• Aj takíto sú naši žiaci – Dobrý skutok, či samozrejmosť?

          •        O  našom žiakovi sa píše pozitívne na FB stránke Prešovských havkáčov. Je ním žiak VII.C triedy – Branislav Košč, ktorý sa s kamarátom postaral o vyhodené skučiace šteniatko, nájdené náhodne v tráve pri svojich už mŕtvych súrodencoch.

                  Reagoval absolútne spontánne -  poprosil o pomoc dedka, aby ich odviezol k veterinárovi, kde zistili, že šteniatko je zdravé, ale je potrebné sa o neho postarať.

            Preto rýchlo od kamaráta požičal klietku pre psa; zabalil ho do teplučkej mikiny; utekal do lekárne a z vreckového mu kúpil Sunar i fľaštičku; každé 3 hodiny (aj v noci) ho učil piť z fľaše a striekačky; informoval sa na starostlivosť o šteniatka aj na FB stránke Prešovskí havkáči, kde mu poradili a darovali kompletné krmivo pre najmenšie šteniatka. Teraz mu hľadá náhradnú psiu maminu. Ale len dovtedy, kým trošku podrastie. Potom sa chce o neho postarať zase sám.

            V jeho rukách už šteniatko nekňučí.

            Za záchranu a opateru šteniatka mu bude psia mamina určite vďačná.

            Veríme, že po prázdninách budú aj ďalší naši žiaci o podobné zážitky bohatší a my budeme na svojich žiakov hrdí.

             

                                                                             Mgr. Slávka Čorejová, triedna učiteľka a výchovná poradkyňa školy


            Prešovskí havkáči shared their photo.

            3 hrs · 

            Sme veľmi milo prekvapení aký vekový ročník našiel a pomohol šteniatku !!
            Klobúk dolu pre chalanom vek síce len odhadujeme do 15 rokov že sa zachoval zodpovedne ako málo ktorí dospeláci a zobral šteniatko a postaral sa o neho :-)
            Drobček stále hľadá náhradnú maminu ktorá by sa o neho postarala predsa len najlepšie.

            Prešovskí havkáčiLike Page

             

            21 hrs · 

            27.6.2016
            SÚRNE sa hľadá kojacia fenočka ktorá by prijala tohto malého šteňucha ktorého majiteľ vyhodil do trávy aj s jeho súrodencami ktorí sú už v psom nebíčku :-(
            Momentálne je u nálezcu ktorý ho kŕmi na fľašu ale veľmi by pomohla psia mama !!!

             

        • Hviezdy Prešova
          • Hviezdy Prešova

          • Lea Natália Onuferová, Julia Chmurovičová a Alexander Jozef Dobrovič boli navrhnutí na ocenenie v projekte "Hviezdy Prešova". Pri tejto príležitosti im PaedDr. Jozef  Muránsky - vedúci Odboru školstva, kultúry a cestovného ruchu MsÚ Prešov poďakoval za ich úspechy v športových, vedomostných a kultúrnych poduajtiach, a zaroveň im zaželal veľa úspechov v rozvíjaní talentu a príjemne strávené prázdniny.

            Blahoželáme                                                                                                  foto

        • Beh olympijského dňa 2016
          • Beh olympijského dňa 2016

          • Športové podujatie  s názvom BEH OLYMPIJSKÉHO DŇA, konané 23. júna 2016 v areáli atletického štadióna TJ Slávia PU, ktorého sa zúčastnili aj naše deti ZŠ Šmeralova, bolo  symbolom osláv Slovenskej olympijskej štafety Rio 2016.

            Na podujatí, ktoré organizoval Olympijský klub Prešov v spolupráci s Fakultou športu PU pod záštitou Slovenského olympijského výboru mali svoje miesto  nadšenci našej školy,  ktorých neodradila ani  horúčava  k podaniu čo najlepších výkonov. 

            Súťažilo sa v kategóriách chlapci, dievčatá podľa roku narodenia (2007-2008, 2005-2006, 2004-2003), kde mnohí z nich  sa museli popasovať aj s veľkým vekovým  rozdielom. Všetky deti dostali modré tričká s logom Rio 2016 a tí najlepší aj vecné ceny o to je: Emília Žaludeková-5.A (2.miesto-700m), Ema Vaňová-3.E (3.miesto-300m). Srdečne blahoželáme.       

