• Olympiáda anglického jazyka
          • Olympiáda anglického jazyka

          • Postupujúci žiaci školského kola OAJ reprezentovali našu školu na obvodnom kole, ktoré sa uskutočnilo 13.1.2016 na Základnej škole Bajkalská.

            D. Volentierová sa umiestnila na 1. mieste v kategórií 1A a zároveň postupuje do krajského kola.

            M. Macko (náhradník) sa umiestnil na  8. mieste v kategórií 1B.

            Srdečne blahoželáme a Dominike prajeme veľa úspechov v KK.

            Mgr. Zuzana Lucáková

            Fotogaléria

        • Kto je kto
          • Kto je kto

          • Navodenie atmosféry na dobrú prípravu, „otvorenie“ sa žiakov na vyučovaní, relaxácia, poznávanie sveta okolo seba, sebapoznanie (ale aj poznanie druhých), sebadisciplína, zodpovednosť voči sebe a iným – to všetko patrí medzi ciele ranných komunít. Tie poznajú nadaní žiaci z prešovskej „Šmeralky“ ako integrálnu súčasť vyučovania.

            Tretiacke komunity so sebou prinášajú aktuálne témy, tie, ktoré nás obohatia, pomôžu, ale aj prinesú zábavné chvíle v triednom kolektíve. Počas nich sa môže každý prejaviť, učiť sa, pomôcť kamarátovi/kamarátke, či naučiť sa kritickému mysleniu.

            „Kto je kto“, táto téma rezonovala na prvej z novoročných komunít. Úlohou žiakov bolo prostredníctvom rôznych hier charakterizovať vybraného spolužiaka pomocou jeho vlastností – tak, ako ho pozná triedny kolektív. Ťažšia úloha čakala na jedného zo žiakov, ktorý si tieto charakteristiky vypočul, no so zatvorenými očami. Aj prostredníctvom tejto hry sme preverili poznanie iných – našich spolužiakov.

            S témou spätá bola aj ďalšia hra, v ktorej žiak so zakrytými očami hádal vopred dohodnuté slovo ostatnými žiakmi. Otázkami a najmä logickým uvažovaním musel prísť na „tajné“ slová. Z nich sa postupne stali: nosorožec, kniha, Albert Einstein, ...

            Hry s rôznymi obmenami pravidiel a zakomponovaním jednotlivca i skupiny žiakov majú svoje opodstatnenie. Komunita je významným nástrojom vytvárania pozitívnej sociálnej klímy. Spoločenstvo sa tak delí navzájom o svoje skúsenosti, zážitky a pocity. Niektoré z komunít realizujeme v lavici, niektoré pred tabuľou, a svoje opodstatnenie má aj „kruh na koberci“, ktorý vyjadruje rovnocennosť vzájomných vzťahov.

            Ranné komunity často súvisia s učebnou látkou, umožnia vyjadrovať pocity žiakov. V tomto roku sú komunity tretiakov rozdelené na 3 oblasti: Oni povedali (súbor aktivít zameraný na prevenciu a elimináciu šikanovania a agresivity), Logo (výslovnosť hlások a rozvoj slovnej zásoby netradične – za pomoci rôznych životných situácií) a Sebapoznanie a poznávanie sveta (poučné príbehy, balíček keksov, TV show, cudzie slová, akí sme bohatí, spolu dokážeme viac, prečo ľudia kričia, ...).

            Mgr. Ľuboš Lukáč

             

            Fotogaléria

        • Dievčatko so zápalkami
          • Dievčatko so zápalkami

          • Ahoj, všetci!

            Dovoľte, aby som nás  predstavila. Som baletka a toto je môj statočný cínový vojačik. Sme postavy z rozprávky od veľmi známeho dánskeho spisovateľa. Veľkým a nesmrteľným sa stal práve vďaka svojim rozprávkam. Jeho rozprávky čítajú mladí i starí, deti i dospelí. Máloktorý rozprávač príbehov sa dokázal dotknúť ľudského srdca tak, ako dánsky rozprávkar Hans Christian Andersen.Vitajte v rozprávke Vianoc, ktorá sa volá Dievčatko so zápalkami.

