• Úspešné krajské kolo olympiády vo francúzskom jazyku
          • Úspešné krajské kolo olympiády vo francúzskom jazyku

          • Víťazi školského kola Olympiády vo francúzskom jazyku Emanuel Kňazovický a Christian Harčarik sa zúčastnili v prvý jarný deň na krajskom kole Olympiády vo francúzskom jazyku. Chris bojoval ako lev a podarilo sa mu obsadiť pekné umiestnenie. Emanuel exceloval v ústnej časti, avšak práve písomná časť rozhodla o víťazovi. Emanuelovi uniklo prvé miesto o jeden malý bod a celkovo sa umiesnil na krásnom druhom mieste.

            Srdečne blahoželáme!

            Mgr. Martina Bryndzová

        • Medzi štvrtákmi pristál parašutista
          • Medzi štvrtákmi pristál parašutista

          • PREŠOVSKÝ PARAŠUTISTA - p. PODRACKÝ

            Prešovskí parašutisti patria do športového odvetvia nebojácnych vzduchoplavcov medzi nebom a zemou a dá sa povedať, že patrili medzi parašutistickú elitu ako v bývalej Československej republike, tak aj v modernej Slovenskej republike. 

            V tomto kolektíve sa vystriedalo niekoľko výkonnostných generácií, ale kto raz pričuchol k vznášaniu sa pod kupolou padáka, ten sa z osídiel padákových šnúr iba veľmi ťažko vymotá.

            Medzi týchto odvážlivcov patrí aj starý otec našej žiačky zo 4.D triedy Dorotky Sabanovej, p. František Podracký, ktorý  sa v roku 1976 v Gliwiciach, spolu s ostatnými v družstve, umiestnil na 2.mieste a v Burgase zvíťazil v zoskoku na presnosť pristátia do mora.

            Tento krát pristál v našej škole a podelil sa so žiakmi 4.A a 4. D o svoje zručnosti, vedomosti a krásne zážitky. Ukázal nám ako sa rozloží a späť zloží padák, vysvetlil čo všetko musí parašutista ovládať, aká je príprava na zoskok a veľa, veľa iných zaujímavosti z ich fachu.

            Vedeli ste, že parašutisti sú príliš skromní a neradi sa chvália, vraj by im to mohlo odplašiť šťastie? Tak veľa šťastia smiley   Mgr. Martina Policianová

            Foto

        • Výnimočný týždeň na matematickom sústredení
          • Výnimočný týždeň na matematickom sústredení

          • Kde bolo, tam bolo, bol raz jeden hotel Granit na Zemplínskej šírave. Pedagogičky Mgr. N. Mikitková (vedúca sústredenia), Mgr. G. Hauserová, Mgr. S. Čančinová a Mgr. J. Homolová sa so žiakmi z tried V. A, VI. A, VIII. A VIII. C vybrali od 14. 3. do 18. 3. 2016 doň, aby v ňom prežili nezabudnuteľný týždeň. A veruže nezabudnuteľný bol!

            V pondelok nás privítali krásne zrekonštruované izby. Po ubytovaní nasledovalo poučenie o BOZ,    t. j. o správaní sa počas tohto sústredenia. Poučenie žiaci potvrdili svojím podpisom.

            Každý deň pozostával z doobedňajšieho a poobedňajšieho vyučovania orientovaného na rôzne kvízy, výpočty, matematické úlohy, zamerané na logiku, kreativitu, predstavivosť, t. z. strávili týždeň počítaním matematiky nezvyčajným spôsobom. Deti súťažili v AZ kvíze, riešili hlavolamy, počítali, maľovali, vystrihovali, rysovali rôzne obrazce, overovali si svoje matematické schopnosti. Žiaci boli rozdelení do troch skupín podľa ročníkov. Piatemu ročníku velila p. uč. Mikitková, šiestemu p. uč. Čančinová a ôsmemu p. uč. Hauserová.

            Po vyriešení úloh z matematiky (predpoludním i popoludní) sa žiaci rozdelili do dvoch skupín. Jedni relaxovali v telocvični, kde si mohli zahrať stolný tenis, druhí si vybili svoju nevyčerpateľnú energiu v bazéne. V stredu poobede si žiaci vyvetrali svoje hlávky na prechádzke.

            Hotel Granit sa stal pre niektorých ôsmakov miestom, v ktorom si trošičku „potrápili“ svoje mozgové závity pri riešení úloh z OK Fyzikálnej olympiády pod drobnohľadom p. uč. J. Homolovej. Ôsmaci mali na olympiádu vyhradený čas, a to 4 hodiny.

