• Do práce na bicykli
          • Do práce na bicykli

          • Aj tento rok sa zamestnanci ZŠ Šmeralova zapojili do národnej kampane Do práce na bicykli, ktorej hlavným cieľom je podporiť rozvoj nemotorovej, predovšetkým cyklistickej dopravy v mestách. Niekedy nás neodradilo ani daždivé počasie. Sme radi, že mnohí zamestnanci našej školy využívajú tento ekologický dopravný prostriedok  pravidelne.

            Foto

        • M VsAZ družstiev najmladšieho a staršieho žiactva 3.kolo
          • M VsAZ družstiev najmladšieho a staršieho žiactva 3.kolo

          •  

                  Poslednou atletickou súťažou pred letnými prázdninami a odpočinkom mladých športovcov boli M VsAZ družstiev najmladšieho a staršieho žiactva 3.kolo. Samozrejmosťou bolo aj napriek tomu, že tento deň bol považovaný, ako začiatok letných prázdnin aj účasť športovcov z ŠŠK Junior na II. stupni ale aj športovcov z Detskej atletiky Junior na I. stupni. Počasie bolo na atletickom štadióne v Košiciach až príliš horúce na to , aby sa dali dosahovať tie najlepšie výkony. Napriek tomu boli po spočítaní všetkých bodov za jednotlivé disciplíny v jednotlivých vekových kategóriách pre ŠŠK Junior Prešov výsledky v 3. kole povzbudivé . V kategóriách staršieho žiactva sa žiakom podarilo vybojovať celkové tretie miesto a dievčatám ôsme. V kategórii najmladšieho žiactva sa chlapcom podarilo obsadiť celkové druhé miesto a dievčatám krásne štvrté miesto.

                 Veľké poďakovanie športovcom za ich snahu, bojovnosť a samozrejme aj trénerom, ktorí ich pripravovali a nominovali.

                

            Maľcovský, Sedláková, Valičková

            Foto

        • Športovo-oddychový deň
          • Športovo-oddychový deň

          •  

            Žiaci 7.D a 8.A si dopriali v posledný týždeň  (26.6.2024) školského roka aj športovo-oddychový deň vo farskej záhrade Kráľovnej Pokoja. Okrem športových hier, rôznych spoločenských hier si najviac užili spoločnú opekačku. Za príjemnú spoluprácu ďakujeme pánovi farárovi Antonovi Janičovi a pánovi kaplánovi Matúšovi Porembovi.

             Tr. učiteľky J. Lacknerová, Z Bergmannová

            Foto

        • Záver školského roka je neodvratne tu!
          • Záver školského roka je neodvratne tu!

          • Školský rok sme ukončili slávnostne nástupom na školskom ihrisku. Po príhovore pána riaditeľa a ocenení najúspešnejších žiakov školy sa žiaci so školským rokom rozlúčili krátkym programom. Následne si žiaci v triedach  prevzali od svojich triednych učiteľov vysvedčenia, pochvaly a rôzne ocenenia.

            Pred nami sú prázdniny a my veríme, že budú krásne, slnečné a plné oddychu. Všetci dúfame, že sa v septembri v zdraví stretneme na školskej pôde. Deviatakom prajeme veľa úspechov v nových školách.

            Pozrite si fotografie a video, ktoré zachytávajú momenty rozlúčky so školským rokom 2023/2024.

            Foto

            https://eu.zonerama.com/RadoslavBrecelj/Album/11680451

        • Ozdravovací pobyt v Taliansku
          • Ozdravovací pobyt v Taliansku

          •  

            A sme doma... Ozdravovací pobyt v Taliansku ubehol ako voda. Tak ako napísala Maja: Po dlhej ceste autobusom sme sa ocitli v Ricci - pomlčka – one. More a pláž boli úžasné. Okrem kúpania a opaľovania sme súťažili. Stavali sme hrady a morské živočíchy z piesku. Každý deň sme mali pohybové aktivity vo vode. Písali sme najvtipnejší denníček. Vypracovali sme kvíz o Riccione. Užili sme si super tobogany v AquaFun. Navštívili sme tretí najmenší štát na svete San Maríno. Ochutnali sme miestnu zmrzlinu. Našli sme nových kamarátov a zažili sme kopec zábavy. Všetkým prajeme krásne prázdniny.

            Maja, Laura, Nellka, Laura, Kika, Lucka, Eva, Layla a Lucka

            Foto

        • Emócie a reč tela – 6.E
          • Emócie a reč tela – 6.E

          •  

            Vedeli ste, že pri komunikácií len 7% vyjadrujeme slovami?

            Tón a intonácia tvoria 38% a až 55% vyjadrujeme rečou tela?

            Áno, niečo človek hovorí, ale iné myslí...

            niečo človek rozpráva, ale správa sa inak...

            aj takto by sme mohli začať našu dnešnú besedu s p. psychologičkou.

