Navigácia

  • Zápis do 1. ročníka

  • Výberové konanie

    Mesto Prešov vyhlasuje výberové konanie na obsadenie funkcie riaditeľa/ky Základnej školy Šmeralova 25, 080 01 Prešov.

    Vyhlasenie_VK__ZS__2024.pdf

  • Deň učiteľov

    Deň učiteľov

     

    Mesto Prešov pri príležitosti Dňa učiteľov ocenilo pedagógov prešovských škôl. Krásne ocenenie z rúk primátora mesta Prešov prevzala naša vynikajúca pani učiteľka Monika Kormaníková.

    Srdečne blahoželáme!

    kolektív ZŠ Šmeralova

    Foto

  • Ekonomické inštitúcie Prešova

    Ekonomické inštitúcie Prešova

    Dňa 11.4.2024 sa triedy 9.C a 9.E zúčastnili exkurzie v centre mesta Prešov. Žiaci sa oboznamovali a mapovali adresy ekonomických inštitúcií v Prešove ( banky, sporiteľne, poisťovne...). Zistili, kde sa nachádza Okresný úrad, Mestský úrad, Štatistický úrad..., kde si môžeme vybaviť živnosť, prihlásiť svoju prevádzku...Bola to cesta plná nových informácií a upevňovania poznatkov učiva OBN s ekonomickou tématikou.

    p.uč. Revická a Wittnerová 

    oto

  • NIE DROGÁM 2024

    NIE DROGÁM 2024

     

    V piatok, 12.4.2024, sa naši žiaci zo športoviek zabojovali na súťaži NIE DROGÁM 2024. Súťažili v zábavných disciplínach a objavovali dominanty Prešova. Hasili požiar pri Floriánovej bráne, hľadali jahody v jahodovom poli, postavili Vodárenskú vežu, vyprali peniaze v Bosákovej banke, vyslobodili väzňa z Caraffovej väznice a zachránili Neptúnovu fontánu. Napokon obsadili zemiakové 4.miesto.

    Saška, Matúš, Miriam, Jakub, Oliver, Laura a p. učiteľka Bryndzová

    Foto

  • Okresné kolo v stolnom tenise

     Okresné kolo v stolnom tenise

     

    V dňoch 9.4. a 10.4. 2024 sa v Prešove uskutočnilo okresné kolo v stolnom tenise základných škôl. Prvý deň našu školu reprezentovali chlapci. Boli to žiaci 8. a 9. ročníka: Martin Papcun, Juraj Uličný a Adam Čopák. Chlapci podávali skvelé výkony  a z 10 .družstiev sa im podarilo dobojovať až do finále, kde sa stretli so ZŠ Májové námestie. Finále bolo napínavé, keďže sa hralo až na 5 zápasov (museli byť 3 víťazné zápasy pre družstvo)  a každý zápas sa hral na 5 setov (k víťazstvu zápasu bolo potrebné 3 víťazné sety). Juraj Uličný vo 4.zápase prehrával na sety 0:2 a nakoniec sa mu podaril fantastický obrat v zápase a vyhral 3:2. Martin Papcun v poslednom rozhodujúcom zápase v 5.sete prehrával 6:10, ale podarilo sa mu niečo neskutočné. Poriadne sa sústredil a set otočil na 12:10 a tak vyhral tento dôležitý zápas. Žiaci ZŠ Šmeralova tak nakoniec vyhrali v pomere 3:2 a dosiahli krásne 1.miesto. Chlapci podali naozaj skvelé výkony a veríme, že sa im bude dariť aj na krajskom kole, ktoré sa uskutoční už 18.4. 2024.

    O deň neskôr 10.4. 2024 sa konalo okresné kolo v stolnom tenise základných škôl dievčat. Našu školu reprezentovali šikovné žiačky: 9.ročník: Gerčáková Bianka a Tobiašová Simona a 5.ročník: Kochanová Lýdia a Kurucová Ema, z ktorých nám rastú úspešné reprezentantky v tomto športe. Dievčatá hrali výborne, ale vo finále sa im nepodarilo zdolať ZŠ Májové námestie, ktoré mali naozaj silné družstvo. Naša škola obsadila krásne 2.miesto.

    Chlapcom aj dievčatám ďakujeme za reprezentáciu školy a gratulujeme ku skvelým výkonom.