            Budem citovať Pierra de Coubertin, zakladateľa OH, ktorý vyslovil myšlienku: „Najdôležitejšie na olympijských hrách nie je zvíťaziť, ale zúčastniť sa, rovnako ako v živote najdôležitejšou vecou nie je vyhrávať, ale čestne bojovať“. A to, myslím si, splnili všetky zúčastnené deti ZŠ Šmeralova. Česť všetkým športovcom.

             

            PhDr. K. Lacková

             

            Fotogaléria

        • Školský výlet 6.A a 6.C v Tatrách
          • Školský výlet 6.A a 6.C v Tatrách

          • Po zaujímavej ceste vlakom sme zavítali do rozprávkového sveta Tricklandie. Ide o vytváranie vizuálnych ilúzii, ktoré sú postavené na zobrazovaní predmetov akoby naozaj existovali, no v skutočnosti ide len o dvojrozmerné kresby. Je to v podstate hra medzi umelcom a návštevníkom, kde je potrebné zapojiť všetky svoje zmysly. Po „vyšantení“ v Tricklandii, sme išli do reštaurácie na obed.  Po obede nás spočiatku zmocnilo sklamanie, keď vonku začalo pršať. No netrvalo dlho a už sme vyštartovali na krásnu túru na Hrebienok. Ukázalo sa, že sme všetci vo vynikajúcej kondícií a Tatry nás zaujali svojou krásou. Hoci sme boli unavení musíme konštatovať, že to stálo za to. Posilnené priateľstvá svedčia o prínosoch nášho výletu.
             
            Mgr. Z. Lucáková
             
            Fotogaléria
        • Janík Roba III. B a Zuzana Lukáčová VIII.C nás reprezentovali na "Malej vedeckej konferencii"
          • Janík Roba III. B a Zuzana Lukáčová VIII.C nás reprezentovali na "Malej vedeckej konferencii"

          • Každoročne v závere školského roku sa stretávajú žiaci a učitelia tried pre mimoriadne nadané deti na „ Malej vedeckej konferencii“ v Košiciach. Súčasťou bohatého programu je aj celoslovenské kolo prezentácie ročníkových prác. V troch sekciách prezentovali 59 žiaci a žiačky tried pre nadané deti z celého Slovenska svoje ročníkové práce, ktoré boli vyhodnotené v školských kolách ako tie najlepšie v kategórii I. a II. stupeň.  

            Janík Roba III.B reprezentoval ZŠ Šmeralovú svojou prácou na tému „Môj veľký sen – futbal“, Zuzana Lukáčová VIII.C si pre tento rok zvolila tému „Svet reklamy“. Janík sa  rozhovoril o futbale, upútal pozornosť divákov svojím zanietením pre tento populárny šport a taktiež aj obdivuhodnými vedomosťami o pravidlách, futbalovom tréningu, významných slovenských a svetových hráčoch, rozhodcoch a svojich trofejach. Zuzana si počínala ako skúsená prezentátorka na tému reklamy, a previedla poslucháčov históriu, súčasnosťou a rôznymi pikoškami zo sveta reklám. Celoročnú prácu a nasadenie poslucháči ocenili potleskom. Po obede dostali účastníci možnosť pozorovať vedcov pri svojej práci v SAV. Verím, že piatkový netradične strávený čas bol pre našu dvojicu inšpiratívnym zdrojom poznania a zábavy. 

            Ľubomír Bodnár                                                                                                                   foto

        • Legobot 2016
          • Legobot 2016

          • Dňa 17.6.2016 sa pod záštitou SPŠE Prešov uskutočnilo v priestoroch OC MAX v Prešove finále súťaže LEGOBOT. Tejto súťaže v programovaní robotov sa mohli zúčastniť 2 - členné tímy zložené zo žiakov základných škôl. Našu školu reprezentovali  4 žiaci z 8. a 9. ročníka. Súťažné tímy mali možnosť predviesť okoliu svoje schopnosti a porovnať svoje vedomosti a zručnosti s rovesníkmi z iných škôl. Súťažilo sa v 4 kategóriách:

            1. – úlohou robota bolo pomocou fixky upevnenej na jeho tele nakresliť

            obrazec podľa predlohy, ktorútímy dostali v deň súťaže.

