Navigácia

  • Zápis do 1. ročníka

  • Oznam

  • Deň učiteľov od žiakov

    Deň učiteľov od žiakov

     

    Na Slovensku a Česku oslavujeme Deň učiteľov od roku 1955.

    28. marec nie je náhodný, v tento deň si pripomíname výročie narodenia J. A. Komenského, ktorý je považovaný za učiteľa národov. Zaradil sa medzi najvýznamnejšie osobnosti svetovej pedagogiky pretože presadzoval povinnú školskú dochádzku pre všetky deti.

    Žiaci 5.A, 5.C, 6.B a 6.E vyrobili pre svojich učiteľov pozdravy s poďakovaním za ich prácu urobiť svet lepším a krajším a za pomoc pri objavovaní nových vedomosti.

    Milí učitelia, ďakujeme za vašu prácu a prajeme vám všetko najlepšie k vášmu sviatku.

    Mgr. J. Homolová, PaedDr. A. L. Horvátová a Mgr. Z. Kmecová

    Foto

  • Riaditeľské voľno (27.3.2024) - oznam

                V súlade s    § 150, odst.(5 ) zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (Školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov udeľujem  žiakom 1. až 9. ročníka ZŠ Šmeralova na deň

                                                                          27.3.2024  (streda)

    riaditeľské voľno z organizačných dôvodov

    Metodický deň

    V tento deň bude školská jedáleň a školský klub detí mimo prevádzky. Vyučovanie bude pokračovať po Veľkonočných prázdninách v stredu 3.4.2024.

    Ľubomír Bodnár

    riaditeľ školy

     

  • VI.E V KNIŽNICI SLNIEČKO

    VI.E  V  KNIŽNICI  SLNIEČKO

    Keďže mesiac marec je mesiacom knihy, žiaci viacerých tried našej školy zavítali na besedu do knižnice Slniečko.

    Keďže šiestaci práve preberali mytológiu, pani knihovníčka nám vyšla v ústrety a pripravila žiakom VI. E zaujímavosti zo severskej mytológie. Božstvo Vikingov poznali hlavne chlapci, ale do aktivity, ktorú pripravila pani knihovníčka, sa zapojili všetci.

    Niektorí žiaci si vypožičali knihy a veríme, že aj takéto hodiny prispievajú k väčšiemu záujmu o knižné novinky či časopisy.
                                                                                                         

                                                                                                                           Grocká

    Foto

  • OKRESNÉ KOLO HVIEZDOSLAVOVHO KUBÍNA MÁME ZA SEBOU

    OKRESNÉ KOLO HVIEZDOSLAVOVHO KUBÍNA MÁME ZA SEBOU

    26. 3. 2024 sa uskutočnilo okresné kolo Hviezdoslavovho Kubína v prednese poézie. Zúčastnili sa ho víťazi školského kola v troch kategóriách.

    Najmladších reprezentovala druháčka Laura Malinovská básňou Káčer od Jany Humeníkovej. Tadeáš Komiňák, žiak V. C, sa predstavil prednesom básne Ako sa Hlúpy Jano oženil od Jána Navrátila. V 3. kategórii postúpil zo školského kola Jakub Vrabeľ z 8. C triedy. Recitoval báseň Rukavička od Friedricha Schillera.

    Všetci traja boli úžasní, ale súťažiacich bolo viac ako dosť. Ocenenie, a to najvyššie, si odniesol Jakub Vrabeľ a zároveň postúpil do krajského kola. Blahoželáme!

