• Patrik Herman navštívil prešovské nadané deti
          • Patrik Herman navštívil prešovské nadané deti

          • Televízny redaktor Patrik Herman zavítal medzi prešovské nadané deti zo základnej školy na Šmeralovej ulici v Prešove. Vďaka zaujímavému projektu celoslovenskej iniciatívy Rozumieme nadaným „O televízii“, tak školáci z Prešova spoznali Osobnosť televíznej publicistiky, ktorá je s televíziou spätá od roku 1996. Netradičné vyučovanie „mediálnej výchovy“ prilákalo mladých nádejných novinárov, šikovných žiakov i zvedavcov.

            Patrik Herman začal svoju návštevu Šmeralky ako učiteľ biológie na vyučovaní piatakov. Tí zostali prekvapení, keďže o „novom učiteľovi“ ani len netušili. Nezaváhali však a známu televíznu hviezdu oboznámili s vedomosťami  a predstavili školu. Svoje vyučovanie s Patrikom zakončili, ako ináč, fotografovaním.

            Vyučovací blok O televízii s Patrikom Hermanom sa začal nezvyčajne – predstavením batožiny, ktorú si televízny redaktor zobral so sebou. Rôzne plyšové hračky, kalendár, kocka, knižka, hodiny, bábika, semafor, rukavice, vrece, ... to všetko boli netradičné predmety, na ktorých mali mladí poslucháči hľadať vskutku zábavné „chyby“. Napokon, uznajte sami: delfín vedel kikiríkať, kocka bez čísla štyri (ale s dvomi trojkami), semafor s poprehadzovanými farbami, nezvyčajné hodiny s nejakou tou sekundou „navyše“. Chyby objavili šikovné deti a svoje postrehy prezentovali pred rovesníkmi. Skutočným zážitkom bolo držanie samotnej sošky OTO, ktorú mal Patrik so sebou.

            O spoločné fotografovanie, záujem o podpisy i rozhovory o televízii bol veľký záujem. „Nekonečný“ počet fanúšikov a záujemcov o rozhovor s Patrikom svedčil o popularite televíznej osobnosti. Patrik, ktorý začínal ako redaktor Televíznych novín a neskôr prešiel do publicistických relácií (Paľba, Krimi SK a Lampáreň) je v súčasnosti moderátorom magazínu Reflex. V ankete OTO získal sedemkrát cenu v kategórii publicistika. Jeho zmyslom života je pomáhať, čo dokazuje každoročný tábor OZ Štvorlístok pre deti zo sociálne odkázaných rodín, siroty a polosiroty.

            Mgr. Ľuboš Lukáč

            Foto

        • Maľované čítanie
          • Maľované čítanie

          • Dňa 31.marca 2017 sa uskutočnila akcia v ŠKD pod názvom „Maľované čítanie“. Knižné popoludnie sa skladalo z 3 častí. V prvej časti sa z každého oddelenia zúčastnili 2 deti, ktoré so záujmom prečítali svoju rozprávku. V druhej časti sa zapojili do rozprávkového kvízu. V tretej časti v rámci vyhodnotenia deti získali vecné ceny. Výstavka je inštalovaná vo vestibule a na chodbách ZŠ Šmeralova.

            Mgr. Zuzana Hudecová

            Foto

        • Olympiáda v anglickom jazyku
          • Olympiáda v anglickom jazyku

          • V tomto školskom roku sa uskutočnil 27. ročník Olympiády v anglickom jazyku, ide o postupovú súťaž rozdelenú do troch kategórií. Žiaci umiestnení na prvých miestach v krajských kolách súťažili v celoslovenskom kole v Bratislave.

            Našu školu reprezentoval žiak Martin Mochňacký 7.C v kategórií 1A.

            Umiestnil sa na krásnom 3. mieste.