            1. –úlohou robota bolo nájsť čo najviac „obetí“ v labyrinte a v časovom limite ich vyniesť z labyrintu von.
            2. – úlohou robota bolo prejsť za najkratší čas určenú trať.
            3. –žiaci mali možnosť predviesť svoj vlastný projekt – robotickú učebnú pomôcku v rámci ktoréhokoľvek predmetu na základnej škole.

            Počas prípravy súťažných tímov na jednotlivé disciplíny boli pripravené aj sprievodné podujatia: skladanie 3D puzzle, zábavné kvízy s interaktívnou tabuľou, súťaž v ovládaní LEGO autíčok, prezentácia robota bb8 a hlavný hosť Katka Knechtová.

            Aj napriek veľkej konkurencii sa naši žiaci držali statočne začo im patrí veľká vďaka.

            RNDr. J. Tomaščiková

             

            Fotogaléria

          • Oznámenie o úprave vyučovacích hodín.

          • Riaditeľ ZŠ Šmeralova oznamuje, že z dôvodu vysokých teplôt skracuje vyučovanie s platnosťou od 24.6.2016 až do odvolania podľa nasledujúceho časového rozvrhu:

            1. stupeň 4 vyučovacie hodiny, o  11:40 koniec vyučovania              /ŠKD je v prevádzke/
            2. stupeň 5 vyučovacích hodín, o 12:35 koniec vyučovania. 

             

             

        • Sviatok otcov oslávili prípravou darčekov
          • Sviatok otcov oslávili prípravou darčekov

          • Májový Deň matiek, či Deň detí, ktorý pripadá na 1. jún dopĺňa Deň vyhradený všetkým Otcom. Ten každoročne pripadá na tretiu júnovú nedeľu. Je to deň, kedy (nielen) deti vyjadrujú úctu a vďaku svojmu otcovi. Tento sviatok si každoročne pripomínajú aj členovia Klubu nadaných detí Prešov. Tie vytvorili darček, ktorý určite poteší.

            Tradícia Dňa otcov vznikla v roku 1910 a za pôvodcu nápadu oslavy otcov je pokladaná Američanka SonoraSmartDoddová. Jej otec, veterán občianskej vojny William JacksonSmart sa príkladne staral o šesť detí, ktoré mu ostali po smrti manželky. Sonora ho vnímala ako hrdinu a po tom, čo sa dozvedela o sviatku matiek navrhla, aby rovnaký sviatok mali aj otcovia. Prvá „neoficiálna“ oslava sa konala v deň narodenín jej otca 19. júna 1910. Neskôr sa sviatkom všetkých otcov stala tretia júnová nedeľa a v roku 1966 bol tento sviatok vyhlásený prezidentom LyndonomJohnsnom za oficiálny sviatok Dňa otcov.

            Ako hovorí nórske príslovie: „Jeden otec je lepší ako sto učiteľov“. Preto posledné stretnutie členov Klubu nadaných detí Prešov bolo venované histórii sviatku otcov.Súčasťou programu pre deti bola príprava darčekov, ktoré oteckov určite potešili. V tomto roku pripadá oslavný deň otcov na 19. jún, ktorý je zároveň historickým dátumom vzniku tohto sviatku.

            Na Slovensku si tento sviatok pripomíname od roku 1990. Oslavuje sa každý rok a najviac zaujíma deti, ktoré pripravujú darčeky pre svojich otcov, navštevujú rôzne zábavné programy alebo sa iba tak vyberú do parku, zoologickej záhrady, kina či múzea.

            Mgr. Ingrid Storinská, Mgr. Ľuboš Lukáč

             

            Fotogaléria

        • ŠPORTOVO-ZÁBAVNÉ POPOLUDNIE S DETSKÝM BAZÁROM
          • ŠPORTOVO-ZÁBAVNÉ POPOLUDNIE S DETSKÝM BAZÁROM

          • Dňa 21.6.2016 sa v ŠKD konalo tradičné ŠPORTOVO-ZÁBAVNÉ POPOLUDNIE S DETSKÝM BAZÁROM. Svoju šikovnosť a pohybové schopnosti deti uplatnili pri absolvovaní deviatich športových disciplín. Odmenou za aktivitu  a vytrvalosť pri súťažení bol nákup v detskom bazáriku. Hračky, knihy, suveníry a rôzne drobnosti si opäť našli svojich nových majiteľov. Veci, ktoré už nepotrebujeme, môžu ešte urobiť radosť iným... 

