• Históriu mesta Prešov spoznávali v Krajskom múzeu
          • Históriu mesta Prešov spoznávali v Krajskom múzeu

          • Nadaní tretiaci a štvrtáci zo základnej školy na Šmeralovej ulici v Prešove sa vybrali za spoznávaním histórie do Krajského múzea v Prešove. Jeho sídlom je Rákocziho palác, ktorého história je úzko spätá s históriou mesta. Prostredníctvom prehliadky boli žiakom predstavené archeologické, historické, etnografické, umelecko-historické a prírodovedné zbierky. Tie sú výsledkom zbierkotvornej práce v oblasti Šarišského regiónu i v širších celoslovenských reláciách.

            Pohľad do geologickej minulosti regiónu Prešov ponúkla expozícia Neživá príroda. Tá priblížila spôsoby získavania nerastných surovín a ich všestranné využitie. Vystavené exponáty skamenelín preniesli návštevníkov do života spred miliónov rokov.

            Prvá písomná zbierka o meste Prešov (1247) i mestské privilégiá od Ondreja III. (1299) pre Prešov, Veľký Šariš a Sabinov, neskôr erb, pečať a výstavba opevnenia postavili mesto Prešov do pozície významného stredovekého mesta – slobodného kráľovského mesta. Prehliadka priblížila dejiny Prešova od 9. do 19. storočia.

            Nemenej zaujala ľudová kultúra regiónu, ktorá si udržala svoj pôvodný poľnohospodársky charakter, doplnený čiastočne o chov dobytka a oviec. Historické územie Šariša plné materiálnej a duchovnej kultúry Šarišskej dediny predstavila zbierka Z pokolenia na pokolenie. Karpatský spôsob chovu oviec, pôvodní nositelia a šíritelia pastierskej kultúry zasa zbierka „Salašníctvo na Šariši“.

            Nástroje, ktoré sa dali použiť ako zbrane, ich počiatočný význam v love, neskôr ako prostriedku o „boj“ o majetok, hranice a územia priblížila expozícia historických zbraní. Výstava umožňuje spoznať rozmanitosť exponátov, technický vývoj, remeselnú zručnosť a umelecké cítenie výrobcov. V interiéri vstupnej siene, na poschodí mestského paláca Rákocziovcov, sa nachádza pôvodná renesančná architektúra zo 17. storočia i nábytok z 18. storočia. Zastúpený je i nábytok z 19. storočia, a to empírovou súpravou dvoch kresiel, stolíka s ebenovou dyhou, či drevenou truhlicou s bohatou rezbárskou výzdobou a kreslom s vyšívaným čalúnením. Zaujímavosťou je kreslo zdobené portrétmi významných osobností uhorských dejín.

            Krajské múzeum v Prešove ponúka bohaté stretnutie s históriou, ktoré nie je možné prehliadnuť. Žiakov zaujali (aj) historické hodiny predstavujúce spojenie vedy a umenia, ochranno-dekoračné prvky odevu v okolí Soľnej Bane, život významnej osobnosti Mikuláša Moyzesa, sto rokov korunovej meny na Slovensku s ukážkou množstvá mincí a platidiel viažucim sa k regiónu, i aktuálna výstava pri príležitosti 70 rokov modelárstva v Prešove.

            Prehliadka múzea zanechala cenné spomienky na históriu, zvyky a tradície Šariša, i aktuálne preberané učivo vlastivedy. Exkurzia priblížila to, čo žiaci poznajú z teórie predmetu a stále platí, že raz vidieť je viac ako stokrát počuť.

            Mgr. Ľuboš Lukáč

            Foto

        • Myšlienky géniov priblížia nadaným deťom vedu
          • Myšlienky géniov priblížia nadaným deťom vedu

          • Prešovské nadané deti sa hravým spôsobom oboznamujú s vedou. Prostredníctvom knižnej edície Myšlienky géniov sa žiaci zo základnej školy na Šmeralovej ulici v Prešove začítali do histórie vedcov, ktorí zmenili svet. Životopisy slávnych vedcov a umelcov spoznávajú v knižnej edícii spisovateľa, kresliara a svetoznámeho autora kníh Luca Novelliho.

            Najzábavnejší spôsob, ako priblížiť deťom vedu, poľudštiť velikánov, ktorí zmenili dejiny ľudstva a ukázať ich deťom ako obyčajných ľudí sa podarilo čitateľským projektom. Čítaním, prácou s textom i neznámymi slovami, či pojmami sa žiaci oboznamujú s históriou.

            Prvým zaujímavým čítaním nadaných štvrtákov bol životopis Charlesa Darwina, v ktorom sa žiaci dočítali o živote velikána vedy. Charles Darwin sa narodil 9. februára 1809 v Anglicku. Vyrastal v dome bohatých ľudí a v mladosti sa rád túlal v prírode, jazdil na koni a chodil so súrodencami na výlety. Jeho otec bol lekárom a veľmi si prial, aby jeho životnú cestu nasledoval aj Charles.

            S bratom si založil laboratórium, mal rád prírodu a povahou sa podobal na starého otca Erasma. Neučil sa ani dobre, ani zle, tak priemerne. Nerád trávil čas zatvorený medzi múrmi školy, radšej zberal schránky mäkkýšov, pozoroval let vtákov a listoval v zbierke kníh starého otca. Zbožňoval Buffonov obrázkový Prírodopis plný exotických zvierat.

            Po vzore otca začal študovať na Lekárskej fakulte Univerzity v Edinburgu, ktorú sa rozhodol opustiť v 3. ročníku. Neskôr sa zapísal na Univerzitu v Cambridge. Ani to však neskončilo úspešne a anglický duchovný sa z neho napokon nestal. Oveľa bližšie mal k prírodovedeckému nadšeniu, ktoré ho sprevádzalo po celý život. Konzervoval rastliny a hmyz, balzamoval vtáky a zvieratá. Chodil na botanické a geologické výskumné prechádzky, až sa napokon vydal na dôležitú výpravu – výskumnú cestu okolo pobrežia Peru, Čile, Ohňovej zeme a Tichomorských ostrovov.