            Srdečne mu blahoželáme

            Mgr. Z. Lucáková

            Foto

            vysledkova_listina_OAJ_2017.pdf

        • SLÁVNOSTNÝ ZÁPIS DO 1. ROČNÍKA
          • SLÁVNOSTNÝ ZÁPIS DO 1. ROČNÍKA

          • Každoročne sa v našej základnej škole koná zápis predškolákov do 1. ročníka. Ani v tomto školskom roku tomu nebolo inak.

            S krásnym programom vystúpili žiaci 1.a 2. stupňa, ktorí navodili rozprávkovo- tanečnú atmosféru. Kúzlo slávnostného dopoludnia  umocňovali hudobné melódie zo ZUŠ DAMA.

            Počas zápisu mali predškoláci spolu s rodičmi možnosť navštíviť niektoré naše triedy, ktoré sme nechali pre nich otvorené... vyskúšali si streľbu z luku, hádali rozprávkové hádanky, podávali prvú pomoc medvedíkovi, vyrobili si rôzne darčeky ako pamiatku na dnešný deň, maľovali, spievali, tancovali, hrali na rôzne hudobné nástroje, skákali cez prekážky, ochutnávali dobrôtky z našej kuchynky, pracovali s grafickým programom na PC... zážitkov bolo veľa J

            TEŠÍME SA NA VÁS V SEPTEMBRI  PRVÁCI J

            Foto

        • Vynášanie Moreny
          • Vynášanie Moreny

          • Pripomenutie si našich starých ľudových zvykov sprevádzalo predposledný marcový deň na Šmeralke. Najprv sa rozhodli žiaci z 2.B nielen sa o zvykoch našich starých mám a otcov rozprávať, ale aj niečo také podobné  urobiť. A keďže sa blíži Veľká noc a tej predchádzalo obdobie Fašiangov a pôstu, čiže sviatky v zimnom období, tak bolo jasné, že musíme vymyslieť niečo, čo odoženie zimu, ktorá predstavovala chorobu a smrť a privítať jar, ktorá prináša radosť, život a najmä viac slniečka.

            Preto sme sa rozhodli vyrobiť starodávny znak zimy, Morenu. Popritom sme sa naučili aj ľudové šarišské básničky k vynášaniu Moreny. S týmito básničkami sme sa najprv predviedli pred našimi spolužiakmi z iných tried a potom sme sa všetci vybrali k Toryse Morenu nielen upáliť, ale aj utopiť v nej. Všetko sa podarilo a veríme, že sme do školy priniesli radosť a slniečko. Znakom, že to žiaci brali naozaj vážne bolo aj to, že väčšina z nich, ako aj učiteľky boli v ľudových krojoch. 

             

            Mgr. Juliána Sedláková

            Foto

        • Návšteva knižnice
          • Návšteva knižnice

          • V marci sa vybrali druháci z 2.B aj na návštevu knižnice Slniečko. Niektorí už túto knižnicu poznajú a sú aj častými čitateľmi, no niektorí tam boli prvýkrát a veľmi ich potešilo, že môžu spoznať knižnicu. Pani knihovníčky žiakov veľmi milo privítali a prezradili im, čo budú robiť. Pani knihovníčka im prečítala časti z knihy o troch kozliatkách, ktoré zažívali rôzne dobrodružstvá.

            Následne so žiakmi robila zaujímavé aktivity - žiaci hádali, doplňali, vysvetľovali, predstavovali vybrané zvieratká a mali vypracovať aj pracovný list o vlastnostiach zvieratiek. Nakoniec im ponúkla možnosť zaregistrovať sa v knižnici, aby si mohli aj sami požičiavať super knihy.

