• STARŠÍ ZABÁVAJÚ MLADŠÍCH
          • STARŠÍ ZABÁVAJÚ MLADŠÍCH

          • Pri príležitosti svetového dňa školských knižníc sa v našej škole koná pravidelne každoročne aktivita v triedach pre  intelektovo nadaných žiakov, ktorej cieľom je pripraviť tradično-netradičné aktivity spojené s knižnicou a štúdiom v nej.

            Žiaci VIII.C tento školský rok pri tejto príležitosti pripravili aktivity na 3 vyučovacie hodiny pre mladších žiakov TND – VII.C triedu. Aktivita sa niesla pod názvom - Milujeme fyziku a biológiu (jej podobnosť s podobným formátom v RTVS je čisto náhodná).

            Úlohy aj aktivity boli zamerané na vedomosti z oboch prírodovedných predmetov. Žiaci oboch tried si akciu naplno užili a určite na ňu budú aj dlho v dobrom spomínať.

            V podobnom duchu sa niesli aj ďalšie 3 hodiny. Aktivity a zároveň zodpovednosť za zdarný priebeh na seba zobrali žiaci, ktorí boli ešte pred chvíľou zabávaní. Siedmaci si pripravili pre šiestakov úlohy z tajomnej mytológie.

            Využili na to prezentácie, pantomímu, logické úlohy, labyrint, puzzle, skúšali pamäť šiestakov, ale aj trpezlivosť či presnosť. Vydarenej akcii určite pomohla aj disciplinovanosť žiakov. Na záver sa všetkým ušli sladké i slané dobroty, o ktoré sa taktiež postarali starostlivé siedmačky.

            Čo dodať na záver? Všetci zúčastnení si zaslúžia obrovskú pochvalu. 

            Mgr. Grocká

            Foto

        • OLYMPIÁDA ZO SLOVENSKÉHO JAZYKA A LITERATÚRY
          • OLYMPIÁDA ZO SLOVENSKÉHO JAZYKA A LITERATÚRY

          • 21. 10. 2016 sa v našej škole uskutočnilo školské kolo OSJL v kategórii C pre žiakov 8. a 9. ročníka. Zúčastnilo sa na nej 19 žiakov.

            Olympiáda pozostávala z troch častí:

                I. písomná časť – test - práca s textom zameraná na čítanie s porozumením,

                II. písomná časť –   transformácia textu na iný slohový útvar,

                III. ústna časť – rétorika.

            Žiaci si  mohli preveriť svoje vedomosti, ukázať, kde siaha ich fantázia,  alebo ukázať, ako sa dokážu popasovať so stresom hlavne v ústnej časti.

            Po vyhodnotení všetkých troch kôl porotou /v zložení Mgr. M. Grocká, Mgr. J. Homolová a Mgr. V. Valičková/ sa na priečkach víťazov ocitli:

            1. miesto – Tomáš Čorej /IX.C/– postup do OK OSJL,
            2. miesto – ZuzanaLukáčová /IX.C/,
            3. miesto – Emanuel Kňazovický /VIII.C/.

            Víťazom srdečne blahoželáme!

            Tomášovi Čorejovi prajeme veľa úspechov v OK OSJL, ktoré sa uskutoční 15. 11. 2016.

            .

            Mgr. J. Homolová

            Foto

        • Deti z Prešova chcú „žiť zdravo“
          • Deti z Prešova chcú „žiť zdravo“

          • Aktuálne ročné obdobie nás všetkých núti zamyslieť sa nad tým, ako sa vyhnúť ochoreniam, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou práve jesene. Imunitný systém sa oslabuje a všade na nás útočia vírusové infekcie, ktoré sa v tomto období len tak hemžia. Teplotné zmeny, sychravé a hmlisté počasie, menej čerstvého ovocia a zeleniny, ale aj stres a záťaž. To všetko oslabí naše telo ešte viac.