            O večernú zábavu sa postarali skvelí ôsmaci, ktorí pre mladších žiakov pripravili jedinečný program. Ten bol tematicky orientovaný na konkrétne štáty či svetadiel. V prvý večer mali deti hľadať potme papieriky so svojím menom. Keď to splnili, vznikla skupinka, ktorá si vymyslela zaujímavé meno a svoj vlastný pokrik. Takto súťažili celý týždeň pod dohľadom svojich animátorov, teda ôsmakov, ktorí im zadávali rozličné úlohy na získanie čo najväčšieho počtu bodov, resp. pomyselných  eur. V utorok večer deti zažili dobrodružstvá na ceste okolo sveta“, kde na nich čakali vedúci, ktorí reprezentovali jeden kontinent a päť rôznych štátov, a súťažiaci mali uhádnuť, ktorý štát či svetadiel predstavovali. Išlo o Česko, Anglicko, Francúzsko, Nemecko, Rusko a Ameriku. V stredu sa súťažiaci tešili na nočnú hru, pri ktorej poniektorí prekonávali svoj vlastný strach. Vyvrcholením týchto večerov bola fantastická diskotéka, ktorú si deti poriadne vychutnali. Napokon všetkých zdolala skupina s názvom RAINBOW  pod vedením Janky Timkovej a Rada Gumana.

            Okrem týchto aktivít si žiaci mohli zasúťažiť v rôznych disciplínach (SUDOKU, SIKAKU, plavecké súťaže, stolný tenis, najkrajšia izba, najlepší tanečník a i.), za ktoré získali pri vyhodnotení v piatok doobeda diplomy a ceny.

            Všetko má svoj koniec. I tento výnimočný týždeň sa napokon skončil. Bol plný smiechu, radosti, dobrodružstva a nezabudnuteľných  okamihov.

            Mgr. J. Homolová

            Fotogaléria

        • Máte doma nadané dieťa?
          • Máte doma nadané dieťa?

          • ZŠ Šmeralova ponúka vzdelávanie v triedach pre mimoriadne nadané deti

            Máte doma nadané dieťa? Má vaše dieťa bohatú slovnú zásobu? Zaujímajú ho rozličné záujmy, chce vedieť, ako čo funguje, vzniklo, preferuje knižky, náučné hry, encyklopédie a rôzne spoločenské hry? Dominantná je u neho tvorivosť, experimenty, stavebnice či práca s textom? Práve vám je určený tento článok! Základná škola na Šmeralovej ulici má ako jediná v Prešove bohaté skúsenosti so vzdelávaním mimoriadne nadaných detí  - žiakov so všeobecným intelektovým nadaním.

            Nezvyčajné otázky, netradičné záujmy, vyhľadávanie spoločnosti starších žiakov či dospelých. Všetky tieto znaky môžu predznamenať to, že vaše dieťa je iné. Prvoradý podnet na vstup dieťaťa do takejto triedy musí vyjsť, prirodzene, zo strany rodičov. Ak sa rodičia rozhodnú (po svojom zvážení, alebo veľmi často aj po odporúčaní učiteliek z materskej školy) pre vzdelávanie v triede pre mimoriadne nadaných žiakov, je potrebné navštíviť ktorékoľvek Centrum pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie. Až psychológ centra vykoná diagnostiku, ktorá so zreteľom na zdravý vývoj dieťaťa určí formu vzdelávania. Keďže termín zápisov sa blíži, odporúčame, v prípade záujmu,  prihlásiť dieťa na diagnostiku v predstihu a zároveň informovať pri zápise dieťaťa o vašom záujme o vzdelávanie v triede pre žiakov so všeobecným intelektovým nadaním.

            Vzdelávanie v triedach pre žiakov so všeobecným intelektovým nadaním je vďaka skúseným pedagógom školy nastavené tak, aby zohľadňovalo špeciálne výchovno-vzdelávacie potreby žiakov. Súčasťou vyučovania sú ranné komunity, cieľom ktorých je navodenie atmosféry na dobrú prípravu a „otvorenie“ sa žiakov na vyučovaní. Ranná komunita je integrálnou súčasťou celého vyučovania.

            Vzdelávanie nadaných žiakov je zamerané na osobnosť každého dieťaťa. Umožňuje to legislatívne zakotvený nižší počet žiakov. Žiaci majú vlastnú notebookovú učebňu, zapájajú sa do rôznych projektov, experimentujú v rámci vyučovania, píšu ročníkové práce, svoje záujmy rozvíjajú prostredníctvom predmetu obohatenie. Dôležitou súčasťou vyučovania sú podnetné aktivity, ale aj rôznorodá ponuka záujmových útvarov vedomostného, umeleckého i športového charakteru. V škole pôsobí aj Klub nadaných detí, ktorý je jediným na Slovensku.

