• Logické úlohy tretiakov potrápili. Nie však nadlho!
          • Logické úlohy tretiakov potrápili. Nie však nadlho!

          • 13. apríla 2016 sa na akademickej pôde Pedagogickej fakulty Prešovskej univerzity v Prešove uskutočnil 4. ročník celoslovenského finále Logickej olympiády intelektovo nadaných žiakov. Testovanie prebehlo v dvoch súťažných kategóriách. Logické úlohy finálového kola určené starším žiakom, si vyskúšali aj nadaní tretiaci. Úlohy potrápili, nie však nadlho!

            Súťažné finále prebiehalo v dvoch kolách. Úlohy boli zamerané na matematický úsudok, priestorový úsudok, logický úsudok a verbálne myslenie. Tretiaci si vyskúšali niektoré z úloh, ktoré pobavili, potrápili, ale aj oživili vyučovaciu hodinu logiky. Zápalkové úlohy, číselné kódy, logické postupnosti, kocky umiestnené do priestoru, skladanie písmen z dielikov, matematické hádanky, geometrické obrazce, či písmenkové hádanky, ... to sú len niektoré z 20 úloh, na ktoré sme sa pozreli aj my.

            Žiaci sa oboznámili s niektorými zo súťažných úloh veľkého finále. Niektoré boli veľmi jednoduché, iné zasa potrápili hlavičky nadaných tretiakov, a ostala aj úloha pre rodičov. Jej riešenie si prezradíme spoločne už počas najbližšej hodiny logiky. Zatiaľ potrápime hlavičky, a možno a j spríjemníme víkend malým počtárom. Veríme, že rodičia pomôžu! Predsa len, nie sú to práve najľahšie úlohy.

            Mgr. Ľuboš Lukáč

             

            Fotogaléria

        • Maľované dejiny osídľovania
          • Maľované dejiny osídľovania

          • V minulosti ľudia osídľovali miesta, kde sa mohli ľahko uživiť. Zbierali rastliny a ich plody, lovili zver. Neskôr chovali vlastné zvieratá a pestovali rastliny. Maľované dejiny osídľovania si vytvorili tretiaci v rámci vyučovania vlastivedy, v skupinách prezentovali svoje práce.

            Prečo si ľudia vyberali na bývanie miesto pri rieke a lese? Prečo neskôr začali pestovať rastliny a chovať zvieratá? Čo robili, keď nemali dostatok potravy?

            Prezentácie v skupinách predstavili spolužiakom jednotlivé obdobia osídľovania. Stavanie obydlí pri riekach, pestovanie rastlín a chov zvierat, osídľovanie vyššie položených miest, spotreba dreva z lesov, či domy s prútenými stenami a život v osadách, ale aj chov zvierat a obrábanie pôdy. Kresby žiakov aj prezentácie poučili, zaujali i rozprúdili nejednu debatu o živote našich predkov.

            V minulosti osídľovali ľudia územia pri riekach, aby tak mali  dostatok vody a rýb. V lese zasa lovili zver, zberali rastliny i plody. Chov vlastných zvierat poskytoval istotu, že budú mať čo jesť. Ľudia osídlili aj vyššie položené územia, kde pestovali rastliny a chovali zvieratá. Všade, kde sa ľudia dokázali uživiť, si stavali obydlia.

            Mgr. Ľuboš Lukáč

             

            Fotoraléria

        • V Klube nadaných detí si pripomenuli Svetový deň Zeme
          • V Klube nadaných detí si pripomenuli Svetový deň Zeme

          • Milióny ľudí sa 22. apríla zapojilo do rôznych podujatí, ktorých cieľom je pripomenúť krehkosť planéty. Planéta Zem má svoj sviatok už od roku 1970. Do osláv Zeme sa zapojili aj žiaci z Klubu nadaných detí Prešov – zostrojili Ekostrom!

