• Deti športovali na netradičných športových hrách
          • Deti športovali na netradičných športových hrách

          • Vyučovanie v triedach vymenili za netradičné pohybové a športové hry. Tie sa konali v septembrové predpoludnie na atletickom štadióne základnej školy na Šmeralovej ulici v Prešove. Súťažiacimi boli nadané deti 2.-4. ročníka i pozvaní hostia – predškoláci z materskej školy na ulici Antona Prídavku.

            Otvárací ceremoniál v znamení olympijských hier, radosť, športový duch a predstavenie netradičných športových hier. Takto sa začalo slnečné dopoludnie na sídliskovej trojke. Športových stánkov rôznych disciplín bolo viac ako dosť. Tie strážili najstarší spolužiaci zo školy, ktorí zodpovedali za dodržiavanie pravidiel. A deviatakom to veru išlo!

            Hádzanie obručí, skok z miesta, prekážkový beh i nosenie vajíčka na lyžici. Každá z disciplín deti zaujala. Pre náročnejších bolo pripravené hádzanie kruhov na vyznačený cieľ, frisbee, hod oštepom (slíže), či triafanie do brány so slalomom. Mladším sa zasa páčila hra na Popolušku, pri preberaní hrachu a fazule.

            V závere športového stretnutia školákov i predškolákov si športovci oddýchli pri voľných hrách s balónmi, hrách so švihadlami, či futbale. Pobyt na čerstvom vzduchu je základom pevného zdravia. Ak sa spojí aj so samotným športovaním, zábavou, oddychom – spokojnosť je zaručená. Nie je preto na škodu vymeniť triedy za pobyt vonku, na športoviskách, exkurziách, v prírode alebo len tak na prechádzke. Deti to už vedia, a čo dospelí?

            Mgr. Ľuboš Lukáč

             

            Fotogaléria

        • Štvrtáci navrhli pravidlá školy
          • Štvrtáci navrhli pravidlá školy

          • Vlastný vnútorný poriadok školy zohľadňujúci práva i povinností žiakov, rodičov a učiteľov navrhli žiaci štvrtého ročníka základnej školy na Šmeralovej ulici v Prešove. Hra pod názvom Pravidlá školy bola súčasťou rannej komunity prešovských intelektovo nadaných žiakov.

            Samotnému schváleniu pravidiel školy predchádzala komunikácia v návrhových komisiách, ktoré obsadili žiakmi. Skupiny žiakov tak vytvorili pravidlá, ktoré by štvrtáci radi videli v jestvujúcom vnútornom poriadku školy. A že to s pravidlami myslia vážne, dokázali nielen počas rokovania v návrhových komisiách, ale aj pri verejnej polemike a samotnom rozhodovaní. Mať moc znamená niesť zodpovednosť, a to si nadaní štvrtáci uvedomujú možno aj viac ako niektorí dospelí.

            Okruhy jednotlivých návrhov boli rozdelené do týchto skupín: Organizácia vyučovania, Práva a povinnosti žiakov, Hygiena žiakov, Práva a povinnosti rodičov, Práva a povinnosti pedagogických pracovníkov.

            Po vytvorení pravidiel školy nasledovali prezentácie vedúcich komisií, ktorí oboznámili svojich spolužiakov o výsledku rokovaní. Znenie „spoločných pravidiel školy“ zaujalo, napokon posúďte sami. Žiaci sa dožadujú povinnej kontroly na vyučovanie zo strany rodičov, samostatného chodenia do školy (bez doprovodu rodičov), taktiež by radi odbremenili rodičov od rannej prípravy desiaty a radi by si ju pripravili samostatne. Rodičom ukladajú za povinnosť prísť po žiaka najneskôr  o 17.00 hod. do školského klubu detí. Žiaci naďalej podporujú výučbu cudzích jazykov a radi by zostali pri súčasnom formáte výuky min. jedného cudzieho jazyka na 1. i 2. stupni. Odporúčajú taktiež skrátiť vyučovacie hodiny a naopak predĺžiť prestávky alebo výučbu v blokoch. Potešili by ich výlety, prostredníctvom ktorých by spoznali to, o čom sa učia, pretože vidieť znamená viac ako len poznať z učebnice. V školskej jedálni by im vyhovovali švédske stoly, výber z jedál, servítky na stoloch či zmrzlina. Po samotnom obede by ocenili možnosť spánku a v rámci rannej domácej hygieny by sa malo tolerovať i päť minútové ranné meškanie do školy. Nechýbali nápady ako vybaviť triedu a školské prostredie, viac času na čerstvom vzduchu, hracie kútiky, interaktívne hry, či bohatšia záujmová činnosť.

