• Aktivity zamerané na spoznávanie mozgu
          • Aktivity zamerané na spoznávanie mozgu

          • Ľudia z celého sveta sa zapájajú každoročne do týždňa mozgu. 10. ročníkom sme si oslavu mozgu pripomenuli aj na Slovensku. Nadaní ôsmaci zo základnej školy na Šmeralovej ulici v Prešove sa tejto téme venovali na hodine informatiky. Aktivity podporujúce fungovanie mozgu spoznávali prostredníctvom elektronických pracovných listov zameraných na tréning pamäti a tvorivosť.

            Pravidelným namáhaním mozgu sa podporuje tvorba nových prepojení medzi neurónmi, ktoré sú pri myslení podstatné. Na precvičovanie mozgu slúžia rôzne typy aktivít ako tajničky, rôzne hlavolamy, logické úlohy a cvičenia rozvíjajúce verbálne myslenie. Dôležitou súčasťou bol odborne spracovaný text a práca s ním. Čitateľské zručnosti si žiaci overili spoločným vyhľadávaním informácií, ich triedením a spracovaním. Súčasťou práce s informáciami boli jasne formulované odpovede i rozcvička mozgu. Vhodnými cvičeniami boli jednoduché činnosti prinášajúce podnety na „rozhýbanie“ mozgových závitov.

            Mgr. Ľuboš Lukáč

            Foto

        • Môj dom, môj hrad
          • Môj dom, môj hrad

          • Dôležitou úlohou primárneho vzdelávania v oblasti cudzích jazykov je podpora rozvoja osobnosti dieťaťa. Osvojenie cudzieho jazyka má veľký význam. Motivácia, záujmy, osobnostné vlastnosti a prejavy, či  všeobecné rozumové schopnosti patria medzi základné podmienky vyučovania cudzieho jazyka. Tretiaci zo „Šmeralky“ sa na hodine anglického jazyka zamerali na oblasť spoznávania každodenného života. Pripravili si projekty pod názvom Náš domov.

            Projekty, pomocou ktorých informovali o svojom domove, priniesli zaujímavé informácie, rozvoj slovnej zásoby, nácvik správnej výslovnosti a čítania s porozumením sprevádzané neverbálnymi komunikačnými prejavmi napr. obrázkovým materiálom. Zaujímavé projektové práce žiaci prezentovali v anglickom jazyku a nemenej zaujímavými bolo počúvanie, množstvo otázok či práca so samotným textom. Projekty doplnené nádhernými kresbami boli na jednotku!

            Mgr. Ľuboš Lukáč

            Foto

        • Matematický Klokan
          • Matematický Klokan

          • Do najväčšej medzinárodnej matematickej súťaže sa tento rok zapojilo 102 žiakov prvého stupňa. Z tohto počtu bolo až 32 prvákov, ktorí si prvýkrát vyskúšali, ako sa súťaží v matematických súťažiach. Naši žiaci si overili svoje vedomosti z oblastí logického, priestorového myslenia, numerické schopností, ale aj poznatky z bežného života. Žiaci sa už tešia na výsledky ich obľúbeného Klokana.

            Mgr. Juliána Sedláková

            Foto

        • Oznámenie o poskytnutí riaditeľského voľna.
          • Oznámenie o poskytnutí riaditeľského voľna.

          • Oznamujem rodičom a verejnosti, že v súlade s § 150, odst.(5 ) zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (Školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, poskytujem žiakom ZŠ Šmeralova v utorok,

            28.03.2017 riaditeľské voľno z  organizačných dôvodov.

            Školský klub  a školská jedáleň v tento deň  nebudú v prevádzke.

            Vyučovanie bude pokračovať v stredu  29.03.2017.

            Ďakujem za pochopenie                                                                                 Ľubomír Bodnár

                                                                                                                                          riaditeľ školy

        • Resuscitácia
          • Resuscitácia

          • Naši najmladší záchranári už vedia, ako poskytnúť prvú pomoc. Okrem ošetrenia odrenín, zlomenín a krvácania, zvládli prvotné vyšetrenie,stabilizovanú polohu a resuscitáciu vďaka našej figuríne.