             

            Mgr. Juliána Sedláková

            Foto

        • Rozprávkovo
          • Rozprávkovo

          • Marec - mesiac knihy si žiaci 2.B pripomenuli aj formou pracovných listov Rozprávkovo, kde našli množstvo zaujímavých úloh ako napr. prešmyčky, doplňovačky, priraďovačky, hádanky a to všetko z oblastí rozprávok, ktoré už poznajú. Taktiež sme sa venovali mimočítankovej literatúre, kde si žiaci mohli priniesť svoju rozčítanú knihu, ktorú si čítali na hodine a následne danú knihu predstavili aj svojim spolužiakom, aby aj ich táto vybraná kniha zaujala.

            Knihy boli rôzne, či už rozprávky, básničky, moderné príbehy alebo aj náučné, odborné knihy, encyklopédie. Táto forma nenúteného čítania sa žiakom veľmi páčila a ocenili ju. 

             

            Mgr. Juliána Sedláková

             

            Foto

        • Dôležitý oznam – Testovanie 9
          • Dôležitý oznam – Testovanie 9

          • Celoslovenské testovanie žiakov 9. ročníka základných škôl pod názvom Testovanie 9-2017 sa uskutoční    

            5. apríla 2017 (streda) z predmetov matematika a slovenský jazyk a literatúra.

            Žiaci prídu do školy  najneskôr o 7:45 h.

        • Moja obľúbená kniha
          • Moja obľúbená kniha

          • „Nie tí milujú knihy, ktorí ich nedotknuté schovávajú v skriniach, ale tí, ktorí ich majú ustavične v rukách.“ (Erazmus Rotterdamský)

            Ponúknime deťom vhodnú knihu v správny čas, dovoľme im podeliť sa o svoje pocity a postrehy a nechajme im priestor porozprávať sa o prečítanom, podporíme tak ich záujem o čítanie.

            Vo štvrtok 30. marca 2017 sme v 1.A triede venovali čas našim obľúbeným knihám. Každý prvák si priniesol svoju knihu, ktorú predstavil ostatným spolužiakom a individuálnou prezentáciou argumentoval prečo je práve jeho kniha zaujímavá, vtipná, poučná či zábavná. Deti si vytvorili zjednodušený čitateľský denník, v ktorom okrem autora, ilustrátora, hlavných postáv, napísali krátky obsah, prípadne vtipnú alebo zaujímavú vetu a doplnili ho ešte vlastnou ilustráciou.

             

            Mgr. T. Pribulová

            Foto

        • Projekt Brain Breaks v 3.E
          • Projekt Brain Breaks v 3.E

          • v ktorom prepájame pre deti dnes atraktívne technológie s pohybovou aktivitou.

            Cieľomprojektu je prostredníctvom technológií integrovať pohybovú aktivitu, hudbu, kultúru, umenie a osobnostný rozvoj žiaka. Brain Breaky sú 2-5 minútové inštruktážne videá rôznych pohybových aktivít zostavené tak, aby podľa nich bolo možné cvičiť.

            Sú jednoducho reprodukovateľné, fyzicky a motoricky nenáročné, reprezentujú kultúru krajiny pôvodu prostredníctvom hudby, resp. choreografie, sú nenáročné na prípravu učiteľa, vyžadujú si minimálny priestor na cvičenie a žiadne materiálne pomôcky. Jedinou podmienkou je mať prístup na internet a dataprojektor na premietanie.

            Hlavnou myšlienkou projektu je, aby boli videá používané v triede počas vyučovacích hodín a to z jednoduchého dôvodu. Keďže žiaci trávia najviac času denne práve v triedach, sú optimálnym prostredím, kde by bolo možné zvýšiť objem pohybových aktivít. Ideálny prípad realizácie projektu je,  keď učiteľ napríklad na hodine matematiky vidí, že žiaci po 20 minútach strácajú koncentráciu, nevedia obsedieť, nevedia vyriešiť úlohu, sú ospalí a pod., pustí im 5 minútové video, podľa ktorého budú cvičiť.

            Inak povedané, dajú svojmu rozumu krátku pauzu aleboBrain Break.