    Mgr. Zuzana Harčariková

    Foto

  • Finále OK 3x3 basketbal žiakov ZŠ

    Finále OK 3x3 basketbal žiakov ZŠ

     

         Na ZŠ Ľubotice sa konalo finále OK v 3x3 basketbale žiakov ZŠ, na ktoré sa nám podarilo prebojovať. Samotného turnaja sa zúčastnilo šesť družstiev zo ZŠ Šrobárová, Ľubotice, Mirka Nešpora, Májové námestie, Sibírska, Šmeralova. Vytvorené boli dve skupiny, kde v každej zo skupín musel odohrať každý s každým zápas v trvaní 10 minút , alebo  vyhralo družstvo, ktoré dosiahlo prvé 21 bodov. V našej skupine sa proti nám postavili žiaci z Mirka Nešpora a Sibírskej. Naším chlapcom sa podarilo skupinu vyhrať a postúpiť do semifinále. V semifinále proti sebe nastúpili družstvá zo Šmeralovej a Šrobárovej ZŠ a tu dominovali naši žiaci. V samotnom závere turnaja sa proti sebe vo finále postavila domáca škola a náš tím. Bohužiaľ viac športového šťastia mali žiaci z ZŠ Ľubotice a vyhrali celý turnaj.

         Blahoželám našim zverencom k fantastickému druhému miestu a prajem im ešte veľa športových a osobných úspechov.

    R. Maľcovský

    Foto

  • Shadow theatre THD – ANJ

    Shadow theatre THD – ANJ

     

    Jednou z metód ako sa môžeme vzdelávať je aj dramatizácia, už niekoľko rokov využívaná aj v didaktike cudzieho jazyka. Výhodou tohto spôsobu výučby je podpora aktívneho a kooperatívneho učenia, žiaci tvoria vlastné stratégie, ako sa vyhnúť chybám, ale ide aj o podporu predstavivosti a spájanie učiva s emóciami a rozvoj komunikatívnej kompetencie.

             Keďže nie každý sa rád postaví pred publikum, rozhodli sme sa urobiť to formou „Shadow theatre“ (tieňové divadlo). Žiaci 9.BE na hodine techniky vyrobili kulisy, ktoré budeme využívať v rôznych triedach a predmetoch.

             Dnes sme si funkčnosť a výhody  dramatizácie vyskúšali na hodine ANJ v 7.A a 8.E, a veru o zábavu bolo postarané. Žiaci si v skupinkách pripravili scenár a následne odprezentovali pred spolužiakmi vlastné spracovania klasických rozprávok.

    Zabavili sme sa a určite budeme pokračovať...

             Mgr. Z. Kmecová

    Foto

  • Prváci v knižnici

    Prváci v knižnici

    Naši prváci z 1.C sa vybrali pozrieť mestskú knižnicu v blízkosti školy. Privítala nás milá p. knihovníčka a hneď sme sa pustili do aktivít. Ako prvé nám prečítala časť z knihy Knižnica pána Losa, z ktorej sme sa dozvedeli, že pán Los vyrobil knižný autobus, tzv. bibliobus. Dokonca na Slovensku jeden naozajstný aj existuje a to vo Svidníku. Taktiež sme sa rozprávali o Matejovi Hrebendovi a odpovedali na otázky z knihy. Potom sme vyrábali ozdoby z listov knihy, ktorú sme si zobrali aj do školy. Keďže všetci už majú aj knižničné preukazy, nesmela chýbať aj výpožička kníh, ktoré sme hneď v škole hltali očami. Bolo super!
    Mgr. Juliána Sedláková

    Foto

  • Logická olympiáda

    Logická olympiáda

    Aj toho roku sa žiaci so všeobecným intelektovým nadaním zapojili do celoslovenskej súťaže Logická olympiáda. Úlohy zamerané na logické myslenie, priestorové, verbálne, numerické myslenie potrápili našich nadaných, no napriek tomu dosiahli vynikajúce výsledky a do finále Logickej olympiády postúpili Šimon Marušák a Peter Čičvara zo 4.C. Blahoželáme a držíme palce vo finále.
    Mgr. Juliána Sedláková