            Úvodný rozhovor o planéte zaujal, bokom nezostala ani ochrana planéty, vlastné návrhy riešenia a zaujímavé podnety. Deti už aj v súčasnosti šetria životné prostredie, a to napr. namiesto kúpania sa radšej sprchujú, agresívne čistiace prostriedky nahrádzajú zaručenými ekologickými čističmi (ako octová voda, citrónová šťava, prírodné mydlo), pri nákupe používajú plátenné tašky namiesto igelitových, radšej cestujú vlakom alebo chodia pešo, atď.

            Zaujal aj krátky filmový dokument, ktorý potvrdil opodstatnenosť témy ochrany planéty Zem. Cieľom dokumentu bolo poukázať na nezmyselné znečisťovanie Zeme, škodiace nielen našej planéte, ale najmä všetkému živému žijúcemu na nej.

            Aktivity doplnili výtvarné práce. Spoločne sme tak vytvorili Ekostrom, ktorý tvorili „zelené priania“ detí určené dospelým. Za odmenu si všetci odniesli symbolickú usmievavú planétu v tvare postavičky, ktorú si sami vystrihli a zložili.

            Na Slovensku sa pri príležitosti Dňa Zeme konajú každoročne viaceré aktivity. Od výchovno-vzdelávacích programov pre deti a mládež až po rôzne praktické aktivity. Deň Zeme si pripomíname raz v ročne, ale nič nám nebráni vyčistiť korytá a brehy riek, zveľadiť záhrady a parky, či vzbudiť záujem o životné prostredie.

             

            Fotogaléria

        • Úspech Šmeralky na Finále Logickej olympiády
          • Úspech Šmeralky na Finále Logickej olympiády

          • Na pôde Pedagogickej fakulty PU sa konal 4. ročník Logickej olympiády. Táto súťaž je určená žiakom so všeobecným intelektovým nadaním, pričom žiaci sú testovaní v oblasti matematického, verbálneho, priestorového a logického myslenia. Aj tento rok boli naši žiaci úspešní a dosiahli výborné umiestnenia: Ester Prostredná (4.B) - 2. miesto, Marek Horváth (4.B) - 10. miesto v A kategórii, Lea Natália Onuferová (7.C) - 6. miesto, Zuzana Lukáčová (8.C) - 22. miesto v B kategórii.

            Počas testovania žiakov, mali učitelia a rodičia možnosť vypočuť odborný seminár, kde prednášali doc. PhDr. Vladimír Dočkal, Mgr. Jana Kojnoková z katedry matematickej edukácie, Mgr. Blanka Tomková, PhD. z katedry matematickej edukácie a taktiež ako rodič intelektovo nadaného žiaka a Mgr. Ľuboš Lukáč, ktorý predstavil iniciatívu Rozumieme nadaným. 

            Príjemné chvíle nám spestril aj Martin Husovský z Komajoty so svojim hudobným workshopom. Nás dospelých zaujal aj kvíz, ktorý pre nás pripravilo Kultúrne centrum Wave. 

            Fotky sú použité s láskavým dovolením Mgr. Ľuboša Lukáča.

             

            Mgr. Juliána Sedláková

             

            Fotogaléria

        • 2. miesto na Majstrovstvách Slovenska
          • 2. miesto na Majstrovstvách Slovenska

          • Keďže Júlia Chmurovičová (VII.C) a Ester Stašková (V.C) nenašli premožiteľky v okresnom, ani v krajskom kole bedmintonu žiačok ZŠ, prebojovali sa do záverečného turnaja v ktorom sa stretli najlepšie bedmintonistky - žiačky ZŠ.