                                                                                                                              Grocká   

    Foto

  • Exkurzia - Technické múzeum Solivar

    Exkurzia - Technické múzeum Solivar

    Obsahovou náplňou hodín občianskej náuky v 6. B triede bolo učivo o našom rodnom meste Prešov. Niekoľko hodín sme venovali histórii mesta, dôležitým udalostiam, pamiatkám mesta, jeho symbolom a hlavne významným rodákom Prešova. Teoretickú prípravu sme absolvovali v škole prostredníctvom prezentácií, videí a projektov, potom sme sa boli pozrieť v teréne. Absolvovali sme exkurziu v Krajskom múzeu, prešli sme centrum mesta Prešov a učivo sme zavŕšili exkurziou v Technickom múzeu Solivar. Medzi vrcholné zážitky v tomto tematickom celku patril osobný pozdrav od významnej prešovskej rodáčky Katky Knechtovej, ktorá ho nahrala špeciálne pre našu 6.B triedu a tento zážitok nám sprostredkovala naša spolužiačka Ninka Huvenne.

    Foto

  • Okresné kolo Hviezdoslavov Kubín

    Okresné kolo Hviezdoslavov Kubín

    Dňa 25. marca 2024 sa na Základnej škole Kúpeľná v Prešove konalo Okresné kolo Hviezdoslavovho Kubína v prednese prózy. Súťaže sa zúčastnilo 86 talentovaných recitátorov z rôznych základných škôl okresu Prešov. Súťažiaci boli rozdelení do troch kategórií podľa veku. Mladí recitátori predviedli svoje umenie v prednese prózy rôznych autorov. Porota hodnotila ich výber textu, technické zvládnutie prednesu, stvárnenie postáv a celkový dojem. Okresné kolo Hviezdoslavovho Kubína v prednese prózy bolo krásnou ukážkou umeleckého prednesu a talentu mladých ľudí. Všetkým recitátorom patrí veľká pochvala za ich snahu a odhodlanie.
    V 1. kategórii obsadila 3. miesto žiačka Hana Joščáková. Svojím pútavým prednesom zaujala porotu a získala si aj sympatie publika. V 3. kategórii súťažila Emily Petríková, ktorá síce nezískala umiestnenie, ale predviedla pekný výkon a získala cenné skúsenosti do budúcnosti. Obom súťažiacim srdečne blahoželáme a
    ďakujeme za ich reprezentáciu školy!

    Foto

  • KREATÍVNE A HRAVO

    KREATÍVNE A HRAVO

    Krajská knižnica P. O. Hviezdoslava v Prešove (pobočka Sídlisko 3) pripravila v rámci Týždňa slovenských knižníc (4. – 8. 3. 2024) množstvo rôznorodých podujatí. Jedným z nich bol aj literárno-dramatický workshop Kreatívne a hravo (6. 3. 2024), vďaka ktorému si žiaci V. A triedy priblížili Rozprávku o pažravom Petríkovi po obsahovej i dramatickej stránke. Mali možnosť nahliadnuť do vnútra príbehu a využiť tak svoju kreativitu či kritické myslenie. Taktiež sa stotožnili s danými postavami a žiakom tak vznikol priestor na argumentovanie a vyjadrenie sa slobodne k danej téme. Žiakom sa najviac páčili aktivity s názvom Horúce kreslo, Obrazy, ktoré zrazu ožili, zaujali ich aj postavy – Ӧzrottӧ pažravý Petrík. Nakoniec si uvedomili, že príbeh sa dá prežiť aj inak.

     

    Juliana Homolová a žiaci V. A

    Foto

  • HVIEZDOSLAVOV KUBÍN (II. STUPEŇ)

    HVIEZDOSLAVOV KUBÍN (II. STUPEŇ)

     

    13. 3. 2024 sa v našej školskej knižnici uskutočnilo školské kolo Hviezdoslavovho Kubína v II. a III. kategórii (prednes poézie a prózy). Zúčastnilo sa na ňom 25 súťažiacich, ktorí statočne predviedli svoje umenie pred porotou (Mgr. J. Homolová, Mgr. J. Lacknerová, PhDr. A. Mladá) i divákmi. Súťažiacim ďakujeme za fantastickú atmosféru a krásny umelecký zážitok.

    POÉZIA – II. KATEGÓRIA (5. – 6. roč.)                                  