    Foto

  • Slávik Slovenska školské kolo- o víťazoch rozhodli aj deti

    Slávik Slovenska školské kolo- o víťazoch rozhodli aj deti

    Dňa 12.4. 2024 našu školskú knižnicu rozospievalo 19 slávikov. Uskutočnilo sa tam školské kolo 32. ročníka súťaže v speve ľudových piesní Slávik Slovenska, ktorá si vyžaduje, aby jedna pieseň bola zaspievaná bez sprievodu - a cappella -a verte, nie je to jednoduché. Ale deti to zvládli skvele. Pre porotu nebolo vôbec jednoduché vybrať jedného zástupcu za jednotlivé kategórie. Sme vďační, že nám pri rozhodovaní pomáhali aj žiaci. Ich hlasy sa stretli s hodnotením poroty a víťazi v 1. a 2. kategórii získali aj hlas publika. Veľmi nás teší, že ľudová pieseň stále žije v rodinách našich detí, v našej škole a v neposlednom rade v našich srdciach.  Blahoželáme víťazom a držíme prsty Simone Telepákovej (1.kat.), Soni Semančíkovej (2.kat.) a Márii Ondzikovej (3.kat.) v okresnom kole.  

    Ďakujeme Rade rodičov za finančné prostriedky na odmeny pre deti.

    R.Ondziková, M. Kormaníková

    Foto

    VID_20240412_110830616.mp4

    VID_20240412_113132343.mp4

  • Sláčiková rodinka na výlete

    Sláčiková rodinka na výlete

    Dňa 11.4. sa žiaci tried 1.-3. roč. zúčastnili koncertu pre deti Sláčiková rodinka na výlete. Deti sa na koncert chystali už vopred. Naučili sa pieseň Poď sa pozrieť do uličky.  Je to ľudová melódia a Jozef Haydn ju použil ako hudobnú tému pre svoju skladbu (2. časť zo Symfónie G dur „S úderom na tympany“). A táto hudobná téma mala svoje miesto v hudobnom príbehu o putovaní Sláčikovej rodinky.  Deti sa s rodinkou Sláčikovou ocitli aj v Kysaku, kde stretli veselého roľníka v záhrade s čerešničkami. V príbehu sa kontrabas zamiloval....ale všetko dobre skončilo. Unavené deti večer zaspali a otecko si vypočul svoju obľúbenú skladbu od Beatles. Súčasťou orchestra bol aj náš žiak Martin Sedlák a neskôr si s orchestrom zahrali aj niektoré deti. Ďakujeme pán Haydn za krásnu skladbu a ďakujeme DAMA za skvelý koncert. A aj Vám všetkým darujeme kúsok tohto koncertu: https://rb.gy/nxo85d   

    Ale naživo je to určite najlepšie. 

    Spokojní návštevníci koncertu

    Foto

  • Voľby do Rady školy

     

    O Z N Á M E N I E

    o čase a mieste konania volieb do Rady školy

    Riaditeľ Základnej školy, Šmeralova 25, Prešov v zmysle zákona NR SR č. 596 / 2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve v znení neskorších predpisov a výzvy primátora Mesta Prešov OŠKaCR/1821/2024

     

    zvoláva všetkých rodičov žiakov školy, pedagogických a nepedagogických zamestnancov školy 

     

    na uskutočnenie volieb do Rady školy pri ZŠ Šmeralova

     

    02.05.2024 od 11:40  do 14:00 vo vestibule          kategória – nepedagogickí zamestnanci

    02.05.2024 od 11:40  do 14:30 vo vestibule          kategória – pedagogickí zamestnanci

    02.05.2024 od 11:40  do 18:00 vo vestibule          kategória – rodičia žiakov školy.

     

    Voľby do Rady školy sa konajú z dôvodu ukončenia funkčného obdobia existujúcej Rady školy.

     

      RŠ má 11 členov a pozostáva z nasledujúcich zástupcov:

    a) dvaja zvolení zástupcovia pedagogických zamestnancov základnej školy,

    b) jeden zvolený zástupca nepedagogických zamestnancov školy,

    c) štyria zvolení zástupcovia rodičov žiakov základnej školy,

    d) štyria delegovaní zástupcovia zriaďovateľa.

    Kandidáta na voleného člena RŠ môže po jeho písomnom vyhlásení navrhnúť ktorýkoľvek z voličov alebo môže sám oznámiť svoje rozhodnutie kandidovať do RŠ.

    Vzor Súhlas s kandidatúrou je zverejnený na www.zssmeralova.sk, ďalej na vrátnici pri vstupe do budovy školy alebo si ho môžete vyžiadať v kancelárii školy u p. Nemčíkovej (členka mandátovej komisie).