            Poznáte správny pomer stláčania hrudníka a dýchania? Chcete si to vyskúšať? Príďte 1. apríla na Slávnostný zápis s budúcimi prváčikmi, my tam budeme aj s našou figurínou.

             

            Mgr. Martina Bryndzová

            Foto

        • Zubná hygiena
          • Zubná hygiena

          • Dňa 3.32017 navštívila triedu 7.A zubná hygienička. Žiaci si vypočuli pripravenú prezentáciu. Videli zaujímavé rontgenové snímky chrupu mliečnych zubov a trvalých zubov. Naučili sa, ako si správne čistiť zuby a medzizubné priestory. Zistili, že zubár nie je strašiakom ale kamarátom. 

            Ďakujem Adamovi Grigerovi za sprostredkovanie tejto zaujímavej besedy.

            Mgr. Martina Bryndzová 

            Foto

        • Každý dobrý skutok je veľký čin
          • Každý dobrý skutok je veľký čin

          •           V celoslovenskom projekte "Detský čin roka 2016" nad ktorým preberá záštitu prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska a Ministerstvo školstva vedy výskumu a športu bol ocenený aj žiak VIII.C triedy ZŠ Šmeralova Branislav Košč. Braňo v lete minulého roku vivinul maximálne úsilie na záchranu vyhodených šteniatok. Príkladne sa staral o ešte živé psíčatá, ktoré niekto nezodpovedne a bezcitne vložil do tašky, odhodil a nechal napospas osudu. Aj keď tento príbeh sa nekončí happy endom, Braňo sa zachoval ako človek s veľkým srdcom za čo mu Ocenenie "Detský čin roka" v kategórii pomoc prírode právom patrí.

            foto

        • Zimná Kalokagatia 2017
          • Zimná Kalokagatia 2017

          • V dňoch 14.3.-15.3.2017 na Štrbskom Plese vo Vysokých Tatrách sa konala Zimná Kalokagatia pre žiakov základných škôl z celého Slovenska. Súťaž bola rozdelená do dvoch dní. Slávnostné zahájenie bolo naplánované na 16:00 hod. dňa 14.3.2017, kde bola vztýčená olympijská vlajka a zapálený olympijský oheň a boli privítaní všetci účastníci zimných športových hier.

            Naša škola mala svojich žiakov, ktorí sa chceli popasovať s najlepšími s najlepších v lyžovaní, snowbordingu, biatlone. Žiačka Michaela Bryndzová obsadila v snowbordingu krásne 4 miesto, Stanislav Uličný tiež v snowbordingu obsadil 5 miesto. V zjazdovom lyžovaní svoje schopnosti ukázal Branislav Košč, ale v silnej konkurencii neobsadil popredné miesto, keďže súperil so žiakmi, ktorí sa lyžovaniu venujú na profesionálnej úrovni. V disciplíne biatlon sme mali svojho žiaka Lukáša Kacvinského, ktorý tiež v silnej konkurencii obsadil celkové 13 miesto. Ukončenie celého podujatia bolo dňa 15.3.2017 o 14:00 hod., kde sa symbolicky uhasil olympijský oheň a bola zvesená olympijská vlajka. Chcem poďakovať všetkým zúčastneným žiakom, ktorí na takomto významnom podujatí zabojovali z celých síl a tým zviditeľnili našu školu v rámci celého Slovenska.

            Mgr. R. Maľcovslý

            Foto

        • Mesiac knihy v znamení troch pátračov
          • Mesiac knihy v znamení troch pátračov

          • Mesiac marec máme „zapísaný“ už od školských čias ako mesiac knihy. Bol po prvýkrát vyhlásený v roku 1955 na počesť šíriteľa slovenskej a českej knihy Mateja Hrebendu. Čítaniu a knihám venujú veľkú pozornosť na vyučovaní i nadaní žiaci zo základnej školy na Šmeralovej ulici v Prešove. Tí sa vybrali spoznávať svet literatúry pre deti a mládež prostredníctvom kníh s detektívnou tematikou plného napätia a prekvapujúceho rozuzlenia deja.