            Ďakujeme všetkým deťom a ich rodičom za štedré príspevky.

            J. Mikulová, I. Ivanová

             

            Fotogaléria

        • Miniolympiáda ELBA
          • Miniolympiáda ELBA

          •        Dňa 17.6.2016 sa uskutočnili Mini olympijské hry na Súkromnom športovom gymnáziu ELBA. Tam nás pán riaditeľ privítal a slávnostne zapálil mini olympijský oheň. Náš tím tvorili športovci piateho a šiesteho ročníka, ktorí si mali možnosť zmerať svoje sily a športové schopnosti s ďalšími piatimi družstvami zo ZŠ Važecká, ZŠ Československej armády, ZŠ Ľubotice, ZŠ Široké a samozrejme s domácimi z Elby.

            Súťažilo sa v bežeckých disciplínach, hodoch plnou loptou, skokoch do diaľky až po tímové hry futbal a florbal. Držali sme sa statočne, jednotlivci obsadzovali prvé tri priečky, za ktoré si domov odniesli diplomy aj medajly. Motto olympijských hier sme naplnili, zúčastnili sme sa, a dokonca v celkovom poradí sme skončili na peknom druhom mieste. Športovcom gratulujeme a tešíme sa na ďalší ročník Mini OH Elba. 

            Mgr. Jana Lešková                                                                                                              foto 

        • Majstrovstvá východoslovenskej oblasti v atletike
          • Majstrovstvá východoslovenskej oblasti v atletike

          •             Z poverenia VsAZ, v spolupráci so SAZ, AO Akademik TU Košice sa v upršanom dni konali atletické preteky starších žiakov a žiačok. Na týchto pretekoch súťažili jednotlivci v rôznych atletických disciplínach a to v kategórii chlapcov aj dievčat. Náš klub ŠŠK Junior Prešov cestoval s počtom 14 pretekárov, ktorým sa aj pomerne darilo. Jednotlivé výsledky z preteku je možné vidieť na webovej stránke ,,atletikasvk,,.

            Súťažiaci boli za dobré umiestnenia ocenení medailou.  Škoda, že počasie neprialo športovcom k dosiahnutiu čo najlepších výsledkov, ale aj tak veľká vďaka všetkým, ktorí i napriek takémuto veľkému hendikepu dokázali reprezentovať našu školu a náš atletický klub.

            Mgr. Radoslav Maľcovský

        • Ochrana života a zdravia
          • Ochrana života a zdravia

          •          Tejto akcii prialo počasie, počas celého presunu sa na  nás usmievalo slniečko. Presun prvej a druhej skupiny na stanovisko pod Bikošom pri rieke Torysa a späť prebehol bez problémov a pri dodržaní pravidiel cestnej premávky. Pri precvičovaní praktických činností sa žiaci mali možnosť zdokonaliť v orientácii v prírode,  pri poskytnutí prvej pomoci, ako aj  s prevenciou proti požiarom.

            Pre žiakov sme pripravili rôzne stanovištia, na ktorých si mohli žiaci preveriť svoje rýchlostné, obratnostné, silové predpoklady a porovnať sa medzi sebou navzájom. Jednalo sa o disciplíny: preťahovanie lanom, skok na vzdialenosť so zaviazanými nohami, slalom medzi kužeľmi a zároveň odrážanie pingpongovej loptičky stolnotenisovou raketou, hod granátom na presnosť, prenášanie na vzdialenosť pingpongovú loptičku , ktorá bola v polievkovej lyžičke. Žiaci sa pri týchto pohybových aktivitách riadne zapotili , ale hlavne super zabavili a vytvorili tak neopakovateľnú atmosféru branného cvičenia.  Triedny učitelia mali na starosti výchovu k bezpečnému správaniu. V závere praktických činností zodpovední učitelia kladne vyhodnotili aktivity na svojich stanovištiach.

            Mgr. Radoslav Maľcovský                                                                                                                            foto

        • Dejepisná  exkurzia
          • Dejepisná exkurzia

          • Piatkové ráno bolo zamračené a po nočnom daždi. Piataci a šiestaci sa vybrali na Liptov za históriou. Prvou zastávkou bolo Archeologické múzeum v prírode Havránok.

            Havránok je jednou z najstarších kultúrnych pamiatok na Liptove. Je to archeologická lokalita, nálezisko sídliska z mladšej doby železnej z obdobia 300-100 r. pred n. l.