            V roku 1831 začal „nový život“ na palube plachetnice Beagle. Spoločnosť mu počas dlhej plavby robili desiatky kníh (medzi nimi Biblia, Stratený raj a Základy geológie). Nezvyčajné zážitky z plavby loďou, objavovanie nového kontinentu, zbierky stoviek skamenelín, chrobákov a vtákov i nástrahy pralesa, o tom všetkom sa dozviete z čarokrásnej plavby Darwina. Súčasťou pútavého čítania je opis ostrovov rozmanitosti, lekcií prírody, cesty okolo sveta i zaujímavé bádanie, pôvod druhov, „trafená“ teória, pôvod človeka a život s prírodou. Knižnú publikáciu vhodne a vtipne dopĺňajú kresbičky i Darwinovský slovníček plný „neznámych pojmov“ (Archaeopteryx, bludné balvany, dážďovky, druh, evolúcia, fosílie, genetika, genetické mutácie, koral, poddruh, variabilita, zdedené vlastnosti, ...)

            V spoznávaní pútavých životopisov Luca Novelliho pokračujú nadaní žiaci aj naďalej. Tie sa stanú súčasťou hodín čítania i obohatenia. A čo nás čaká? Leonardo a pero, ktoré kreslí budúcnosť, Einstein a stroje času a Edison a ako vymyslieť všetko. Svojho „Naj Vedca“ spoznajú žiaci v prezentáciách, ktoré si pripravia pre spolužiakov podobnou formou, ale tentokrát už samostatne.

            Mgr. Ľuboš Lukáč

             

            Foto

        • 1.B - trieda čo triedi
          • 1.B - trieda čo triedi

          • V 1. B sme sa už od septembra rozhodli triediť odpad. Máme radi prírodu a tým, že triedime odpad ju chránime a šetríme. Chránime tým aj samých seba, aby sme raz nemuseli žiť na kopách odpadu. Učíme sa čo je z akého materiálu a kam to môžeme vyhodiť. Pán učiteľ zakúpil z triedneho fondu odpadkové koše osobitne na plast, papier a kovy. Spolupracujeme s pani upratovačkou, ktorá vie čo má z našej triedy zobrať do odpadu. Taktiež nám poskytuje vrecia na odpad podľa potreby.

            Separovaný odpad potom odnášame či už spoločne, alebo len prostredníctvom pána učiteľa do kontajnerov na to určených. Tým, že triedime odpad v triede, tak aj žiaci vo svojich domácnostiach, kde to ešte nerobili hovoria svojim rodičom, že je to správne a tiež začínajú triediť. Takto sa možno Slovensko raz aj kvôli  nám dostane z posledného miesta štátov Európsej únie v triedení odpadu. Sme radi, že môžeme byť súčasťou dobrej veci a pioniermi činnosti, ktorú by podľa nás mala robiť celá škola, mesto, Slovensko, svet.

            Mgr. R. Brecelj

             

            Foto

        • Beseda o USA a Kanade v 1.B
          • Beseda o USA a Kanade v 1.B

          • Dňa 12.1.2017 sa uskutočnila beseda o USA a Kanade s našim žiakom Štefanom Lejkom.

            Navštívil počas zimných prázdnin mestá New York, Philadelphia, Washington, Toronto...Porozprával nám fantastické zážitky s lietadlami, ktorými cestoval, z hokejových zápasov NHL vo Philadelphii a taktiež zápasu SVK vs. USA, z návštevy CN Tower.

            Je to 553,33 metrov vysoká veža v kanadskom meste Toronto na brehu Ontárijskeho jazera. Je to druhá najvyššia voľne stojaca stavba na svete a najvyššia betónova veža na svete. Taktiež doniesol veľa materiálov o USA a Kanade z ktorých pán učiteľ žiakom veľa  preložil a porozprával. Števko každému spolužiakovi aj pánovi učiteľovi doniesol  malú pozornosť. Poslal nám odtiaľ aj pohľadnice. Bol to pre celú 1.B veľký zážitok. Ďakujeme Števko.

            Mgr. R. Brecelj

             

            Foto

        • Nadaní žiaci sa zúčastnili na Majstrovstvách v násobení a delení
          • Nadaní žiaci sa zúčastnili na Majstrovstvách v násobení a delení

          • Učitelia nadaných žiakov zo základnej školy na Šmeralovej ulici v Prešove zorganizovali Majstrovstvá v násobení a delení. Úvodného ročníka matematickej súťaže sa zúčastnili žiaci tretieho a štvrtého ročníka so všeobecným intelektovým nadaním školy.

            Úlohy zamerané na precvičenie násobenia, delenia a logického myslenia boli súčasťou testovacieho súboru, ktorý vypracovali nadaní súťažiaci. Myslím si ..., Ako zapíšeš ...?, jednoduché i zložené slovné úlohy, malá i veľká násobilka, či dopĺňanie správnych čísel do príkladov a zložitých úloh súťažiacich zaujali a pobavili.

            Majstrovstvá v násobení a delení sa uskutočnili historicky po prvýkrát a vzhľadom na obľúbenosť matematiky v radoch nadaných žiakov sa táto súťaž určite zopakuje i v budúcnosti. Dôležitým aspektom pri počítaní bol aj čas, ktorý mohol zohrať dôležitú rolu pri záverečnom počítaní bodov. Podmienkou bola celková úspešnosť v riešení zadaných úloh.

            V súťažnej kategórii „tretí ročník“ si prvenstvo vybojoval Bruno Jovič (3.C), druhé miesto získal Samuel Takáč (3.C) a bronz patrí Slavomírovi Kormaníkovi (3.B).

            Spomedzi štvrtákov získala prvé miesto Kristína Kvočková (4.C), druhé miesto obsadili zhodne Natália Ondášová (4.C) a Jakub Šima (4.C), tretím sa stal Dávid Mrúz (4.B).

            Tretiakom a štvrtákom srdečne blahoželáme a tešíme sa na ďalšie matematické súťaže. Teší nás, že ste sa všetci zapojili do matematickej súťaže v násobení a delení. Ste super!