     

     

    Ľubomír Bodnár

    riaditeľ školy


    Volebny_poriadok_2024.pdf

    suhlas_kandidata_-_pedagogicki_zamestnanci(5).pdf

    suhlas_kandidata_-_nepedagogicki_zamestnanci(3).pdf

    suhlas__kandidata_-_rodicia(4).pdf

  • Okresné kolo Pytagoriády na Šmeralke

    Okresné kolo Pytagoriády  na Šmeralke

     

    Ako každoročne, aj tento školský rok sa uskutočnila matematická súťaž Pytagoriáda, ktorej hlavným cieľom je podporiť a spopularizovať matematiku u žiakov. Žiaci si tak znova mohli vychutnať  súťažnú atmosféru, stretnúť svojich kamarátov z iných škôl, poprípade spoznať svojich spolusúťažiacich v svojej kategórii.

    V dňoch 9.4 a 10.4 2024 sa na našej škole uskutočnilo okresné kolo Pytagoriády pre žiakov 3. – 8. ročníka z 35 základných škôl z prešovského okresu. V pondelok sme privítali 168  tretiakov, štvrtákov a piatakov  z okresu a v utorok si zmeralo sily 137 šiestakov, siedmakov a ôsmakov.  Výsledky sa žiaci dozvedia    po vyhodnotení odbornou komisiou najskôr 18. apríla, ktoré budú na edupage.

    Mgr. Slávka Čančinová,

    Foto

  • Verte, neverte alebo ako rozoznať klamstvo od pravdy v médiách

    Verte, neverte alebo ako rozoznať klamstvo od pravdy v médiách

     

    Žiaci 8. E a 9. B opäť navštívili Regionálne centrum dokumentov Krajskej knižnice POH v Prešove v utorok, 9. 4. 2024, aby sa zúčastnili interaktívnej elektronickej prednášky s názvom: Verte, neverte. Žiaci sa dozvedeli o tom, ako vznikajú falošné a nepravdivé informácie, čo znamenajú cudzie slová:  bulvár, disinformácia, dezinformácia, malinformácia, hoax, virálny, konšpiračná teória, klickbait, false news, umelá inteligencia, fotoshop a ďalšie. Pani lektorka zdôraznila dôležitosť kritického myslenia pri vyhľadávaní, triedení a spracovávaní informácií v printových a elektronických médiách. Poučila žiakov, aby vždy overovali zdroj príspevku a pátrali po mene autora, ktorý zodpovedá za jeho obsah a až na základe toho vyhodnotili dôveryhodnosť ponúkanej informácie. Žiakov najviac zaujali fotografie známych ľudí, upravené umelou inteligenciou. Niektoré vznikli, aby pobavili, niektoré mali nádych senzácie, no videli sme aj také, ktoré mali vybranej osobe ublížiť. Podujatie v knižnici hodnotili prítomní žiaci takto:

    Laura a Soňa z 8. E: „Podujatie v knižnici bolo veľmi zaujímavé a poučné. Pani knihovníčka nám vysvetlila veľa nových pojmov. Tieto informácie využijeme pri práci s internetom.“

    Nina a Ema z 8. E: „Naučili sme sa nové pojmy ako hoax, bulvár, disinformácia, dezinformácia a malinformácia. Informácie boli poučné a využijeme ich v ďalšom štúdiu.“

    Zuzka a Stelka z 8. E: „Podujatie sa nám veľmi páčilo, obohatilo nás o nové pojmy zo sveta médií. Budeme sa pozerať na internetové zdroje inými očami a budeme si dávať väčší pozor na to, čo klikáme a pozeráme. Cítime sa byť o niečo múdrejšie a dúfame, že sa s pani knihovníčkou ešte stretneme.“

    Martin a Oliver z 8. E: „ V knižnici sa nám páčilo. Téma bola vážna a vhodná na rozhovor. Zopakovali sme si pojmy, ktoré sme už poznali a naučili sa aj nové. Odteraz už nebudeme klikať na všetky linky.“

    Alex z 9. B: „ Bolo to zaujímavé a veľmi súčasné. Naučil som sa rozumieť novým pojmom, ktorým som doteraz nerozumel.“

     

    Autori príspevku: Žiaci 8. E, 9. B a PhDr. Andrea Mladá

    Foto

  • Oddelenie cudzojazyčnej literatúry – Britské centrum (5.D a 6.E)

    Oddelenie cudzojazyčnej literatúry – Britské centrum (5.D a 6.E)

     

    Dňa 9. 4. 2024 žiaci 5.D a 6.E zavítali do oddelenia cudzojazyčnej literatúry v Prešove, predtým pomenované aj Britské centrum. Pani knihovníčka ich oboznámila so vznikom, funkciou a využitím knižnice. Boli sme milo prekvapení, že vznik Britského centra bol výlučne podmienený britskou literatúrou a garantmi a podporovateľmi boli Kráľovná Alžbeta II. a Princ z Walesu.