            Pravidlá školy vznikli na základe dohody prešovských intelektovo nadaných štvrtákov a majú odporúčací charakter.

            Mgr. Ľuboš Lukáč

            Fotogaléria

        • Vzdelávací systém LOGICO zaujal nadaných štvrtákov
          • Vzdelávací systém LOGICO zaujal nadaných štvrtákov

          • Ideálnou kombináciou zábavy, hry a učenia zároveň je LOGICO. Inovačný vzdelávací systém využívajú vo vyučovaní nadaných žiakov základnej školy na Šmeralovej ulici v Prešove. Pri riešení úloh z jednotlivých kariet  zažívajú žiaci zábavu a neuvedomene rozvíjajú osobnosť. LOGICO zaujalo už pri prvotnom predstavení, preto sa veľmi tešíme na využitie vo viacerých predmetoch.

            Hodina obohatenia štvrtákov bola venovaná vzdelávaniu s Logico Piccolo, ktoré je určené žiakom 1. stupňa základných škôl. Prvé stretnutie prebiehalo v skupinách, v ktorých sa žiaci oboznámili s netradičnou a užitočnou pomôckou, ktorú predstavuje univerzálny rámik a množstvo kariet vzdelávacích oblastí, ktoré obohatia a zabavia! Takto si vyskúšali LOGICO žiaci.

            Široká ponuka kariet je zárukou využitia priamo počas vyučovacích hodín, ale aj formou precvičenia získaných vedomostí v domácom prostredí. Žiaci si vyskúšali svoje vedomosti a logické myslenie v oblastiach slovenský jazyk, matematika a prírodoveda. V slovenčine prevládal záujem o vybrané slová a čítanie s porozumením, v matematike to boli prirodzené čísla a geometria a v prírodovede telo a zdravie. Ponúkaných možností je však oveľa viac. Široké obsahové zameranie, spätná väzba, jednoduchá formulácia úloh a stupňujúca sa náročnosť – aj takto sa dá zopakovať, precvičiť učivo, ktoré už žiaci poznajú, príp. sa naučia.

            Štvrtáci v tom majú jasno! Logico Piccolo sa stane súčasťou vyučovania celého školského roka. Najprv v škole a neskôr aj doma. Netradičný systém vzdelávania najprv predstavia štvrtáci svojim mladším spolužiakom a čoskoro si vyskúšajú samostatnú prácu vo všetkých ponúkaných možnostiach.

            LOGICO vzdeláva, zabáva, odhaľuje, inšpiruje a rozvíja. Je preložené do 32 svetových jazykov a svoje využitie našlo vo viac ako 52 krajinách. Vzdelávací systém je držiteľom odporúčacej doložky, ktorú vydalo ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky a LOGICO zaradilo do zoznamu odporúčaných materiálnych didaktických prostriedkov určených na využitie v oblasti predprimárneho a primárneho vzdelávania.

            Mgr. Ľuboš Lukáč

             

            Fotoalbum

        • Oznam
          • Oznam

          • Vážení rodičia,

            pozývame Vás na triedny aktív, ktorý sa uskutoční dňa 13.09.201616:30 hod. v triedach. Triednym aktívom bude predchádzať plenárna schôdza, ktorá sa pre bežné triedy koná v triedach a pre triedy pre žiakov s intelektovým nadaním v jedálni školy.