            Iné možnosti využitia týchto videí v škole je počas prestávok, ráno pred začiatkom vyučovania či poobede v školskom klube. Brain Breaky sú voľne dostupné pre deti aj doma a využívať ich môžu aj ľudia so sedavým zamestnaním v kancelárii.

             

            PaedDr. Stanislava Hakučová

            Foto

        • Online testovanie logického myslenia nadaných štvrtákov
          • Online testovanie logického myslenia nadaných štvrtákov

          • Vzdelávanie žiakov so všeobecným intelektovým nadaním prináša rôzne špecifiká. Súčasťou predmetu matematiky je rozvíjanie matematického, logického, priestorové úsudku i verbálneho myslenia. Nadaní žiaci zo základnej školy na Šmeralovej ulici v Prešove si riešenie logických úloh vyskúšali online, prostredníctvom internetového testovania.

            Hlavolamy, rébusy, logické slovné úlohy a šach. To boli hry, ktoré spestrili vyučovanie matematiky. Tie si školáci z Prešova vyskúšali online. Rozvíjanie logického myslenia, spolupráca medzi žiakmi a vyučovanie s tabletmi prinieslo netradičnú matematiku, ktorá všetkých potešila. Obrázkové testy, logické usporiadanie štvorcov, doplňovanie chýbajúcich písmen a čísel, hádanky, pyramídy a cesta labyrintom zamestnali myslenie školákov, ktorí sa statočne popasovali s neľahkými úlohami. Odmenou pre všetkých riešiteľov bol šachový zápas s “internetovým kamarátom“.

            Rozvíjať logické myslenie žiakov patrí medzi dôležité ciele vyučovania matematiky. Logické úlohy, spôsoby riešenia, vyhľadávanie, spájanie logických súvislostí, ale aj spolupráca medzi žiakmi – to všetko vytvára ideálne vyučovanie. A o to predsa ide!

            Mgr. Ľuboš Lukáč

            Foto

        • Slávik Slovenska
          • Slávik Slovenska

          • Vo štvrtok, dňa 24.3.2017, sa uskutočnilo školské kolo súťaže v speve ľudových piesní "Slávik Slovenska". Svojím spevom  nás potešilo 31 účinkujúcich. Speváci súťažili v troch kategoriách. Na prvých troch miestach sa umiestnili:

            1. kategória - 1.- 3. ročník: 1. Michal Sabol, 2. Nina Imlejová, Mária Ondziková, 3. Martin Kormaník

            2. kategória - 4.- 6. ročník: 1. Renáta Ondziková, 2. Vanesa Rumančíková, 3. Patrícia Ondziková

            3. kategória - 7.- 9. ročník: 1. Simona Kušnírová, 2. Ondrej Ondzik, 3. Lujza Lukáčová

             

            Víťazom budeme držať prsty v okresnom kole.

             

            pani učiteľky hudobnej výchovy

            Foto

        • Otvorená hodina pre predškolákov
          • Otvorená hodina pre predškolákov

          • Aj tento rok k nám zavítali škôlkari - budúci školáci z MŠ Bajlakskej, ktorí spoločne s našimi prvákmi absolvovali otvorenú hodinu v triedach 1.A, 1.B, 1.C a 1.D. Prváci spolu so škôlkarmi       spoločnými silami počítali, porovnávali čísla, vyhľadávali písmenka, vyskúšali si písanie, hádali hádanky, riešili rébusy, cvičili postreh, čítali, kreslili a dokázali vypracovať rôzne pracovné listy.
            Vidno, že sa škôlkari pilne pripravujú na veľkú školu, lebo všetko zvládli na jednotku. Na koniec naši prváci darovali škôlkarom vlastnoručne vyrobené darčeky.

            Tešíme sa na nich opäť 1.4.2017 pri ZÁPISE DO PRVEJ TRIEDY.