            Mgr. Ľuboš Lukáč

             

            Foto

        • Karneval v ŠKD  2017
          • Karneval v ŠKD 2017

          • Bol čas aj priestor na to, aby sa naše deti školského klubu spoločne zabavili na karnevale. Preto sa všetky deti 20. januára stretli v telocvični školy, aby tak mohli spoločne osláviť fašiangové obdobie, ktoré sa traduje  na Slovensku ale aj v našej škole už dlho.

            Telocvičňa sa zmenila na rozprávkovú krajinu, keďže do nej zavítalo mnoho postáv nielen z detských rozprávok ale aj z ríše zvierat a obľúbených postáv filmových hrdinov.

             Tvorba a  kombinácia farieb zohrávala významnú úlohu pri príprave a realizácii masiek u detí, pretože bola vyhlásená  súťaž o najfarebnejšiu masku a masku poroty. Detská fantázia  a predstavivosť  v kombinácii farieb bola neuveriteľná.  Porota mala opäť veľmi ťažkú úlohu, nájsť z množstva masiek tú víťaznú.

            Školské kluby by mali byť pre deti miestom pozitívnych zážitkov a záujmových skúseností. Pre mnohé z nich bolo zážitkom na karnevale vystúpenie majsteriek Slovenska v aerobiku v trio zostave v kategórii mladších žiačok a vystúpenie  individuálnych zostáv reprezentantiek Slovenska v aerobiku.

            Myšlienkou a cieľom bolo deťom nielen ukázať,  ale zároveň podporiť ich motiváciu  k športovej činnosti. Deti  mali príležitosť zapojiť  sa a vyskúšať si tak prvky športového aerobiku za pomoci profesionálok, kde najlepšou motiváciou pre nich  bola radosť z činnosti, ktorá je kľúčovým faktorom pri ovplyvňovaní detí. Deťom sme ukázali, že športovať  sa dá aj hudbou a tancom.

                O zábavu sa postaral aj maskot Mrožík, ktorý sprevádzal naše deti počas celého karnevalu. Záverom sa všetky deti sústredili s napätím  na tombolu, ktorá bola odmenou pre nich, alebo aspoň pre tie deti, na ktoré  sa usmialo šťastie.

            Spokojnosť detí a úsmev na tvári nám dovolí konštatovať, že karneval splnil svoj cieľ a to aj vďaka tým, ktorí sa podieľali na príprave a organizovaní karnevalu.  Poďakovanie za spoluprácu  patrí: TJ Slávia PU Prešov- Klub gymnastických športov, DJZ  Prešov, sponzorom, ktorí podporili našu akciu,  vedeniu školy, kolegom Mgr. R. Breceljovi, Mgr. M. Policianovej  a všetkým priaznivcom a priateľom našej budúcej generácie.

             

             

            autori: PhDr. K. Lacková, PaedDr. J. Belušková

             

            Foto

        • IMUNO tím žiakov upozorňuje na zdravý životný štýl
          • IMUNO tím žiakov upozorňuje na zdravý životný štýl

          • Projekt prešovských školákov pod názvom „Žime zdravo“ je prevenciou ataku vírusových a bakteriálnych infekcií, ktoré sú príznačné pre aktuálne ročné obdobie. V rámci projektu založili štvrtáci zo základnej školy na Šmeralovej ulici v Prešove IMUNO tím. Prostredníctvom „tímu zdravia“ žiaci upozorňujú rovesníkov na možnosti zvyšovania a posilňovania imunity.

            Imunitný systém sa v aktuálnom ročnom období oslabuje a všade na nás útočia vírusové infekcie. O imunite, zdravom životnom štýle, pravidelnom cvičení a potrebe pohybu, ale aj o chorobách a rôznych ochoreniach sa žiaci dozvedajú prostredníctvom zaujímavých stretnutí s odborníkmi na danú problematiku i študovaním odbornej literatúry.

            Založenie IMUNO tímu je novinkou v rámci projektu zdravej výživy a zdravého životného štýlu. Ten založili žiaci v spolupráci so spoločnosťou Imunoglukans.r.o., ktorá projekt školákov podporuje. Prvou aktivitou v tomto školskom roku bolo stretnutie s medicínskou reprezentantkou Mgr. Ildikó Lengyelovou. O možnostiach zvyšovania a posilňovania imunity sa dozvedeli formou besedy a prezentácie venovanej základným možnostiam prevencie, významu pohybu, správneho stravovania, prijímania vitamínov a dôležitosti očkovania.

            Je nesmierne dôležité starať sa zodpovedne o svoju imunitu, ktorú môžeme „zoceliť“ najmä zdravým životným štýlom, pohybom, konzumáciou vitamínov (ovocia a zeleniny), ale aj rôznymi výživovými doplnkami, ktoré pomáhajú zachovať našu telesnú schránku v kondícii.

            Prvou úlohou školského IMUNO tímu bolo pripraviť zdravé raňajky, na ktorých si žiaci pochutnali. Zdravé raňajky pozostávali z cereálnych tyčiniek, ryžových a kukuričných chlebíkov, cereálnych sušienok s kúskami ovocia, fitness cereálií a jemného pečiva. Súčasťou zdravého stravovania bola návšteva mladších spolužiakov, ktorých žiaci z IMUNO tímu upozornili na zdravú výživu a vysvetlili potrebu zdravého stravovania. Zdravé raňajky upútali, priniesli množstvo informácií z oblasti zdravého stravovania a najmä chutnali.

            V najbližších dňoch si žiaci pozvali medzi seba rodičov, osobnosti kultúrneho i spoločenského života i svojich (mladších a starších) spolužiakov. Tí sa spoločne zapoja do projektu „Žime zdravo“ a pochutnajú si na raňajkách pozostávajúcich z ovocia a zeleniny. IMUNO tím kladie dôraz aj na zameranie pozornosti na zdravý životný štýl a pohyb. V rámci aktivít projektu je preto pripravených množstvo podujatí, na ktoré sa školáci z IMUNO tímu tešia.