            Séria kníh pod spoločným názvom Traja pátrači prináša nezvyčajné príbehy plné rôznych tajomstiev, záhad a rozuzlenia zápletky. Štvrtákom pri spoznávaní veľmi pomohla ročníková práca bývalej žiačky „Šmeralky“ Ninky Mizerákovej, ktorá sa ako žiačka základnej školy venovala svetovej literatúre – špeciálne sérii Traja pátrači. Práve táto práca dopomohla spoznať svetovú literatúru školákom a obohatiť tak ich vedomosti zo sveta knižných príbehov. Svoju zbierku kníh Troch pátračov predstavila aj naša spolužiačka Tamarka Vašková.

            Partičku troch pátračov vymyslel v prvej polovici šesťdesiatych rokov spisovateľ Robert Arthur s posvätením Majstra AlfredaHitchcocka. Detektívne príbehy fascinujú generácie (nielen) slovenských chlapcov po desaťročia. A inak tomu nebolo ani počas hodín čítania.

            Mimoriadne inteligentný Jupiter Jones, dobrosrdečný svalovec Peter Crenshaw a rodený reportér Bob Andrews tvoria nerozlučnú trojicu pátračov. Ich sídlom je starý nepojazdný príves obsypaný nepotrebnými vecami, ktorý sa nachádza na dvore bazáru Jupiterovho strýka Titusa. Množstvo tajných vchodov, bohaté „pátračské“ vybavenie a úžasný RollsRoyce so šoférom, ktorý pomáhal pri riešení mnohých prípadoch. Z príbehov, ktoré sa začali v roku 1964, postupne zmizol RollsRoyce aj AlfredHitchcock. V Amerike sa pátrači dočkali 43 plus 11 dielov a neskôr sa presťahovali do Európy (vydavateľstvom), kde už dávno prehupli cez stovku. Úspech, o akom sa môže len snívať.

            Základy série pútavých prípadov Troch pátračov predstavil Robert Arthur prvou knihou pod názvom Tajomstvo strašidelného zámku. Neskôr prebrali štafetu písania napínavých príbehov Wiliam Arden, M.V. Carey, Nick West a MarcBrandel. Tajomstvo strašidelného zámku, záhada zajakavého papagája, šepkajúcej múmie, zeleného strašidla, strieborného pavúka, miznúceho pokladu, Ostrova kostier, pruhovanej mačky, ohnivého oka, vreštiacich hodín, hovoriacej lebky a množstvo iných záhad prinášajú napätie, detektívnu zápletku a netradičné spôsoby hľadania riešenia rozuzlenia príbehov.

            Kompletná séria Troch pátračov vydaných v slovenskom jazyku tvorí viac ako šesťdesiat kníh. Nadaní školáci spoznali niektoré z príbehov a začítali sa do „spisovateľskej prvotiny“ Ninky Mizerákovej, ktorej súčasťou ročníkovej práce o Troch pátračoch bol vlastný príbeh pod názvom Záhada ukradnutých otlačkov. Záhada doplnená ilustráciou zaujala a motivovala k písaniu vlastných príbehov.

            Mgr. Ľuboš Lukáč

             

            Foto

        • Logopédia v škole vedie k správnej výslovnosti
          • Logopédia v škole vedie k správnej výslovnosti

          • Výchova k správnemu hovoreniu a zreteľnej artikulácii patrí na vyučovanie slovenského jazyka v každom ročníku základnej školy. Jednoduché logopedické cvičenia sú súčasťou vyučovania nadaných žiakov zo základnej školy na Šmeralovej ulici v Prešove. Podnecujú, vedú žiakov k správnej výslovnosti a rozvoju slovnej zásoby. Marec je sviatkom logopédie, keďže 6. marec je Európskym dňom logopédie.

            Logopéd – slovo, pri ktorom si väčšina ľudí automaticky predstaví zrkadlo a odborníka (logopéda) pracujúceho s predškolákom učiacim sa spravidla l alebo r. Zriedka ešte spomenieme odstraňovanie „šušlania“, nápravu nesprávnej výslovnosti. O tom, že narušená komunikačná schopnosť sa zďaleka netýka iba predškolákov, sa môžeme presvedčiť nielen v logopedických ambulanciách, ale aj v každodennom živote. Cieľom logopédie je rozvíjanie správneho vývinu reči, predchádzanie porúch a chýb reči a odstraňovanie už vzniknutých porúch a chýb reči.