        • Vzdelávacie poukazy
          • Vzdelávacie poukazy

          •      V piatok 9.9.2016 budú žiakom našej školy vydané vzdelávacie poukazy na školský rok 2016/2017 aj s ponukou záujmových útvarov a prihláškou na záujmovú činnosť. Podpísané vzdelávacie poukazy žiaci vrátia obratom, najneskôr do 22.9.2016.

                 Vzdelávací poukaz je osobitný ročný príspevok štátu na záujmové vzdelávanie poskytované školami a školskými zariadeniami. Poskytovateľ záujmového vzdelávania financovaného prostredníctvom vzdelávacích poukazov môže organizovať pre žiakov v čase mimo vyučovania aktivity, ktorých obsah je zameraný na záujmovú, rekreačnú, telovýchovnú a spoločenskú činnosť žiakov.

                Obsah činností je odlišný od učebných osnov povinných vyučovacích predmetov, voliteľných predmetov a nepovinných predmetov. Záujmové vzdelávanie je poskytované v rozsahu najmenej 60 hodín v školskom roku. 

                 Škola nemôže brániť svojim žiakom, aby poukaz použili v inej škole alebo školskom zariadení. Žiak nie je povinný poukaz odovzdať žiadnemu poskytovateľovi záujmového vzdelávania, v takomto prípade sa nevyčerpané finančné prostriedky presúvajú na iný účel v rozpočte kapitoly MŠVVaŠ SR - napríklad na dohodovacie konanie. 

        • Nadaní štvrtáci ocenení kalkulačkami
          • Nadaní štvrtáci ocenení kalkulačkami

          • Nadaní štvrtáci z Prešova obľubujú matematiku. Tvrdia, že je úžasná a s číslami sa vedia hrať. Každoročné úspechy v matematických súťažiach, riešenia hlavolamov, rébusov i logických úloh im prinieslo dar celoslovenskej iniciatívy Rozumieme nadaným. S heslom „kalkulačka pre každého žiaka“ boli štvrtáci ocenení pri príležitosti Medzinárodného dňa finančnej gramotnosti.

            Intelektovo nadaní štvrtáci zo základnej školy na Šmeralovej ulici v Prešove majú matematiku radi. Dôkazom sú aktivity, ktoré doposiaľ uskutočnili od 1. ročníka: finančná gramotnosť v praxi – nakupovanie na trhu, vytvorenie matematickej reťaze, riešenie úloh zameraných na matematický – logický a priestorový úsudok, logická olympiáda, logické sústredenie IQáčik, či testy projektu FortIQ. Na vyučovaní nechýbajú každoročne alternatívne učebnice a pracovné zošity a výnimkou nie sú ani pracovné listy, ktorých už bolo (a bude) neúrekom.

            To všetko so sebou nesie „plody úspechu“, ktorými sú popredné miesta v rôznych regionálnych i celoslovenských súťažiach. A že to s matematikou myslia štvrtáci vážne, dokážu aj v novom školskom roku. Projekt finančnej gramotnosti predstavia prostredníctvom reálneho obchodu, ktorý už čoskoro vytvoria v priestoroch svojej triedy. Veľké skúsenosti s finančným plánovaním majú z minuloročného plánovania rozpočtu, kde v skupinkách ministerstiev pripravovali rozpočet podľa svojich predstáv.

            Veríme, že kalkulačky pre štvrtákov napomôžu pri riešení rôznych úloh, s ktorými sa v priebehu školského roka stretnú. Celoslovenská iniciatíva Rozumieme nadaným združuje dvadsať projektov určených nadaným a talentovaných žiakom základných a stredných škôl a každoročne podporuje výchovu a vzdelávanie. Iniciatíva je projektom Centra pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie v Sabinove.

            Mgr. Ľuboš Lukáč

            Fotoalbum

          • Oznam o rušení 5.D triedy

          • Riaditeľstvo ZŠ Šmeralova 25, Prešov oznamuje, že v súlade so zákonom

            č.245 / 2008 Z.z.o výchove a vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov podľa § 29 odsek 8 a 16  ruší k 31.08.2016 z organizačných dôvodov  (pre nízky počet žiakov v triede) 5.D triedu.