            Mgr. Martina Policianová

            Foto

        • Škola má byť miestom ľúbezným, vábiacim oči zvnútra i zvonku
          • Škola má byť miestom ľúbezným, vábiacim oči zvnútra i zvonku

          • Pri príležitosti sviatku učiteľov sa nadané deti zo základnej školy na Šmeralovej ulici v Prešove venovali životu učiteľa, filozofa, teológa a mysliteľa Jana Amosa Komenského. Deň, jeho, narodenia 28. marec, si aj na Slovensku pripomíname ako Deň učiteľov. Život slávneho učiteľa vzali štvrtáci do „hrsti“ počas hodiny informatiky a jeho životnú púť pripomenuli prezentačnou formou.

            Jan Amos Komenský sa narodil 28. marca 1592 v českej obci Nivnice. Za svoje pedagogické a teologické názory musel opustiť svoju vlasť a ukrývať sa vo viacerých štátoch. Najväčším prínosom pre učiteľov a žiakov sú pedagogické diela a navrhované reformy vtedajšieho školstva. Komenský ako prvý určil školský rok a vyučovacie hodiny, rozdelil čas strávený v škole, zaviedol do školstva poriadok. Napísal prvú školskú učebnicu Orbispictus – Svet v obrazoch a vytvoril nový vzdelávací systém pozostávajúci z hesla „učenie hrou“. Nezabúdal ani na dôležitosť materinského jazyka v prvých rokoch školskej dochádzky a presadzoval vyučovanie celého človeka. Škola sa mala stať miestom ľúbezným, bez hnevu a mrzutosti.

            Po štúdiách na nemeckých univerzitách bol správcom Jednoty bratskej. Po odchode do poľského Lešna začal písať svoje základné dielo Didaktika Magna (Veľká Didaktika). Neskôr pôsobil v Anglicku a v rôznych kútoch sveta. Je autorom mnohých významných diel (Brána jazykov otvorená, Scholaludus, Didaktika česká, Scholapansophica, ...

            Počas svojho života prešiel niekoľkokrát aj Slovenskom. V rokoch 1650-1654 sa zastavil niekoľkokrát a navštívil Trnavu, Skalicu, či Levoču, v Prešove mu dokonca ponúkli post na tamojšej vyššej škole. Na bočnej strane evanjelického kolégia má dodnes pamätnú tabuľu.

            Komenský zomrel v holandskom Amsterdame vo veku 78 rokov. No napriek tomu sú jeho odkazy doteraz aktuálne. Komenský sa preslávil v celom svete okrem svojej milovanej vlasti, nuž, takých príbehov, tých ešte bude.

            Mgr. Ľuboš Lukáč

             

            Foto

        • Majstrovstvá Slovenska v atletike
          • Majstrovstvá Slovenska v atletike

          •            Vyvrcholením zimnej atletickej prípravy všetkých atlétov sú halové M SR v športovej hale Elán aj na tento rok sme my z nášho atletického školského klubu Junior mali svoje atletické nádeje, ktoré sa chceli popasovať s najlepšími s najlepších v rámci klubov z celého Slovenska. Na deň 4.3.2017 sme svoju cestu za čo najlepšími výkonmi začali skoro ráno na vlakovej stanici  v Prešove táto cesta ubehla rýchlo a už sme sa ocitli priamo v dejisku M SR v športovej hale Elán v Bratislave.

            Naša výprava bola zložená z dvoch chlapcov Adama Chovanca a Patrika Svata a za dievčatá to boli žiačky Natália Naďová a Karolína Majirská. V chlapčenskej zostave Adam Chovanec pretekal v disciplíne beh na 3000 m a Patrik Svat v behu na 150 metrov. U dievčat Natália Naďová pretekala v disciplíne skok do výšky a Karolína Majirská v behu na 2000 metrov. Svoje disciplíny naši pretekári zvládli ako najlepšie vedeli, bojovali ako levy a prinieslo to svoje ovocie. V behu na 3000 metrov obsadil Adam Chovanec fantastické 4. miesto a Natália Naďová v skoku do výšky krásne 5. miesto. Naša výprava zanechala dobré meno v rámci atletických oddielov v rámci Slovenska a zároveň zviditeľnila náš atletický klub za čo chcem poďakovať nielen pretekárom, ale aj trénerom bez ktorých by to nešlo.