            Aktivity projektu „Žime zdravo“ pokračujú naďalej počas celého školského roka. IMUNO hliadka navštívi (aj) rôzne kúty Slovenska a oboznámi so svojimi aktivitami žiakov základných škôl. Nezabúdajme na to, že „veselá myseľ“ žiakov je polovica zdravia!

            Mgr. Ľuboš Lukáč

            Foto

        • Fotografka Eliška Konkoľová medzi nadanými žiakmi
          • Fotografka Eliška Konkoľová medzi nadanými žiakmi

          • Mladá úspešná fotografka Eliška Konkoľová navštívila základnú školu na Šmeralovej ulici v Prešove. V dvoch prezentačných blokoch predstavila  pásmo krásnych fotografií, ktoré jej priniesli uznanie v nejednej súťaži a prihovorila sa žiakom školy, ktorú kedysi sama navštevovala.

            Fotografia prináša nádherný pohľad do minulosti, oživuje spomienky a skrášľuje steny našich príbytkov i nejeden domáci fotoalbum. O tom, ako fotografia ovplyvnila život talentovanej fotografky Elišky Konkoľovej, sa dozvedeli nadaní žiaci počas prezentácie fotografickej tvorby.

            Eliška sa zaujíma o fotografiu už od detstva. Táto záľuba sa jej  zapáčila natoľko, že sa rozhodla pre štúdium fotografie a mohla sa tejto záľube venovať profesionálne. Navštevovala umeleckú školu, kde sa dozvedela množstvo cenných informácií, rád, tipov i praktických skúseností, ktoré využíva vo svojom vlastnom fotoateliéri. Dnes už vyštudovaná fotografka ponúkla prezentáciu fotografií, ktoré žiakov zaujali. Nechýbali ani knihy plné nádherných fotografií, a samozrejme, úspechy: 2 . miesto v medzinárodnej fotografickej súťaži a 1. miesto v súťaži AMFO v kategórii čiernobiela fotografia.

            Stretnutie s nadanými žiakmi základnej školy prinieslo aj množstvo zaujímavých otázok, ktoré jej adresovali mladší spolužiaci. Ako vyzerá život mladej fotografky, čo rada fotografuje a ako si vyberá námety na fotografovanie, práca s fotografiou, i analógová a digitálna fotografia, to všetko bolo témou rozhovorov po samotnej prezentácii.

            Medzi nemenej dôležité úspechy patrí jej aktuálne účinkovanie pri organizácii celoslovenskej internetovej súťaži Fotografia očami detí. Eliška Konkoľová je predsedníčkou 11. ročníka FOD.

            Mgr. Ľuboš Lukáč

            Foto

        • Prešovské nadané deti pripravili zdravé raňajky pre Pavla Hagyariho
          • Prešovské nadané deti pripravili zdravé raňajky pre Pavla Hagyariho

          • Prešovskí nadaní štvrtáci zo základnej školy na Šmeralovej ulici v Prešove založili „zdravý“ tím. Súčasťou aktivít IMUNO tímu sú rôzne aktivity, prostredníctvom ktorých žiaci upozorňujú na dodržiavanie zdravého životného štýlu, potrebu pohybu i zdravého stravovania. V rámci projektu „Žime zdravo“ školáci pozývajú k zdravým raňajkám spolužiakov zo školy, rodičov i osobnosti kultúrneho a spoločenského života. Prvým pozvaným hosťom bol exprimátor Prešova a právnik Pavel Hagyari.

            Zdravé bohaté raňajky s obsahom vlákniny, železa, vápnika, medi, zinku, horčíka, draslíka, vitamínov radu A, B, C, E i kyseliny listovej. Takto vyzeral stôl s dobrotami, ktoré si pre Pavla Hagyariho pripravili žiaci zapojení do projektu zdravej výživy. „Švédske stoly“ plné ovocia a zeleniny, rôznych sušienok, vitamínové piškóty i pečivo s amarantom lákali (nielen) na pohľad. Presvedčili znamenitou chuťou i zdravým zložením. Pozvaný hosť vyskúšal „chutné zdravie“ ako prvý a zaujímal sa o vedomosti nadaných detí ohľadom zdravej výživy i úloh projektu.

            Počas pochutnávania si na zdravých raňajkách prebrali nadaní žiaci s Pavlom Hagyarim niekoľko zaujímavých tém a pýtali sa na všetko. Zaujímali ich záľuby hosťa, i jeho kôň Morgan a  dozvedeli sa aj o pôvode sochy Premo, ktorá je súčasťou pešej zóny. O tom, že žiaci sa zaujímajú o dianie v meste Prešov presvedčili v zaujímavej debate o doprave v meste i jednotlivých stavbách mesta, či o sídliskovom živote. Návrhy zazneli i v oblasti školstva v meste Prešov, žiaci naozaj nešetrili pripomienkami a vlastnými návrhmi.

            ExprimátoraHagyariho zaujímali záujmy žiakov, vysnívané povolanie i život „ po škole“. Pohľad na život v Prešove spestril rozprávaním o bohatom kultúrnom živote v meste, možnostiach i plánoch do budúcnosti. Tie by mohli posunúť Prešov dopredu.

            Projekt zdravého stravovania štvrtákov spojený s účasťou známych osobností je vhodným doplnkom ranných komunít. Počas nich sa žiaci učia komunikovať, klásť otázky, zaujímať sa o veci verejné a v neposlednom rade spoznávať život vôkol seba. Tentokrát to všetko bolo spojené so zdravým raňajkovaním.

            Mgr. Ľuboš Lukáč

             

            Foto

        • Sobota na bežkách
          • Sobota na bežkách

          • Snehové podmienky nám prajú, a chlapci 5.B a 6.B to využili aj túto sobotu 21.1.2017. Absolvovali turistický pochod na bežkách na trase ZŠ Šmeralova - Veľký Šariš a späť. 11 žiakov sa zdokonalilo v tomto prekrásnom bielom športe a sobotu si spestrili kolkárskym turnajom v Kolkárni vo Veľkom Šariši. 

            foto                                                             kolkarsky_turnaj_22.1.2017_vysledky.pdf

        • Beseda s poľovníkom
          • Beseda s poľovníkom

          • Z hodnotenia našich piatakov citujem:

            "Prišiel k nám poľovník z lesníckej školy. Bol celý zelený ale nemal pri sebe pušku. Rozprával nám o lese".