            Žiaci z danej triedy budú v školskom roku 2016/2017 priradení k  6.B triede.

             

            Ľubomír Bodnár

            riaditeľ školy

                                                                                                                                                                                                                   

        • Erasmus+ - pozdrav z Oxfordu
          • Erasmus+ - pozdrav z Oxfordu

          •           Aktuálne prinášame pozdrav z mobilty ERASMUS+  z Oxfordu od našej pani učiteľky Gálikovej. Cesta do Oxfordu nebola veľmi jednoduchá. Po schválení projektu sa začal kolotoč korešpondencie a vypisovaní rôznych druhov formulárov. Lake School of English  prostredníctvom Carmel Engin, ktorá mňa a ďalších 150 študentov mala na starosti mi zasielala rôzne formuláre týkajúce sa môjho kurzu, ktorý má názov: Creative teaching in the Primary English Language Classroom. Rôzne formuláre som dostávala aj od Suzan Barber a ubytovanie vybavovala Jayne Chivers. Ich organizácia mala jasnú štruktúru a bolo vidieť, že pracujú na najvyššej profesionálnej úrovni.


            Doprava bola len na mojich pleciach, takže letenky a cestovanie do Oxfordu a po Oxforde bolo zas v mojej réžii.
            Po dosť strastiplnej ceste - spôsobenej prestojmi, som sa konečne dostala do Oxfordu. Mám malú izbičku v lokalite, ktorá je vzdialená 30 minút cesty od školy, ktorú navštevujem. Je to Business University of Oxford. Univerzita je moderná, veľmi dobre vybavená škola, ktorá sa nachádza neďaleko centra Oxfordu. Bezpečnosť je priorita, rovnako, ako aj vysoká úroveň vyučovania.
            Jednotlivé semináre majú jasnú štruktúru a zohľadňujú aj požiadavky študentov. Keďže v našej skupine sme z rôznych krajín, môžeme porovnávať rôzne spôsoby vyučovania ako aj spôsobu organizácie vyučovania v týchto krajinách. Po vyučovaní zvyčajne pokračujeme v debate, alebo navštevujeme rôzne múzeá, alebo objavujeme starobylé zákutia tohto čarovného mesta.

            Odoslané z iPadu                                                                             foto

        • Erasmus + Pozdrav z Malty
          • Erasmus + Pozdrav z Malty

          •            Prípravné práce na projekte Erasmus+ začali v septembri 2015, tieto vyústili do úspešného prijatia prihlášky agentúrou SAAIC. Cez prázdniny sme odštartovali praktickú časť napĺňania podmienok projektu, ktorá predstavuje absolvovanie vzdelávacích kurzov so zameraním na rozvoj komunikačných zručností v anglickom jazyku a tzv. jobshadowing pre jedného učiteľa športovej prípravy.

            Už  15. Júla vycestovala pani učiteľka Tuhrinová na Maltu, kde sa v súčasnosti zúčastňuje vzdelávacieho kurzu zameraného na uplatňovanie metódy CLIL vo vyučovaní. Kurz je veľmi intenzívny a po celodenných prednáškach, seminároch a praktických cvičeniach si frekventanti z rôznych krajín odnášajú do svojich dočasných domovov domáce úlohy. Uvedeného kurzu sa zúčastňujú učitelia z Poľska, Maďarska, Litvy, Talianska, Rakúska, Českej republiky a zo Slovenska okrem našej kolegyne sa zúčastňuje kurzu aj pani učiteľka z Bratislavy. Súčasťou kurzu sú aj výlety do okolia, ktorých náplňou je spoznávanie histórie, kultúry, hospodárstva a turizmu tejto stredomorskej ostrovnej krajiny.  foto  Cez prázdniny ešte vycestuje do Anglického Oxfordu pani učiteľka Gáliková, ako účastníčka podobného vzdelávacieho kurzu. Veríme, že účasť v aktivitách projektu Erasmus+ prispeje okrem osobnostného rastu zúčastnených učiteľov aj prospech v podobe uplatňovania nových metód, postupov a foriem vo vyučovaní anglického jazyka na ZŠ Šmeralova.