            Najskôr sme sa zahrali hru „Hádaj kto?“, následne sme si cez video predstavili čo naše gestá, mimika a postoje vyjadrujú a samozrejme správny postoj sme si aj vyskúšali.

            Cieľom nebolo obmedzovať nás, ale viesť k tomu, aby sme boli autentický a snažili sa naše emócie vyjadriť a zároveň rešpektovať aj emócie ostatných.

            Či sa nám to bude dariť...ukáže čas. 😊

            Mgr. Z. Kmecová

            Foto

        • NOC V ŠKOLE  - 9A
          • NOC V ŠKOLE - 9A

          •  

             Po príchode do školy nabalení spacákmi, karimatkami a jedlom nás  ohromila v triede výzdoba a ovocné občerstvenie, ktoré pre nás prichystala  v tajnosti pani učiteľka Plavčanová, Tomášova mamka.   Zásoby z domu - sladkosti, koláče, čipsy a objednaná pizza nesmeli chýbať. Večer sa niesol v duchu rozprávania, zábavy, spoločenských hier a najviac sa nám páčil  spoznávací kvíz „ Čo o sebe ešte nevieme?“, ktorý pre nás pripravila naša pani triedna učiteľka. Bola to zábava a noc bola super, aj keď sme na druhý deň boli veľmi unavení. Ale sme radi, že sme mohli pokope stráviť ešte nejaké chvíle našich spoločných dní na tejto škole.

             Žiaci 9.A , S. Čančinová

            Foto

        • Posledná hodina biológie
          • Posledná hodina biológie

          •  

            Botanická záhrada v Košiciach je najväčšou botanickou záhradou na Slovensku a ponúka návštevníkom bohatú kolekciu rastlín z celého sveta. Práve toto miesto sa stalo cieľom poslednej hodiny biológie v tomto školskom roku pre IX.A triedu.

            Na exkurzii nás sprevádzala pani sprievodkyňa, ktorá nám o jednotlivých rastlinách porozprávala mnoho zaujímavých informácií. Žiaci mali možnosť spoznať rôzne druhy rastlín, od exotických kvetov až po stromy a kríky typické pre naše zemepisné šírky.

            Hlavným bodom programu však bola výstava Motýle exotických trópov, ktorá sa konala v skleníku Viktória. V tomto skleníku sa žiaci ocitli v tropickej klíme a obdivovali stovky farebných motýľov z rôznych kútov sveta.

            Po tejto exotickej prehliadke sme ešte stihli prechádzku historickým centrom Košíc, krátky tanec pred obnovenou Spievajúcou fontánou a chutný obed v nákupnom centre. Bol to príjemne strávený čas.

            Alexandra Macejová, Slávka Čančinová

            Foto

        • Školský výlet 7.C
          • Školský výlet 7.C

          •  

            Školský rok sme ukončili 3-dňovým výletom na Drienici v hoteli Javorna. Užili sme si nielen prírodu ale aj šantenie v bazéne a prehadzovanú na ihrisku. Na ceste domov sme sa zastavili v múzeu kde sa nakrúcal film  "Obchod na korze" a výlet sme ukončili chutnou pizzou. 

            Mgr. Adriána Lešigová

            Foto

        • Triedna opekačka 6.E
          • Triedna opekačka 6.E

          •  

            Školský rok sa končí, knihy sú odovzdané...ešte máme pár dní na spoločný čas, na „teambuilding“ a upevňovanie vzťahov a... využívame to.

            Dnes sme sa po krátkej prechádzke presunuli na Námestie Kráľovnej Pokoja kde sme si vo farskej záhrade vychutnali triednu opekačku. Počasie nám prialo, p. kaplán nám pomohol pri realizácií a už sme v tieni stromov pripravovali našu desiatu. O zábavu bolo postarané naším spolužiakom, ktorého „hlášky“ nezostali bez smiechu. Chlapci sa chopili ohňa a dievčatá rozprávania 😊.

            Príjemný deň sme strávili aj na ihriskách a menšom turnaji v stolnom tenise.

            Bolo nám príjemne a určite si toto miesto rezervujeme aj budúci školský rok 😊.

             Ďakujeme p. kaplán P. Bujňák a už teraz sa tešíme čo prinesú ďalšie dni.

