• Chcete aj vy zbohatnúť? ... Navštívte OPÁLOVÉ  BANE !
          • Chcete aj vy zbohatnúť? ... Navštívte OPÁLOVÉ BANE !

          • A že nezbohatnete len o nové informácie a zážitky Vám vedia zaručiť  žiaci 3. a 4. ročníkov na Šmeralke.

            Tí sa záčastnili každoročnej septembrovej exkurzie tentokrát v opálových baniach Libanka v pohorí Slánskych vrchov a dozvedeli sa všetko o polohe baní, histórii, faune, flóre, využití opálu aj o súčasných projektoch banského spolku.

            Ohmatali steny štôlne, cítili chlad podzemia, "ochutnali čokoládovú stenu" a pred baňou v kope vyvezeného nánosu kameňov našli mliečny a krištáľový opál.

                 Aj keď neboli veľké ako Harlekýn - najväčší nájdený opál (594 g), pre každého z nás to bol náš najcennejší drahokam.

            S. Hakučová a kolegyne 3. a 4. ročníkov BT

             

            Foto

        • Oznam
          • Oznam

          • Vážení  rodičia,

            od 29.9.2017 je možné vyhlásiť obedy aj cez internet viď. stránka školy - www.zssmeralova.sk – školská jedáleň – prihlasovanie a odhlasovanie.

            Nakoľko v novom programe nie je možné prihlásiť  dieťa na obedy pokiaľ nie sú kryté platbou,  prosím posielajte platby podľa info. na stránke školy – školská jedáleň – informácie t.j. okolo 15. dňa mesačne dopredu, aby Vám boli do konca mesiaca pripísané na účet.

            Ďakujem.

            S pozdravom ved. ŠJ

        • Okresné kolo v cezpoľnom behu staršieho žiactva ZŠ
          • Okresné kolo v cezpoľnom behu staršieho žiactva ZŠ

          •      Z poverenia Krajského športového centra v Prešove a ZŠ Šmeralova sa konali preteky staršieho žiactva v cezpoľnom behu okresné kolo. Trasa viedla okolo rieky Torysa a počasie pretekárom celkom prialo. Na štart sa postavili trojčlenné družstvá dievčat a trojčlenné družstvá chlapcov zo základných škôl v okrese Prešov. Kľúčom k úspechu a zároveň postupu z prvého miesta na krajské majstrovstvá v cezpoľnom behu bolo, aby sa najlepší dvaja  pretekári z trojčlenného družstva čo najlepšie umiestnili v cieli.

            Ako prvé sa na štart postavili dievčatá, ktoré mali pred sebou trať v dĺžke 2000 metrov a medzi nimi boli aj naše dievčatá v zložení Emília Žaludeková, Sofia Brutvanová a Dominika Nováková, ktoré bojovali až do cieľa , ale bohužiaľ po sčítaní bodov po umiestnení našich pretekárok bolo známe, že dievčatá nepostúpia a obsadia konečné druhé miesto. Po behu dievčat nastúpili na štart chlapci, ktorí mali pred sebou trasu v dĺžke 3246 metrov a medzi nimi aj chlapci z našej školy v zložení Adam Chovanec, Martin Olejár, Anton Adamčík , ktorí bojovali ako len vládali , ale bohužiaľ tiež po sčítaní bodov obsadili celkové druhé miesto. Pri behu chlapcov , ale náš pretekár Adam Chovanec obsadil celkové prvé miesto a automaticky postúpil na krajské finále, ktoré sa uskutoční 12.10.2017 pri Starej Ľubovni ,aj keď nebol členom víťazného družstva. Celkové umiestnenie bolo v kategórii dievčat nasledovné na prvom mieste skončili dievčatá zo ZŠ Majové námestie na druhom mieste naša ZŠ Šmeralova a na treťom mieste dievčatá z Elby. V kategórii chlapcov na prvom mieste dobehlo družstvo ZŠ Mirka Nešpora na druhom mieste ZŠ Šmeralova a na treťom chlapci z Gymnázia a ZŠ Svätého Mikuláša. Všetkým pretekárom ďakujem za podané výsledky a Adamovi Chovancovi čo najviac síl, aby čo najlepšie reprezentoval našu školu aj mesto Prešov na krajský majstrovstvách v cezpoľnom behu.