            Pravidelnú logopedickú prípravu absolvujú žiaci z tried pre nadaných žiakov pod vedením školského logopéda a špeciálneho pedagóga Ľuboša Lukáča. Cvičenia zamerané na reč (a jej rozvoj) patria medzi mimoriadne obľúbené. Prípravné cvičenia napomáhajú k správnej výslovnosti. Aktivujú činnosť žiakov na hodinách slovenského jazyka. Hry, pesničky, riekanky podporujú motiváciu k hovoreniu a rozvoju slovnej zásoby. Nechýbajú dychové cvičenia, ktorých cieľom je prehĺbenie dýchania a zvládnutie fyziologicky správneho nádychu a výdychu pri hovorení. Dôležitým predpokladom pre správnu výslovnosť hlások je artikulačná obratnosť hovoridiel.

            Medzi najviac obľúbené patria cvičenia zamerané na precvičovanie hlások, prostredníctvom ktorých sa žiaci učia (precvičujú) správnu výslovnosť v spoluhláskových skupinách. Cvičenia sú zamerané, s prihliadnutím na učivo jednotlivých ročníkov, na slovné druhy, ich vyhľadávanie a použitie vo vetách, tvorenie slov. Nechýbajú ani rôzne slovné prešmyčky, oboznamovanie sa s cudzími slovami a hry rozvíjajúce verbálne myslenie.

            Logopédia v školskom prostredí vedie žiakov k správnej výslovnosti. Pri náprave reči, správnej výslovnosti a rozvoji slovnej zásoby pomáhajú okrem rôznych cvičení a pracovných listov, aj logopedický software, ktorý zmení logopedické cvičenia na hry. Logopédia ponúka školákom cvičenia i stratégie, ktoré môžeme využiť pri učení. Európsky deň logopédie je dňom, kedy bola založená Európska spoločnosť združujúca asociácie a spoločnosti logopédov v rôznych európskych krajinách.

            Mgr. Ľuboš Lukáč

             

            Foto

        • Extrémizmus – strašiak dnešnej doby
          • Extrémizmus – strašiak dnešnej doby

          • V posledný februárový deň sa niektorí starší žiaci našej školy zúčastnili zaujímavej a nečakanej prednášky o extrémizme. Našu školu navštívil a prednášku na vysokoaktuálnu tému  dnešných dní  zrealizoval  Mgr. Peter Pollák, PhD., bývalý splnomocnenec vlády pre rómske komunity a v súčasnosti vysokoškolský pedagóg.

            Pán Pollák pripomenul žiakom nedávnu smutnú históriu druhej svetovej vojny a holokaust. Svojím rozprávaním žiakov očividne zaujal a prinútil, aby o tejto problematike rozmýšľali a nebola im ľahostajná.

             

            PaedDr. Slávka Čorejová

             

            Foto

        • Poznáme víťazov školského kola za I. stupeň súťaže Hviezdoslavov Kubín
          • Poznáme víťazov školského kola za I. stupeň súťaže Hviezdoslavov Kubín

          • 1.3. 2017 sa uskutočnilo školské kolo Hviezdoslavovho Kubína v I. kategórii. 26 víťazov triednych kôl realizovaných v bežných triedach i triedach pre žiakov so všeobecným intelektovým nadaním predviedlo svoj recitačný talent v próze i poézii. Výber víťazov, reprezentantov okresného kola, nebol pre porotu jednoduchý.

            Vhodný výber ukážky, originalita, pochopenie obsahu, hlasová i rečová technika, no i posturika a celkový výraz boli kritéria, ktoré napokon viedli k rozhodnutiu poroty a 1. miesto v próze patrí Danielovi Horňákovi (4.A), v poézii Nevene Javorskej  (4.A). Odmena za  reprezentáciu v školskom kole potešila nielen víťazov, ale aj ostatných malých recitátorov.  Danielovi a Nevene srdečne blahoželáme prajeme veľa úspechov.