            Prevenciou ataku vírusových a bakteriálnych infekcií je projekt prešovských školákov pod názvom „Žime zdravo“. Ten odštartoval stretnutím žiakov základnej školy na Šmeralovej ulici v Prešove s medicínskym reprezentantom spoločnosti Imonuglukan s.r.o. Mgr. Ildikó Lengyelovou. O imunite zdravom životnom štýle, pravidelnom cvičení a potrebe pohybu, ale aj chorobách a rôznych ochoreniach sa viac dozvedeli nadaní žiaci 3. a 4. ročníka, ale aj športovci z 5. ročníka. Možnosti zvyšovania a posilňovania imunity sa dozvedeli formou rozhovoru.  V zaujímavej prezentácii venovanej zdraviu sa dozvedeli o základných možnostiach prevencie, o význame pohybu i správneho stravovania, prijímaní vitamínov a dôležitosti očkovania.

            Žiakov téma zaujala, a to, že už nejaké vedomosti z danej oblasti majú, dokázali v rámci diskusie v závere stretnutia. Je nesmierne potrebné sa v prvom rade starať sa zodpovedne o svoju imunitu, ktorú môžeme „zoceliť“ najmä zdravým životným štýlom, pohybom, konzumáciou vitamínov (ovocia a zeleniny), ale aj rôznymi výživovými doplnkami, ktoré pomáhajú zachovať našu telesnú stránku.

            Vhodným výživovým doplnkom je aj Imunoglukan P4H® vo vhodnej kombinácii s vitamínom C, ktorý prispieva k správnemu fungovaniu imunitného systému. Imunoglukan® je vysoko purifikovaná prírodná látka, komplex biologicky aktívnych polysacharidov, získavaný izoláciou z Pleurotus ostreatus. Jeho bezpečnosť a účinnosť bola overená v klinických štúdiách a pozorovaniach, ktoré boli publikované v odbornej literatúre. Vitamín C si náš organizmus nedokáže syntetizovať, preto je potrebné prijímať ho v potrave. Je nevyhnutný pre organizmus, nakoľko v ľudskom tele plní mnoho dôležitých funkcií. Súčasťou ponuky prípravkov Imunoglukan P4H® sú kapsuly (určené na dlhodobé používanie, ale aj Imunoglukan P4H® ACUTE pre krátkodobé využitie), Imunoglukan P4H®  sirup (určený práve predškolákom a školákom), ale aj Imunoglukan P4H® krém (určený na regeneráciu, ochranu a udržiavanie dobrého stavu kože), či Imunoglukan P4H® SynBIO kapsuly (prispievajú k správnemu fungovaniu imunitného systému a k ochrane buniek pred oxidačným stresom).

            Žiaci sa veľmi potešili aj darčekom, ktoré pre nich pripravila spoločnosť Imunoglukan s.r.o.. Súčasťou balíčka darčekov boli rôzne informačné brožúry, reklamné (užitočné) predmety (šatka, pero, prívesok, blok  Imunoglukan P4H®).

            Aktivity projektu „Žime zdravo“ pokračujú naďalej počas celého školského roka a súčasťou budú besedy, neustály pohyb, hygiena i spustenie Imunohliadky štvrtákov. O jej aktivitách budeme pravidelne informovať. Nezabúdajme na to, že „veselá myseľ“ žiakov je polovica zdravia!

            Mgr. Ľuboš Lukáč

            Foto

        • Druhácke projekty
          • Druhácke projekty

          • V rámci preberanej témy Naša krajina - Slovensko vypracovali žiaci 2.B svoje projekty o Slovensku. Vďaka tejto téme sa naučili mnoho poznatkov o našej vlasti, dozvedeli sa základné údaje, spoznali krásy miest, hôr, lesov, jaskýň, kúpeľov, osvojili si pojmy ako vlajka, štátny znak, pripomenuli si osobnosti Slovenska a popritom sa učili pracovať s rôznymi zdrojmi poznatkov a precvičovali si vyhľadávanie dôležitých informácií, ktoré potom spracovávali do projektu. 

             

            Mgr. Juliána Sedláková

            Foto

        • Zdravá výživa a Halloween
          • Zdravá výživa a Halloween

          • Posledný deň pred jesennými prázdninami mali žiaci z TND opäť netradičné vyučovanie. Keďže jeseň prináša svoje zdravé plody, rozhodli sme sa urobiť si nielen výstavku ovocia a zeleniny, ale taktiež pripraviť si rôzne ovocné a zeleninové maškrty. Na ovocno-zeleninových špízoch, šalátoch, nátierkach sme sa nehostili sami, no pozvali sme aj malých predškolákov.