            Po rozlosovaní sa mohli začať bedmintonové súboje v dvoch skupinách. V našej skupine dievčatá postupne zdolali súperky z Piešťan bez straty setu a z Hnúšte, kde nás dievčatá potrápili vo štvorhre a druhej dvojhre. Ale pri konečnom zúčtovaní po prvom dni sme mohli konštatovať víťazstvo v skupine. Vo finálových súbojoch o prvé miesto sa naše dievčatá stretli s rovesníčkami z Košického športového gymnázia, a na tieto už nestačili. , po tuhom súboji vo štvorhre a oboch dvojhrách ich košičanky zdolali. Na záver veľmi dobre pripraveného turnaja si už dievčatá vychutnali oceňovanie tých najlepších, a z turnaja  si odniesli pohár, diplom a medailu za druhé miesto na Majstrovstvách Slovenska v bedmintone žiačok ZŠ. Veľká vďaka patrí trénerovi Tiborovi Kesslerovi a rodičom. Po slávnostnom záverečnom vyhodnotení dievčatá využili príležitosť na relaxáciu a oddych v aquaparku Tatralandia.

            Ľubomír Bodnár                                                                                                            foto

        • Ukážka policajného auta  - 6.4.2016
          • Ukážka policajného auta - 6.4.2016

          • Pre naše deti zo školského klubu , bolo  pripravené pekné popoludnie  a to v podobe ukážky policajného auta. Tí najpovolanejší, príslušníci policajného zboru boli natoľko láskaví, trpezliví a priateľskí, že naše deti, a nebolo ich málo, si mohli detailne obzrieť tzv. „inteligentné“ auto, ktoré slúži na riešenie dennej kriminality a verejného poriadku.  Zoznámili sa s  najnovšou technológiou, ktorá napríklad automaticky rozpoznáva poznávacie značky a celé dianie pred autom zaznamenáva na kameru. Atraktívnym momentom bolo samotné spustenie výstražno-svetelno-zvukového zariadenia na aute.

            Snahou všetkého bolo dať deťom príjemné popoludnie, pri ktorom  mohli prejaviť sebarealizáciu prostredníctvom vlastného zážitku a formou ukážky mohli získať aj vedomosti z policajného  zboru.

             

            PhDr. K. Lacková

            Fotogaléria

        • Priestorové geometrické útvary trochu inak
          • Priestorové geometrické útvary trochu inak

          • Téme priestorové geometrické útvary sa venovali prváci z 1.B už na hodine matematiky metódou CLIL, kedy sme si vysvetlili rozdiel medzi priestorovými a rovinnými geometrickými útvarmi.Tie sme si pomenovali nielen v slovenčine, ale aj v anglickom jazyku. Na ďalšej hodine sme v téme pokračovali, ale zvolili sme si na precvičovanie praktickú tvorbu z plastelíny. A tak nám vznikli mnohé krásne a farebné výtvory ako: kocka, kváder, kužeľ, ihlan, guľa, valec a štvorsten. 

             

            Mgr. Juliána Sedláková

             

            Fotogaléria

        • Slávnostný zápis do prvého ročníka
          • Slávnostný zápis do prvého ročníka

          •     Dňa 1.4.2016 sa uskutočnil slávnostný zápis žiakov do 1. ročníka. Vo veľmi príjemnej atmosfére si naši budúci prváčikovia pozreli vystúpenie folklórneho súboru  Kolovrátok, moderným tancom ich rozveselili deti z tanečného krúžku Dansik a do sveta voňavej rozprávky Šípková Ruženka  ich vtiahli tretiaci.

                So záujmom si prezreli triedy, v ktorých sa cez deň vyučovalo a v ktorých ich čakali pani učiteľky, s ktorými spievali, tancovali, robili pokusy, hrali logické hry na počítači, prezerali knihy a skladali rozprávkové puzzle, ošetrovali zlomenú rúčku macíkovi, vo výtvarnom ateliéri maľovali a kreslili a v telocvični sa dosýta vyšantili pri loptových hrách.

             V ŠKOLE SA IM VEĽMI PÁČILO A UŽ SA TEŠIA NA SEPTEMBER !