        • Tretiaci s certifikátom z nemeckého jazyka
          • Tretiaci s certifikátom z nemeckého jazyka

          • Nadaní žiaci tretieho ročníka základnej školy na Šmeralovej ulici v Prešove ukončili druhý rok jazykového vzdelávania v druhom cudzom jazyku. K vzdelávaniu v anglickom jazyku im už v minulom školskom roku pribudol druhý cudzí jazyk – nemčina. Druhý rok štúdia ukončili žiaci projektom „DeutschmachtmirSpaß“  (Nemčina ma baví) a jazykovým certifikátom z nemeckého jazyka.

            „Čím skôr, tým lepšie“, to platí (aj) pri výučbe cudzieho jazyka. Deti sa učia rýchlejšie, prirodzenejšie a slovnú zásobu a gramatické javy si osvojujú intuitívne. Štúdium cudzích jazykov navyše zlepšuje komunikačné zručnosti a sociálnu interakciu v kolektíve. Druhý cudzí jazyk sa deti učia zážitkovou formou po skončení „školského vyučovania“. Oporou na ceste k nemeckému jazyku im je skúsená lektorka Mgr. Martina Šebeňová z jazykovej školy MTM v Prešove.

            Koncoročný projekt Nemčina nás baví predstavoval prehľad preberaného učiva v obrázkovej forme. Každý obrázok predstavoval jednu kapitolu a slovnú zásobu. Ku každému obrázku sa viaže pieseň alebo riekanka, ktoré sa žiaci naučili v priebehu školského roka. Keďže rody podstatných mien v nemčine a slovenčine nie sú totožné, pre ich lepšie zapamätanie využili žiaci farebné rozlíšenie (modrá – mužský rod, červená – ženský rod, zelená – stredný rod). Spomedzi preberaných tém si žiaci precvičili MeineFamilie (moja rodina), Hallo...Tschüs  (pozdravy), Zahlen (číslovky), Ich möchte … (chcel by som ... – slovesá: hrať sa, spievať, čítať, kresliť a pod.), Schulsachen  (školské pomôcky), Wirspielen ...  (hráme sa ... – hry: karty, domino, schovávačka, slepá baba a pod.), Farben  (farby), Schule  (škola – zariadenie a nábytok), Das bin ich  (to som ja – časti tela).

            Po úspešnom projektovom opakovaní sa žiaci dočkali uznania, a to vo forme jazykového certifikátu. V poradí druhý certifikát, ktorý žiaci získali svedčí o opodstatnenosti jazykového vzdelávania v cudzom jazyku. Konverzácia v cudzom jazyku na základe cvičení a hier s nadväznosťou na už získané vedomosti sa vydarila.

            Mgr. Ľuboš Lukáč

            Fotogaléria

        • BELLA ITALIA!
          • BELLA ITALIA!

          • Riccione – štýlové talianske stredisko, nazývané aj „Zelená perla Jadranu“. Táto pobrežná destinácia, ktorá sa nachádza v strednej časti Talianska (Emiglia Romagna) na pobreží Jadranského mora medzi mestami Rimini a Misano Adriatico, bola pre nás dokonalým miestom relaxu, spoznávania nového.

             

            Určite sa pýtate, čo má táto destinácia spoločné s našou školou. Odpoveď je veľmi jednoduchá. Aj tento školský rok, a to v júni, sa niektorí žiaci zo VII. C, z VIII.A a VIII.C spolu s pedagogickým sprievodom (Mgr. S. Čorejovou a Mgr. J. Homolovou)  zúčastnili na ozdravovacom pobyte práve v tomto stredisku. Vybrali sme sa tam spolu so ZŠ Mirka Nešpora v Prešove.