    1. Tadeáš Komiňák (V. C) – postup do OK                              
    2. Nikola Nedbalová (VI. A), Karin Wojčíková (VI. A)                                       
    3. Barbora Šuťáková (V. A), Juraj Rinďa (V. B)

    POÉZIA – III. KATEGÓRIA (7. – 9. roč.)

    1. Jakub Vrabeľ (VIII. A) – postup do OK
    2. Tatiana Sarnecká (VII. C), Leo Mačák (VIII. D)
    3. Lucia Tokárová (VII. A), Daniela Viktória Dobrovičová (VII. D), Oliver Golodžej (IX. E)

    PRÓZA – II. KATEGÓRIA (5. – 6. roč.)                       

    1. ­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­------------------------                
    2. ------------------------                
    3. Eva Ondziková (V. A)                                     

    PRÓZA – III. KATEGÓRIA (7. – 9. roč.)

    1. Emily Petríková (VII. C)  – postup do OK
    2. Tereza Saoirse Kubačková (VII.C), Klára Juhásová (VII.D)
    3. Nella Humeňanská (VIII.A)

    Všetkým srdečne blahoželáme a postupujúcim držíme prsty v okresnom kole, ktoré sa uskutoční 25. 3. (prednes prózy) a 26. 3. 2024 (prednes poézie) v Základnej škole na Kúpeľnej ulici v Prešove.

     

    Juliana Homolová

    Foto

  • ĎAKOVNÝ LIST (návrat k najkrajším sviatkom roka)

    ĎAKOVNÝ LIST (návrat k najkrajším sviatkom roka)

    Prekvapenie v podobe vianočných pozdravov pripravili pre klientov DSS Kamjana, n. o. v Medzilaborciach žiaci V. A, V. C, VI. E, VIII. C, IX. E triedy. A stálo to za to! Podľa slov zástupcov zariadenia (pána riaditeľa PhDr. Radovana Bajaja a PhDr. Martiny Sotákovej) klientov pozdravy naozaj potešili. Tie na nich čakali na štedrovečernom stole. Sme radi, že klientom vyčarili úsmev na tvári, no objavili sa aj slzičky šťastia. V tejto chvíli si uvedomili, že na nich skutočne niekto myslí. Pán riaditeľ nám v mene klientov poslal ďakovný list, za ktorý mu aj my vyjadrujeme úprimnú vďaku.

    Juliana Homolová

    Foto

  • English speaking Art lesson with painter from London.

    English speaking Art lesson with painter from London.

    Abstract painting and improvisation.Dňa 25.3. 2024 sme boli v talentovanej 7.C triede poctení vzácnou návštevou z Londýna. Naša p.uč. Adriána Lešigová nám na hodine výtvarnej výchovy  predstavila Janu Rychvalskú, ktorá pôsobí v Londýne ako abstraktná maliarka. Hodina bola o to zaujímavejšia, že bola po celý čas lektorovaná Janou v anglickom jazyku. Žiakom vysvetlila základy a princíp abstrakcie a improvizácie. Lektorka si veľmi cenila ich kreativitu, schopnosť pracovať nielen v tíme ale aj individuálne a  ich flexibilitu abstraktného cítenia. Taktiež bola prekvapená dobrými levelmi ich porozumenia a rozprávania v anglickom jazyku. Ďakujeme za netradičnú hodinu a tešíme sa na ďalšiu návštevu.

    Mgr. Adriána Lešigová

    Foto

  • Zážitkové vyučovanie

    Zážitkové vyučovanie

    Na hodine literárnej výchovy sa žiaci 5. E na chvíľu stali bábkohercami a zahrali si známu rozprávku o Červenej čiapočke. Žiaci sa naučili dialógy, nacvičili predstavenie a zahrali spolužiakom. Hranie a samotné prežívanie rozprávky sa žiakom páčilo a takúto hodinu by si radi zopakovali.