            Mgr. Z. Kmecová

            Foto

        • eTwinning projekty úspešne ukončené
          • eTwinning projekty úspešne ukončené

          • Teší nás, že aj tento rok sme mohli byť súčasťou medzinárodnej eTwinningovej spolupráce. Pracovali sme na dvoch medzinárodných projektoch. Projekt StoryConnect bol zameraný na rozvíjanie čitateľskej gramotnosti prostredníctvom príbehov. Ďalší sa venoval téme Wellbeing At School a rozvíjaniu sociálno- emocionálnych zručností. Obe témy prehlbovali poznatky o jednotlivých témach, deti veľa diskutovali, navrhovali, spolupracovali,  rozhodovali, prepájali témy, využívali rôznorodé digitálne nástroje a v online platforme sa niekoľkokrát stretli so svojimi partnermi. Výber našej práce si môžete pozrieť v tomto videu  https://youtu.be/GojiibL1VKI. Ďakujeme.

            M. Kormaníková

        • OŽaZ
          • OŽaZ

          •  

            Žiaci 5. - 9. ročníka absolvovali 22.-23.6.2024 účelové cvičenie OŽaZ . Prvý deň sme sa venovali teoretickej príprave, ktorá pozostávala zo zdravotnej prípravy, riešenia mimoriadnych situácií, pohybu a pobytu v prírode.

            Účelové cvičenie – praktickú časť žiaci 5. – 9. ročníka absolvovali druhý deň v areáli našej školy. Navštívili nás vojaci zo Sokolovských kasární (67. rota podpory velenia druhej mechanizovanej brigády), ktorí pre žiakov pripravili 4 stanovištia.

            1. Topografia – kde si žiaci vyskúšali prácu s mapou i kompasom a dozvedeli sa veľa informácií ako sa orientovať v prírode a ako sa vojaci pripravujú na niekoľkodňový pobyt v lese. 2. stanovište bolo náuka o zbraniach. 3. Maskovanie – tu si žiaci mohli vyskúšať záťažovú vestu, plynovú ochrannú masku, vojenskú prilbu a zabehnúť pár metrov. 4. stanovište bol hod granátom na cieľ. Pre víťaza z každej triedy v hode granátom boli pripravené aj zaujímavé ceny, ktoré deti potešili. Na jednotlivých stanovištiach sa prestriedali všetky ročníky. Zvyšok času bol venovaný rôznym športom ako futbal, americký futbal, volejbal, vybíjana , bedminton... .

            Deň sa niesol v dobrej nálade a všetci sme si ho naplno užili.

            Z. Harčariková, A. Lešigová

            Foto

        • Tvoja EÚ
          • Tvoja EÚ

          •  

            Žiaci 7.A sa zapojili do online diskusie spolu so žiakmi z celého Slovenska, ktorá bola zorganizovaná pri príležitosti 20. výročia vstupu Slovenska do EÚ. Vypočuli si zákulisné príbehy tých, ktorí boli osobne pri rokovaniach o vstupe, ale aj o tom, ako to všetko videli novinári. Dozvedeli sa, ako mladí vnímajú EÚ a v čom zmenila ich životy. Pripomenuli sme si, že mnohé veci by sme nemali brať ako samozrejmosť.

             

            Záznam nájdete aj na stránke: https://www.youtube.com/watch?v=aPgEbxzjNuM

             

            Mgr. Karolína Smolinková

            Foto

        • Šiel tovariš svetom
          • Šiel tovariš svetom

          •  

            Naši piataci sa preniesli v čase a objavovali veci neznáme či dávno zabudnuté. 

            Najprv navštívili Matejov dom, v ktorom pátrali po známych i takmer zabudnutých remeslách. Pri putovaní múzeom objavili nielen prácu krajčírov, obuvníkov či medovnikárov, ale aj poctivú robotu irchárov, pramárov, minciarov. Zistili, aké ťažké to mali tovariši, ktorí sa chceli stať majstrami vo svojom remesle. Prehliadku ukončili ako správni minciari razením vlastných mincí.

            Následne sa presunuli do mestského hradu - Barbakánu, kde ich „klasické múzeum“ nečakalo. Práve naopak, zážitkovou expozíciou ich previedlo množstvo zaujímavých moderných technológií. Časová os na zemi ich informovala o jednotlivých etapách baníckej histórie prostredníctvom mobilného telefónu. „Živé obrazy“ v podaní baníka z doby bronzovej, prvého richtára Ondreja či samotného Jána Thurzu, Jakoba Fuggera rozprávali o procese ťažby drahých kovov a o živote v danom meste. Nazrieť do štôlne mohli priamo v expozícii či sprostredkovane cez virtuálnu 3D realitu.

            Do Prešova sme sa vrátili príjemne unavení, s peknými dojmami a nezabudnuteľnými zážitkami.

            J. Beľušková

            Foto

        • Školský výlet 4.B
          • Školský výlet 4.B

          • Tradične na konci roka nás uvítal Soky na jeho chate na Ružíne. Vlastne všetko bolo tradičné: cesta vlakom, prechádzka v lese, olievačka, špekáčiky, meškanie vlaku  Ale aj keď všetko bolo tradičné, vôbec nás to neprestalo baviť. Naopak. Krásy prírody, dobrá nálada a veľa zábavy...to veru nikdy neomrzí. Vďaka aj podpornému tímu (Samuel a Klára Breceljovci) a samozrejme Sokymu.  Užili sme si to akoby to bolo poslednýkrát.