              Mgr. Martina Valičková                foto                                                                                                                           

          • Skok do výšky "O malý štít Bardejova"

          •            V peknom historickom meste Bardejov sa konal 23. ročník súťaže v skoku do výšky pod názvom Malý štít ZŠ Wolkerova. Na tomto podujatí si svoje skokanské schopnosti preverili žiaci aj žiačky zo ZŠ a športových klubov z mesta Bardejov, ale aj ZŠ z okolia. Pozvanie na tento pretek dostala aj naša základná škola Šmeralova. Svoje umenie nad skokanskou latkou si vyskúšali rôzne vekové kategórie, kde sme mali svoje zastúpenie aj my. V konečnom hodnotení sme obstáli veľmi dobre a to konkrétne v kategórii mladších žiačok si prvé miesto vyskákala Zuzana Baňasová  výkonom 128 cm. V kategórii starších žiačok sme obsadili hneď dve najlepšie stupne pre víťazov a to prvé miesto Natália Naďová výkonom 140 cm a druhé miesto tým istým výkonom si vyskákala Patrícia Uličná.

            Svoje zastúpenie sme mali aj v kategórii mladších žiakov, ale chlapcom sa veľmi nedarilo a obsadili 7 miesto Marek Vasiľ výkonom 125 cm a 11 miesto Matej Serečun výkonom 120 cm . Pretekári na prvých troch miestach dostávali medailu a diplom a vecné ceny. Preteky mali fantastickú atmosféru a priniesli žiakom nielen veľa ďalších skúsenosti do športovania, ale aj nových kamarátov.                                                                                                                                                                                                 foto

            Mgr. Radoslav Maľcovský                                                                         

        • Fakulta športu na Šmeralke
          • Fakulta športu na Šmeralke

          • V piatok 1.4. si k nám opäť našla cestu Fakulta športu, resp. žiaci 2. a 3. ročník FŠ pod vedením vedúcej katedry Lenky Tlučákovej. Budúci telocvikári tak mali prvýkrát možnosť venovať sa tejto vekovej kategórii a teda vyskúšali si svoje teoretické poznatky v praxi. Takto spoločne viedli hodinu pre žiakov 1.B, 1.C a 3.B. Počas hodiny si pre našich žiakov pripravili rôzne športové, didaktické hry, súťaže, cvičenia na rozvoj reakcie, vytrvalosti, rýchlosti, presnosti, ale aj spolupráce v tíme. Za super hodinu im ďakujeme a taktiež nás potešilo, že sme medzi študentmi našli aj našich bývalých žiakov.

            Fotogaléria

        • Sviatok učiteľov oslávili čítaním knihy
          • Sviatok učiteľov oslávili čítaním knihy

          • Deň učiteľov si pripomenuli netradične – oslavou so svojim triednym učiteľom! Reč je o tretiakoch zo základnej školy na Šmeralovej ulici v Prešove. Po minuloročnej oslave na výlete v Levoči, ich tohto roku po veľkonočných prázdninách čakalo prekvapenie v škole – rozprávková kniha pre každého. Dar plný nádherných príbehov je tým najkrajším, pretože „aj keď ľudia odídu a veci stratia svoj lesk, zostane na svete skutočná láska, v ktorej sa jeden dokáže obetovať pre druhého.“

            Viete, ako to je – nie je kniha ako kniha. Sú knihy, ktoré obohatia váš život natoľko, že sa veľmi radi (a kedykoľvek) vraciate k prečítaným stránkam. Medzi takéto patrí aj spomínaná rozprávková kniha „Srdce čiernej labute“. Príbehy nás zaviedli k rozprávaniu o vzniku Zeme, do krajiny žiarovky Editky, priblížia život starovekých bohov, vyrozprávajú o ceste obláčika Pukiho, a vďaka veľkej láske tu nájdete aj príbeh O snehuliačikovi s ľadovým srdcom a opustenej piecke.

            Knihu napísal Jozef Kollár, ilustroval Peter Stankovič. Autorská dvojica začala spolupracovať v roku 1986. Svoj prvý komiks pod názvom „Mestečko pod lopúchom“ vytvorili pre časopis Zornička. Niekoľko ďalších ich komiksov nájdete aj v detských časopisoch. Srdce čiernej labute je ich prvou spoločnou knižkou.