            O čom je teda táto rozprávka? Je o skutočnej hodnote života, pozemského i večného. Toho života – o ktorom si presvedčený, že si jeho pánom. Že ho môžeš nielen dávať, ale aj brať. Aký si len naivný...!

               Týmito slovami začali svoje malé divadelné predstavenie žiaci 3.E triedy a uviedli svojich spolužiakov do čara Vianoc.

            Mgr. Martina Valičková

            Fotogaléria

        • Detská atletika na Šmeralke
          • Detská atletika na Šmeralke

          • Športový klub Šport Hrou pre deti vo veku od 4-15 rokov zameraný na všeobecne pohybovú prípravu a atletiku už aj v Prešove! Príďte si s Vašimi  deťmi zašportovať a pozrieť sa ako vyzerajú naše tréningy. Čakáme Vás už v nedeľu 24.1.2016 o 10:00 v telocvični na ZŠ Šmeralova 25.

            propozície

        • Silvestrovský beh - výsledky
          • Silvestrovský beh - výsledky

          • Za mrazivého počasia, v posledný deň roku 2015, vybehli na trať behu poza ZŠ Šmeralovu žiaci a žiačky prešovských škôl. Víťazom bol každý kto si v posledný deň našiel čas a zúčastnil sa tohto podujatia.Okrem bezmála 200 účastníkov hlavnej kategórie, organizátori privítali aj pani primátorku Ing. Andreu Turčanovú, ktorá poďakovala organizátorom za organizáciu predchádzajúcich 30 krásnych silvestrovských bežeckých podujatí, a zaželala im veľa zdravia, síl a entuziazmu do prípravy podobných športových akcií.

            Fotoalbum                                     Silvestrovsky_beh__Presov__2015_-vysledky_(1).docx

        • Detský Vianočný Kvíz
          • Detský Vianočný Kvíz

          • Posledný školský deň v roku 2015 bol pre žiakov 3. a 4. ročníka z tried pre intelektovo nadaných žiakov základnej školy na Šmeralovej ulici v Prešove jedinečným! Poslednýkrát zasadli do školských lavíc a zároveň strávili deň v súťaživej atmosfére. Zahrali si detský vianočný kvíz.

             

            Samotný kvíz pozostával z troch súťažných kôl, v ktorých si preverili vedomosti týkajúce sa vianočných sviatkov. 15 otázok pre žiakov pripravili pedagógovia, s ohľadom na všeobecné vedomosti, ale aj logický úsudok.

            „Vianočné otázky“ priniesli zaujímavé odpovede, súťaživosť, spoluprácu členov jednotlivých tímov, ale aj vynikajúcu náladu. Na vyhodnotenie si súťažiaci počkali za spevu slovenských vianočných kolied. Napokon zvíťazil tím „Super5“, keď z celkového počtu bodov za súťažné otázky stratili členovia tímu iba jediný bod! Poradie víťazných družstiev bolo takmer vyrovnané, preto si sladkú odmenu a pocit z dobrej vykonanej práce odniesli so sebou všetci súťažiaci.

            Detský vianočný kvíz patrí medzi aktivity, ktoré zaujímajú nadaných žiakov. Preto sme veľmi radi, že sa nám podarilo uskutočniť aktivitu, ktorá dáva možnosť zasúťažiť si, preveriť vedomosti, myslenie žiakov a v neposlednom rade zachovať či prehĺbiť dobré vzťahy medzi žiakmi. Aktivitu podporila celoslovenská iniciatíva Rozumieme nadaným – projekt pre nadaných a talentovaných. Organizátorom projektu je centrum pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie v Sabinove, spoluorganizátorom mesto Prešov.

            Mgr. Ľuboš Lukáč

             

             

            Fotogaléria

        • Predobhajoby ročníkových prác
          • Predobhajoby ročníkových prác

          • „Malým sviatkom“ prešovských nadaných školákov sú bezpochyby predobhajoby ročníkových prác. Skúmanie, pozorovanie, široký okruh záujmov a vedomosti na úrovni dospelých ..., to všetko predviedli žiaci aj v tomto roku. Čo zaujíma tretiakov prešovskej „Šmeralky“? Poďme sa na to spoločne pozrieť.