            Obľúbenými sa stali aktivity, ktoré realizuje škola v spolupráci s rôznymi organizáciami. Nadaní žiaci sa už na 1. stupni majú možnosť zúčastňovať matematického sústredenia IQáčik, zapájať sa do celoslovenskej súťaže Logická olympiáda, aktivít zdravej výživy Do školy bez desiaty alebo zúčastňovať sa rôznych víkendových výletov po celom Slovensku.

            Na servis odborného poradenstva pre žiakov, rodičov i učiteľov dohliada na škole tím zostavený z dvoch školských psychologičiek i školského špeciálneho pedagóga.

            Po ukončení 4. ročníka môžu žiaci pokračovať v štúdiu v triedach pre žiakov so všeobecným intelektovým nadaním aj na 2. stupni alebo si zvolia (s ohľadom na svoje záujmy) vzdelávanie v triedach s rozšíreným vyučovaním matematiky a prírodovedných predmetov, so športovým zameraním na atletiku alebo v klasickej tzv. bežnej triede.

            Mgr. Ľuboš Lukáč

             

            Fotogaléria

        • Záchranári v ŠKD
          • Záchranári v ŠKD

          • Všetky oddelenia ŠKD sa v piatok 18. marca zúčastnili  záchranárskej akcie.  V dvoch telocvičniach žiakom záchranári predviedli lanové techniky používané pri poskytovaní prvej pomoci. Mali sme možnosť vidieť  laná, kladku, karabíny, prilby, ploché slučky a iný materiál, ktorý záchranári pri svojej práci používajú.

            Žiaci sa praktickými ukážkami mali možnosť naučiť ako poskytnúť prvú pomoc pri rôznych úrazoch.

            Svoje sily si medzi sebou zmerali chlapci a dievčatá. S pomocou lana a kladky boli dievčatá naoko silnejšie, čo všetkých chlapcov prekvapilo. Niet divu, že pri ťahaní lana, popadali na zem. S heslom „POMÁHAŤ SA MÁ“ ďakujeme Záchrannej službe východ.

            T. Škovránková

            Fotogaléria

        • Marec - mesiac knihy v 1.B
          • Marec - mesiac knihy v 1.B

          • Túto tradičnú akciu v marci si pripomenuli aj žiaci 1.B. Každý žiak mal za úlohu predstaviť svoju obľúbenú knihu, z ktorej aj časť prečítal svojim spolužiakom a taktiež porozprával, čo môžu ostatní spolužiaci očakávať, ak by sa rozhodli prečítať si túto knihu. Súčasťou predstavovania a prečítania krátkeho úryvku bola aj zaujímavá úloha pre spolužiakov. Žiaci si preto pripravili rôzne hádanky, tajničky, rébusy, ktoré zabavili ostatných. 

            Mgr. Juliána Sedláková

            Fotogaléria

        • Prešovskí školáci spoznávali severovýchod Slovenska, navštívili Svidník
          • Prešovskí školáci spoznávali severovýchod Slovenska, navštívili Svidník

          • Žiaci prešovských základných škôl spoznávali Svidník. Mesto, nachádzajúce sa na severovýchode Slovenska, navštívili v rámci projektu „Výlety za päťku“, ktorý je súčasťou aktivít celoslovenskej iniciatívy Rozumieme nadaným.

            Svidník je administratívnym, hospodárskym, kultúrnym, rekreačným a športovým centrom regiónu. Mesto sa nachádza v blízkosti najväčšieho priechodu Slovenska do Poľska (Vyšný Komárnik – Barwinek), na ceste budúcnosti pre východnú Európu - ViaCarpatia. Okresné mesto Svidník leží v severnej časti Nízkych Beskýd a vzniklo zlúčením obcí Nižný Svidník a Vyšný Svidník.

            Prvou zastávkou mladých cestovateľov bolo Slovenské národné múzeum – Múzeum ukrajinskej kultúry vo Svidníku. Najstaršie národnostné špecializované múzeum má tri expozície: Hlavná kultúrno-historická expozícia, Národopisná expozícia v prírode a Umelecko-historická expozícia – Galéria Dezidera Millyho. Múzeum vzniklo v roku 1956 v Krásnom Brode, od roku 1964 sa nachádza vo Svidníku. Trojpodlažná výstavná plocha ponúka rôzne zbierkové predmety, stručnú charakteristiku o prírodno-klimatických pomeroch regiónu, prehľad dejín osídlenia, sociálneho, národnostného a kultúrneho vývoja príslušného etnika od najstarších čias až po súčasnosť.

