• OLYMPIÁDA ZO SLOVENSKÉHO JAZYKA A LITERATÚRY
          • OLYMPIÁDA ZO SLOVENSKÉHO JAZYKA A LITERATÚRY

          • Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry (OSJL) je organizovaná ako postupová súťaž a je vyhlasovaná každoročne. Jej cieľom je prehĺbiť, upevňovať komunikačné zručnosti žiakov základných a stredných škôl v slovenskom jazyku, rozširovať záujem žiakov o sebavzdelávanie a samostatnú tvorivú činnosť.

            Olympiáda zo SJL (školské kolo) sa v našej škole realizovala 13. 10. 2022. Pozostávala z troch častí – online testu, transformácie textu a rétoriky. Zúčastnilo sa na nej 22 žiakov 8. a 9. roč. Na všetky spomínané časti dohliadala porota v zložení Mgr. J. Homolová, Mgr. M. Grocká a Mgr. J. Halčišáková. Po sčítaní všetkých bodov dosiahnutých v jednotlivých častiach súťaže na prvých troch miestach napokon skončili títo žiaci:

            1. Dominik Merčiak (VIII. C),

            2. Paulína Gogová (IX. C),

            3. Katarína Sučková (IX. A).

            Do okresného kola, ktoré sa bude konať prezenčnou formou 10. 11. 2022, postupuje Dominik Merčiak.

            Všetkým srdečne blahoželáme a Dominikovi želáme veľa úspechov v okresnom kole.

            J. Homolová

            Foto

        • Žiaci 8. B a 8. E si pripomenuli život a dielo Ľ. Štúra
          • Žiaci 8. B a 8. E si pripomenuli život a dielo Ľ. Štúra

          • Dňa 2. 11. 2022 žiaci 8. B a 8. E navštívili reprezentatívne priestory bibliografického oddelenia krajskej knižnice P. O. Hviezdoslava v Prešove na Hlavnej ulici 139, ktoré sa nachádzajú na druhom podlaží zrekonštruovanej historickej budovy starej školy zo 16. storočia. Budova sa nachádza v susedstve Konkatedrály sv. Mikuláša a Evanjelického kolégia v centre mesta.

            Cieľom návštevy bolo pripomenúť si 207. výročie narodenia významnej osobnosti slovenských dejín - Ľudovíta Štúra a spoznať jeho životný príbeh. Vďaka autorke a lektorke elektronickej prezentácie, Mgr. Andrei Sivaničovej, sme sa zo spomínania Štúrových druhov a spolupracovníkov dozvedeli, aké mal Ľudovít Štúr charakterové vlastnosti, aký bol žiak a koľko jazykov ovládal, obdivovali sme jeho rukopisy z čias štúdií v Prešporku i v Halle, čítali sme originálny text súdneho zatykača, vydaného na Štúra, Hurbana a Hodžu v revolučných rokoch, spoznali sme ženy, ktoré ľúbil, no neoženil sa s nimi, lebo sľúbil vernosť národu a vlasti.  

            Žiaci podujatie v knižnici hodnotili takto:  

            Nelly Kušníriková, 8. B : „Prednáška o Ľudovítovi Štúrovi bola veľmi zaujímavá, naučila som sa o ňom veľa nových vecí. Určite by som si to zopakovala.“

            Laura Hrabčáková, 8. E : ,,Bližší pohľad na život Štúra nám určite pomôže pri testoch a skúšaní. Zaujímavo a stručne prezentované."

            Maxim Ivanko, 8. E : ,,Bolo to zaujímavé, poučné a dozvedeli sme sa mnoho nových informácií."

            Šimon Migaš, 8. E : ,,Táto exkurzia bola veľmi zaujímavá. Oceňujem, že sme sa mohli odreagovať od školských povinností. "

            Isabel Garajová: ,,Bolo to v pohode. Páčil sa mi výklad a pekné priestory knižnice."

            A. Mladá

            Foto

        • Projekty
          • Projekty

          • Aj žiaci 5.E triedy sa zapojili do tvorby geografických projektov o Slnečnej sústave. Fantázii sa medze nekladú a tak to aj vyzeralo pri prezentácii žiackych prác. Okrem vedomostí žiaci preukázali svoju predstavivosť a zručnosť.