             

            Každoročne sme svedkami netradičných záujmov nadaných žiakov. Niektorí sú verní svojim záujmom od 1. ročníka a rok čo rok prichádzajú s novými informáciami, ktoré ľahko premenia na vedomosti. Tie prakticky využijú v rôznych experimentoch, ktorými skúmajú život vôkol seba. Iní zasa radi striedajú oblasti svojich záujmov a prekvapujú znalosťami získané čítaním encyklopédií, odbornej literatúry, surfovaním na internete i návštevami galérií, divadiel, ZOO, výstav a zaujímavých exkurzií.

            Čo všetko nás čaká v triednom kole? Opäť zaujímavé témy! V oblasti hudobných nástrojov budú dominovať husle a klavír. Neobídeme ani ríšu zvierat. Spoznáme život jašteríc, príbeh mačiek, korytnačky, žaby, žraloky a ich super zuby i zakrslého králika Rexa. Na zvedavých divákov sú pripravení aj naši vedci a bádatelia, ktorí pripravujú prezentácie zaujímavých tém v oblasti chémie, vesmírnych supermagnetov a elektriny. Zistíme ako vzniká kniha, spoznáme európske mytológie a dozvieme sa nové informácie o spánku. To sú všetko témy, ktoré budú súčasťou triedneho kola nadaných tretiakov.

            Tému ročníkovej práce si žiak zvolí samostatne s prihliadnutím na svoje záujmy, obľúbenú činnosť, možnosti a schopnosti. Prezentácie „referátov“ (predobhajoby) sa uskutočňujú pol roka pred samotným konaním triedneho kola obhajoby ročníkových prác. Vo svojom príspevku žiaci oboznámia spolužiakov s názvom ročníkovej práce, stručným obsahom (pripravovaného diela), konzultantom práce i zdrojmi čerpania informácií.

            Mgr. Ľuboš Lukáč

            Fotogaléria

        • Predvianočné posedenie tretiakov
          • Predvianočné posedenie tretiakov

          • Vianoce, sneh, radosť v detských očiach, či dobrá nálada ... to všetko neodmysliteľne patrí k prichádzajúcim vianočným sviatkom. Snáď všetko (až na ten sneh) sa podarilo zažiť nadaným tretiakom zo  Šmeralky, ich rodičom a triednemu učiteľovi počas predvianočného posedenia, ktoré sa (aj) tento rok uskutočnilo v prešovskom klube Bizarre.

             

            Na malých maškrtníkov čakalo prekvapenie v podobe ovocného pohára so zmrzlinou, chutnej torty a ovocného džúsu. Rodičia žiakov sa stretli v priateľskej atmosfére - v rozhovoroch na rôzne témy. Spoločne sme opäť dokázali, že stretnutia takéhoto druhu majú svoj význam. Žiaci (aj so svojimi súrodencami) si pripomenuli nádherný sviatok zimy spoločným posedením.

            Všetci sa už tešia na Vianoce, a samozrejme aj darčeky, ktoré k Vianociam bezpochyby patria. Skôr ako si pod vianočným stromček rozbalíme darčeky prenesme sa spomienkami na našich najbližších, na pekné chvíle, ktoré nám navždy ostanú v srdciach. Želáme „Šťastné a Veselé Vianoce a v Novom roku všetko len a len to najlepšie“.

                 Mgr. Ľuboš Lukáč

             

             

            Fotogaléria

        • Voda – základ života na Zemi
          • Voda – základ života na Zemi

          • Voda je základnou podmienkou pre existenciu života na Zemi. V prírode sa vyskytuje v troch skupenstvách: v pevnom – ako sneh/ľad, v kvapalnom ako voda a v plynnom skupenstve ako vodná para. O tom, že pokusy s vodou patria neodmysliteľne k výučbe prírodovedy sa viac dozvedeli tretiaci z triedy pre žiakov so všeobecným intelektovým nadaním základnej školy na Šmeralovej ulici v Prešove.

            Voda je bezfarebná, číra kvapalina bez zápachu a chuti. Človek pre svoju dennú potrebu využíva pitnú vodu. O tom, čoho všetkého je voda „schopná“ sme sa presvedčili na hodine prírodovedy.