            Expozície zaujali!  Spoznávali sme ich prostredníctvom prednášky a v priebehu prehliadky sme sa tak stretli s prírodou, mamutími klami, staroslovanským idolom – Svetovid, obdobím feudalizmu, rukopismi evanjelia, maketou Makovického hradu, zbojníckymi zbraňami, expozíciou ľudových krojov, šlabikárom Alexandra Duchnoviča, expozíciami prvej svetovej vojny a medzivojnovým obdobím. Zaujala aj súťažná výstava zdobených veľkonočných kraslíc. Aktuálne 17. ročník súťaže pod názvom Kraslice dokumentuje najlepšie kolekcie kraslíc.

            Spoznávanie severovýchodu Slovenska pokračovalo v Parku bojovej techniky neďaleko Vojenského múzea. Samotné múzeum pripomína tvarom (budovy) protitankovú mínu a podáva zaujímavé svedectvo o priebehu Karpatsko-duklianskej operácie v roku 1944. Múzeum otvorili v roku 1969 a dokumentuje priebeh ťažkých bojov na severovýchode Slovenska. V parku sa nachádza expozícia ťažkej vojenskej techniky. Tá pozostáva z delostreleckej techniky, tankov a obrnenej techniky, automobilovej techniky a lietadla. 

            Výlet za poznaním sme ukončili vynikajúcim obedom a napokon aj oddychom v centre mesta Svidník. Žiaci prešovských základných škôl spoznávajú Prešovský kraj v rámci projektu Výlety za „päťku“. Vďaka týmto aktivitám už spoznali Humenné, Vranov nad Topľou, Sabinov, Starú Ľubovňu a taktiež Svidník. Už čoskoro sa vyberieme do ďalšieho okresného mesta. Bude ním Stropkov.

            Mgr. Ľuboš Lukáč

             

            Fotogaléria

        • Postavili sme Berlín!
          • Postavili sme Berlín!

          • Hlavné mesto Nemecka patrí k najväčším mestám v Európe. Berlín je významným centrom kultúry, médií a vedy. Mesto leží na severovýchode Nemecka, západne od hraníc s Poľskom. Tretiaci zo základnej školy na Šmeralovej ulici v Prešove sa o Berlíne učili! Mesto spoznávali prostredníctvom fotografií, dokumentov i čítaním informačného listu, a napokon si dominanty mesta postavili z Lega.

            Intenzívne bombardovania mesta Berlín, neskôr pouličné boje a delostrelecké ostreľovanie zmenilo dovtedy európsku metropolu na nepoznanie. Mesto bolo zničené, rozdelené do štyroch sektorov a neskôr (stavbou Berlínskeho múru) rozdelené na „západ“ a „východ“.

            V súčasnosti nádherné mesto plné histórie, kultúry, architektúry, ... Berlín. Zaoberať sa Berlínom a vynechať Berlínsky múr by bolo chybou. Múr meral 155 km a 28 rokov rozdeľoval mesto. Svojou stavbou preťal 193 ulíc a 8 liniek mestskej železnice. Berlínsky múr bol najznámejším symbolom studenej vojny. Jeho pád sa prebehol rovnako rýchlo ako jeho stavba.

            K najznámejším pamätihodnostiam Berlína patrí Brandenburská brána. Stojí v centre mesta a je pamätníkom mnohých historických udalostí. Bola postavená v roku 1734 ako colná brána, neskôr pribudol staroveký dvojkolesový voz so štvorzáprahom. Bránu nájdete zobrazenú na národnej strane nemeckej verzie euromincí (10, 20 a 50 centov). Symbolizuje rozdelenie a zjednotenie mesta.

            Budova Ríšskeho snemu slúži ako sídlo dnešného nemeckého parlamentu v Berlíne. Bola postavená v roku 1894, neskôr vyhorela a počas vojny bola zničená bombardovaním. Opäť ju zrekonštruovali v roku 1999.

            Na príkaz cisára Wilhelma I. bol v meste postavený Víťazný stĺp. Stavba symbolizuje víťazstvo vo franko-pruskej vojne v roku 1871.

            V centre Berlína nájdete množstvo architektonických skvostov. Televízna veža (Fernsehturm) bola postavená v rokoch 1965-69. Pôvodná výška 365 metrov sa zmenila nainštalovaním novej antény. Odvtedy je jej výška 368 metrov. Vo vnútri veže sa nachádza vyhliadková terasa a reštaurácia.

            Svetové stavby spoznávajú prešovskí školáci prostredníctvom kociek Lega Architecture. Súčasťou netradičných hodín je architektúra, ktorá oslavuje minulosť, prítomnosť i budúcnosť. Cieľom projektu je spoznávať svetové stavby a inšpirovať žiakov k tvorivosti vďaka architektúre, strojárstvu a stavebníctvu. Je to úžasné!