    J. Fecková

    Foto

  • Okresné kolo Chemickej olympiády

    Okresné kolo Chemickej olympiády

    Dňa 14. marca sa vybraní žiaci 9. roč. zúčastnili 60. ročníka okresného kola Chemickej olympiády kategórie D. Táto súťaž patrí medzi náročnejšie, žiaci musia zvládnuť nielen teoretické vedomosti o chemických prvkoch, vzorcoch, zápise chemických reakcií, výpočtoch, ale ukázať aj praktickú zručnosť pri príprave chemických zlúčenín v laboratóriu. Našu školu reprezentovali 3 žiaci: Alica Aiofe Kubačková (9.C), Tamara Leláková (9.A), Adam Cákoci (9.E), ktorí riešili úlohy zamerané na vlastnosti významných prvkov a to vápnika a horčíka, ich zlúčenín a použitie v priemysle a stali sa úspešnými riešiteľmi.

    Blahoželáme !

    J. Tomaščiková

    Foto

  • Svetový deň recyklácie

    Svetový deň recyklácie

    18. marca je Svetový deň recyklácie, kedy si pripomíname akú dôležitú úlohu zohráva pre našu planétu. Recyklácia odpadov je dôležitý proces, ktorý pomáha chrániť životné prostredie a šetriť zdroje cez opätovné využitie odpadov.

    Vedeli ste, že recyklácia jednej tony papiera môže zachrániť 17 stromov?

    Myslím, že v dnešnej spoločnosti si uvedomujeme jej dôležitosť, ale skutočne recyklujeme? Aj takúto otázku sme položili v dotazníku pre našich rodičov, žiakov, učiteľov a zamestnancom školy. Odpoveď nás potešila.

    Ďakujeme všetkým, ktorý sa zapojili do dotazníka a odpovedali na 4 otázky. Oceňujeme Vás názor a podnety, ako prispieť k ochrane životného prostredia cez aktivity školy.

    Mgr. Z. Kmecová a 6.E

    Foto

  • Svetový deň vody

    Svetový deň vody

    22. marec bol  v roku 1992 vyhlásený OSN za Svetový deň vody . Na svete vtedy trpela nedostatkom vody alebo nemala prístup k vode viac ako miliarda ľudí. Hlavným poslaním Svetového dňa vody je pripomínať význam vody pre existenciu jednotlivca, spoločnosti, prírody a celej planéty.

    „Water is for Life“ takto sme si zaspievali na hodinách anglického jazyka a následne sme porovnávali život na planéte kde je a nie je dostatok vody. Žiaci si pripomenuli dôležitosť tohto dňa aj na hodinách informatiky, kde vytvárali rôznorodé projekty.

    Zdôrazňovali sme dôležitosť chrániť a šetriť pitnú vodu, lebo jej nedostatok je v mnohých oblastiach sveta a už sa to začína prejavovať aj u nás.

    Zapojili sme sa aj do výzvy obliecť sa v kombinácií „modrej“ farby.

    ĎAKUJEME všetkým, ktorí sa pridali a nezabudnite šetriť vodu tam kde je to potrebné, no nezabudnite ju piť.

             PaedDr. Monika Kormaníková, PaedDr. Stanislava Hakučová a Mgr. Z. Kmecová

    Foto

  • Finančná gramotnosť v 6.A

    Finančná gramotnosť v 6.A

    Finančnú gramotnosť môžeme zjednodušene charakterizovať ako schopnosť využívať svoje znalosti a skúsenosti pri narábaní s financiami s cieľom finančne sa do života zabezpečiť. Keďže sa považuje za jednu zo základných životných zručností, je potrebné, aby sa s ňou oboznamovali už aj žiaci základných škôl. Hlavnou témou našich hodín v stredu 20. 3. 2024 v rámci finančnej gramotnosti boli PENIAZE. Vysvetlili sme si základné pojmy z tejto oblasti ako príjmy, výdavky, náklady, úspory a pozreli zaujímavé videá. Túto pre nás všetkých zaujímavú tému sme uzavreli zhotovením pojmových máp v skupinkách. Myslíme, že výsledok stojí za to ...