            Ingrid Storinská

            Foto

          • Halové M SR jednotlivci ml. žiaci a dorast

          • V dňoch 25.2.-26.2.2017 v športovej hale Elán sa konali M SR v kategóriách mladších žiakov a dorastencov. V silnej konkurencii pretekárov z celého Slovenska sme mali svoje zastúpenie aj my z nášho športového klubu Junior.  V kategórii mladších žiakov sa v disciplíne vrh guľou svojím osobným rekordom umiestnila na fantastickom 3. mieste žiačka Zuzana Baňasová a v behu na 600 metrov tiež svojím osobákom na 8. mieste dobehla žiačka Milka Žaludeková tieto umiestnenia, keďže sa jedná o M SR bodovali z dôvodu, že umiestnenie do ôsmeho miesta na Slovensku je bodované a prináša tým dobré umiestnenie nášho klubu v rámci SAZ.

            Chcem spomenúť a zároveň vyzdvihnúť aj ďalších našich pretekárov v kategóriách mladších žiakov ale aj dorastu, ktorí podali svoje maximum a tým zviditeľnili klub ŠŠK Junior v rámci celého Slovenska.

            Mgr. Maľcovský

        • Talenty základných škôl Šariša sa stretli v Prešove
          • Talenty základných škôl Šariša sa stretli v Prešove

          • Finálové kolo súťaže žiakov základných škôl regiónu Šariš zamerané na logické myslenie, matematiku a verbálne myslenie sa uskutočnilo vo februári v Prešove. Súťaže talentovaných žiakov 6.-9. ročníka zo Šariša sa v tomto roku zúčastnilo v školských kolách 1565 žiakov. Najlepší z nich zabojovali vo finále o titul Talent v súťaži pod záštitou primátorky mesta Prešov Ing. Andrey Turčanovej. Nechýbali ani talenty zo základnej školy na Šmeralovej ulici v Prešove. Školu reprezentovali víťazi školského kola Boris Semanco (8.C) a Tomáš Fech (9.C).

            33 finalistov zasadlo do lavíc zasadačky v MsÚ v Prešove a pustilo sa do dvojkolového testovania. Žiakov z Bardejova, Svidníka, Fintíc, Širokého, Lipian, Pečovskej Novej Vsi, Šarišských Michalian i Prešova úvodom pozdravili: riaditeľka Centra pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie v Sabinove Mgr. Ľubica RichmanováFabišíková, vedúci odboru školstva, kultúry a cestovného ruchu MsÚ v Prešove PaedDr. Jozef Muránsky a autor celoslovenskej iniciatívy Rozumieme nadaným a projektu Talent základných škôl Mgr. Ľuboš Lukáč.

            Prvý z testov pozostával z 18 úloh zameraných na logický úsudok, priestorový úsudok a matematický úsudok. V ďalšom teste, po prestávke, pribudli úlohy zamerané na verbálne myslenie. Ľahšie i ťažšie úlohy, určený čas na písanie testov a nemožnosť použiť elektronické zariadenia, len vlastnú hlavu. Aj takto vyzeralo testovanie talentovaných žiakov základných škôl regiónu Šariš.

            Kým žiaci zamestnávali svoju myseľ testovacími úlohami, bolo postarané aj o sprevádzajúcich učiteľov, ktorí sa zúčastnili prehliadky Šarišskej galérie pod vedením jej riaditeľa PhDr. Rudolfa Dupkalu, PhD. Šarišská galéria v súčasnosti vlastní vyše 4200 maliarskych diel, kresieb, sôch a grafík z 15.-20. storočia. Zameriava sa predovšetkým na severovýchodné Slovensko, tvorbu výtvarníkov z celého východného Slovenska, významných predstaviteľov moderného slovenského výtvarného umenia i osobností spojených s regiónom. Učitelia si prezreli inštaláciu výstavy rodiny Zimkovej, ktorej otvorenie bude v stredu 1. marca 2017 za účasti slovenskej prozaičky, režisérky a herečky Milky Zimkovej.

