učíme a vzdelávame?“ Nejeden žiak si položil tieto otázky...hľadajúc výhovorky, prečo niečo musím a podobne. Odpoveď je jasná, aby sme boli „gramotní“, naučili sa písať, čítať a získali potrebné vedomosti a zručnosti pre zmysluplný život.

            V rámci školského vzdelávania sa objavil nový znak gramotnosti – Technická gramotnosť, je to primeraná úroveň vedomosti o technike, riešiť základné technické problémy a opísať alebo znázorniť riešenie. A to je dôvod, prečo na hodinách TECHNIKY v 5. ročníku skúšame, rozvíjame a spoločne objavujeme 😊.

            Žiaci 5.A,5.D a 5.E rozvíjajú nielen svoje vedomosti, ale aj zručnosti a to prevažne jemnú motoriku, a ako? Na chvíľku sa zastavili v čase a sami skúšajú, že „Remeslo má zlaté dno“. No veď posúďte sami...pohľadom cez naše „Okienko do Techniky“.

            Príjemné pozeranie a žiakom ďakujeme za možnosť spolu objavovať a skúšať.

            Mgr. Z. Kmecová a Mgr. J. Foľtová

            Foto

        • Halové majstrovstvá Slovenskej republiky, 5.3.2023, Bratislava, Hala Elán
          • Halové majstrovstvá Slovenskej republiky, 5.3.2023, Bratislava, Hala Elán

          •  

            rcholom halovej sezóny starších žiakov a starších žiačok sú jednoznačne halové majstrovstvá republiky, ktoré sa konali 5.3.2023 v Bratislave. V hale Elán od rána pretekali najlepší atléti Slovenska v technických a bežeckých disciplínach vo vekovej kategórii starších žiakov. Česť súťažiť na tomto preteku mali aj naši žiaci, z ktorých väčšina len nedávno úspešne ukončila LVK spolu so svojími rovesníkmi a už dnes pretekali v atletických disciplínach medzi najlepšími.

            V disciplíne 150 m štartovali v kategórii žiačok Alexandra Sofia Herdický, a v kategórii starších žiakov Pavol Frištyk. 3 km zabehol Adam Čopák. Aj dievčatá mali zastúpenie vo vytrvalostnej disciplíne, Eva Havírová zabehla 2000 m za 7:42.18, zlepšila si osobný rekord a obsadila krásnu 6. priečku. Na 300 m si urobil osobák 41.34 aj Pavol Frištyk a bodoval na siedmom mieste. Najtesnejšie ušla medaila z majstrovstiev Slovenska Laure Bučkovej, v disciplíne 800 m jej chýbali menej ako 2 sekundy k zisku bronzu. Obsadila teda úžasné celkové štvrté miesto, a taktiež si vylepšila svoje doterajšie osobné maximum na 2:34.63. 

            Všetkým našim športovcom ďakujeme za krásnu a úspešnú reprezentáciu klubu, snahu dostať zo seba maximum a v neposlednom rade aj obetovanie svojho voľného času. Veríme že systematickou prácou sa budú všetci naši športovci naďalej zlepšovať.

            Pre všetkých čo nesledovali priamy prenos, je k dispozícii záznam na linku:

            https://fb.watch/j4H7bLNM3p/

            Mgr. Mária Sedláková

            Foto

        • Lyžiarsky výcvikový kurz 2023
          • Lyžiarsky výcvikový kurz 2023

          • Tradičným termínom  konania LVK pre ZŠ Šmeralovu ( lyžiarsky výcvikový kurz) je týždeň pred jarnými prázdninami. Ani tento rok tomu nebolo inak. Naši ôsmaci sa tohto LVK zúčastnili v počte 69 žiakov, kde bolo potrebné zabezpečiť sedem inštruktorov. Medzi žiakmi sme mali aj jedného žiaka so ŠVVP, ktorý potreboval aj asistenta. Využili sme službu aj externého inštruktora PaedDr. Igora Ďurecha, ktorý spolu s asistentom pánom Kormaníkom mali na starosti tretie družstvo. Celkovo sme vytvorili šesť lyžiarskych družstiev, ktoré mali na starosti inštruktori. Do každého družstva sme vybrali žiakov podľa ich lyžiarskych schopností. Tieto sa otestovali hneď v prvý deň, v stredisku Skicentrum Ždiar Strednica. V každom z družstiev bolo dvanásť lyžiarov. Prvé družstvo mal na starosti vedúci LVK pán učiteľ  Maľcovský, druhé družstvo bolo pod vedením pána učiteľa  Vadaša, štvrté družstvo bolo pod dohľadom pani učiteľky Bryndzovej, piatemu družstvu velila pani učiteľka Lešigová a posledné šieste družstvo bolo pod taktovkou pani učiteľky Sedlákovej.