            Sandra: "Videli sme aj poľovnícku trúbku, ktorá sa volá lesnica."

            Šimon: "Najväčším neprijateľom lesa je víchrica."

            Sandra: "Najväčšia víchrica postihla Vysoké Tatry v roku 2004."

            Kristián: "Na besede som sa dozvedel, že diviak nepatrí medzi poľovnú zver. Srnky a jelene ohrozujú stromy tým, že ožierajú kôru a púčiky, strom potom nerastie. Lykožrút požiera smrekové drevo."

            Šimon: "Imelo vysáva živiny zo stromu. Mníšky škodia dubu. Divé svine sú premnožené."

            Emma: "Líška prenáša besnotu. Keď prídeme z lesa domov, treba sa skontrolovať, či nemáme kliešťa, lebo prenáša chorobu zápal mozgových blán."

            Matej: "Z dreva sa vyrába papier. Stromy môžu mať 100 až 120 rokov."

            Sandra: "Z lesníckej školy za jeden rok pošlú 500 kamiónov dreva na výrobu papiera."

            A na záver Samo Olejár: "Bez lesa niet vody, bez vody niet života."

            foto

            Martina Bryndzová

        • Zábavná angličtina predstavila žiakov a ich záujmy
          • Zábavná angličtina predstavila žiakov a ich záujmy

          • Netradičnú hodinu anglického jazyka zažili žiaci základnej školy na Šmeralovej ulici v Prešove. V rámci výučby cudzieho jazyka sa žiaci rôznych ročníkov stretli na spoločnej vyučovacej hodine. Konverzácia v anglickom jazyku umožnila spoznať sa navzájom i vytvoriť zaujímavé charakteristiky mladších spolužiakov, ktorých všetci spoznali, ako ináč – po anglicky.

            Žiaci 2. a 3. ročníka realizovali spoločnú hodinu anglického jazyka. V rámci vyučovania „vyspovedali“ mladších spolužiakov a spoločne napísali všetko, čo zistili počas konverzácie. Meno, vek, záujmy, obľúbené hračky, farby, zvieratá i ročné obdobia a mnohé ďalšie zaujímavosti následne tretiaci predstavili ostatným spolužiakom. Spoločná angličtina priniesla množstvo zaujímavostí, spoznávanie žiakov školy, a v neposlednom rade konverzáciu v cudzom jazyku.

            Výučba anglického jazyka patrí medzi obľúbené hodiny žiakov, počas ktorých sa hrajú, spievajú, tvoria rôzne projekty, či pomocou výučbových programov a internetu si osvojujú ústnu a písomnú podobu cudzieho jazyka. Zaujímavými konverzačnými cvičeniami sa žiaci zdokonaľujú vo vyučovaní angličtiny, čo je prioritou výučby a cieľom vyučovania.

            Mgr. Juliána Sedláková, Mgr. Ľuboš Lukáč

             

            Foto

        • Začiatok atletickej sezóny
          • Začiatok atletickej sezóny

          •             Netradičný začiatok atletickej sezóny zažívajú žiaci športových tried. Vzhľadom na priaznivé poveternostné podmienky trávia hodiny športovej prípravy na bežkách. Základy tohto bieleho športu získajú na školskom ihrisku pri ZŠ Šmeralova. Na tento rok si piataci a šiestaci stanovili za cieľ zdolať bielu stopu po brehu Torysy na Marakaňu a späť. Táto forma tréningu prispeje k zvyšovaniu výkonnosti v atletike aj ostatných športoch s nemalým prínosom pre zdravie a telesnú kondíciu. 

            foto

        • Môj obľúbený spevák - Projekty žiakov 3.D
          • Môj obľúbený spevák - Projekty žiakov 3.D

          • Žiaci 3.D triedy spoznávajú rôznych interpretov modernej i klasickej hudby. Prezentácie, projekty, hudobné ukážky, fotografie i vlastné spevácke a tanečné ukážkyboli súčasťou hodín hudobnej výchovy.

            Jednotlivé projekty, ktoréžiaci vypracovali s námetom – Môj obľúbený spevák, speváčka alebo skupina, prezentovali pred svojimi spolužiakmi na hodinách hudobnej výchovy.


            Tretiaci predstavili našich spevákov ako sú Kristína, Adam Ďurica, Zuzana Smatanová, Lina Mayer, Hečkovci, ale aj skupiny Horkýže Slíže či Kabát. Zo svetových interpretov to boli JustinBieber, Shakira, M. Jackson, Ariana Grande, Alvarosoler, Sia, Laura Marano a veľa ďalších.

            Práce boli veľmi dobre, pekne, nápadito a zaujímavo spracované.

            Mgr. Martina Policianová

            Foto

        • Nadaní žiaci sa učia programovať webové stránky
          • Nadaní žiaci sa učia programovať webové stránky

          • Základy programovania a fungovania programovacích jazykov sú súčasťou vyučovania informatiky nadaných žiakov 2. st. zo základnej školy na Šmeralovej ulici v Prešove. Programovanie nie je nuda a navyše rozvíja logické myslenie a digitálne zručnosti. Tie sú kľúčové pre budúcnosť.

            Žiaci sa v tomto roku zapojili do celosvetovej iniciatívy Hodina kódu. Programovanie v prostredí známych svetov, napr. Micecraft, StarWars, AngryBirds, Frozen či Moana je jednoduché, zábavné a zaujme deti i dospelých. Základy programovania spoznávajú žiaci prostredníctvom webovej stránky www.code.org a programovať tak môžu aj z domáceho prostredia.

            „Programovacia“ informatika nadaných žiakov je doplnená rôznymi tematickými okruhmi. Počítačové zručnosti sa overujú pri programovaní webových stránok. Začiatky programovania sú spojené s vytváraním webových stránok prostredníctvom rôznych redakčných systémov. Tých je na „nete“ k dispozícii niekoľko, stačí si len vybrať.