            To, že objem sa meria odmernými valcom a medzinárodnou objemovou jednotkou je liter (l) je tretiakom známe. Naučili sa však, že je možné vyrobiť si vlastný jednoduchý odmerný valec z plastového pohárika alebo plastovej fľaše s určenými objemovými jednotkami a jednoduchým spôsobom zistiť množstvo skúmanej kvapalnej látky, ale aj dokázať možnosť merania objemu pevných telies.

            Vieme už, že kvety kvitnú aj v zime, samozrejme tie papierové. Je to naozaj jednoduché! Stačí si pripraviť papier, na ktorý nakreslite kvet a zároveň ho vystrihnete. Lístky zložíte dovnútra a kvet položíte na hladinu vody. Kvet rozkvitne! Voda stúpa vďaka vzlínavosti (pohyb vody proti smeru gravitácie) do malých priestorov, čím zaplní okraje kvetu. Tento pokus sme si vyskúšali v Klube nadaných detí v minulom školskom roku.

            Povrchové napätie vody resp. jeho zníženie sme si dokázali aktuálne novým pokusom. Stačia nám jednoduché pomôcky: tanier/miska, voda, korenie (mleté čierne korenie) a saponát/tekuté mydlo. Do taniera nalejeme vodu a posypeme ju korením, ktoré zostane plávať na povrchu. Ak ponoríte prst do misky s vodou a mletým čiernym korením, nestane sa nič. Ale ak ponoríte prst do saponátu a následne sa dotknete povrchu vody približne v strede taniera, korenie sa dá do pohybu smerom od prsta a na hladine sa vytvorí kruh. Na každé zrniečko korenia pôsobia na hladine molekuly vody príťažlivou silou, ktorú nazývame povrchové napätie. Tie sú okolo zrniečka rovnako veľké, preto je zrniečko v pokoji. Tekuté mydlo povrchové napätie znižuje (molekuly vody pôsobia menšími príťažlivými silami. Pri dotyku vody „mydlovým prstom“ sa povrchové napätie zníži na jednej strane korenia a zrniečko sa dá do pohybu týmto smerom.

            Na ďalších hodinách prírodovedy nás ešte čakajú pokusy s vodou a PET fľašami. Zároveň spoznáme rôzne druhy minerálnych vôd, vodu pomocou prísloví a hádaniek, logických a matematických úloh, ale aj odkiaľ voda pochádza a ako sa pohybuje.

            Ľuboš Lukáč

             

             

            Fotogaléria

        • Vianočné prekvapenie - koledy
          • Vianočné prekvapenie - koledy

          • V piatok 18.12.2015 sa vo vestibule školy konalo "Vianočné prekvapenie". Malí muzikanti našej školy zahrali vianočné koledy a diváci pomáhali spievať. Atmosféra bola úžasná. Spoločne sa nám podarilo navodiť vianočnú náladu.

            Ďakujeme všetkým účinkujúcim a divákom

            Mgr. Wittnerová, Mgr. Ondziková                                                                                                    foto

        • English One
          • English One

          • Triedy V.A, VI.A a VIII.C sa pod vedením učiteliek anglického jazyka, zapojili do súťaže English One v rámci projektu „Nové trendy vzdelávania učiteľov anglického jazyka na základných školách”. Úlohou učiteľov bolo vytvoriť 10 hracích  úloh z digitálneho vzdelávacieho obsahu, ktoré sprístupnili svojím žiakom k vyriešeniu.

            Dvaja žiaci z našej školy boli ocenení vecnými cenami:

             

            Jakub Pavlík VI.A – tablet Lenovo

            Janka Timková VIII.C – knižná poukážka v hodnote 20,- eur

             

            Blahoželame!

            Mgr. Zuzana Lucáková

            Fotogaléria

          • POZVÁNKA

          • Pozývame Vás na triedny aktív rodičov žiakov 9.ročníka, ktorý sa uskutoční 20.1.201616.00 hod. v jedálni školy.

                   Účasť SŠ prosíme nahlásiť vopred. Ďakujeme.

             

                                                                                      vých. por. PaedDr. Milena Koščová

        • Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry (okresné kolo)
          • Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry (okresné kolo)

          • 10. 12. 2015 sa v ABC – CVČ v Prešove konalo OK Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry v kategórii C pre žiakov 8. a  9. ročníka ZŠ a 3. a 4. ročníka osemročných gymnázií.