            Projekt spoločného čítania kníh je medzi žiakmi obľúbený. Inak tomu nebolo ani na oslave sviatku učiteľov. Ten pripadá každý rok na 28. marec ako spomienka na narodenie učiteľa národov – Jána Amosa Komenského. My sme si tento významný deň pripomenuli po veľkonočných prázdninách.

            Zvyšovanie záujmu žiakov o literatúru, podpora čítania, čítanie s porozumením a pochopenie textu patrí medzi priority vzdelávania. Žiaci sa prostredníctvom čítania zdokonaľujú v čítaní, vo vyhľadávaní i spracovaní informácií. To však nie je všetko! V čítaní pokračujeme naďalej, ako počas vyučovania, tak aj v rámci rôznych mimoškolských aktivít.

            Mgr. Ľuboš Lukáč

             

            Fotogaléria

        • Alex Dobrovič bodoval vo vedomostnej súťaži o hviezdach!
          • Alex Dobrovič bodoval vo vedomostnej súťaži o hviezdach!

          • V dňoch 21., 22. a 23. marca 2016 sa uskutočnilo okresné kolo vedomostnej súťaže „Čo vieš o hviezdach?“, na ktorom sa zúčastnilo 67 súťažiacich z 20 škôl okresov Prešov a Sabinov.

            V každej kategórii boli samostatne vyhodnotené obidva okresy – Prešov a Sabinov. Prví traja z každej kategórie a každého okresu postupujú do krajského kola, ktoré sa uskutoční v dňoch 26., 27. a 28. apríla 2016 vo Hvezdárni a planetáriu v Prešove.

            V I. kategórii dňa 21. marca 2016 súťažilo 18 súťažiacich, ktorých odpovede hodnotila porota v zložení: Renáta Kolivošková, Mgr. Roman Tomčík, Mgr. Andrea PipkováLeütterová. Bodové hodnotenia jednotlivých kôl zapisovala a spracovala do výsledkových tabuliek PaedDr. Júlia Oľšavská, PhD. Otázky pripravila a celú súťaž v I. kategórii viedla Renáta Kolivošková.

            Náš spolužiak Alexander Dobrovič obsadil v konečnom hodnotení 2. miesto a postúpil do krajského kola! Srdečne blahoželáme a držíme prsty!

            Mgr. Ľuboš Lukáč

             

            Fotogaléria

          • Primátorka Prešova odovzdala ocenenie p. učiteľke Mgr. Slávke Čorejovej

          •           Pani primátorka Ing. Andrea Turčanová pri príležitosti Dňa učiteľov ocenila pracovníkov prešovských škôl. Na milej slávnosti v prešovskom PKO si z rúk pani primátorky a viceprimátora Ing. Štefana Kužmu prevzala ocenenie aj učiteľka fyziky a biológie na ZŠ Šmeralova, Mgr. Slávka Čorejová. Pani učiteľka sa okrem vyučovacích povinností, venuje príprave žiakov na súťaže a olympiády z biológie a fyziky, v ktorých dosahujú úspechy v okresných a krajských kolách.

            V rámci mimoškolských aktivít už šesť rokov vedie krúžok zdravého varenia a futbalový krúžok. V minulom roku pani učiteľka vyhrala internetové hlasovanie o "naj" učiteľa Prešova. Organizuje pre žiakov zahraničné exkurzie (Budapešť, Monaco, Paríž), ktoré sa stretli s veľmi pozitívnou odozvou u žiakov a rodičov. Je to veľmi svedomitá a iniciatívna učiteľka, sršiaca optimizmom s neustálym úsmevom na perách, svoje predmety vyučuje s nadšením a tento postoj prenáša aj na žiakov, ktorí sa tešia na jej hodiny. Našej pani učiteľke srdečne blahoželáme a prajeme jej veľa úspechov v jej pracovnom i osobnom živote.