            Mgr. Radoslav Maľcovský                                                                          foto

             

        • 24. Ročník v skoku do výšky Malý Štít
          • 24. Ročník v skoku do výšky Malý Štít

          • Už v poradí 24. ročník krásneho atletického podujatia, ktoré má za úlohu prilákať atletické nádeje v disciplíne skok do výšky opäť nesklamalo a v telocvični ZŠ Wolkerova v Bardejove si svoje sily zmerali pretekári z rôznych ZŠ. Súťažilo sa v dvoch kategóriách mladších a starších žiakov a žiačok. Medzi mladšími žiačkami na perfektnom prvom mieste sa umiestnila Zuzana Baňasová a na treťom mieste Timea Sučková.

            V kategórii starších žiačok obsadila naša Natália Naďová prvé miesto. Pri kategóriách chlapcov pole pretekárov bolo veľmi silné a v kategórii mladších žiakov sa naši dvaja začínajúci pretekári z 5.B triedy Adam Lichvár a Kristián Kaľuha , len ešte zacvičovali, keďže tieto preteky boli pre nich prvými ,ale aj napriek tomu obsadili pekné Adam Lichvár šieste a Kristián Kaľuha  piate celkové umiestnenie. V kategórii starších žiakov si na tretie miesto doskákal Sebastián Vraník. Za výkony pretekárom veľmi pekne ďakujem a zároveň veľké poďakovanie trénerom, ktorí ich pripravujú k dosahovaniu takýchto skvelých výkonov.

             Mgr. Radoslav Maľcovský

             

            Foto

        • Majstrovstvá Slovenska v bedmintone žiačok ZŠ
          • Majstrovstvá Slovenska v bedmintone žiačok ZŠ

          •            Po víťazstvách na okresnom a krajskom kole sa naše žiačky Júlia Chmurovičová a Ester Stašková zapojili do bojov o titul Majstra Slovenska v bedmintone žiačok ZŠ. Turnajový pavúk bol zostavený z ôsmich dvojíc - víťazov krajských kôl. V našej skupine sme zdolali dievčatá z Dolného Kubína, dievčatá z Hnúšte boli nad sily našich bedmintonistiek, a výhrou s Piešťanami sme si zabezpečili účasť v bojoch o tretie miesto. Na druhý  deň sme z týchto súbojov vyšli neúspešne, pretože dievčatá zo Šurian boli nad naše sily.

            Na záverečnom ceremoniáli si naše dievčatá prevzali diplom za 4. miesto z rúk trenčianských hokejistov, ktorí poctili svojou účasťou toto vrcholné bedmintonové podujatie organizované pre žiakov Základných a Stredných škôl. Divečatám blahoželáme k skvelému umiestneniu a ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy.

            foto

        • Čo vieš o Slovensku
          • Čo vieš o Slovensku

          • Dňa 20.3.2017 sa v Školskom klube detí uskutočnila akcia s názvom „Čo vieš o Slovensku“. Deti mali možnosť oboznámiť sa s historickými pamiatkami, spoznať skvosty slovenskej prírody vhodné na turistiku a výlety. Prezentácie jednotlivých miest Slovenska  boli veľmi pekne pripravené. Samotní žiaci, ktorí mali možnosť si svoje vedomosti  overiť  aj v súťaži s názvom „bomba“, boli úspešní a vedeli pohotovo reagovať na každú otázku. O spestrenie programu sa nám postarali deti piesňami ľudovými ako aj modernými. Akcia dopadla veľmi úspešne.

            A. Ivanecká, Mgr. M. Grigerová

             

            Foto