            Na olympiáde sa zúčastnilo 22 žiakov z okresu Prešov, medzi nimi aj náš žiak Tomáš Čorej z VIII. C. Súťažiacich hodnotila trojčlenná odborná porota v zložení Mgr. V. Salková (predsedníčka poroty), Mgr. A. Tirpáková a PhDr. T. Ličáková. Olympiáda pozostávala z troch častí:

            • I. písomná časť – test – práca s textom zameraná na čítanie s porozumením, 
            • II. písomná časť –  transformácia textu na iný slohový útvar,
            • III. ústna časť – rétorika.

             

            Po vyhodnotení všetkých troch častí porotou sa na najvyššom stupni víťazov ocitol Tomáš Čorej. Predsedníčka poroty po skončení súťaže podotkla, že Tomáš svojím rečníckym prejavom nastavil latku poriadne vysoko, bolo ťažké ho prekonať. Keďže nesklamal ani v písomných častiach,
            1. miesto tak patrilo jemu.

             

            Tomášovi Čorejovi srdečne blahoželáme a prajeme mu mnoho úspechov v KK OSJL, ktoré sa uskutoční 26. 1. 2016.

             

             

            Mgr. J. Homolová

             

             

            Fotogaléria

        • Vianočné trhy PSK
          • Vianočné trhy PSK

          • 4. 12. 2015 si naši žiaci (V. C, VI. C, VII. C, VIII. C a IX. A) vychutnali nádhernú predvianočnú atmosféru, a to návštevou Vianočných trhov Prešovského samosprávneho kraja. Tradične sa konali v budove Úradu PSK.

            Žiaci obdivovali rôzne výrobky, ktoré vytvorili klienti zo 45 sociálnych zariadení z celého kraja v rámci pracovných terapií. Dané vianočné ozdoby či darčekové predmety si mohli aj zakúpiť, aby obdarovali svojich rodičov, priateľov či blízkych ľudí, a tým podporili klientov i ľudí so zdravotným znevýhodnením z celého Prešovského kraja.

            Neskôr sa deti s pedagogickým dozorom presunuli aj na Vianočné trhy na pešej zóne v Prešove. Žiaci si mali možnosť prezrieť i zakúpiť rôzny sortiment. Neodradilo nás ani veľmi chladné počasie, ani dlhé státie v rade na skvelý voňavý trdelník.

            Tieto akcie sa pre nás stali kúzelným miestom očakávaní, radosti, rozhovorov a fantastickým mikulášskym darčekom od triednych učiteliek.

            A keďže sa blíži krásny čas sviatočný, nezabudnite, že Vianoce sú stále, nielen v jeden deň. Milovať, podeliť sa, darovať – nie sú na to, aby sa odložili bokom do škatule ako zvončeky, svetlá a strieborné reťaze. Dobro, ktoré konáš pre druhých, je dobro, ktoré konáš aj pre seba samého.

             

            Mgr. J. Homolová

            Fotografie: Mgr. Z. Lucáková, Mgr. J. Homolová, Mgr. S. Čorejová

             

            Fotogaléria

        • Olympiáda z anglického jazyka
          • Olympiáda z anglického jazyka

          • V dňoch 9.-10.12.2015 sa uskutočnilo školské kolo olympiády z anglického jazyka. Žiaci 2. stupňa si zmerali svoje vedomosti v kategóriách 1A (5.-7. ročník), 1B (8.-9. ročník) a 1C. Výhercom gratulujeme a veríme, že ich vecné ceny potešili.

            Umiestnenia v školskom kole:

            Kategória  1A

            1. Dominika Volentierová VII.A
            2. Martin Mochňacký VI.C
            3. Lea Onuferová VII.C

             

            Kategória 1B

            1. Lenka Hrešková IX.A
            2. Martin Macko VIII.C
            3. Martin Smolko VIII.A a Zuzana Lukačová VIII.C

             

            Kategória 1C

            1. Michael Filip McLean
            2. Tadeáš Kaňa

             

            Do obvodného kola postupujú žiaci z prvých miest. Želáme im veľa úspechov.

            Mgr. Zuzana Lucáková

             

            Fotogaléria