            Tým naše výtvory chutili a obohatili sa o veľké množstvo vitamínov, minerálnych látok a ďalších zdraviu prospešných látok. Počas akcie žiaci vypracovávali aj pracovné listy súvisiace so zdravou výživou, tvorili projekty a kreslili plagáty. Tento deň sa niesol aj v znamení Halloweenu. Tento sviatok anglicky hovoriacich krajín si žiaci pripomenuli na hodinách anglického jazyka a to prostredníctvom pracovných listov, prezentácií, ale najmä krásnych halloweenskych masiek. 

            Mgr. J. Sedláková

             

            Foto

        • Primárna prevencia – drogová závislosť
          • Primárna prevencia – drogová závislosť

          • V utorok 18. októbra sa žiaci deviateho ročníka zúčastnili zaujímavej besedy  na tému návykové látky a závislosť s mediálne známym Braňom Mojsejom. Beseda postupne prešla do spoločného rozhovoru a niesla sa v odľahčenej atmosfére. Verím, že posledné slová pána Mojseja – najlepšia prevencia voči drogám je nikdy s nimi nezačať - si žiaci zoberú k srdcu.

            Mgr. Slávka Čorejová

             

            Foto

        • PO  LITERÁRNYCH  STOPÁCH
          • PO LITERÁRNYCH STOPÁCH

          • Školský rok 2016/2017 začal pre žiakov, ale aj učiteľov , tak ako každý rok, hekticky. Zarezávať sa začalo už prvý týždeň. Opakovanie, vstupné testy, nové učivo, rôzne formy vyučovania. Keďže sa zima blíži míľovými krokmi, rozhodli sa učitelia slovenského jazyka využiť ešte jesenné októbrové počasie a priblížiť deťom dvoch velikánov slovenskej literatúry prostredníctvom exkurzie.

                        25.10.2016 bola prvou zastávkou pre žiakov 6.B, 6.C, 7.A, 7.C a 8.D triedy Horná Lehota. Všetci už poznali najstaršieho štúrovca Sama Chalupku, ale pikantérie z jeho života im priblížila pani Bruncková, ktorá turistom,  žiakom či študentom podáva erudovaný výklad. V dedine mu občania zriadili pamätnú izbu, dali postaviť pamätník, ktorý je akýmsi symbolom pretrhnutia pút zotročovania a neslobody. Keďže je čas Dušičiek, strávili sme chvíľku aj na pietnom mieste-  cintoríne. Na hrob sme položili vence, zapálili sviečky a pod lipou čnejúcou sa nad náhrobkom sme si hrdého národovca v tichu uctili.

                        Naša cesta potom smerovala do Tajova. Tu prežil detstvo a mladosť u starých rodičov významný autor slovenského  realizmu, Jozef Gregor Tajovský. Celý dom dýchal históriou. Mladá lektorka, ktorú sme mimochodom poznali už z literárneho a hudobného múzea z Banskej Bystrice, mala množstvo vedomostí o autorovi, ale aj o jeho manželke či vnúčatách. Boli sme radi, že potomkovia Jozefa Gregora Tajovského na starého otca nezabudli a dodnes udržiavajú s jeho rodákmi
            a pracovníkmi múzea kontakt.

                        Jedna izba , pôvodne to bola maštaľ, bola upravená na obytný priestor. Tam sa žiaci oboznámili s ďalším významným rodákom z Tajova svetového významu Jozefom Murgašom, zakladateľom telegrafie. Obdivovali jeho motýle, portréty, dokonca si mohli  vyskúšať na Murgašovom prístroji Morseovu abecedu.

                        Vo večerných hodinách sme sa vrátili do Prešova unavení, ale plní zážitkov z prežitého dňa.

            Mgr. Grocká

            Foto

        • Hry nás učia spoznávať seba i ostatných
          • Hry nás učia spoznávať seba i ostatných

          • Zaujímavé psychologické hry, pri ktorých sa zabavia a zlepšia svoje komunikačné schopnosti sú súčasťou ranných komunít i vyučovania nadaných žiakov zo základnej školy na Šmeralovej ulici v Prešove. O tom, že spoznávať seba a iných sa dá aj hravou formou sa presvedčili na hodine slovenského jazyka prostredníctvom sociálno-psychologickej hry „list do zahraničia“.