            V tomto školskom roku sa nadaní žiaci zamerali na vytvorenie vlastnej webovej stránky v redakčnom systéme. Súčasťou práce v samotnom „programe“ je príprava, teda založenie emailového účtu, samotný nápad, registrácia na stránke, či príprava textových dokumentov, úprava fotografií a vytvorenie samotnej internetovej prezentácie. Prvým pokusom žiakov v internetovom prostredí bola práca v redakčnom systéme Webnode, s ktorým si vlastnú stránku zvládne vytvoriť skutočne každý užívateľ internetu. Tento jednoduchý nástroj jestvuje už od roku 2008 a pomohol k vlastnej webovej stránke viac než 22 miliónom užívateľov.

            Ukážky vlastných (žiakmi vytvorených) stránok si môžete pozrieť vo fotogalérii, príp. vyskúšať si vytvoriť zdarma vlastnú stránku na www.webnode.sk.

            Programovanie webových stránok je súčasťou hodín informatiky. To sa realizuje prostredníctvom redakčných systémov (spomínaný Webnode), ale aj ďalších, ktoré pribudnú ešte v tomto roku. Žiaci však spoznajú aj iné nástroje programovania, ako je napr. práca ideálnym software pre vytváranie webových stránok – WebSite X5. Software zahŕňa všetky najnovšie moderné funkcie, takže si môžete vytvoriť pútavé a profesionálne stránky.

            Práca s webovými stránkami zahŕňa množstvo informácií, údajov, prezentácií, vytváranie logických štruktúr, rozvoj programátorských zručností, práce v bežných programoch, zachovávanie informácií, realizácie samostatnej i skupinovej práce, ale aj rešpektovanie intelektuálneho vlastníctva a autorstva informatických produktov, systémov a aplikácií. Sedieť pri počítači sa dá aj zmysluplne. Veríme, že nová spoločná stránka nadaných žiakov školy zaujme už v tomto školskom roku.

            Mgr. Ľuboš Lukáč

             

            Foto

        • Prešovské nadané deti spomínajú na rok 2016
          • Prešovské nadané deti spomínajú na rok 2016

          • Bohatým na aktivity, školské i mimoškolské akcie a zaujímavým bol rok 2016 z pohľadu prešovských nadaných detí. Tretiaci, resp. dnes už štvrtáci z triedy pre žiakov so všeobecným intelektovým nadaním zo základnej školy na Šmeralovej ulici v Prešove spomínajú na „bohatý“ rok s úsmevom i peknými spomienkami.

            Súčasťou vyučovania nadaných žiakov sú ranné komunity. Jednou z nich bola (aj tá) novoročná pod názvom Kto je kto. Nechýbali ani ďalšie komunity zamerané na navodenie atmosféry v školskom prostredí, relaxáciu, poznávanie sveta okolo seba i zodpovednosť voči sebe a iným. Rôznorodé témy ranných komunít sú súčasťou školských programov odborného poradenstva: Oni povedali, Logo, Sebapoznanie a poznávanie sveta.

            Netradičné témy priniesol predmet obohatenie. Spoločne sme zostavili jednoduchý elektrický obvod, vytvorili model slnečnej sústavy, spoznali hračky našich rodičov, rozlúštili matematickú záhadu „všeobecného súčtu matematického radu“ a pravidelnú „logopedickú prípravu“ realizovali prostredníctvom cvičení zameraných na výchovu k správnemu hovoreniu a zreteľnej artikulácii. Žiaci sa vďaka prešovskému kinu Pocity zapojili do projektu magického sveta filmu pod názvom Filmový kabinet deťom. „Pohyblivé obrázky“ zachytávajúce podobu a časový priebeh javov zaujali!

            Zaujímavé vyučovanie realizovali žiaci v projekte „Kto sa hrá – nehnevá“. Vytvorením dvoch desiatok svetových architektonických stavieb spoznávali, rozvíjali fantáziu i jemnú motoriku, logické myslenie a zapojili sa do štúdia množstva historických faktov, obrazových materiálov a dokumentov.

            O tom, že učiť sa dá aj zábavne svedčí množstvo projektov zameraných na preberané učivo. Atrakciou hodín anglického jazyka sa stali anglické pesničky z edície hudobných titulov zábavnej hry Just DanceKids. Čitateľské výlety za čarom tajuplnej histórie Slovenska spoznávali žiaci povesťami. Pri putovaní minulosťou nechýbali príbehy Cypriána z Červeného Kláštora, víly – čarodejnice z Ľubovnianskeho hradu, o zakliatej Kataríne na Branči, či o žobrákoch vo Veľkom Kamenci. Zaujali i príbehy Ako sa Banská Bystrica chudoby a strachu zbavila, Ako Pannu Máriu omrzel neporiadok v meste, či povesť, na  konci ktorej všetci skameneli. Matematiku obohatili hodiny logiky a projektové vyučovanie Logické úlohy jedným ťahom, Meranie dĺžky – odhad, To je sila, Schvaľovanie „školského rozpočtu“, i zapojenie sa do výučbových blokov v rámci aktivít Týždňa mozgu. V spolupráci s Centrom nadání v Prahe sme po prvýkrát na Slovensku uskutočnili deň zameraný na logické a matematické myslenie pod názvom FortIQ Deň. V najväčšej medzinárodnej matematickej súťaži Matematický Klokan obsadil prvenstvo v rámci celého Slovenska náš spolužiak Ján Roba. Úspešným bol aj v triednom, školskom i celoslovenskom kole ročníkových prác! Nemenej úspešným sa stal Alexander Jozef Dobrovič, ktorý bodoval v celoslovenskej súťaži Čo vieš o hviezdach. Po úspešnom zvládnutí okresného i krajského kola súťaže sa prebojoval až do jej finále! Zároveň bol v roku 2016 ocenený ďakovným listom za vzornú reprezentáciu mesta Prešov a za vynikajúce výsledky vo vedomostných súťažiach.