            PaedDr.Andrea Lupták Horvátová

             

            FOTO

        • Planetárium
          • Planetárium

          • V septembri sa už tradične v rámci hodín geografie uskutočnila exkurzia do Planetária. V premietacej miestnosti sme si pozreli  prezentáciu o Slnečnej sústave, planétach a ich mesiacoch. V observatóriu sme pozerali na nočnú oblohu, mali sme vysvetlené pohyby Zeme, ich dôsledky, dostali sme informácie o planétach a fungovaní vesmíru. Zamestnanci Planetária s nami ochotne diskutovali a zodpovedali naše zvedavé otázky. Veľmi sa nám tam páčilo a tešíme sa na ďalšiu návštevu. Žiaci 5.A, B, C, D, E triedy:-)

            PaedDr. Andrea Lupták Horvátová

             

            Foto

        • Exkurzia Prešov
          • Exkurzia Prešov

          • Dňa 21.10.2022 sa uskutočnila exkurzia z občianskej výchovy, ktorá bola venovaná mestu Prešov a jeho histórii. 

            Žiaci 6.C triedy prešli pešo historické jadro mesta Prešov a pri historický významných objektoch sa zastavili a povedali základné informácie (Floriánova brána, Bašta, Caraffova väznica, radnica, Kolégium, Bosákova banka, konkatedrála sv. Mikuláša, 49.rovnobežka). Najzaujímavejšou časťou exkurzie bola návšteva expozície Krajského múzea, kde sa žiaci dozvedeli o zaujímavých faktoch, histórii, osobnostiach a zaujímavostiach Prešova a celého kraja. 

            V tomto prípade skutočne platí, že lepšie raz vidieť ako stokrát počuť.

            PaedDr. Andrea Lupták Horvátová

            Foto

        • PRÍRODOVEDNÁ EXKURZIA
          • PRÍRODOVEDNÁ EXKURZIA

          • 3 plnohodnotne strávené dni…

             

            1.deň - zastavili sme sa neďaleko Prievidze, kde našou prvou zastávkou bol Hornonitriansky banský skanzen - baňa Cígeľ, pešia prehliadka do hĺbky 80-300m a 15min. banským vláčikom. Niečo wow . Ďalej sme pokračovali do Bojníc, odkiaľ sme sa dostali ku krásnej vyhliadke - Čajka v oblakoch. Keďže nám počasie prialo, aj výhľady boli skvelé a poniektorým sa podarilo prekonať aj strach .

            2.deň - tento deň sme začali s krásnym slnečným počasím, preto naše kroky hneď ráno viedli na kalváriu v Banskej Štiavnici. Opäť krásny výhľad na malebné mestečko, v ktorom sme strávili celý deň. Starý zámok, Nový zámok, prechádzka mestom či Slovenské banské múzeum v prírode, aj to boli naše zastávky.

            3.deň - máme tu posledné zastávky. Atlantis v Leviciach - zážitky, vzdelávanie a zábava. Aj takto sa dá popísať toto zábavné centrum. Zážitkovým spôsobom si žiaci vyskúšali fyzikálne a chemické zákony, rôzne očné klamy… Po dvoch hodinách smiechu a zážitkov sme sa presunuli do Mochoviec, do centra zábavy s energiou - Energolandu. Žiaci si mohli vyskúšať termálne zrkadlo, energorace, 3D kino, energetický mix, cyklo-trenažér, hra energopolis, Van de Graafov generátor, štiepnu reakciu a kopec ďalších zaujímavosti.

            Exkurziu hodnotíme na výbornu, aj vďaka skvelej organizátorke a sprievodkyni Janke. Samozrejme veľká vďaka patrí aj našim disciplinovaným žiakom .

            Už teraz plánujeme ďalšiu skvelú akciu.

             

            Bryndzová, Fechová, Birošová                                

             

            Foto

        • Zdravá výživa aj v matematike
          • Zdravá výživa aj v matematike

          • Aj na matematike sme oslávili Deň zdravej výživy. V piatok 21.10.2022 sme mali projektové vyučovanie s touto tematikou. Najprv sme boli rozdelení do skupiniek a vylosovali sme si potravinu, o ktorej sme na nasledujúci deň spracovali projekt a urobili chutný recept. Na prvej hodine sme sa rozprávali o zdravej výžive, prečo je pre nás dôležitá a zamýšľali sme sa, ako je to v našom jedálničku. Matematickými úlohami sme sa potrápili počas druhej hodiny, kde sme počítali kalórie, sacharidy a bielkoviny niektorých druhov potravín. Už počas tejto hodiny sme začali vytvárať projekty a jedlá podľa pripravených receptov. Recepty boli rôzne, od šalátov cez pomazánky, až po sladké dezerty.  Každá skupinka svoje jedlo odprezentovala spolu s projektom.  Na záver sme si všetci výborne pochutnali. Ďakujeme.  