            Oblasť sebapoznávania, schopnosť hovoriť o sebe, vidieť sa pozitívne sa stali hlavnými cieľmi mladých pisateľov. Úlohou žiakov bolo napísať list, ktorý charakterizuje osobnosť každého z nich. Vek, obľúbená farba, šport, či jedlo a taktiež informácie o osobnosti každého z nich. Nechýbali informácie o pocitoch – čo ma teší, kedy mi je smutno, či plány do budúcna.

            List spestrila ilustrácia pisateľa „zahraničnému priateľovi“.

            V ďalšej časti vyučovacej hodiny sme zisťovali, kto je pisateľom listu, čo podľa obsahu nebolo až také ťažké. Napokon štvrtáci potvrdili, že svojich spolužiakov „za tie roky“ už veľmi dobre poznajú. Cvičenie si vyžaduje psychologické skúsenosti vedúceho skupiny a kolektív, v ktorom si všetci vzájomne dôverujú. Aktivita je vhodná v rámci rannej komunity, ale aj počas hodiny slovenského jazyka.

            Mgr. Ľuboš Lukáč

             

            Foto

        • Osvienčim
          • Osvienčim

          •      Máloktorý Slovák v školskom či už pokročilom veku aspoň raz nenavštívil koncentračný tábor v Osvienčime (Auschwitz I). Tí, ktorí jedno z najpochmúrnejších "múzeí" Európy a sveta navštívili, vedia o sile zážitku z tohto kedysi koncentračného tábora, do ktorého vás už pri vstupe zamrazí pri pohľade na smutne známu bránu s nápisom "Arbeit macht frei"- „Práca oslobodzuje“. O sile takého zážitku môžu hovoriť žiaci 8. a 9. ročníka, ktorí  7.októbra a 14. októbra navštívili Múzeum koncentračného tábora.


            Šťastie na sprievodcu znamená veľa a my sme ho mali. Dostali sme sa do skupín slovensky hovoriacich sprievodkýň. Získali sme množstvo nenahraditeľných “zákulisných” informácií a príbehov, ktoré ešte plastickejšie vykreslili  danú dobu a jej hrôzy.
            Vo vitrínach a za sklenenými tabuľami uvidíte autentické pozostatky po väzňoch, ako napríklad kúsky vlasov, nenápadné dreváky spôsobujúce oškieranie, kufre s menami pôvodných majiteľov, zvyšky detského oblečenia, hygienického vybavenia či kuchynského náradia, ktoré nič netušiaci Židia, Poliaci či Rómovia so sebou priniesli v nádeji na lepší život. 
               

            Auschwitz II – zapojenie ďalších zmyslov 

            Poznávacím znamením je železničná trať prechádzajúca vchodovým tunelom do areálu a končiaca niekoľko desiatok metrov za ním. Tam boli postavené už len kremačné pece. Návštevníkom Brezinka neponúka predmety za sklenenými vitrínami, ale pozostatky z rozpadnutých barakov a komínov, v ktorých sú zachované drevené „postele“ väzňov, stovky rozpadnutých betónových latrín .

            Pohľad na túto pamiatku v človeku vyvoláva smútok. Veľa ľudí tadiaľto prechádza so slzami v očiach. Pohľady na väzenské múry a plynové komory nenechajú chladným nikoho.

            Po smutnom zážitku sme si náladu vylepšili v Parku miniatur v Inwalde

            Pozrieť si celý svet počas jedného dňa a spoznať vzácne pamiatky viacerých krajín. V parku sa nachádza vyše 50 modelov najvýznamnejších architektonických divov sveta, od Čínskeho múru cez Baziliku sv. Petra až po Sochu slobody či Benátky. Zábavný park ponúka množstvo atrakcií . Nenechali  sme si  ujsť Pirát show, Egypt horor show, zelený labyrint alebo 5D kino.

            Mgr. V. Valičková

            Foto

        • NOC V ŠKOLE   -    13.10.2016   - 7.A, 7.B, 6.B
          • NOC V ŠKOLE - 13.10.2016 - 7.A, 7.B, 6.B

          • V noci z  trinásteho na štrnásteho októbra žiaci 7.A, 7.C a 6.B prežili jednu  nezabudnuteľnú noc v škole .  Žiaci 7. A pripravili   večerný program, aby pobavili svojich kamarátov. Po úvodnom privítaní ich rozdelili   do piatich skupín a označili ich farebne  vlastnoručne vyrobenými náramkami. Každá skupina mala prideleného jedného animátora, ktorému sa všetci v krátkosti predstavili a navzájom zoznámili.