            Množstvo aktivít pre nadaných žiakov priniesol historicky prvý Klub nadaných detí Prešov na Slovensku. V priebehu roka deti navrhli poštové známky, spoznali hravé gaštany, zahrali si futbal, vytvorili mliečny chodník, oslávili sviatok otcov, prácu, Deň Zeme i sviatok učiteľov, a to čítaním kníh.  V novom školskom roku sa Klub nadaných detí stal súkromnou iniciatívou učiteľov a zaznamenal výraznejší úspech, čo do počtu členov i rozmanitosti aktivít.

            Žiaci sa zapojili do projektu Výlety za „päťku“, ktorý patrí medzi aktivity celoslovenskej iniciatívy Rozumieme nadaným. Navštívili Svidník, Starú Ľubovňu i Sabinov.

            Budúci géniovia predstavili svoje záujmy prostredníctvom ročníkových prác, maľované dejiny osídľovania spoznali na vlastivede a nemenej úžasným zážitkom bol telefonát so slovenským režisérom Jurajom Jakubiskom, ktorého vyspovedali a zablahoželali k majstrovým narodeninám. Napísať si vlastný životopis i zásady správneho telefonovania sa naučili na hodine slohovej výchovy, zapojili sa do celoslovenskej akcie „modrý pochod“ pri príležitosti Svetového dňa povedomia o autizme. Čitateľské zručnosti si žiaci precvičili počas čitateľských hodín, na ktorých sa venovali čítaniu, rozboru textu, práci s textom i s rozličným zábavným úlohám. Spomedzi všetkých kníh najviac potešila kniha o rovesníkoch z 3.B – Úsmevné príhody Macha a Šebestovej.

            V školskom kole celoslovenskej súťaže Logická olympiáda našu triedu úspešne reprezentovali žiaci: Dávid Mrúz, Alexander Jozef Dobrovič a Alžbeta Adamišinová.

            Intelektovo nadaní žiaci strávili týždeň v netradičnej IQ Škole v prírode. Ich „prechodným domovom“ sa stali Vysoké Tatry. Navštívili obec Nová Lesná, turistické a lyžiarske centrum Hrebienok, Starý Smokovec, Švajčiarsky dom, najstaršiu zachovanú Rainerovu chatu, Múzeum TANAPu v Tatranskej Lomnici i lyžiarske centrum Štrbské pleso. Súčasťou turistiky a spoznávania tatranskej prírody boli logické úlohy, hlavolamy, rébusy, športové súťaže i rôzne zábavné aktivity.

            Jazykové vzdelávanie v nemeckom jazyku ukončili žiaci úspešne, a to v poradí už druhým jazykovým certifikátom. Projekt „DeutschmachtmirSpaß“  (Nemčina ma baví) predstavoval prehľad preberaného učiva v obrázkovej forme.

            O tom, že aj deti vedia natočiť film sa dozvedeli žiaci počas zaujímavej besedy s pani spisovateľkou Markou Staviarskou. Príbeh Marínky Somarinky, odvážneho dievčatka s tetovačkou kotvy na ramene, dedka, mamky a ocka, ale aj najlepších kamarátov Jonáša a Krišpína a psa Indyho je pútavým čítaním pre deti mladšieho školského veku.

            Záver prvého polroka 2016 patril už tradične Týždňu netradičných foriem vyučovania, v rámci ktorého sme v triede tretiakov privítali prednostu Okresného úradu v Prešove Mgr. Emila Chlapečka, ktorý žiakom porozprával o svojej práci, či riaditeľa ÚzS SČK v Prešove PhDr. Martina Matejku, MBA, s ktorým mali možnosť vyskúšať si základy poskytovania prvej pomoci.

            Druhý polrok roka 2016 spoznávali prešovskí nadaní žiaci už ako žiaci štvrtého ročníka. Zapojili sa do projektu Žime zdravo, v ktorom si ozrejmili základy správneho umývania rúk, úmysel žiť zdravo naplnili do bodky aj vďaka zdravým mydlám z farmy, či besedou o imunite s medicínskym reprezentantom Mgr. Ildikó Lengyelovou.

            Otvorením Klubu nadaných detí Prešov, ktorý sa stal súkromnou aktivitou učiteľov, sa zapojili žiaci do množstva aktivít: Jesenné hry s lístím, Praveké zvieratá, Otvárame obchod, Zvyky a tradície regiónu Šariš, Zašifrované obrázky a nezvyčajná násobilka, Technológie, Spoločenské hry, Vedecké pokusy a experimentovanie, Netradičné „cestovanie“ naprieč Slovenskom, Chemické pokusy, Mikulášske stretnutie a Zdobenie perníkov a IQ maškŕt.

            Veľkou akciou bolo stretnutie nadaných detí z Prešova a Humenného, ktoré sa každoročne stretávajú na logickom sústredení IQáčik. Inak tomu nebolo ani v tomto roku. Sústredenie zamerané na rozvoj logického myslenia, matematického myslenia, verbálneho myslenia, ale aj na športové  súťaže a čitateľské aktivity bolo v tomto roku doplnené o detský kvíz v podaní Kultúrneho centra Wave v Prešove.

            Hodiny obohatenia sú venované „cestovaniu po Európe“, dobrodružnej ceste, ktorú absolvujú žiaci počas celého školského roka. Netradičné spoznávanie Európy, oficiálnych jazykov i zaujímavostí viac ako 500 miliónov ľudí z 28 členských štátov majú za cieľ rozšíriť obzor žiakov o kontinente, ktorého súčasťou je aj Slovensko.

            V priebehu roka sme vyučovanie v triede zamenili (aj) za netradičné pohybové a športové hry. Tie sa konali za účasti predškolákov z Prešova na atletickom štadióne školy. Hádzanie obručí, skok z miesta, prekážkový beh i nosenie vajíčka na lyžici zaujali, pobavili a naplnili slnečné predpoludnie na sídliskovej trojke.

            Ranné komunity štvrtákov boli venované pamiatke slávnych osobností, ale aj pripomenutiu výnimočnosti a celoživotnej práce slovenských spisovateľov. Spoločne sme spoznali a začítali sa do diel Ľubomíra Feldeka a Márie Ďuríčkovej, svet filmu sme spoznali prostredníctvom neopakovateľného a jedinečného herca Františka Filipovského. Komunitné stretnutia štvrtákov sa naplnili hrami, diskusiou, cvičeniami zameranými na logiku a pamäť, vzdelávacím systémom Logico a návrhom nového vnútorného poriadku školy s pravidlami pre žiakov, rodičov i učiteľov.