             

            Po príchode na dané miesto sme sa ubytovali v kempingu FONTANELLE. Ubytovanie bolo zabezpečené v pohodlných 4-miestnych stanoch s drevenou podlahou. Každý stan pozostával z 2 dvojposteľových spální a predsiene. Celodenné stravovanie pozostávalo z raňajok, desiatovej polievky a večere. O stravu sa staral sympatický manželský pár (Katka a Dušan) zo Spišských Vlách.

             

            Počas pobytu sme sa mohli obrátiť na našu milú delegátku Helenku, ktorá si veľmi rýchlo získala našich žiakov. Detailne nám podala informácie o stredisku a jeho okolí a pomohla nám i pri výbere fakultatívnych výletov.

             

            Naše deti sa okrem vykúpania v mori, prechádzky po zlatistom piesku venovali aj plážovému volejbalu, futbalu, stavaniu rozličných výtvorov z piesku, súťažili v rôznych disciplínach (či už priamo v mori, alebo na pláži). Okrem športových aktivít sa žiaci venovali biologickému či fyzikálnemu bádaniu, dokonca nezabudli ani na svoj materinský jazyk, ktorý si pripomínali jazykovým okienkom. Neobišli sme ani nemocnicu – rehabilitačné centrum pre choré a nájdené korytnačky, ktorá sa nachádza neďaleko pláže.

                       

            Prechádzky po mestách Misano a Riccione sa stali súčasťou nášho skvelého pobytu. Bolo v nich cítiť pravú taliansku atmosféru sprevádzanú spontánnosťou, srdečnosťou, uvoľnenosťou. A tak sme sa zrazu ocitli na námestí v Riccione, kde nám Taliani ponúkli múčniky, ktoré sme, samozrejme, ochutnali, neskôr sme si aj zatancovali pod holým nebom
            s vitálnymi seniormi, ku ktorým sme sa pripojili. Zhodnotili sme, že už dávno sme takých šťastných seniorov nevideli. Okružnú jazdu vláčikom po Riccione sme si vychutnali plnými dúškami aj s výkladom o histórii tohto mesta. Čo by to boli za prechádzky po týchto mestečkách, keby sme neochutnali skvelú taliansku zmrzlinu!

             

            Z fakultatívnych výletov z nášho srdiečka nevymizne výlet do „krajiny troch veží“
            do San Marína - najstaršej republiky na svete a tretieho najmenšieho štátu v Európe. Autobus nás vyviezol pred brány starého mesta, v ktorom sme si pozreli najzaujímavejšie pamiatky, mali sme aj možnosť nákupov v typických obchodíkoch, ktoré sa nachádzali v lákavých uzučkých uličkách.

             

            Zo zábavných aktivít si deti dosýta užili akvapark AQUAFAN – najobľúbenejší vodný zábavný park v Európe, vybavený množstvom toboganov a bazénov od detských, relaxačných až po extrémne adrenalínové pre najodvážnejších. Naši žiaci disponovali takou odvahou, že sme sa ani nestačili čudovať. Lunapark Ricciolandia – ďalšie zábavné centrum s množstvom atrakcií. Samozrejme, deti chceli vyskúšať všetko, no najobľúbenejšími sa  pre ne stali horská dráha či loď „Reskátor“.

             

            V posledný deň pobytu v Riccione sa nikomu z nás nechcelo odísť. Ani sme neverili, že sa pobyt blíži ku koncu. S istotou môžeme povedať, že naň nikdy nezabudneme! Môžeme ho označiť za fantastický pobyt s novými priateľstvami, vysmiatymi tvárami, so skvelou skúsenosťou.

             

            Nakoniec by sme sa  chceli poďakovať všetkým, ktorí nejakým spôsobom ovplyvnili náš úžasný pobyt v Taliansku. Vďaka patrí našim žiakom, ktorí sa správali disciplinovane a zodpovedne, našim kolegom a ich deťom z družobnej školy, delegátke Helenke, kuchárom a v neposlednom rade vodičom, ktorí nám zabezpečili bezpečnú jazdu autobusom. Ďakujeme!

             

            Text: Mgr. J. Homolová                                                         Fotogaléria: Mgr. S. Čorejová

             

            Fotogaléria