            Každá skupinka bola vyslaná a poverené  úlohou nájsť svojho farebného škriatka, ktorý sa mohol nachádzať kdekoľvek v škole.  Ten im dal tri hádanky, za ktoré mohli získať 3 indície, ktoré ich navigovali na prvé  zo šiestich stanovíšť, kde plnili úlohy, za ktoré získavali body. Búrlivý priebeh večera ukľudnil príchod pizze, keď sa všetky ústa  utíšili a sústredili na naplnenie vybehaných hladných žalúdkov. Po  absolvovaní všetkých stanovíšť  boli vyhodnotené úlohy a skupiny boli odmenené sladkosťou. Najlepšie sa darilo tyrkysovému tímu.))

            V rámci diskotéky  si žiaci zatancovali aj  tance, kde sa  naučili  mladší žiaci belgický tanec, zatancovali si kačací tanec, macarenu, chiwawu a iné  tance. Potom nasledovala tombola, z ktorej si každý odniesol nejaké drobnosti a maličkosti.

            Celá akcia bola zakončená nočnou hrou, kde žiaci po skupinkách  chodili po tmavej škole hľadať poklad, zatiaľčo ich strašili  strašidlá zo 7.A .

            Noc v škole  splnila očakávania a všetci si odniesli zážitky a nové priateľstvá medzi triedami.

            Mgr. S. Čančinová

             

            Foto

        • Čítame spolu
          • Čítame spolu

          •           Pri príležitosti Dňa školských knižníc sa žiaci našej školy zapojili do aktivity "Čítame spolu".  Na druhej vyučovacej hodine po úvodnom slove učiteliek na tému kniha, literatúra, literárne dielo, autor, rozprávka, ľudová tvorivosť a pod. sa žiaci venovali čítaniu. Mladším žiakom  čítala rozprávku pani učiteľka,  starší sa aktívne zapojili do čitania diel slovenských autorov, ktorých život a tvorba sú súčasťou učebných osnov na základnej škole.

            Do tejto aktivity sa zapojil aj minister školstva a významní slovenskí športovci pretože Rok čitateľskej školy sa na školách nesie pod heslom "Myslenie je pohyb".  Aj takýmto spôsobom podporujeme  čitateľskú gramotnosť, ktorej rozvoj je dôležitý hlavne u školopovinných detí. 

            foto

        • Poďakovanie
          • Poďakovanie

          • Dňa 17.10.2016 riaditeľ našej  školy a učitelia obdržali veľmi potešujúce poďakovanie od predsedu Spoločnosti priateľov Kuby na Slovensku za záslužnú a nezastupiteľnú prácu pri výchove a  vzdelávaní žiakov, formovaní ich osobnosti a charakteru.

                             Touto cestou by sme zároveň chceli tlmočiť poďakovanie aj našim žiakom a ich rodičom.

                            Ďakujeme a ceníme si slová vďaky, ktoré pohladia „dušu“  každého učiteľa, žiaka, či rodiča.  S pocitom spokojnosti si sami pre seba môžeme odpovedať, že to čo robíme, má zmysel i význam ...

                                                                                                                       S úctou

                                                                                                                         PaedDr. Milena Koščová

            Podakovanie.pdf

            Foto

        • Štvrtáci z Prešova spoznávajú kraj, učením i cestovaním
          • Štvrtáci z Prešova spoznávajú kraj, učením i cestovaním

          • Žiaci štvrtého ročníka z triedy pre nadané deti spoznávajú Prešovský kraj. Prezentácie, encyklopédie, fotografie i vlastné skúsenosti ovládli hodiny vlastivedy, počas ktorých sa školáci venovali Prešovskému samosprávnemu kraju. Okresné mestá Prešovského kraja spoznávajú aj vďaka víkendovým výletom celoslovenskej iniciatívy Rozumieme nadaným.