    V dnešnej dobe tam nájdeme rôznych autorov a rôzne jazyky. Žiaci si zopakovali rozdiel medzi knižnicou, kníhkupectvom, antikvariátom a nahliadli do zaujímavých publikácií.

     Návšteva sa nám páčila a už len prísť a začítať sa do kníh.

    Príjemné čítanie prajú p. učiteľky A. Macejová, Z. Kmecová a PA – Š. Anderková

    Foto

  • EXKURZIA WIELICZKA – KRAKOV

    EXKURZIA WIELICZKA – KRAKOV

     

    5. 4. 2024 naši siedmaci navštívili pamiatky zapísané na zozname UNESCO – soľnú baňu Wieliczka a starobylé mesto Krakov.

    Soľná baňa vo Wieliczke patrí medzi najväčšie v Európe. V soľnom paláci sa nám zdalo, že sme v rozprávke. Interiér aj kryštály v lustroch boli vyrobené výlučne zo soli. Na konci prehliadky sa nachádzali expozícia dejín soľného baníctva, veľká sieň a kaplnka využívaná na rôzne oslavy, svadby. Keďže sme si chceli overiť, či aj steny sú zo soli, mali sme možnosť ich aj olízať, čo sme využili ako správni študenti. Baňa je zázrak, ktorý treba vidieť, aby ste mu uverili.

     

    V historickom meste Krakov sme sa vydali kráľovskou cestou od Barbakánu po kráľovské sídlo Wawel, kde kráľovskú korunu dostalo 37 panovníkov. Videli sme najväčšie stredoveké námestie Rynek Glowny, radničnú vežu, renesančnú budovu Sukiennice (historickú tržnicu) s množstvom obchodíkov a Galériou, hradné návršie Wawel, kde sme si pozreli krásnu katedrálu s obrovským zvonom Žigmund. Pri zvone Žigmunda sme nezabudli na prianie, ktoré sa nám podľa povesti určite vyplní. Sprievodkyňa nám povedala nielen dôležité fakty z dejín mesta, ale pridala aj zaujímavosti, o ktorých sa nepíše v žiadnej učebnici dejepisu.

    Popri bohatom programe sme, samozrejme, stihli nákupy aj výborný obed. Prehliadka Krakova a soľnej bane bola očarujúca a navštíviť tieto miesta odporúčame všetkým, ktorí tam ešte neboli.

    Veľké ďakujem za organizáciu a priebeh exkurzie patrí pedagogickému dozoru – pani učiteľkám J. Beľuškovej, J. Homolovej, A. Macejovej a S. Revickej.

    Foto

  • Prírodovedná a čitateľská gramotnosť v 7.D

    Prírodovedná a čitateľská gramotnosť v 7.D

     

    V 7.D sme sa zoznámili so životom tučniakov. Tučniaky patria medzi veľmi úspešné vtáky, ktoré obývajú celú južnú pologuľu. Viete koľko pierok má tučniak na 1 cm2 kože? Ako hlboko sa tučniak ponorí? Akú hmotnosť a výšku má najmenší a najväčší tučniak? Koľko mláďat prežije a koľko rokov strávia tučniaky v mori? Siedmaci počítali percentá, zmenšovali a zväčšovali osovú sústavu, premieňali jednotky povrchu. Výsledkom sú krásne projekty.

    Martina Bryndzová a 7.D

    Foto

  • 9. 4. 2024

    Aktualizovali sme modul eTwinning projects

  • Okresné kolo matematickej olympiády

    Okresné kolo matematickej olympiády

    Prvý deň po Veľkonočných prázdninách (3.4.2024) sa žiaci šiesteho, siedmeho a ôsmeho ročníka zúčastnili okresného kola matematickej olympiády. Zo 6. ročníka sa popasoval s matematickými úloha Matiáš Parada (6.A), 7. ročník reprezentovali dievčatá Aneta  Stankovičová a Tereza Saoirse Kubačková (7.C) a 8. ročník zastúpili chlapci jednej triedy Dávid Cákoci, Adam Kloc a Samuel Miščík (8.A). 

    Z. Bergmannová

    Foto

strana:

Kontakt

  • Základná škola, Šmeralova 25, Prešov
    Šmeralova 25, 080 01, Prešov
  • +421 51 771 78 70
    +421 903 213 530