            V pondelok večer boli žiaci počas prednášky informovaní o zásadách správania sa na lyžiarskom svahu tzv. Biely kódex a zároveň histórii samotného lyžovania a súčasných trendoch v lyžovaní. Túto prednášku mal na starosti pán Igor Ďurech, dlhoročný nadšenec a podporovateľ lyžovania. Utorok sa žiaci museli popasovať s dvojfázovým lyžiarskym výcvikom od 09:00 hod. do 15:30 hod. Večer bol súčasťou prednášky prezentovaný dokumentárny film s názvom K2 o lyžiarovi poľského pôvodu Andrzejovi Bargielovi, ktorý ako prvý človek v histórii na lyžiach zjazdil horu K2 v Pakistane. V stredu bol lyžiarsky výcvik len doobeda a poobede sme spoločne vyrazili na pešiu turistiku na Hrebienok. Deti si tam mohli pozrieť ľadový dom a pokochať sa fantastickým výhľadom na Vysoké Tatry. Večer počas prednášky mal slovo náš pán doktor Lukáš Dráb, ktorý žiakom spomenul najčastejšie úrazy na horách pri lyžovaní. V predposledný deň štvrtok sa zase žiaci museli popasovať s dvojfázovým lyžiarskym výcvikom, ale stálo to za tú námahu. Bol totiž na pláne slalom, ktorý určil v každom z družstiev najlepších z najlepších. Večer bol venovaný odmeňovaniu najlepších lyžiarov a zhodnoteniu celého priebehu lyžiarskeho výcviku. Po vyhodnotení nasledovala vytúžená diskotéka, ktorá spríjemnila posledný večer všetkým. V piatok nás čakal už len doobedňajší výcvik a po výdatnom obede sme už mali namierené naspäť do Prešova. Počas celého týždňa nám prialo slnečné počasie. Opustiť predčasne nás museli dvaja žiaci. Jedna žiačka mala svoje povinnosti v podobe reprezentačného zrazu futbalistiek a druhý žiak nás musel opustiť pre zhoršený zdravotný stav. Po konzultácii s lekárom pre žiaka  prišiel zákonný zástupca.

                 Na záver, chcem poďakovať všetkým inštruktorom a asistentovi, ktorí sa pričinili o to, že lyžiarák zvýšil záujem o lyžovanie nielen u žiakov, ktorí vedeli lyžovať, ale predovšetkým u tých žiakov, ktorí ešte na lyžiach nikdy nestáli alebo len veľmi málo. Veľká vďaka aj úžasným ôsmakom, ktorí svojim správaním zabezpečili bezproblémový priebeh celého lyžiarskeho kurzu. Pevne verím, že žiaci si tento LVK užili a odniesli si plno zážitkov.

             Maľcovský, Vadaš, Sedláková, Bryndzová, Lešigová, Kormanik

        • Emócie v 4.C
          • Emócie v 4.C

          • Posledný deň pred prázdninami sa žiaci 4.C zamerali na emócie – tie v triede, ako aj pomimo školu. Dávali sme si otázky: za čo sme vďační, aké dobré rozhodnutia sme spravili, pomenovať svoje silné stránky, ktoré nám pomáhajú, aké vtipné situácie sa stali v našej triede, koho v triede by sme chceli viac spoznať, kto nám bol nápomocný z triedy, na čo sa tešíme tento rok, ako by sa dala opísať naša trieda, čiže jej žiaci, vymýšľali sme novú triednu tradíciu (niektoré sa asi ujmú) a taktiež sme zanechávali odkaz na bilboard pre milión ľudí. Veríme, že nám táto aktivita pomôže ešte viac vylepšiť naše vzťahy v triede.

            Mgr. Juliána Sedláková a žiaci 4.C

            Foto

        • „ Pod hviezdnou oblohou“
          • „ Pod hviezdnou oblohou“

          • Zaujímavé rozprávanie o tajomstvách vesmíru, návšteva planét, výlet slnečnou sústavou, vesmírne otázniky...Toto všetko čakalo štvrtákov počas atraktívneho programu . Navštívili totiž Hvezdáreň a planetárium v  Prešove.

            P.uč. Dobrovolská a žiaci 4.A

            Foto

        • Bájky o Levovi
          • Bájky o Levovi

          • Deti z 2.B. 2.C. 2.E a 3.A sa v druhý slnečný marcový deň presunuli na vyučovanie do divadla Viola. Pozreli a vypočuli si hudobne a výtvarne pestrý príbeh Bájky o Levovi. Dozvedeli sa, čo sú bájky, kto je Ezop a mnoho ďalších zaujímavostí o spravodlivosti, dobrote a zlobe, ale aj o malých či veľkých skutkoch. A ako to už - ako priaznivci Violy vieme, hudobná rozprávka nenechala detských divákov len tak sedieť. Deti sa na chvíľu stali hercami a postavami príbehu. Sme radi, že v Prešove máme miesta, kde sa môžeme aj takto zážitkovo učiť a umelecky rozvíjať.