            Zložitejší projekt pod názvom Prešovský kraj spracovali žiaci v skupinách. Jednotlivé projektové práce prezentovali pred svojimi spolužiakmi. Prostredníctvom „Mapy môjho samosprávneho kraja“ sa žiaci dozvedeli o rozlohe kraja, ale i povrchu, mestách, vodstve a rôznych zaujímavostí kraja. Projektová práca „Ako využívame krajinu“ ponúkla pohľad na bohatstvo kraja: poľnohospodárstvo, lesníctvom i priemysel. Práca bola doložená fotodokumentáciou i opisom prírodného bohatstva. „Dopravu v našom kraji“ vysvetlili taktiež fotografie, a nezabudlo sa ani na nedokončený diaľničný úsek tzv. juhozápadný obchvat mesta Prešov. „Slávnych rodákov nášho kraja“ predstavil triedny učiteľ. Lekári, majstri umenia, športovci, osobnosti kraja v zahraničí, to všetko sme spoznali prostredníctvom prezentácie. Zaujala projektová práca „Významné podujatia v našom kraji“. Štvrtáci predstavili širokú škálu mestských a hradných slávností, folklórnych letných predstavení, jarmokov, vítanie Nového roka a rôzne spoločenské akcie. Prezentácia sprevádzaná ukážkami fotografií upútala všetkých.

            Množstvo nápadov, aktivít a projektov predstavili žiaci v práci „Môj nápad pre kraj“. Obnova hradov, vytvorenie nových parkov, výlety za spoznávaním kraja žiakmi základných škôl, vytvorenie pracovných miest, kultúra pre malých i veľkých, ... to všetko pre obyvateľov a návštevníkov kraja!

            Projektové práce nadaných štvrtákov boli vynikajúco spracované – žiaci výborne pripravení. Jednotlivé prezentácie zaujali a ponúkli pohľad na Prešovský kraj očami detí. Teoretické poznatky overíme počas školského roka prostredníctvom výletov za „päťku“, výletov po Prešovskom kraji.

            Mgr. Ľuboš Lukáč

            Foto

        • Mať čisté ruky nie je veľká veda
          • Mať čisté ruky nie je veľká veda

          • Umývanie rúk môže zabrániť vzniku a šíreniu infekcií. Zvlášť v jesennom období je potrebné dbať na zvýšenú hygienu. Poznáte to – respiračné choroby, či „choroby špinavých rúk“ útočia, kde je to len možné. Pri príležitosti Svetového dňa umývania rúk si potrebu zvýšenej hygieny pripomenuli školáci z Prešova. Pozornosť venovali najmä správnemu umývaniu rúk.

            Ako často umývať ruky? Otázka, ktorú si kladie možno každý z nás, no správna odpoveď však neexistuje. Závisí od mnohých faktorov, na ktoré nesmieme zabúdať. Epidemiológovia však odporúčajú umývať si ruky po každom návrate domov, po návšteve nemocnice či lekára, po ceste v prostriedkoch hromadnej dopravy, pred konzumáciou jedla, po použití toalety, po manipulácii so zvieratami, ale aj odpadom a odpadkovým košom. Správne je umývať si ruky po kašľaní a kýchaní, keď ste chorý i pri akomkoľvek pocite nečistých rúk.

            Už v minulosti sa hľadal zázračný prípravok, ktorý by ich zbavil nečistôt. Prvá písomná zmienka o mydle má 4500 rokov. Známe sú postupy Egypťanov, ktorí živočíšne a rastlinné oleje miešali so soľou. A to sa už celkom podobalo na mydlá, aké poznáme v súčasnosti.

            Štvrtáci si vyskúšali správny postup pri umývaní rúk mydlom. Samotná voda, samozrejme, nestačí! „Mydlenie“ by malo podľa odborníkov trvať min. 40 sekúnd. Taktiež je pri mechanickom čistení rúk potrebné nezabudnúť na žiadnu časť dlane, chrbta rúk, priestor medzi prstami a aj pod nechtami. Po umytí rúk je najlepšie použiť jednorazovú utierku, za pomoci ktorej aj zastavíme tok vody.

            Rannú komunitu umývania rúk sme zakončili prakticky (umytím rúk) a zároveň sa potešili z darovaných mydiel, ktoré žiaci dostali zdarma.