            Mgr. Ľuboš Lukáč

            Fotogaléria

        • Marínka Somarinka nakrútila film
          • Marínka Somarinka nakrútila film

          • Myslíte si, že deti nedokážu nakrútiť film? Omyl! Presvedčí vás o tom Marínka Somarinka, s tetovačkou kotvy na ramene, ktorá sa rozhodne nakrútiť film. Jej príbeh predstavila spisovateľka Marka Staviarska, ktorá je autorkou knižnej publikácie o malej šibalke. Žiaci 1.-4. ročníka základnej školy na Šmeralovej ulici v Prešove sa dozvedeli o knihe počas besedy s pani spisovateľkou.

            Ako vzniká film a čo všetko o jeho príprave potrebujeme vedieť? Skôr, ako sa rozhodnete nakrútiť film, musíte sa na to pripraviť! Je to práca neľahká, no spoločne s dobrými kamarátmi sa to určite podarí. Samozrejme každý z vás musí byť odborníkom na niečo, čo s filmom súvisí. Podstatný je nápad! Tomu musíte podriadiť všetko – postavy, náladu, štruktúru filmu, ale aj zozbierať materiál. Scenárista ma vo svojich rukách neobmedzenú moc! Bol by však ako „sám vojak v poli“, keby nebolo osvetľovača, kostymérky, maskérky, produkčného (a jeho asistenta) a, samozrejme, kameramana.

            Všetky tieto filmové pozície si hlavná predstaviteľka knihy Marínka Somarinka obsadila kvalitnými postavami, ktoré jej napomáhajú pri tvorbe vysneného filmu. Aj keď sa najprv chcela stať námorníčkou, rozhodla sa napokon pre film. Pomáha jej dedo, scenárista a najlepší kamaráti Jonáš a Krišpín, mamka a tato, ale aj  pes Indy. Aj vďaka nim Marínka zažíva každý deň zaujímavé príhody a dobrodružstvá. V knihe sa malí čitatelia oboznámia s celým postupom výroby filmu. Nenápadne, vtipne, hrou.

            Témou besedy nebol len film a predstavenie hlavných postáv knihy, ale aj pútavé čítanie, o ktoré sa postarala pani spisovateľka Marka Staviarska. Že ide o kvalitnú knihu určenú školákom nás presvedčili samotní žiaci. Svojim záujmom, pozorovaním a v neposlednom rade kladením zvedavých otázok.

            Marínku Somarinku napísala Marka Staviarska. Spolu so Zuzkou Dušičkovou si po vyštudovaní filmovej produkcie na VŠMU založili produkčnú spoločnosť a vydavateľstvo ZumZumproduction. Ešte počas štúdia rozmýšľali ako priblížiť film ostatným ľuďom, hlavne deťom. A potom Marka dostala nápad. Napísala prvú kapitolu knižky o dievčatku Marínke a bolo rozhodnuté. Bude to detská knižka!

            Mgr. Ľuboš Lukáč

            Fotogaléria

        • Moja najobľúbenejšia kniha
          • Moja najobľúbenejšia kniha

          • Deti rady čítajú pre potešenie - zadosťučinenie nad víťazstvom dobra, rozhorčenie nad nespravodlivosťou, vzrušenie z toho, čo sa stane hrdinom, pre potešenie z chvíle intimity s blízkymi (mama, otec). Dôkazom toho bolo popoludnie v utorok 15. marca 2016,  keď sme sa stretli v prvom oddelení školského klubu a žiaci z každého oddelenia prezentovali svoju najobľúbenejšiu knihu.

            Každý žiak nakreslil obrázok ku svojej knihe a z týchto obrázkov vytvorili, spoločne s p. vychovávateľkami, leporelá. Vznikli nám tak pekné knihy, plné pestrých obrázkov s výstižnými úryvkami z jednotlivých kníh. Žiaci mali možnosť vysvetliť prečo je ich kniha zaujímavá a prečo by si ju mali prečítať aj ostatní. Vtip, humor, zaujímavé a nové informácie, poučné príbehy – to všetko sme našli v obľúbených knihách – Hľadá sa šteniatko, Zuzanka a jej priatelia, Hľadám lepšiu mamu, Pinocchio, Život na štyroch labkách, Denník odvážneho bojka  a v mnohých ďalších. Na záver stretnutia sme si pozreli prezentáciu Nájdený poklad o beduínskom pastierikovi, ktorý našiel zvitkystaré dvetisíc rokov, ale aj aké podoby mali knihy v minulosti a aké sú v súčasnosti. Žiaci, ktorí prezentovali svoje obľúbené knihy dostali darček, a čo to bolo? No samozrejme pekná kniha!