            V novom školskom roku upútal pozornosť projekt Po stopách Charlesa Dickensa. Čítanie príbehov Olivera Twista i Vianočnej koledy, a nevšedný dar slovenských veľvyslancov v zahraničí – knižnej literatúry Dickensa. Vďaka tomuto daru spoznajú žiaci život svetového spisovateľa, ale aj diela v cudzom jazyku – český, nemecký, anglický, srbský i grécky. Projekt pokračuje až do konca školského roka a upútal žiakov i rodičov.

            Učením a cestovaním sme sa zamerali v projektovom vyučovaní na Prešovský samosprávny kraj. Zaujali nás aj ďalšie miesta Slovenska ako Banská Štiavnica, Michalovce, Zvolen a Bardejov. V poznávaní Slovenska pokračujeme do konca školského roka.

            Úžasné spomienky starých rodičov Oľgy a Michala Džupinových zaujali žiakov počas návštevy, ktorá sa uskutočnila v rámci Dňa starých rodičov. Vzácni hostia prišli medzi nás vo vynikajúcej nálade a previedli žiakov svojím nádherným životom. Spomienky oživili školské časy, nástup do zamestnania, priateľstvá, spomienky na vojnu i príhoda o „mokrej cestičke do školy“, či život zasvätený tancu a rozdávaniu radosti.

            Týždeň vedy a techniky priniesol nahliadnutie do sveta strojov, vynálezov a objaviteľov – slávnych fyzikov, matematikov a chemikov. Exkluzívnu „online“ prehliadku laboratória a molekulárnych nanovied vo Švajčiarsku zažili žiaci s doktorandom Radovanom Vantom, MSc., ktorý pôsobí vo Švajčiarskom federálnom inštitúte technológií v Lausanne (ÉcolePolytechniqueFédérale de Lausanne).Zapojili sme sa aj do celosvetovej iniciatívy Hodina kódu, ktorej cieľom je rozširovať digitálne zručnosti. Štvrtáci si vyskúšali základy programovania a fungovania programovacích jazykov.

            V školskom kole Pytagoriády sme obsadili popredné miesta a žiaci Dávid Mrúz a Alexander Jozef Dobrovič si „nesúťažne“ vyskúšali i úlohy určené žiakom vyšších ročníkov, v ktorých presvedčili – opäť úspešne.

            V závere roka 2016 sa uskutočnilo spoločné posedenie pod vianočným stromčekom, spojené s rozdávaním darčekov a oslavou konca roka. Nechýbalo ani predstavenie návrhov ročníkových prác štvrtákov a skvelá správa – zlato Janíka Robu, ktorý v kategórii družstiev žiakov 4.-6. ročníka vybojoval 1. miesto vo finálovom kole vedomostnej súťaže o meste Prešov.

            Rok ubehol rýchlo. Zanechal v nás spomienky na vyučovanie, čas strávený v školských laviciach i mimo školy, množstvo projektov, netradičných foriem vyučovania, zapojenie sa do súťaží rôzneho charakteru a tvorivosť žiakov na výbornú. Všetko dobré v novom roku 2017!

            Mgr. Ľuboš Lukáč

             

            Foto

        • „Petrohrad očami detí“
          • „Petrohrad očami detí“

          • V Lučenci vyhodnotili 1. ročník výtvarnej  súťaže „Petrohrad očami detí“.  Vyhlasovateľom súťaže bol gubernátor Mesta St. Peterburg, generálny konzul Slovenskej republiky v Rusku a primátorka mesta Lučenec. Vernisáž výstavy zaslaných prác sa uskutočnila v piatok 9. decembra 2016 v budove historickej Radnice v Lučenci, za účasti atašé Ruskej federácie na Slovensku a potrvá do 31. januára 2017.

                     Do súťaže sa  zapojili žiaci  zo Slovenska, Českej republiky aj Slovinska. Vystavených bolo viac než 300 vybraných, najzaujímavejších prác, ktoré  si prítomní mohli prezrieť z celkového počtu viac ako 700 zaslaných prác rôznych techník. Našu školu reprezentovalo 7 výtvarných prác v 3. kategóriách. Žiačka 7.D triedy, Sofia Kántorová, získala 2.miesto v IV. kategórii a jej práca postupuje do Ruska. Ocenené práce v jednotlivých kategóriách budú odoslané a vystavené v meste Petrohrad v januári 2017.                                      

                                                Sofii blahoželáme a prajeme ešte veľa tvorivých nápadov !

                                                                                                                           PaedDr. Milena Koščová

             

            Foto

        • Silvestrovský beh 2016 otvorila primátorka Mesta Ing. Andrea Turčanová
          • Silvestrovský beh 2016 otvorila primátorka Mesta Ing. Andrea Turčanová

          • Prekrásne počasie tohtoročného Silvestra privítalo účastníkov Silvestrovského behu. Najlmadšiu kategóriu chlapcov a dievčat preverila 400 metrová vzdialenosť dobre známeho chodníka pri ZŠ Šmeralovej, ZŠ Bajkalskej a MŠ Bajkalskej. Staršie kategórie žiakov a žiačok bežali okolo areálu ZŠ Šmeralova  800m resp. 1600m.  Všetci pretekári bojovali najlepšie ako vedeli za mohutného povzbudzovania rodičov a prítomných divákov. Najrýchlejší vo svojej kategórii boli: Samuel Novák, Jana Lovecká, Jakub Gulič, Emília Žaludeková, Jakub Gera a Žofia Juricová. O 10:00 zaželala primátorka Mesta Ing. Andrea Turčanová veľa úspechov v Novom roku bežcom hlavnej kategórie a takto symbolicky odštartovala viac ako 150 pretekárov tohto tradičného podujatia. V cieli každého účastníka ocenila osobne pani primátorka pamätnou medailou.  

            Všetkým športovým priaznivcom prajeme úspešný rok 2017

            foto                                                                   vysledky