            Mgr. Maľcovský, Mgr. Hrabčáková

             

            Foto

        • Európsky deň jazykov
          • Európsky deň jazykov

          • 26. september je od roku 2001 venovaný oslave európskych jazykov. Deň je oslavou jazykovej rôznorodosti členských krajín, ktoré tvoria súčasť bohatého kultúrneho dedičstva a tradícií.  Jeho cieľmi sú: zlepšiť informovanosť o viacjazyčnosti v Európe, rozvíjať jazykovú a kultúrnu rôznorodosť a podporovať štúdium jazykov v školách a vo voľnom čase. 

            V tento deň sa na našej škole žiaci 2. stupňa zapojili do nasledovných aktivít:

            • žiaci 5.A,D navštívili Bristish council – dozvedeli sa, čo je hlavným cieľom Britského centra a aké sú možnosti využívania cudzojazyčnej knižnice,
            • žiaci z 5.D sa pobavili na zaujímavom príbehu z Londýnskeho prostredia,
            • žiaci 8.C. vytvárali rôznorodé projekty, ktoré nielen pobavili, aj spríjemnili atmosféru v tento deň,
            • žiaci 8.A sa začítali do pútavých príbehov.

            Mgr. Kmecová a Čančinová

             

            Foto

        • ZNOVA SME NAZRELI DO TAJOV VEDY...
          • ZNOVA SME NAZRELI DO TAJOV VEDY...

          • Bolo to v piatok 29.9.2017 na festivale vedy a techniky v priestoroch obchodného centra Atrium Optima. Prezentovali sa regionálne univerzity - Technická univerzita
            v Košiciach, Univerzita Pavla Jozefa Šafárika, Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie, Prešovská  univerzita v Prešove a výskumný ústav Slovenskej akadémie vied. 66 vedeckých stánkov ponúkalo atraktívne zážitkové prezentácie, ale aj vedomostné súťaže a kvízy.

                       Žiaci 2. stupňa si mohli vyskúšať pipetovanie sklenenými a automatickými pipetami
            a vyrobiť farebný obrázok, písmeno či celé slovo. Videli ukážky magnetickej kvapaliny, výrobu nanočastíc zlata, autíčko na vodíkový pohon, výbuch pomocou nanočastíc, zaujímavé elektrické obvody, ale aj experimenty s kvapalným dusíkom. Pod mikroskopom sledovali vzorky laktobacilov,  zisťovali, aký majú tvar, farbu.

                        Dozvedeli sa, ako sa podávajú injekcie, infúzie alebo kanily domácim miláčikom, čo je základom elektrokardiografie (EKG) a ako sa uvedené parametre srdcovej činnosti merajú  zvieratám.  Pomocou svetelného mikroskopu mohli nahliadnuť do fascinujúceho sveta buniek a tkanív,
            z ktorých sú zvieracie a ľudské orgány zložené. Zaujímavá bola prezentácia zaujímavých mužsko-ženských spolunažívaní v prírode – extrémne výkony samčekov, len aby sa zapáčili samičke a manipulatívne a občas aj kruté zaobchádzanie samičiek so svojimi partnermi. Návštevníci si mohli vo  vedeckom stánku okrem liečivých rastlín v rôznej podobe pozrieť aj jedovaté rastliny, produkty vo forme krémov, silíc a pochutnať si na niektorých druhoch bylinných čajov.

                            Na vlastnej koži zažili prehrávanie a určovanie hlasov netopierov a vtákov, videli ornitologické a chiropterologické siete, krúžky, zápisníky a poľné váhy. Pripravený bol aj ultrazvukový detektor netopierov či MP3 aparatúra používaná počas odchytu vtákov.

                            Nenechali si ujsť úchvatnú prezentáciu plazov, dokonca s niektorými mohli prísť aj do kontaktu, čo bol určite vzrušujúci zážitok.