            Ľubomír Bodnár                                      foto

        • Matematický Klokan
          • Matematický Klokan

          • Aj tento rok sa naša škola zapojila do najväčšej medzinárodnej matematickej súťaže Matematický Klokan. Takmer sedemdesiati žiaci prvého stupňa riešili rôzne matematické úlohy, ktoré sa následne zasielali na vyhodnotenie. Dúfame, že opäť budeme patriť medzi úspešných ako aj po minulé roky. Tí najmenší prváci pridali ku svojim výsledkom aj krásne kresby, ktoré sa možno objavia na stránke Matematického Klokana. 

             

            Mgr. Juliána Sedláková

             

             

            Foto

        • Škôlkari - budúci prváčikovia z MŠ Bajkalská
          • Škôlkari - budúci prváčikovia z MŠ Bajkalská

          • Blíži sa čas zápisu budúcich prváčikov do „veľkej, naozajstnej školy“. Je dôležité, aby dieťa pred vstupom do základnej školy navštevovalo materskú školu, ktorá ho vedie ku komunikácii s rovesníkmi a inými ľuďmi. Keďže naša škola spolupracuje s MŠ Bajkalská, pozvali sme škôlkarov na otvorenú hodinu, ktorú pripravili p.uč. 1.A - Mgr. Dobrovolská, p.uč. 1.D – Mgr. Tomičová, p. uč. 1.F – Mgr. Hrabčáková a p.uč. Lešková s 1.E triedou.

            Škôlkari spolu s prvákmi vyhľadávali písmenka, počítali, porovnávali čísla,hádali hádanky, čítali obrázky, dokonca si vyskúšali aj písanie na interaktívnu tabuľu. A zistili, že to vôbec nie je ťažké... Ba zvládli aj vypĺňanie pracovných listov! 
            Na záver naši prváci obdarili škôlkarov vlastnoručne vyrobenými darčekmi. No o pár dní sa do „veľkej školy“ opäť vrátia, nie však na otvorenú hodinu, ale na ZÁPIS DO PRVEJ TRIEDY.

            Mgr. Martina Policianová

             

            Foto

        • DEŇ VODY - 22. marec
          • DEŇ VODY - 22. marec

          • 22. marec bol vyhlásený ako Deň vody v roku 1992 Valným zhromaždením OSN na Konferencii v Rio de Janeiro. Svetový deň vody sa teda oslavuje počnúc rokom 1993 v súlade s odporučeniami Konferencie OSN o životnom prostredí a rozvoji. Členské krajiny boli vyzvané, aby tento deň venovali konkrétnym aktivitám, ktoré podporia informovanosť verejnosti o nenahraditeľnom význame vody - napríklad organizovaním konferencií, okrúhlych stolov, seminárov a výstav zameraných na ochranu tejto vzácnej tekutiny a jej zdrojov.


            Aj v našej škole si žiaci 1. stupňa bežných tried pripomenuli Deň vody vytvorením výtvarných prác na základe vedomostí o vode, o kolobehu vody, o tom, aká je voda vzácna a  zdravá tekutina, aké sú základné pravidlá pitného režimu, ako vodou šetriť a ako je vďaka nej na našej Zemi veľká rozmanitosť živých organizmov, predovšetkým zvierat a rastlín.
            Ďakujeme, že sa správate zodpovedne a šetríte naše prírodné zdroje – teda i vodu.

            Mgr. Martina Policianová

            Foto

        • Ako zajac s korytnačkou varili v škole...
          • Ako zajac s korytnačkou varili v škole...

          • Ako zajac s korytnačkou v škole varili burizónový koláč .... nie nie je to pomotaná rozprávka, ani žiaden výmysel, to iba štvrtáčky v rámci dňa otvorených dverí ozvláštnili hodiny prírodovedy a pracovného vyučovania pre 4.A a 4.D o prednášku - Môj zvierací miláčik a troška aj varili.