            Mgr. Ľuboš Lukáč

            Foto

        • Jakub v krajine tulipánov
          • Jakub v krajine tulipánov

          • Holandsko, krajina tulipánov, bicyklov a veterných mlynov. Krajinu Európskej únie, nachádzajúcu sa v západnej časti Európy, navštívil v týchto dňoch nadaný školák Jakub Valaštiak. Zaujímavú cestu podnikol spoločne so svojou mamkou, aby všetky svoje zážitky mohol vyrozprávať spolužiakom zo základnej školy na Šmeralovej ulici v Prešove. Posúďte sami ...

            Vynechať moderné veľkomesto Den Haag, typické tradičnou a modernou architektúrou by bola chyba. Mesto je plné zelene a parkov, čo z neho robí najzelenšie mesto krajiny.  Tretie najväčšie mesto Holandska je sídlom vlády, parlamentu, kráľovnej a mnohých medzinárodných inštitúcií, napr. Medzinárodný súdny dvor.

            Hlavnou turistickou atrakciou je Binnernhof, komplex historických budov, sídlo vlády a parlamentu. Jeho súčasťou je Ridderzaal či palác Mauritshuis, v ktorom sa nachádzajú umelecké zbierky s dielami Rembrandta i Vermeera. Medzi významné pamiatky patrí aj mestský kostol Grote Kerk a Stará radnica na námestí Groenmarkt. Na malú exkurziu po Holandsku láka miniatúrne mestečko v meste Madurodam, areál s modelmi všetkých dôležitých vecí v krajine.

            Pár kilometrov od centra Haagu s nachádza obľúbené prímorské letovisko Scheveningen s nádhernou piesočnou plážou, dlhým mólom a akváriom. Bývalá rybárska osada je dnes najobľúbenejším plážovým mestom v celom Beneluxe.

            DELFT je známy pre historické centrum mesta s kanálmi, tiež pre maliara Vermeera, či delftskú modrú keramiku (Delfware), ako aj Deft University od Technology.

            Stredne veľké mesto na západe Holandska, medzi mestami Rotterdame a Haag, je plné tradičnej a nedotknutej architektúry. Ak nie ste fanúšikom rušných miest ako Amsterdam, toto je jedinečná alternatíva, ktorá ponúka zaujímavý pohľad na bohatú kultúru starého Holandska.

            750 ročná história mesta sa spája s vytvorením prvých kanálov – najstarší je Old Delft (de Oude Delft), s ktorými sa spája aj názov Delft, odvodený od slova „delven“, čo znamená ponoriť alebo kopanie.

            Architektúra mesta je špecifická nie veľmi širokými ulicami. Doprava v meste je preto sústredená na chôdzu a bicykle, ktoré sú najobľúbenejším druhom dopravy. Možnosť požičať si bicykel za približne 50 eur je tak pre turistov veľmi lákavá.

            Centrum mesta si zachováva veľké množstvo monumentálnych stavieb, zatiaľ čo v mnohých uliciach sú kanály prepojené typickými mostami. Jednou z najobľúbenejších je Mestská radnica – renesančná budova na námestí Markt, oproti Nieuwe Kerk (Nový kostol), navrhnutá holandským architektom Hendrick de Keyserom, ktorej vzhľad bol obnovený v 20. storočí.

            „V Holandsku je až 16- miliónov bicyklov, čo znamená takmer 1 bicykel pre každého obyvateľa. Odporúčam vám návštevu tejto zázračnej krajiny“, dodal úspešný cestovateľ Jakub.

            PaedDr. Stanislava Jakubéczyová

             

            Foto

        • Deň starých rodičov
          • Deň starých rodičov

          • Tento nádherný sviatok si pripomenuli žiaci z tried pre nadaných žiakov a to rôznymi besedami, rozhovormi a workshopami. Počas tohto dňa si mnohí z nás uvedomili, čo pre nás starí rodičia znamenajú, aké poznatky, skúsenosti nám môžu stále odovzdávať a najmä to, že si úctu k ním máme pripomínať každý deň a nielen počas tohto sviatku.