            Deti a triedne učiteľky

            Foto

        • POZDRAV
          • POZDRAV

          • ,,Láska nepozná starobu a srdce nepozná vrásky...“ 

            Veríme, že aj takýto pozdrav vyčarí na tvárach žien v zariadení pre seniorov v Mintake, krásne úsmevy.

            Milý darček si pre žienky pripravili žiaci zo 4.A.

            Foto

        • CESTOVANIE V ČASE
          • CESTOVANIE V ČASE

          • Posledný februárový deň bol pre žiakov VII.A, VII.C a VII.D triedy obohatený cestovaním do múzea v Budimíre, cestovaním v čase, pretože sme navštívili expozíciu historických hodín.

            Samotný kaštieľ je postavený v klasicisticko-tereziánskom štýle a ponúka prehliadku historických nástenných, rámových i stolných hodín, ale zaujali nás aj jedinečné vreckové hodinky zo 17. a 18. storočia či vežové hodinové stroje. Unikátmi expozície sú najstaršie vreckové hodinky, tzv. norimberské vajce, z roku 1630 alebo legendárne hodiny vyrobené z meissenského porcelánu. V Expozícii historických hodín sme sa dozvedeli nielen informácie o vystavených exponátoch,
            o histórii merania času, ale i zaujímavosti o minulosti a prítomnosti kaštieľa.

                                                                                                         Grocká ​​​​​​​

            Foto

        • Duálne vzdelávanie – online exkurzia
          • Duálne vzdelávanie – online exkurzia

          • Čo je to duálne vzdelávanie? Ako prebieha? Čím je výnimočné?

            Na takéto a podobné otázky dostali odpoveď naši deviataci počas online exkurzie, ktorá prebehla dňa 28.2.2023 prostredníctvom aplikácie MS Teams. Žiaci sa dozvedeli aké sú výhody duálneho vzdelávania a praktického vyučovania počas strednej školy. Išlo o jedinečné podujatie, na ktorom sa prezentovali zamestnávatelia spolu s absolventmi daných odborov. Podelili sa tak o svoje skúsenosti a postrehy. Porozprávali žiakom čo je na štúdiu obchodu najkrajšie, čo je na tom najlákavejšie a aké sú hlavné výhody. Naši žiaci sa do diskusie zapojili aj otázkami. Exkurzie sa zúčastnili aj p. učiteľky PaedDr. Janka Beľušková a Mgr. Juliana Homolová.

                                                                          vých. poradkyňa, PaedDr. Milena Koščová

            Foto

        • Krajské kolo olympiády v nemeckom jazyku
          • Krajské kolo olympiády v nemeckom jazyku

          • Dňa 15.2.2023 sa uskutočnilo krajské kolo nemeckej olympiády. Našu školu reprezentovala v kategórii 1A Tereza Saoirse Kubačková zo 6.C, ktorá sa umiestnila na veľmi peknom 7. mieste. Ďakujeme a blahoželáme 😊

            Vyučujúca nemeckého jazyka Silvia Revická

        • Všetkovedko
          • Všetkovedko

          • V rámci celoslovenskej súťaže Všetkovedko boli ocenení žiaci 1. stupňa. Medzi najúspešnejších druhákov patrili Radovan Smerek, Liliana Kovácsová, Johanka Lenárthová, Hanka Joščáková, medzi najúspešnejších tretiakov patril Boris Baran a štvrtákov Michal Vincent Otčenáš, Bruno Kovács a Adam Gonda. Medzi tých s veľkým diplomom patrili aj ďalší 15. Ostaní mali tiež pekné výsledky a dostali malý diplom. Avšak všetci dostali krásne ceny. Blahoželáme všetkým, ktorí sa zapojili do súťaže.

            Mgr. Juliána Sedláková

            Foto

        • Vybíjaná 3. a 4. ročník
          • Vybíjaná 3. a 4. ročník

          • Tretiaci a štvrtáci si zasúťažili vo vybíjanej. Snahou každej triedy bolo vyradiť súpera z hry zásahom letiacej – hodenej lopty alebo triafaním do súpera. Súperi svoju šikovnosť preukázali bránením sa, uhýbaním, odbehnutím zo svojej pozície na ihrisku, prípadne chytením letiacej strely. 

            Držali sme sa hesla " v zdravom tele zdravý duch". Otestovali sme si svoju pohybovú zdatnosť a trénovali športové správanie.

            Gratulujeme všetkým, ktorí prekonali sami seba.

             

             

            Foto