            Školský klub detí pri ZŠ, Šmeralova 25, Prešov

            želá všetkým žiakom

            mnoho potešenia z krásnych príbehov, odhaľovanie vlastnej fantázie a objavovanie múdrych myšlienok pri čítaníďalších kníh.

            Terézia Pribulová

             

             

            Fotogaléria

        • Začína sa Týždeň mozgu, zapojili sa aj prešovské nadané deti
          • Začína sa Týždeň mozgu, zapojili sa aj prešovské nadané deti

          • „Týždeň uvedomenia si mozgu“ (z anglického originálu „BrainAwarenessWeek“) je medzinárodná akcia, ktorej cieľom je upriamiť pozornosť verejnosti na ľudský mozog. Týždeň mozgu 2016 prebieha v tomto roku v dňoch 14.-20. marec. Do akcie sa zapojili aj prešovské nadané deti, žiaci so všeobecným intelektovým nadaním zo základnej školy na Šmeralovej ulici v Prešove.

            Pre školákov sú určené stimulačné aktivity, pretože aj mozog je potrebné si precvičovať, a najlepšie v každej etape života. Spoločne sa učia, že mozog musíme vždy udržiavať v kondícii. Mozog musí byť v pohotovosti! Úvodné stretnutie bolo venované prednáške o dôležitosti mozgu, jeho funkcii a nenahraditeľnosti. Ľudský mozog váži približne 1,5 kilogramu. Ľavá hemisféra riadi myslenie, verbálnu komunikáciu a posudzovanie. Pravá hemisféra priestorové vnímanie, emócie a intuíciu. Obe hemisféry pracujú spoločne.

            Poznáme množstvo cvikov na zosúladenie mozgových hemisfér. Spoločne sme si vyskúšali aspoň niektoré, ktoré žiakov veľmi zaujali. Prvou bolo nekonečno na papieri – ležatá osmička nakreslená na papier. Nakreslite ju na papier o veľkosti min. A4 (využite celý papier). Stred osmičky majte pred stredom svojho tela a začnite kresliť osmičku smerom nahor na ľubovoľnú stranu. Ceruzku držte oboma rukami, a očami sledujte miesto, na ktorom kreslíte (tak kreslíte aj očami). Osmičku niekoľkokrát obkreslíte.

            Podobné „nekonečno“ si môžete vytvoriť očami. Keď bez pohybu hlavou sa pokúšate nakresliť osmičku očami. Dobrá rada – pokúste sa ju vytvoriť čo najväčšiu, cvičenie je tak prospešné aj našim očiam. Podobne je to pri vytvorení osmičky spojenými dlaňami s natiahnutými pažami pred sebou. Všetky tieto cvičenia sú veľmi jednoduché.

            Žiakov zaujali aj ďalšie z cvičení: tlieskanie, písanie znakov, ale aj cvičenia určené na zladenie hemisfér. To sú tie, pri ktorých robíme každou rukou niečo iné, napr. dotyk časti hlavy a krúživý pohyb druhej ruky po ramene alebo bruchu. Ďalšou z možností je kreslenie geometrických tvarov, pričom každou rukou kreslíme iný tvar.

            Týždeň mozgu sa ešte len začal a žiaci už majú množstvo zážitkov a cvičení, pri ktorých neraz smiech ovládne klímu triedy. Veríme, že ďalšie aktivity, ktoré na žiakov ešte len čakajú budú nemenej zábavné, ale i prospešné.

            Mozgu – dôležitému ľudskému orgánu venujeme na svete viac pozornosti od roku 1996. Vo vyše 40 krajinách sveta sa konajú tisícky podujatí na tému mozog. Pridajte sa aj vy!

            Mgr. Ľuboš Lukáč

             

            Fotogaléria

        • Herectvo je náročné...
          • Herectvo je náročné...

          • a že je to tak, sme zistili na hodinách dramatizácie, ktoré sme absolvovali v rámci ŠVVP počas Slovenského jazyka a Čítania v 2.E triede.

            Vyskúšali sme si improvizované bábkoherectvo a dramatizáciu troch známych rozprávok, vymysleli sme si dej a stvárnili rôzne postavy.

            Pri scénkach sme sa poučili, ale hlavne zabavili nad vtipnými replikami, ktoré nás znenazdania napadli.

            PaedDr. Stanislava Hakučová

            Fotogaléria

        • Tomáš Čorej úspešný aj v krajskom kole OSJL
          • Tomáš Čorej úspešný aj v krajskom kole OSJL

          • Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry je každoročne vyhlasovaná a organizovaná ako postupová súťaž. Jej cieľom je prehlbovať, rozširovať a upevňovať komunikačné zručnosti žiakov v slovenskom jazyku, zvyšovať záujem o slovenský jazyk a literatúru. Vyhlasovateľom OSJL je Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR.