            Výsledky 3. ročníka súťaže Talent základných škôl regiónu Šariš vyhlásili organizátori podujatia v deň samotného finále. Víťazom Talentu sa stal Jakub Trudič (ZŠ, Komenského 113, Lipany), druhé miesto obsadil Tomáš Greš (ZŠ s MŠ, Grófske nádvorie 209/2, Fintice) a tretie miesto získal Dávid Maňkoš (Gymnázium a ZŠ sv. Mikuláša, Prešov). Výsledky súťaže potvrdili záujem žiakov základných škôl o riešenie logických úloh, ale aj napredovanie žiakov v súťažiach podobného charakteru. Naše „želiezka v ohni“ nám urobili taktiež veľkú radosť. Borisovi Semancovi „ušlo“ tretie miesto len tak tak a obsadil štvrté miesto. Tomáš Fech obsadil 25. miesto. Obrovskú radosť z výsledkov všetkých zúčastnených a konštatovanie „víťazstva všetkých prítomných“ zhrnul v záverečnom slove PaedDr. Jozef Muránsky. Spoločne s autorom projektu Mgr. Ľubošom Lukáčom vyjadrili podporu rozvíjania logického myslenia a spoločnú spoluprácu v súťažiach pre žiakov základných škôl v meste Prešov.

            Blahoželáme finalistom – súťažiacim, ďakujeme učiteľom a školám. Celkové poradie žiakov vo finálovom kole nájdete na webovej stránke IQkids.sk. Organizátorom podujatia je Mesto Prešov a Centrum pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie v Sabinove.

             Mgr. Ľuboš Lukáč

             

            Foto

        • 1.D - Načo je planetárium
          • 1.D - Načo je planetárium

          • Dňa 23.2. 2017 sa žiaci 1.D navštívili Hvezdáreň a planetárium v Prešove. Určite každý vie, načo je hvezdáreň. Je tam nejaký ďalekohľad, ktorým sa dá pozerať do „vesmíru“. Presnejšie do vesmíru mimo našej Zeme, lebo aj my s našou Zemou sme súčasťou vesmíru. Nato však potrebujeme bezoblačnú a nepresvetlenú nočnú oblohu.

            Prípadne, keď chceme pozorovať Slnko cez deň, musí byť tiež jasno. Hvezdárskym ďalekohľadom môžeme pozorovať skutočnú oblohu a pomocou prístroja planetária môžeme sledovať umelú dennú i nočnú oblohu nezávisle od vonkajších pozorovacích podmienok. Tak ako napríklad akvárium predstavuje malý vodný svet v sklenenej nádobe, tak planetárium predstavuje zmenšenú oblohu na kupole svojej projekčnej miestnosti. Podstatou planetária je prístroj, ktorý sa volá projektor planetária a ktorý umožňuje ukázať oblohu tak, ako vyzerá v ľubovoľnej zemepisnej šírke a  v ľubovoľnom čase.

            To všetko a ešte veľa iného, sa dozvedeli naši malí prváci pri návšteve Prešovského planetária.

            Mgr. Martina Policianová

             

            Foto

        • Vedec, ktorý vynašiel budúcnosť
          • Vedec, ktorý vynašiel budúcnosť

          • Prešovské nadané deti sa prostredníctvom knižnej edície Myšlienky géniov oboznamujú s vedou. Životopisy slávnych vedcov a umelcov priblížia žiakom zo základnej školy na Šmeralovej ulici v Prešove históriu i jedinečné vynálezy, ktoré zmenili svet. Zábavný spôsob ukazuje vedcov ako obyčajných ľudí, priblíži žiakom velikánov doby, umožní spoznať históriu, no predovšetkým učí čítať, vyhľadávať a triediť informácie.

            Čitateľský projekt štvrtákov bol tentokrát zameraný na život „muža, ktorý vynašiel budúcnosť“. Thomas AlvaEdison vynašiel elektrickú energiu, rádio i telefón, zmenil myslenie ľudí, prišiel na spôsob ako reprodukovať hlas i hudbu. Vynálezca, ktorý urobil viac ako tisíc objavov, zarobil milióny dolárov a peniaze neustále dával do ďalších objavov.

            Thomas AlvaEdison sa narodil 11. februára 1847 v Ohiu na severe Spojených štátov amerických. Ako najmladší zo siedmich detí vyrastal bez televízie a počítačových hier, nič také totiž vtedy ešte nejestvovalo. Krátko navštevoval základnú školu v Port Hurone, odtiaľ ho napokon rodičia zobrali a rozhodli sa dozerať na jeho vzdelanie doma. V deviatich rokoch sa mu dostala do rúk prvá vedecká kniha (Prírodná a experimentálna filozofia), ktorá odštartuje jeho záujem o vzducholode, parné stroje  pušný prach, svietiplyn a ďalšie veci. Jeho koníčkom sa stane chémia a zriadi si naozajstné laboratórium.