            Na týchto miestach kedysi žili Kelti, čoby prví obyvatelia Liptova. Hneď po vstupe od Liptovskej Mary sme sa  oboznámili s typickými keltskými obydliami, ktoré sú zariadené aj vo vnútri a zrekonštruovanou hrnčiarskou pecou. O kúsok ďalej sa vynárali ďalšie pamiatky a stavby, ktoré tu boli objavené. Laténska hradba a brána, stredoveká obranná priekopa, most, dlaždené nádvorie a suterén drevenej obytnej veže, tiež stredoveký kostol. Niektoré z týchto stavieb pochádzajú už zo slovanského osídlenia tohto územia. Z obrannej veže je pekný výhľad na južnú stranu Liptova. Tajomnú atmosféru sme mohli  si vychutnať pri odkrytých pozostatkoch obetnej šachty s oltárikom, ktorá sa nachádza pri druidskej svätyni z 1. stor. pred Kristom. Okrem obetovaných šperkov a obilia tu boli nájdené aj kosti siedmich ľudí. Historici predpokladajú, že to boli obete svojských keltských náboženských rituálov.

            Naše putovanie malo svoje pokračovanie v Pribiline. Múzeum liptovskej dediny zobrazuje ľudovú architektúru Liptova.V skanzene sú prevažne stavby zo zátopovej oblasti Liptovskej Mary . Dedinský život je zobrazený tradičnými domčekmi, obydlím želiara, krajčíra, kováča, kolára či robotníka. Život vyššej vrstvy obyvateľstva sme videli v dome richtára, zemianskom dome a v kaštieli  z Parížoviec.  Zaujímavou stavbou areálu skanzenu je gotický kostol Panny Márie z Liptovskej Mary. Toto prostredie je kópiou minulého života ľudí. Poukazuje na sociálne i spoločenské rozdiely obyvateľov.

             Mgr. V.Valičková, Mgr.A.Vidumská,PaedDr.J.Beľušková

             

            Foto

        • NÁVRAT  DO  STREDOVEKU
          • NÁVRAT DO STREDOVEKU

          • Takto nejako sa 7.6.2016 cítili žiaci 5. ročníka a 6.C, keď navštívili mesto Levoča. Majestátne pôsobia už hradby a vstupná brána do mesta.

            Ako prvú sme navštívili historickú expozíciu na radnici. Prezentuje históriu mesta, pričom korešponduje s významom budovy ako sídla mestskej samosprávy. Radnica v Levoči, ktorej pôvod siaha do 15. storočia, je situovaná uprostred hlavného námestia Majstra Pavla.

            Gotická budova bola zničená r. 1550 pri veľkom požiari, kedy zhorel i mestský archív. Stavba súčasnej renesančnej radnice bola dokončená r. 1615. Na poschodí má svoje expozície Spišské múzeum, žiaci si prezreli gotické sochy a výstavu kravát od významných svetových i slovenských osobností. Zasadacia sieň slúži dnes mestu aj na reprezentačné účely.

            Keďže sme mali v úmysle navštíviť kostol, nemohli sme obísť Dom Majstra Pavla. Expozícia prostredníctvom fotografií, faksimilných kópií a odliatkov pripomína takmer všetky významné diela známeho stredovekého rezbára, tvorcu najvyššieho gotického oltára na svete, ktorý zdobí Kostol sv. Jakuba v Levoči.

                        Kostol sv. Jakuba patrí medzi najväčšie gotické chrámy na Slovensku.   Kostol je zasvätený sv. Jakubovi staršiemu, apoštolovi, ochrancovi bojovníkov, pútnikov a robotníkov, ktorého si uctievala celá stredoveká Európa. Najobdivovanejší je hlavný oltár, meria 18,62 metra.

                        Všetko vyšlo nad naše očakávanie. Deti boli úžasné, dochvíľne, len slniečko bolo trošku zubaté. Domov sme sa vrátili určite obohatení o vedomosti, zážitky, ale hlavne spokojní.    