            Tomáš Čorej z VIII. C sa po školskom a okresnom kole úspešne prebojoval do krajského kola OSJL.

            Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry  sa uskutočnila na Gymnáziu Jána  Adama Raymana  v Prešove. Na olympiáde sa zúčastnilo 57 súťažiacich v kategóriách A, B, C.

            Tomáš súťažil v kategórii C, ktorá je určená pre žiakov 8. a 9. ročníka a žiakov 3. a 4. ročníka osemročných gymnázií. Olympiáda pozostávala z 3 častí – testu, transformácie textu a rétoriky. Z 12 súťažiacich sa Tomáš umiestnil na vynikajúcom 2. mieste

            Tomášovi srdečne gratulujeme!

            Vysledkova_listina_C.pdf

            Mgr. J. Homolová

             

            Foto

        • Hviezdoslavov Kubín (II. stupeň)
          • Hviezdoslavov Kubín (II. stupeň)

          •  

            Ó, mojej matky reč je krásota,

            je milota, je rozkoš, láska svätá;

            je, vidím, cítim, celok života,

            môj pokrm dobrý, moja čaša zlatá

            a moja odev, ktorej neviem ceny…

            (P. O. Hviezdoslav)   

            24. 2. 2016 sa v našej škole na II. stupni uskutočnilo školské kolo súťaže Hviezdoslavov Kubín v II. kategórii (5. – 6. roč.) a  III. kategórii (7. – 9. roč.).

            Recitátori boli rozdelení do dvoch skupín. Jedni súťažiaci recitovali verše v triede
            VI. C, druhí prednášali prózu v školskej knižnici. Umelecký prednes poézie hodnotila porota v zložení Mgr. M. Grocká, PaedDr. K. Kovalčíková, Mgr. J. Lacknerová; prednes prózy posudzovala porota v zložení Mgr. V. Valičková a Mgr. J. Homolová.

            Porotu aj tento rok milo prekvapil nielen pretrvávajúci  záujem o umelecký prednes (recitátorov bolo 45), ale aj zaujímavé výkony súťažiacich, ktoré všetkých prítomných buď rozveselili, alebo prinútili zamyslieť sa.

            Porota sa po dlhšom zvažovaní napokon dohodla na takomto poradí:

            POÉZIA

            II. KATEGÓRIA

            III. KATEGÓRIA

            1.

            Anna Paľová /VI. C/

            1.

            Alexandra Kočišová /IX.A/

            2.

            Lea Morovičová /VI. C/

            2.

            Zuzana Lukáčová /VIII. C/

            3.

            Kristína Surgentová /VI. A/

            3.

            Kristína Guličová /VIII.B/

            PRÓZA

            II. KATEGÓRIA

            III. KATEGÓRIA

            1.

            Tea Ragančíková /VI.B/

            1.

            Emma Humeňanská /IX.A/

            2.

            Mária Čonková /VI. C/

            2.

            Jakub Stanislav Tkáčik /IX.A/

            3.

            Simona Hrušková, Juraj Gabzdil /VI.C/

            3.

            Soňa Horňáková /VII.A/

             

             

                      Čestné uznanie  za umelecký prednes prózy v II. kategórii  získal Ján Brajerčík /V.A/.

             

            Víťazom školského kola želáme veľa úspechov v okresnom kole, ktoré sa bude konať 15. 3. 2016 (prednes prózy)16. 3. 2016 (prednes poézie) v priestoroch Základnej školy na Kúpeľnej ulici v Prešove.

             

            Všetkým srdečne blahoželáme!

             

            Mgr. J. Homolová

            Fotogaléria

        • JAZZ A ROCK v 4.D
          • JAZZ A ROCK v 4.D

          • Saxofón je jednoplátkový drevený dychový nástroj vyrábaný prevažne z mosadze“ začal vysvetľovať na hodine hudobnej výchovy Adam Lichvár, žiak 4. D triedy, ktorý sa učí hrať na tento výnimočný hudobný nástroj a podujal sa ho predstaviť a sprístupniť svojim spolužiakom.

            Je známe, že ho skonštruoval belgický nástrojár, flautista a klarinetista Adolphe Sax v roku 1840. Nástroj vznikol dva roky po jeho príchode do Paríža, kde hľadal väčšie pochopenie pre svoje vynálezy. Aj napriek tomu že má nižší rozsah ako jeho predchodca klarinet, časom získal na ešte väčšej popularite. Je využiteľný v koncertných zoskupeniach, ale aj veľkých orchestroch. Obľubu získal predovšetkým v žánroch jazzu, dychovky a rocku.