            V tento deň navštívili mnohí starí rodičia naše triedy, potešili nielen svojich vnukov, vnučky, ale aj ostatných žiakov. Prišli nám porozprávať o tom, ako sa žilo pred mnohými rokmi, keď boli ešte oni sami žiakmi základných škôl, aké ťažkosti, no aj radosti prežívali, pochválili sa svojou prácou, záľubami a doniesli ukážky svojich koníčkov. Počas besied sme sa napríklad dozvedeli, aké predmety mali vtedy v škole, aký bol vtedajší školský systém, aká je práca na matrike, ich záľuby v športe, hudbe, tanci, varení, stavaniu modelov alebo ako sa maľuje. Aj keď niektorí starí rodičia nemohli prísť, veríme, že ešte bude príležitosť spoznať život, prácu a záľuby aj iných babiek a dedkov a najmä, že nás obohatia svojou prítomnosťou. Veľmi im za všetku ich snahu, lásku a porozumenie ďakujeme a už teraz sme presvedčení, že im to opätujeme. 

            Mgr. Juliána Sedláková a učitelia TND

            Foto

        • Štvrtáci rozvíjajú logické myslenie a pamäť
          • Štvrtáci rozvíjajú logické myslenie a pamäť

          • Zápalkové úlohy, číselné kódy, logické postupnosti, kocky umiestnené v priestore, skladanie písmen z dielikov, geometrické obrazce, či matematické hádanky. Tieto úlohy zaujali žiakov štvrtého ročníka triedy pre nadaných žiakov základnej školy na Šmeralovej ulici v Prešove natoľko, že im venujú týždenne vyučovaciu hodinu logiky!

            Výchova a vzdelávanie intelektovo nadaných žiakov si vyžadujú špecifický prístup, formy i obsah vyučovania. K základným oblastiam intelektu patrí abstraktné myslenie, tvorivosť a fantázia, pamäť, pozornosť a postreh, ale aj logické myslenie a matematické schopnosti.

            Žiaci sa počas hodín logiky venujú úlohám zameraným na matematický úsudok, priestorový úsudok, logický úsudok a verbálne myslenie. Úlohy pobavia a oživia vyučovacie hodiny. V priebehu vyučovania sa tak žiaci učia čítať vecný text s porozumením. Tvorivosť a fantázia neraz prinesú viacero riešení. Práca v skupinách zasa preverí schopnosť žiakov spolupracovať, prijímať riešenia a spolupodieľať sa na ich hľadaní.

            Októbrové hodiny logiky boli venované tvorbe vlastných logických úloh. Tie po vypracovaní a predvedení preverili myslenie spolužiakov v triede. A že to neboli jednoduché úlohy, dokazujú rôzne spôsoby riešenia i výsledkov.

            Štvrtáci sa čoskoro zhostia zaujímavej úlohy – pripravia pracovné listy pre spolužiakov z nižších ročníkov! Ako sa bude dariť druhákom a tretiakom pri rozvíjaní logickému myslenia uvidíme už v novembri.

            Mgr. Ľuboš Lukáč

             

            Foto

        • BEZPEČNE  DO  ŠKOLY
          • BEZPEČNE DO ŠKOLY

          • Bezpečne do školy a na cestách pre prvé ročníky prišla deťom do ŠKD porozprávať kpt. JUDr. Gabriela Gabošová. Chodci sú najzraniteľnejším článkom medzi účastníkmi cestnej premávky. Najmä u detí je správanie impulzívne, nie sú schopné presne odhadovať vzdialenosť. Preto im treba venovať najvyššiu pozornosť. Je dôležité vysvetliť deťom význam používania reflexných prvkov za zníženej viditeľnosti, že priechod pre chodcov je určený na bezpečné prechádzanie cez cestu a deti bez dozoru by sa nemali na cestách objaviť vôbec. Samozrejmosťou je sprievod rodičov, alebo starších súrodencov.

            Prvoradé je naučiť deti, že po chodníku sa chodí vpravo. Naučiť deti rozlišovať aspoň zopár dôležitých dopravných značiek a základné pravidlá pri prechádzaní cez cestu. Aj o týchto základných pravidlách nás informovala kpt. z krajského riaditeľstva.

            A čo sa deťom najviac páčilo ? Práca s pracovným zošitom Póla radí deťom. Dievčatko, ktoré radí deťom správne riešiť rôzne úlohy, informuje o základných pravidlách správania sa na cestách. Básničky, obrázky, príbehy dodali týmto informáciám čaro. Beseda pre druhé, tretie a štvrté ročníky bude pokračovať v najbližšom čase. Všetci sa veľmi tešíme.

            Beľušková Janka

            Foto