            Mgr. Grocká

            Foto

        • V prešovskej škole otvoria výstavu svetových stavieb z kociek lega
          • V prešovskej škole otvoria výstavu svetových stavieb z kociek lega

          • Kto by nepoznal obľúbenú stavebnicu LEGO? Je súčasťou detských izieb, herní, centier voľného času, ale aj edukačného procesu.  V Prešove sa nadaní žiaci učia prostredníctvom lega kociek spoznávať svetoznáme stavby. Výstavu takmer dvoch desiatok architektonických skvostov sa rozhodli sprístupniť mladším i starší spolužiakom, učiteľom a pozvaným hosťom. Pripravte sa na prehliadku lego stavieb spojenú s prednáškou!

            Svetové stavby z kociek sú súčasťou celoročného projektu „Kto sa hrá, nehnevá“. Projekt priniesol nádherné hračky, spoznávanie sveta a v neposlednom rade rozvoj fantázie, jemnej motoriky, logického myslenia a spolupráce žiakov. Čo vás čaká na výstave lego stavieb v Prešove? Predovšetkým stavby z celého sveta, pútavé prednášky spojené s pohostením a vyžrebovaných návštevníkov potešia okrem peknej prehliadky vystavovaných diel aj knižné publikácie o lego stavbách.

            Výstava lego svetových stavieb sa uskutoční v priestoroch učebne nadaných tretiakov základnej školy na Šmeralovej ulici. To všetko už 17. júna 2016 v dopoludňajších hodinách. Akcia je súčasťou aktivít 5. ročníka Týždňa netradičných foriem vyučovania.

            Počiatky stavebnice lego siahajú do roku 1932, kedy dánsky tesár OleKirkChristiansen začal vyrábať prvé tehličky stavebnice z dreva. O dva roky už firma dostala názvom Lego (z dánskeho Leg GOdt – dobre sa zahraj). V roku 1947 bola firma jedinou na celom svete, keď drevené kocky vystriedali hračky z umelej hmoty. O dva roky neskôr už kocka Lego nadobudla tvar, aký poznáme dnes. V tom čase firma vyrábala viac ako 200 rôznych hračiek. Najdôležitejším míľnikom bol rok 1958 – zápis patentu na tvar tehličky, ktorý je známy dodnes. Od roku 1960 sa majiteľom firmy stáva syn zakladateľa – Godtfred. Odvtedy sa firma orientuje len na výrobu umelohmotných hračiek. Ďalšie roky sa niesli v znamení pokroku: súčasťou sú už aj návody na stavbu, objavujú sa prvé LEGO vlaky, otvorenie Legolandu v Billunde, prvé LEGO figúrky, stavebnice „Expert Builder“, LEGO minifigúrky obohacujúce podsérie „Mesto“ a „Vesmír“, stavebnice DUPLO, známa rada TECHNIC, veľké modely skutočných áut „Model Team“, nová rada „Piráti“, prvé rekordy LEGO rekordov (hrad, vlak), programovateľné robotické stavebnice LEGO Mindstorms, séria Starwars, ...

            V roku 2000 dostáva LEGO titul „Hračka storočia“. Nové tisícročie prinieslo aj nové stavby Legolandov, sériu „Bionicle“, sériu „Ferrari“, sériu „Chima“, zberateľské figúrky a iné. V roku 2008 oslavuje firma  50. rokov od udelenia patentu na spájanie kociek. Na počesť výročia spoločnosť Google mení svoje logo z kociek Lego. 

            Mgr. Ľuboš Lukáč

             

            Foto

        • HODINY LITERATÚRY A GEOGRAFIE V KRUPINE A BANSKEJ ŠTIAVNICI
          • HODINY LITERATÚRY A GEOGRAFIE V KRUPINE A BANSKEJ ŠTIAVNICI

          • Andrej Sládkovič  je  vynikajúci romantický básnik,  ktorý  prevažnú časť svojho života  prežil v  Krupine. Rozhodli  sme sa, že starším žiakom našej školy priblížime  tohto  autora  2.6.2016  práve  v  tomto  meste  a  možno  trochu  inak.

            Múzeum Andreja Sládkoviča  je súčasťou Vlastivedného  múzea  vo Zvolene. Nachádza sa v historickej budove neďaleko rodného domu básnika. Muzeálna expozícia  bola  sprístupnená  roku  1969.

            Andrej Sládkovič  (vlastným menom  Andrej Braxatoris) bol slovenský  evanjelický  kňaz,  básnik,  kritik  literárnych a dramatických prác,  publicista  a  prekladateľ. Je po ňom pomenovaná planétka  (4781)  Sládkovič aj  gymnázium  v Banskej Bystrici aj v Krupine. V Krupine je po ňom  pomenované  aj  múzeum,  kino,  ulica  a  park.