            Terezka Pajpachová – priniesla do školy svojho zajaca Ňufka, o ktorom nám prezradila akej je rasy, aká potrava mu chutí, akú starostlivosť potrebuje, čo má rád, čoho sa bojí...
            Druhá bola Sarah Kurimská, ktorá mala so sebou malinkú korytnačku a o nej sa žiaci okrem iného, aj dozvedeli, akú teplotu vody a prostredia potrebuje, tiež čo žerie, do akej veľkosti narastie... i to, že ešte stále nemá meno a tak sa snažili nejaké vymyslieť. Nevymysleli.
            Nakoniec všetkým urobila chúťky Katka Hrnčiarová, ktorá síce nemá zvieratko, ale veľmi rada varí a tak štvrtákom prezradila svoj recept na Burizónový koláč, ktorý zvládnu aj chlapci.
            Bolo to super.
            Ďakujeme dievčatám za ochotu podeliť sa o poznatky a zážitky. Nabudúce chlapci?

            Mgr. Martin Policianová

             

            Foto

        • Prešovskí školáci súťažili v 2. kole Detského kvízu
          • Prešovskí školáci súťažili v 2. kole Detského kvízu

          • Zábavno-vedomostný kvíz určený žiakom základných škôl pokračoval v marci 2. súťažným kolom. Tímy zabojovali o cenné body, ktoré im môžu zabezpečiť úspech v letnom pokračovaní súťaže. Detský kvíz je štartovacím formátom projektu MIKROVLNKA~ zameraného na detské aktivity a vzdelávanie. Súťaž prináša Kultúrne centrum Wave v Prešove.

            Ani tentokrát nebola núdza o zaujímavé témy. Celosvetové udalosti, Animované filmy – Zajace, Krajiny Európskej únie: Francúzsko, Jarné kvety, Superženy 20. storočia, Logické úlohy – projekt IQ kids, Oheň a rozprávkoví hrdinovia Asterix a Obelix.

            Cieľom samotného projektu nedeľňajších stretnutí je v prvom rade zábava. Inak tomu nebolo ani počas 2. súťažného kola. Zároveň sa súťažiaci dozvedia množstvo zaujímavostí, naučia sa spolupracovať a spoločne vytvárať (na základe rôznych informácií) spoločný postup a názor – odpoveď na súťažné otázky. A pozor! Každý má právo na omyl, veď je to len hra.

            Posledný februárový podvečer napadol vo Vysokých Tatrách žltý až žlto-oranžový sneh. Prečo tomu bolo tak? Prvá súťažná otázka zaskočila súťažiacich, no našli sa aj tí, ktorí správne predpokladali „vinníka“ tejto udalosti. Samozrejme, bol to saharský prach, ktorý sa v posledných dňoch ocitol na tatranských štítoch. Reč bola aj o Svetovom pohári alpských lyžiarok v zjazdovom lyžovaní, oblečení prvej Barbie, úplnom zatmení Slnka, či sviatku všetkých žien – Medzinárodnom dni žien.

            Cesta Francúzskom sa začala pri Eiffelovej veži v Paríži. Juh reprezentovalo Provensálsko a záhony modrastých kvietkov. Zablúdili sme aj na francúzsko-taliansku hranicu a spoznali Mont Blanc, chuťové zmysly potešili špeciálnym druhom palačinkycrépes. Rozprávanie o Francúzsku sme ukončili pri katedrále Notre-Dame de Paris, pri zvonárovi zo svetového románu Victora Huga – Chrám Matky Božej v Paríži.

            Logické úlohy z dielne IQ kids potrápili hlavičku nejedného súťažiaceho. Úlohy zamerané na logické myslenie, priestorový úsudok, matematický úsudok a verbálne myslenie sú obľúbené. A (niekedy) prinesú aj viac riešení.

            Nemenej zaujímavými boli otázky o Superženách, ktorých mená hádali súťažiaci podľa jednotlivých charakteristík. Postupne sme spoznali Angličanku, Poľku, Francúzsku a Američanku. „Horúco“ bolo pri otázkach o ohni. Grécku mytológiu reprezentoval mýtický vták Fénix. Dozvedeli sme sa prečo kamene nehoria, ale aj o unikátnom spôsobe hasenia horúcich plameňov študentov americkej univerzity.