            N. Kličková 7.A

            Foto

        • Podaj ďalej 
          • Podaj ďalej 

          • 25. október je vyhlásený za Medzinárodný deň cestovín.  Pri tejto príležitosti bola vyhlásená akcia PODAJ ĎALEJ akýkoľvek druh cestovín, do ktorej sa zapojili aj naši žiaci 1. stupňa. V škole bolo vytvorené zberné miesto, kam žiaci nosili balíček cestovín. Darcov bolo veľa ... cestoviny sa rozdelia pre rodiny v núdzi. Ďakujeme všetkým, ktorí podporili túto krásnu akciu .

            Zapísala Stanislava Hakučová

            Foto

        • PO STOPÁCH VEĽKÝCH OSOBNOSTÍ
          • PO STOPÁCH VEĽKÝCH OSOBNOSTÍ

          •             Posledný októbrový štvrtok bol ako stvorený na  realizáciu netradičného vyučovania. Nielenže nám prialo počasie, ale exkurziou sa navodila atmosféra nadchádzajúcich jesenných prázdnin.

                        Prvou zastávkou bolo Slovenské národné múzeum, o ktorej výstavbu sa pričinil zakladateľ slovenského múzejníctva, Andrej Kmeť. Veľmi sme sa tešili, lebo sme si stihli pozrieť paleontologickú výstavu trvajúcu len do nedele. Asi najviac nás prekvapila veľkosť a hmotnosť mamutích zubov či fosílne odtlačky lastúr a listov z obdobia druhohôr. Nemenej zaujímavou bola prehliadka ostatných priestorov múzea, lebo bola interaktívna.

                        Na Národnom cintoríne dostali žiaci úlohu vyhľadať a zdokumentovať náhrobné kamene velikánov literárneho sveta. Na hodinách literatúry a dejepisu to budú môcť pred ostatnými spolužiakmi prezentovať.

                        A keďže sa blížil pamätný deň Deklarácie slovenského národa, ktorou Slováci vyjadrili súhlas s vytvorením Československej republiky, nezabudli sme sa pred budovou terajšej Slovenskej sporiteľne v Martine, v ktorej Slovenská národná rada 30. októbra 1918 túto deklaráciu prijala, odfotografovať. 

             

            Grocká

            Foto

        • MARTINSKÁ DEKLARÁCIA
          • MARTINSKÁ DEKLARÁCIA

          • Dnes je ten deň, kedy si pripomíname výročie založenia prvého spoločného štátu Čechov a Slovákov.

            Vznik 1. Československej republiky 28. októbra 1918 v Prahe, je zásadným míľnikom v našich dejinách. Znamenal koniec zastaraného systému monarchie a bol nádejou na slobodný vývin slovenského národa.

            Z hľadiska našich dejín je významný hlavne 30. október 1918, kedy bola prijatá Martinská deklarácia. Reprezentanti slovenského národa sa zišli v Turčianskom sv. Martine a bez vedomia toho, čo sa udialo 28. októbra v Prahe, prihlásili sa k spoločnému česko-slovenskému štátu.  

            Naši deviataci si celú atmosféru prijatia Martinskej deklarácie priblížili rolovou hrou. Pani učiteľka vopred určila signatárov Martinskej deklarácie, informovala žiakov ako by malo zasadnutie prebiehať. Príprava bola potrebná, inak by to nemalo zmysel. Zbieranie informácii, príprava triedy, naštudovanie si samotnej role...

            Za zvuku Česko-Slovenskej hymny (hoci vieme, že hymna vznikla v decembri 1918) prichádzalo deklaračné zhromaždenie do triedy a rozprávač uviedol všetkých prítomných do deja. Zasadnutie v obchodnej sále Tatrabanky (naša trieda), ktorému predchádzala porada, otvoril Matúš Dula. Najprv členovia prijali rozhodnutie o vytvorení Slovenskej národnej rady. V mene tejto Slovenskej národnej rady zhromaždenie prijalo Deklaráciu slovenského národa, ktorú potom predniesol Samuel Zoch. Účastníci slávnostného zhromaždenia síce počas dňa zvolili SNR a prijali aj spomínanú Deklaráciu, ale už na večer toho istého dňa museli prijať zásadné opatrenia. Dôvodom bol príchod Milana Hodžu, ktorý totiž prítomným oznámil, že československý štát je už niekoľko desiatok hodín realitou.

            Na umocnenie tohto zážitku sa deviataci zúčastnili exkurzie v Martine, kde osobne navštívili miesto, kde sa to odohralo. Zastavili sa aj na Národnom cintoríne, kde si uctili významné osobnosti.

            Vďaka tejto rolovej hre a návšteve historického centra Martina, mohli žiaci lepšie pochopiť za čo všetko bojovali Slováci v minulosti, čo všetko chceli pre svoj národ dosiahnuť. Vzdelávanie v rodnej reči, sloboda slova neboli vždy samozrejmosťou.