            Jeho syn,  Martin Miloš Braxatoris  tiež evanjelický kňaz, bol známy básnik, redaktor a prekladateľ. Jeho vnukom bol libretista a  textár Pavol Braxatoris, spoluzakladateľ slovenskej operety a známy spolutvorca operiet s Gejzom Dusíkom, ako napr. Modrá ruža, Pod cudzou vlajkou a ďalších.

                        Druhú časť exkurzie sme strávili v štiavnickej bani. Banské múzeum v prírode (banský skanzen) je povrchová aj hlbinná expozícia. Povrchová expozícia predstavuje banské budovy a zariadenia sem presťahované z rôznych oblastí Slovenska, náučnú geologickú expozíciu, expozíciu lomového dobývania a banských strojov. Najväčším lákadlom je fáranie do štôlne Bartolomej. V baníckom plášti, s prilbou a s lampášom sme zažili na vlastnej koži podmienky, v ktorých tu kedysi baníci ťažili. 

                        Prehliadková trasa nás zoznámila s banským dielom zo 17. – 19. storočia, starými banskými nástrojmi a zariadením. Najcennejším exponátom je podzemný konský ťažný gápeľ z 2. polovice 19. storočia. Pripomína časy, keď podzemnú vodu odčerpávalo dvetisíc koní a rovnaký počet ľudí. Je jediným zachráneným zariadením svojho druhu na Slovensku.

                                    Po úmornej ceste sme sa domov vrátili unavení, ale spokojní a obohatení o zážitky.

            Mgr. Grocká

            Fotogaléria

             

        • Hlasujte za projekt "Futbal to je hra"
          • Hlasujte za projekt "Futbal to je hra"

          • Široká verejnosť má možnosť prispieť k skvalitneniu zmysluplného a zdraviu prospešného využitia voľného času našich žiakov - členov  FAMT (Futbalová akadémia miniliga talentov) s ktorou ZŠ Šmeralova spolupracuje už siedmy rok.  FAMT je zapojená do  projektu "Futbal to je hra", ktorý vyhlásila nadácia Slovenskej sporiteľne. Pri hlasovaní platí pravidlo, že v rámci grantu môže vyjadriť podporu každý iba raz z jedného telefónneho čísla a iba za jeden projekt, pričom nezáleží, ku ktorému kraju daný projekt prislúcha. Hlasovanie je bezplatné.    http://www.pomahajtesnami.sk/projekt/371            Naša škola a FAMT ďakuje za každý jeden hlas.

        • A je to tu ...  alebo  ... Výtvarná nás baví a preto sa nám darí !
          • A je to tu ...  alebo  ... Výtvarná nás baví a preto sa nám darí !

          • A je to tu ...  alebo  ... Výtvarná nás baví a preto sa nám darí !

                          Aj v tomto školskom roku sme sa zúčastnili už 13. ročníka výtvarnej súťaže „Naši národní buditelia  Ľudovít Štúr a José Martí“, ktorú vyhlásilo Kubánske veľvyslanectvo v Bratislave a spoločnosť priateľov Kuby na Slovensku. Do súťaže sa zapojili základné, umelecké, ale aj stredné školy z celého Slovenska a vyhodnotenie sa konalo 28.5.2016 pod dohľadom odbornej poroty v  Bratislave za účasti významných osobností – zástupcov ministerstva školstva, ministerstva kultúry a ministerstva zahraničných vecí Slovenskej republiky a samozrejme, veľvyslankyne Kuby na Slovensku ako aj predsedníctva Spoločnosti priateľov Kuby.

            Tri diplomy a ocenenia putovali práve do našej školy pre :

            Ninu Tutokyovú , žiačku 5.D triedy, za 1.cenu v I. kategórií,

            Tamaru Korečkovú, žiačku 6.A triedy, za 2. cenu v II. kategórií,

            Nikol Kožuškovú, žiačku 6.D triedy, za 3. cenu v II. kategórií.

                            Našim „umelkyniam“ srdečne blahoželáme k dosiahnutým úspechom v  súťaži,  tešíme sa spolu s nimi a prajeme im ešte veľa tvorivých nápadov na hodinách VYV.  Len tak ďalej !

            PaedDr. Milena Koščová -  vyučujúca VYV                                                                              foto