            Dobrodružstvá druidov reprezentovali Asterix a Obelix, ale aj zázračný nápoj, Obelixov pes, či jeho „tajná“ láska.  Zabitú otázku položila hudobná skupina AYA. Ozaj, viete z koľkých kamenných blokov je postavená Cheopsova pyramída? My už to vieme.

            3. kolo letného pohára sa uskutoční 3. apríla o 15.00 v priestoroch kultúrneho centra Wave na Hlavnej ulici v Prešove. Ak vám nie je cudzia zábava, dobrí ľudia a chuť preveriť svoje vedomosti – príďte medzi nás. Radi privítame aj ďalšie súťažné tímy zložené zo žiakov základných škôl.Avizovanou témou bude Grécko.

            Mgr. Ľuboš Lukáč

             

            Foto

        • Deň otvorených dverí
          • Deň otvorených dverí

          • Deň otvorených dverí v 1.B

            Tento deň patril rodičom a ich deťom, keďže si pre ne pripravili dve super akcie. Ako prvé nám prišla p. Lombartová predstaviť svet peňazí, rôznych svetových mien a priblížila deťom pojmy z finančnej oblasti. Predstavila nám nielen naše slovenské euro, ale aj dolár, koruny, bankovky z rôznych krajín ako napr. Čína, Saudská Arábia, Česko. Dozvedeli sme sa taktiež, čo je nominál, ako sa menia peniaze, čo je to kurz, čo banka, úver, úrok. Žiaci si taktiež vyskúšali prakticky, ako sa menia peniaze, ako sa dajú požičať peniaze a hlavne im bolo vysvetlené, že je ľahké si požičať, ale treba myslieť na ich vrátenie spolu s úrokom.  

            V druhej časti DOD sa žiaci dozvedeli rôzne informácie o Veľkej Británii od p. Lange-Smolák. Predstavila im túto nádhernú krajinu, ukázala rôzne zábery z pamätihodnosti Londýna, porozprávala o vlastných zážitkoch z pobytu v tomto veľkomeste a priblížila kultúru, spôsob života Britov. Na záver si pre ne pripravila sériu pracovných listov, kde si mohli vymaľovať vlajku Veľkej Británie, obľúbené raňajky Britov, kráľovnú Alžbetu II., mapu Veľkej Británie a londýnsky Tower Bridge. Počas DOD mali žiaci super zážitky a pochvaľovali si ho. 

             

            Mgr. J. Sedláková

            Deň otvorených dverí v 3.A

            Dňa 17.3.2016 sa aj v našej triede konal Deň otvorených dverí. Počas dvoch vyučovacích hodín si pre deti z 3.A pripravil zaujímavý program:  pán Igor Kožuško so synom Erikom. Porozprávali nám o robotoch a ich programovaní aj s praktickými ukážkami. Ďalším hosťom bol horolezec pán Ondrej Matej. Po vzhliadnutí filmu o jeho horolezeckom výstupe, porozprával deťom o svojich zážitkoch a predviedol aj praktické ukážky s náradím, ktoré horolezci používajú. 

            Mgr. Talianova

            DOD - ŠTVRTÁCI 

            Počas Dňa otvorených dverí našej školy nás navštívili rodiča našich štvrtákov, ktorí sa snažili čo najzaujímavejšie priblížiť žiakom svoje povolanie. P. Sabolová nám vysvetlila a názorne ukázala akými spôsobmi sa tvorí kniha, aké materiály sa používajú na výrobu obalu i ako sa viaže. P. Slimák zas v programe Adobe Photoshop a Cinema 4D ukázal grafické dizajnérske možnosti využitia softvéru na potlač áut, fliaš, tričiek ...
            Prednášky sa tešili veľkému záujmu a nadšeniu zo strany žiakov aj pedagógov.

            Mgr. Radoslav Brecelj, Mgr. Martina Policianová

            Foto