                            Návštevníci sa mohli prejsť vo virtuálnom priestore, vidieť činnosť robotov
            v skupinách, oboznámiť sa s problémami a možnosťami, ktoré táto problematika zahŕňa
            a riadiť chod robotov. Robot nahrádza človeka v mnohých situáciách, a to najmä
            v nebezpečných úlohách alebo manuálne náročných úlohách. V súčasnosti sú roboty užitočné aj
            v armáde a v polícií, kde sa používajú na boj s teroristami, ale aj pre inšpekciu
            a odstraňovanie bômb. 

                        Zaujímavé bolo prejsť sa po vysnívanom virtuálnom byte, ale aj možnosť dabovať a vytvoriť si vlastný text na dabing pre animované postavy z Nevedka. Matematici sa mohli otestovať v logike, vyskúšali si matematický semafor alebo ultraľahké vozidlo s minimálnou spotrebou na jeden liter paliva.

                        Všetci sme sa vracali zo zaujímavého dňa s dobrým pocitom a predsavzatím, že si o rok vedecko-technický festival opäť zopakujeme.

             

                                                                                                                                  M. Grocká 

             

            Foto

        • Deň netradičných športov
          • Deň netradičných športov

          • Dňa 27.9. sme na 2. hodine pripravovali vlajky a transparenty, ktoré by najlepšie vystihovali našu triedu pri prezentácii na školskom ihrisku, kde na nás už čakali stanovištia na olympiáde Dňa netradičných športov:

            Každé stanovište sme absolvovali najskôr s celou triedou. Neskôr sme si mohli vybrať, ktoré stanovište si chceme zopakovať ešte raz.

            V závere našej olympiády si každá trieda vytvorila svoj vlastný pokrik, ktorým sme sa predviedli aj pred ostatnými triedami. Každý, kto aktívne absolvoval celý deň, t.j. pripravil zdravé raňajky, logo triedy a súťažil vo všetkých športových disciplínach a prezentoval aj triedny pokrik si na záver dňa odniesol zaslúženú odmenu.

            Výbornú atmosféru olympiády umocňovalo aj naozaj vydarené počasie.​

            Mgr. S. Gáliková

            Foto

        • Zdravé raňajky
          • Zdravé raňajky

          • Dňa 27.9. 2017 sa uskutočnilo niekoľko akcií, ktoré sa prelínali počas prvých štyroch vyučovacích hodín v triedach pre TNT žiakov.

            Na 1. hodine žiaci vlastnoručne pripravovali Zdravé raňajky. Páčilo sa im hlavne to, že si ich pripravoval každý sám. Použili pri tom svoju kreativitu. Takéto raňajky aj chutili oveľa lepšie, ako tie, ktoré už dostanú priamo na svoj tanier bez toho, aby sa mohli podieľať na ich príprave. Žiaci by si takúto akciu radi zopakovali častejšie.

            Mgr. S Gáliková

            Foto

        • Turistický krúžok zahájil sezónu
          • Turistický krúžok zahájil sezónu

          • Členom turistického krúžku sa len potvrdilo, že pešia turistika, pohyb, dobrodružstvo, príroda a nosenie ruksaku na chrbte je ten z najlepších spôsobov ako stráviť aktíve prvú októbrovú nedeľu. Dňa 1.10.2017 sa žiaci pod vedením p.uč. Žarnayovej a p.uč. Kovalčíkovej zúčastnili turistickej vychádzky na Šarišský hrad. Počas celého dňa bolo nádherné počasie. Ešte pred výstupom si mali deti možnosť vypočuť zaujímavé informácie o vzniku hradu a jeho histórii. Pred naberaním nových síl pri "hradnej opekačke" si niektorí "mladí hubári" pochvaľovali pekné kúsky húb, ktoré mali možnosť cestou nazbierať.

            Cestou domov ešte stihli žiaci povzbudiť pretekárov na koňoch, ktorí sa v rámci jazdeckých pretekov pohybovali po Veľkom Šariši.

            Okrem upevňovania zdravia a kondície si žiaci zvýšili svoje pohybové schopnosti, výkonnosť a všetci spokojní a plní zážitkov sa vrátili domov.