            Ako nám Adam vysvetlil a názorne ukázal, saxofón sa skladá z tela, nasaditeľného esa a hubice, ľudovo nazývanej aj hubička. Tá býva obvykle vyrobená z kovového, alebo kaučukového materiálu a dreveného plátku. Materiál hubice má vplyv na zvuk saxofónu. Kovové telo je doplnené klapkami, vystlanými kožou, ktoré stláčaním a priliehaním k telu vytvárajú jednotlivé tóny.

            Tie nám samozrejme Adam predviedol a my sme s úžasom načúvali. „Bolo to super, takúto hodinu chceme stále...“ rozplývali sa spolužiaci.

             

            Mgr. M. Policianová

             

            Fotogaléria

        • Krajské kolo v bedmintone
          • Krajské kolo v bedmintone

          • V tejto úžasnej hre naše žiačky Júlia Chmurovičová (7.C) a Ester Stašková (5.C) nenašli premožiteľky ani na krajskej úrovni súťaže základných škôl. Postupne bez straty hry zdolali žiačky z Koškoviec, Huncoviec a Popradu, aby sa prebojovali do finále kde sa stretli zo Sabinovčankami. Neporušili tradíciu a vyhrali bez starty hry. Zároveň sa tešia na finále v Liptovskom Mikuláši  (12.4. - 13.4.2016) kde im budú držať palce rodičia, tréner Tibor Kessler a my všetci, aby dosiahli čo najlepší výsledok.

            Ľubomír Bodnár                                                                                                                      foto

        • Ako sa Banská Bystrica zbavila Chudoby a Strachu
          • Ako sa Banská Bystrica zbavila Chudoby a Strachu

          • Kedysi sa Chudoba v podobe mladej ženy motala ulicami Banskej Bystrice. Kto ju poznal, odohnal ju. Vytrápil sa ten, kto jej podľahol. Príbeh dávnych dejín začína povzdychom jej brata Strachu „že ľudia sa už ničoho neboja.“ Povesť o Banskej Bystrici spoznávali nadaní žiaci tretieho ročníka základnej školy na Šmeralovej ulici v Prešove. Tí putujú históriou prostredníctvom seriálu povestí RTVS.

            Banská Bystrica - srdce stredného Slovenska - leží vo Zvolenskej kotline, v údolí rieky Hron medzi Kremnickými a Starohorskými vrchmi a Poľanou.

            Dejiny spomínajú príbeh súrodencov Chudoby a Strachu, ktorí sa vybrali spoločne „zbíjať“ do ulíc Banskej Bystrice. Tam hľadali svoje obete. Richtár bol nešťastný z nevítanej návštevy, ktorá sa ocitla v meste. Nevedel si rady.

            „Na každú pliagu sa liek nájde,“ povedal si zvonár, ktorému sa mladá deva Chudoba zapáčila. A tak pozval súrodencov do svojej dielne. Aj keď brat Strach mal „strach“ pred remeselníkom, predsa len sa pobrali na návštevu. Umenie zvonov, odlievanie a svoju zručnosť predstavil zvonár umným rozprávaním:„Niektorí zvonári dokážu vyčarovať takú zvláštnu kolomaž, ktorou sa potrie hlinená forma, nový zvon má potom zázračný silný hlas.“

            Zvonár tak presvedčivo rozprával o zázračnom umení výroby zvonov, až presvedčil nevítaných súrodencov, aby sa rozliali na kolomaž. Rýchlo ich nalial do formy, zalial žeravým kovom, neposlúchal prosby ... a chystal sa svoju prácu dokončiť. Chcel počuť zvuk nového zvonu. Zvonil tak silno, že Chudobu a Strach hlavy a uši boleli. Oslobodil ich z toho prekliatia výmenou za sľub, ktorý mu dali.

            „Hneď a zaraz odídete z nášho mesta! A keď sa k nám budete chcieť vrátiť, nasťahujete sa iba k tomu, kto si to zaslúži!“ Súrodenci zaraz súhlasili a od tých čias mesto nechceli ani vidieť. Rozhodli sa, že sem prídu, iba ak niekto bude zlý a druhým bude robiť napriek.

            Čítanie a počúvanie povestí je medzi školákmi veľmi obľúbené. Spoznávať dejiny svojej krajiny, krásy slovenských miest im pomáhajú aj rôzne encyklopédie, knihy o Slovensku a v neposlednom rade i rôzne publikácie, ktorými spoznávanie Slovenska podporili hlavy miest. Banskú Bystricu sme spoznali (aj) vďaka knihe Moja Banská Bystrica. Kniha je určená deťom mladšieho i staršieho veku a jej autorkou je Slavomíra Očenášová-Štrbová.

            Mgr. Ľuboš Lukáč

             

            Fotogaléria