            V mladosti predával mladý Alva noviny vo vlaku na trati Detroit – Port Huron, no neskôr si založil vlastné noviny – týždenník Grand TrunkHerald. Tie tlačil priamo vo vlaku na malom tlačiarenskom prístroji. Zmena zamestnania prišla po vypuknutí požiaru, za ktorý bol zodpovedný Alva. To jemu spadol malý kúsok fosforu na zem pri pokuse vo vlaku.

            Ako sedemnásťročný sa stal odborníkom v oblasti telegrafu. Dokonca vytvoril telegrafnú linku, ktorá spájala dom jeho rodičov s domom najlepšieho kamaráta. Stal sa telegrafistom, ktorý poskytoval služby podnikom a obchodným spoločnostiam. V Bostone si dal patentovať svoj prvý vynález – „hlasovacie zariadenie“. Neskôr zostrojil efektívnejší vysielač burzových správ. Dokázal tlačiť čísla i písmená. Napriek skromnosti a neveľkým očakávaniamzarobil 40 000 dolárov.

            V Menlo Parku postavil Thomas AlvaEdison laboratórium a čoskoro sa z neho stalo najvýznamnejšie výskumné pracovisko Spojených štátov. Vytvoril prvý fonograf, predchodcu budúcich prístrojov na záznam a reprodukciu zvuku. Veľkým vynálezom bola žiarovka, ktorá svietila celých 45 hodín! Menlo Park sa stal prvým miestom na svete s elektrickým osvetlením.

            „Čarodejník“ z Menlo Parku otvoril brány laboratória verejnosti v silvestrovskú noc 1879. Niektorí ľudia boli presvedčení, že neustále osvetlený vynález je ôsmym divom sveta. Neskôr prišiel ďalší vynález – malá elektrická železnica.

            Prvá elektráreň, vynálezy týkajúce sa osvetlenia, elektrických zariadení na železnici a iných prístrojov, magnetický systém separácie železa zo železitého piesku, návšteva Svetovej výstavy v Paríži, výroba gramofónov, prístroj premietajúci filmy, založenie filmovej producentskej spoločnosti, výroba prvého zvukového filmu, elektrický automobil a „supercitlivý“ mikrofón. Množstvo vynálezov a ďalšie prichádzali.

            Počas celého života podal ThomaAlvaEdison 1093 vynálezov a založil niekoľko spoločností celosvetového významu. Jeho život a myšlienky by sa dali opísať vo vedecko-fantastickom románe, možno by opísal svoju predstavu o budúcnosti, a možno by ani nebola vzdialená realite.

            Mgr. Ľuboš Lukáč

            Foto

        • Nadaní žiaci spoznávali Londýn postavený z kociek lega
          • Nadaní žiaci spoznávali Londýn postavený z kociek lega

          • Štvrtáci z triedy pre nadaných žiakov základnej školy na Šmeralovej ulici v Prešove sa učia „o svete“ počas vyučovacích hodín netradičného predmetu - obohatenie. Súčasťou pútavého spoznávania sú stavby z kociek lega. Z nich si kúsok sveta prinesú priamo na vyučovanie. Nezvyčajné spoznávanie realizujú v škole už druhý rok, vďaka projektu celoslovenskej iniciatívy Rozumieme nadaným pod názvom „Kto sa hrá – nehnevá“.

            Architektonickú rozmanitosť svetovej metropoly – Londýn, spoznali nadaní školáci počas vyučovania, v ktorom sa množstvo informácii dozvedeli od svojho spolužiaka. Hlavné a najväčšie mesto Anglicka a Spojeného kráľovstva leží na juhovýchode krajiny, pri ústí rieky Temža. Mesto je „domovom“ mnohých inštitúcií, spoločností, či divadiel, múzeí, palácov a rôznych kultúrnych inštitúcií. Londýn spoznávali žiaci za pomoci panoramatickej zbierky lega.