     

    Žiaci 6.A

    Foto

  • Okresné kolo Fyzikálnej olympiády

    Okresné kolo Fyzikálnej olympiády

    V stredu 13.3.2024 sa mladí fyzici prešovských základných škôl stretli na pôde Základnej školy Lesníckej v Prešove, aby si preverili svoje vedomosti v okresnom kole Fyzikálnej olympiády kategórie E a F. Našu školu v kategórií F reprezentoval žiak Filip Cabúk z 8.A triedy. V súťaži sa mu darilo skvele a obsadil 2. miesto. Srdečne blahoželáme a prejeme veľa úspechov aj vo vyšších kategóriách.

    RNDr. Erika Fechová

  • Zážitkové vzdelávanie v knižnici a galérii

    Zážitkové vzdelávanie v knižnici a galérii

    Žiaci z V. C, V. E, VI. D a VII. C sa v stredu, 20. 3. 2024, vzdelávali obľúbeným spôsobom – zážitkom a osobnou skúsenosťou v netradičnom prostredí Regionálneho centra dokumentov Krajskej knižnice P. O. Hviezdoslava a Krajskej galérie v Prešove.

    V krásnom prostredí knižnice sme obdivovali aktuálnu expozíciu, ktorá je venovaná histórii Prešova. Z výkladu pani lektorky, Mgr. Andrey Sivaničovej a obrazov na stenách sme sa dozvedeli o zaujímavých ľuďoch, ktorí sú spojení s naším mestom. Zaujal nás životný príbeh Michala Bosáka, ktorý postavil známy bankový dom v centre Prešova. Pani lektorka používala veľkoplošnú  obrazovku a mobilnú aplikáciu knižnice s názvom Osobnosti Prešova, ktorá vznikla v spolupráci s poľskou knižnicou v Krosne. Mobilná aplikácia slúži verejnosti na spoznanie výnimočných osobností, ktoré navštívili Prešov, napr. Ján Amos Komenský, Jan Bocatius, Jonáš Záborský, P. O. Hviezdoslav, Jozef Gregor Tajovský, Ján Jesenský a ďalší. Mnohí sme si stiahli užitočnú aplikáciu do mobilov.

    Po skončení podujatia v knižnici sme zavítali do Krajskej galérie, v ktorej sme obdivovali najnovšiu výstavu, Moonlight Bloom, absolventky AVU v Prahe, Sary Zahorjanovej, ktorá pochádza z Prešova, no v súčasnosti žije v Paríži.

    V inej miestnosti galérie sme videli drevené sochy svätcov, reprezentujúce sakrálne umenie z 15. – 19. storočia.

    Napokon, v malej galérii sme obdivovali autorský projekt Amalky Ľudmily Valenčíkovej: NI-TE. Bolo sa na čo pozerať.

    Veríme, že netradičné vyučovanie plné autentických zážitkov, pocitov a emócií zanechalo v žiakoch príjemnú spomienku a pocit šťastia, z ktorého sa určite niečo pekné zrodí, ak budeme trpezliví. 

     

    Autorka príspevku: PhDr. Andrea Mladá

    Foto

  • Ďakovný list našej škole

    Ďakovný list našej škole

    Aj v tomto školskom roku sa naša škola zúčastnila ekonomickej olympiády a získala ďakovný list za podporu ekonomického vzdelávania na Slovensku. Ďakujeme aj výhercom Daniele Polanskej z 9.C (6. miesto) a Martine Klimkovej z 9.A (7.miesto) a prajeme veľa úspechov. 

    Z. Bergmannová

    Foto

strana:

Kontakt

  • Základná škola, Šmeralova 25, Prešov
    Šmeralova 25, 080 01, Prešov
  • +421 51 771 78 70
    +421 903 213 530