            Mgr. R. Brecelj

            Foto

        • ZÁHADA BERMUDSKÉHO TROJUHOLNÍKA
          • ZÁHADA BERMUDSKÉHO TROJUHOLNÍKA

          • Podarilo sa dobrodruhom z 1.A, 1. B a 3.A triedy prekonať nástrahy BERMUDSKÉHO TROJUHOLNÍKA?

                Na tomto príbehovom programe, ktorý je ideálny pre prvý stupeň ZŠ, sa zúčastnili žiaci z vyššie uvedených tried v piatok 21. júna 2024. Deti pod vedením skúsených inštruktorov plnili zábavné pohybové disciplíny. V programe boli zahrnuté lezecké aktivity, lanáčik, nízke lanové prekážky, skoky- Big Swing. Program bol zameraný na podporu tímového ducha, rozvoj základných pohybových zdatností, ale hlavne na sprostredkovanie čo najzábavnejšieho zážitku.

               Malí dobrodruhovia, museli prekonať všetky nástrahy, ktoré pre nich nachystali inštruktori, aby dokázali na konci vylúštiť mapu a odkryť tajomstvo bermudského trojuholníka.   Program v outdoorovom parku v Prešove bol tiež osožný na prekonanie strachov a skamarátenie sa s nimi. Deti si odniesli krásne zážitky a určite si upevnili kamarátstva. Všetko to zvládli na veľkú jednotku s hviezdičkou.

                O organizáciu a hladký priebeh tejto školskej akcie sa postarali triedne učiteľky 1.A, 1.B. a 3.A triedy.

            Zapísala Mgr. Gabriela Hrabčáková

            Foto

        • Krúžok Mladý záchranár
          • Krúžok Mladý záchranár

          •  

            Mladí záchranári z našej Šmeralky úspešne absolvovali a ukončili krúžkovú činnosť. Poznajú 5T, vedia, aké číslo vytočiť v prípade požiaru, úrazu či dopravnej nehody. Zvládli KPR na mackovi, trojrohá šatka a obväz sú ich kamaráti.

            Ďakujem žiakom za príkladnú prácu a verím, že v prípade potreby budú vedieť správne reagovať.

            Krásne prázdniny!!!

            Martina Bryndzová, primárna prevencia

            Foto

        • Deň včiel – Včielka Meduľka
          • Deň včiel – Včielka Meduľka

          •  

            Aj v tomto školskom roku sme sa opäť zapojili do už 3.ročníka Medzinárodnej výtvarnej súťaže, ktorú organizuje  v spolupráci ZŠ kráľa Tomislava Našice, Apidora Našice a medzinárodné združenie ISEIA.

            Do súťaže prišlo viac ako 500 prác. Zúčastnilo sa jej 46 vzdelávacích inštitúcií: materské školy, základné a stredné školy a edukatívne centrá z Chorvátska, Slovenska, Maďarska, Nemecka, Srbska, Švajčiarska, Anglicka, Rumunska a Ukrajiny. Odborná porota mala plné ruky práce.

            Za našu školu získala:

                         1.miesto – Sarah Sobotová z 9.E triedy a 

                         Uznanie – Simona Hajzušová z 9.A triedy.

            Obom dievčatám blahoželáme a prajeme ešte veľa tvorivých nápadov!

                                                                                                   vyuč. VYV   Milena Koščová

            Foto

        • ŠKOLSKÝ VÝLET  - Sigord- 9.A
          • ŠKOLSKÝ VÝLET - Sigord- 9.A

          •  

            Dva krásne dni strávili žiaci 9.A v nádhernom prostredí na Sigorde na školskom výlete. Atmosféru umocňovalo aj bývanie v retro-chatkách. Každú minútu využili naplno hraním volejbalu, futbalu, tenisu či bedmintonu. Ani zopár kvapiek dažďa nepokazilo chvíle strávené s najlepšími priateľmi. Vtedy sa dostali na rad spoločenské hry UNO, Žolík, Čierny Peter, Sedma alebo čítanie kníh. Tento rok pripravila krásnu vatru na opekanie Majka a aj napriek trikrát zmoknutému drevu sa podarili šťastlivo poopekať zásoby špekáčikov a klobások.  Kofola z bufetu tiež nesmela chýbať. Večer sme zakončili  hrou na schovávačku  v prírode  a romantické  pozorovanie hviezd, sediac okolo ohniska,   sme si spríjemnili spievaním piesní,  kde nám sprievod robili na gitarách naši chlapci Vladko a Martin.

             S. Čančinová, J. Homolová

            Foto