             

            vyučujúca dejepisu Janka Beľušková a naši deviataci

            Foto

        • Netradičná hodina slovenčiny v školskej knižnici
          • Netradičná hodina slovenčiny v školskej knižnici

          • Dňa 27. 10. 2022 žiaci 7. E navštívili školskú knižnicu, aby si netradičnou formou sebavzdelávania uvedomili radosť z kontaktu s knihou a dôležitosť knižníc, ktoré 24. 10. 2022 mali svoj sviatok -  Medzinárodný deň knižníc. 

            Po úvodnom rozhovore o školskej knižnici dostali žiaci úlohu vybrať z políc knihu, ktorá ich zaujala. Väčšina detí si vybrala jeden titul, no našli sa aj takí, ktorí si vybrali dve až tri knihy. V prvom kole riadeného rozhovoru deti ústne zdôvodňovali svoj výber knihy a v druhom kole hovorili o tom, čo zaujímavé kniha obsahuje a ako by využili nové informácie. Cieľom rozhovoru bolo rozvíjať rečové a argumentačné schopnosti, spoznať záujmy a čitateľský vkus spolužiakov, prežiť príjemnú emóciu prijatia a porozumenia. Z odpovedí žiakov vyplynulo, že obľubujú príbehy zo života detí, bohato ilustrované encyklopédie, rozprávky, báje, mýty a detektívky. Uvádzali príklady toho, ako by informácie z kníh využili v tvorení referátov a prezentácií na hodine dejepisu, zemepisu, literatúry a ďalších predmetov.

            Verím, že  dnešná hodina naštartovala záujem a chuť mladých čitateľov objavovať nové svety a v ďalších dňoch si nájdu cestu a čas zájsť do knižnice pre novú knihu.

             

            Autorka textu: A. Mladá

            Foto

          • Predškoláci na Šmeralke

          • Radujú sa predškoláci: "Čoskoro z nás budú žiaci!"

            Poskakuje šťastný Tóno:

            "Školákom byť, to je ono!"

            Tešíme sa aj tento rok zo spolupráce s MŠ Bajkalská. Predškoláci navštívili VEĽKÚ školu a zoznámili sa s učebňami, telocvičňou, jedálňou. Sprievodcu im robil pán zástupca R. Vadaš. Nakukli aj k štvrtákom, kde sa v rámci akcie zdravá desiata ponúkli osviežujúcim jabĺčkom.

            Tešíme sa na ich ďalšiu návštevu!  

            p.uč. Renáta a Juliána

        • Testovanie pohybových predpokladov
          • Testovanie pohybových predpokladov

          • V mesiaci október sa uskutočnilo každoročné celoslovenské testovanie pohybových predpokladov žiakov 1. a 3. ročníka. Žiaci boli testovaní v ôsmych disciplínach za pomoci študentov z Fakulty športu, ktorí si takto vyskúšali prácu s malými žiakmi. Testovalo sa v disciplínach : 4x10m člnkový beh, hĺbka predklonu s dosahovaním v sede, kotúľanie 3 lôpt, ľah – sed, opakovaná zostava s tyčou, skok do diaľky z miesta, viacstupňový vytrvalostný člnkový beh na 20 metrov, vlajková naháňačka a výdrž v zhybe nadhmatom. Ďakujeme študentom – budúcim učiteľom za spoločne strávené športové dni.

            Foto

        • Podaj ďalej
          • Podaj ďalej

          • 25. október je vyhlásený za Medzinárodný deň cestovín.  Pri tejto príležitosti bola vyhlásená akcia PODAJ ĎALEJ akýkoľvek druh cestovín, do ktorej sa zapojili aj naši žiaci 1. stupňa. V škole bolo vytvorené zberné miesto, kam žiaci nosili balíček cestovín. Darcov bolo veľa ... cestoviny sa rozdelia pre rodiny v núdzi. Ďakujeme všetkým, ktorí podporili túto krásnu akciu.

            Zapísala Stanislava Hakučová

            Foto

        • Kultúrne zvyky anglicky hovoriacich krajín
          • Kultúrne zvyky anglicky hovoriacich krajín

          • Aj tento rok sme si pripomenuli jeden z najväčších sviatkov, ktorý oslavujú obyvatelia anglicky hovoriacich krajín Halloween. Žiaci predstavili svoju masku ( samozrejme po anglicky), porozprávali sme sa o histórii, ktorá sa s ním spája, ako aj zvyky typické pre dané krajiny. Zahrali sme sa hry, oboznámili so slovnou zásobou, ba aj niečo zajedli. Takáto nezvyčajná hodina je vítaným spestrením nášho vyučovania.

            3.C, 3.D, Mgr. S. Gáliková

            Foto