            Začiatky vzniku Národnej galérie sa spomínajú už v roku 1823. O rok nato bola stavba sprístupnená verejnosti a neskôr prešla rôznymi zmenami. Dejiny galérie sú poznačené dlhodobým budovaním, značným poškodením budovy počas druhej svetovej vojny a bohatou zbierkou vystavených diel. V štyroch sekciách, zoradených podľa príslušnosti k umeleckým školám, nájdete najvýznamnejšie diela od Poussina, van Goga, da Vinciho, Canaletta, Vermeera, Rembrandta, Tiziana, BotticellihoBronzina, či Caravaggia.

            V centre londýnskeho Trafalgarského námestia stojí nezvyčajný stĺp. Za všetko „môže“ bitka v roku 1805 pri Trafalgare, v ktorej padol admirál Nelson. Päťmetrová socha umiestnená na päťdesiatmetrovom stĺpe nesie pomenovanie Nelsonov stĺp a postavili ju v rokoch 1840 až 1843. Štyri bronzové plastiky zobrazujú štyri admirálove víťazstva.

            Vyhliadkové koleso – Londýnske oko je symbolom Londýna. Mohutná stavba vážiaca 1700 ton dosahuje výšku 135 metrov a pozostáva z 32 klimatizovaných kabín. Atrakcia ponúka nádherný výhľad na okolie mesta Londýn. Ročne navštívi Londýnske oko viac ako 3,5 milióna návštevníkov.

            Hodinová veža sa nachádza na severovýchodnom konci Westminsterského paláca. Veža postavená z tehál spevnená kameňom nesie názov podľa najväčšieho zvonu – Big Ben. Hlavný zvon má hmotnosť takmer 14 ton a jeho srdce váži viac ako 200 kilogramov. Hodiny na veži boli vo svojej dobe najväčšími hodinami na svete.  

            Zdvíhací most v Londýne nad riekou Temža nesie meno podľa pevnosti Tower of London. Často sa nesprávne označuje ako Londýnsky most, čo je most umiestnený proti prúdu rieky. TowerBridge začali stavať v roku 1886 a dokončili v priebehu nasledujúcich 8 rokov.

            Cestovanie svetom a spoznávanie svetových stavieb prešovských školákov baví. Stavebnice LEGO slúžia ako skvelá staviteľská zábava a vzdelávacia hračka pre deti. Architektonická zbierka prešovských školákov o tom svedčí.

            Mgr. Ľuboš Lukáč

            Foto

        • Školské kolo Logickej olympiády nadaných žiakov
          • Školské kolo Logickej olympiády nadaných žiakov

          • Nadaní žiaci základnej školy na Šmeralovej ulici v Prešove sa zapojili do celoslovenskej súťaže Logická olympiáda. Súťaže zameranej na logický úsudok, matematický úsudok, priestorový úsudok a verbálne myslenie sa celkovo zúčastnilo 133 žiakov so všeobecným intelektovým nadaním. Školské kolo Logickej olympiády nadaných žiakov sa konalo vo februári.

            Test pozostával zo štrnástich logických úloh, na vypracovanie ktorých mali žiaci štyridsaťpäť minút. Testovania bez elektronických pomôcok sa žiaci zúčastnili už piatykrát od začiatku vzniku jedinej celoslovenskej súťaže pre nadaných žiakov na Slovensku.

            Po prvýkrát sa Logickej olympiády zúčastnili naši prváčikovia (na fotografii). Logické úlohy zaujali, priniesli rôzne riešenia i spôsoby výpočtov, no v prvom rade priniesli spestrenie hodiny matematiky. V súťažnej kategórii žiaci 1-4. ročníka si postupové miesto vybojovali: Ján Roba (4.B) a Monika Mafinová (4.C). Na druhom stupni (žiaci 5.-9. ročníka) obsadili postupové priečky Klára Breceljová (9.C) a Michaela Bryndzová (8.C).

            Blahoželáme a držíme palce v celoslovenskom finálovom kole, ktoré sa uskutoční v apríli na Pedagogickej fakulte Prešovskej univerzity v Prešove. Súčasťou „veľkého finále“ Logickej olympiády bude odborný seminár Rozumieme nadaným, a po prvýkrát v histórii i odovzdávanie cien osobnostiam, ktoré prispeli k rozvoju výchovy a vzdelávania nadaných žiakov na Slovensku.

            Mgr. Ľuboš Lukáč, Mgr. Milena Feldmanová

            Foto