            E. Žarnayová, K. Kovalčíková​

            Foto

        • Dotkni sa hviezd – Európsky týždeň športu
          • Dotkni sa hviezd – Európsky týždeň športu

          • V rámci Európskeho týždňa športu sa uskutočnilo v hádzanárskej hale podujatie Dotkni sa hviezd. Tohto podujatia sa zúčastnili aj žiaci 3.B, 3.C, 4.B a 4.E. Podujatie organizoval Slovenský olympijský výbor za účasti prezidenta SOV Antona Siekela a žiaci videli audiovizuálne výchovno-vzdelávacie predstavenie, pričom sa oboznámili s olympijskou symbolikou, hodnotami a myšlienkami olympizmu, ale najmä zažili stretnutie so slovenskými účastníkmi, resp. medailistami zimných a letných olympijských hier.

            Najprv nás privítali zabávači, ktorí nás vniesli do sveta olympizmu, videli sme rôzne zábery z letných a zimných olympiád a následne naša úspešná strelkyňa Zuzana Rehák Štefečeková priniesla olympijskú pochodeň. Olympijskú vlajku zase niesli športovci: Pavol Hurajt, Peter Gelle, Walter Marx ml., Mária Jasenčáková, Katarína Šimoňáková a Tomáš Vaverčák. Títo zároveň robili rozhodcov pri rôznych súťažných disciplínach, v ktorých súťažili aj zvíťazili naši žiaci.  Prostredníctvom videa nás pozdravili aj: Nicole Rajičová, Petra Vlhová, Zuzana Tomčíková. Nakoniec si všetci uctili šport spoločným tancom. Po skončení celého podujatia sa naši žiaci rozhodli požiadať našich vynikajúcich športovcov o autogram a tí im samozrejme s radosťou vyhoveli. Odchádzali sme nadšení s heslom Olympijských hier Citius, Altius, Fortius...

            Mgr. Juliána Sedláková

             

            Foto

        • Štvrtáci z TND oslávili deň jazykov
          • Štvrtáci z TND oslávili deň jazykov

          • Pri príležitosti Európskeho dňa jazykov, ktorý pripadá na 26. september vyplnili dve vyučovacie hodiny žiakov 4. C triedy aktivity súvisiace s týmto sviatkom. Tento deň je oslavou jazykovej rôznorodosti Európy. Bol vyhlásený Radou Európy a po prvýkrát sa slávil v roku 2001, ktorý bol označený ako Európsky rok jazykov a odvtedy si ho pripomínajú všetci obyvatelia Európy. Dôvodom vzniku takéhoto sviatku je zvýšiť povedomie o veľkej rozmanitosti jazykov v Európe, podporiť kultúrnu a jazykovú rôznorodosť a podporiť rôzne vekové skupiny ľudí v štúdiu cudzieho jazyka, pretože to u nich zvyšuje šancu na lepšie zamestnanie.

            Práve hodina anglického i slovenského jazyka ponúkali možnosť venovať tejto téme pozornosť. V rámci týchto dvoch hodín sa žiaci dozvedeli množstvo zaujímavých informácií. To, ako si tieto informácie zapamätali mali možnosť preveriť kvízovými otázkami, aktivitou Abeceda hrou v anglickom jazyku i online pexesom, kde mali možnosť porovnať azbuku s latinkou v rámci slovenského jazyka. Dozvedeli sa tiež, že aj znaky posunkovej reči, ktorá ja nevyhnutnou súčasťou života ľudí so sluchovým postihnutím, sú rôzne v závislosti od toho, o ktorú krajinu ide a vyskúšali si ako vyzerajú písmena abecedy v posunkovej reči.

            Z hodín venovaných téme Európskeho dňa jazykov si žiaci odniesli mnoho nových poznatkov a v budúcnosti sa k nej určite vrátime. 

            Mgr. I. Storinská

             

            Foto

        • British council
          • British council

          • Dňa 26.9.2017  žiaci 5.A a 5.D navštívili British council v Prešove. Oboznámili sa s históriou, vznikom a významom cudzojazyčnej knižnice. Okrem zaujímavého výkladu mali možnosť nahliadnuť do kníh a v prípade vylosovania zaujímavého slovíčka rozšíriť si slovnú zásobu.

            Mgr. Z. Kmecová

            Foto

        • Prihlasovanie a odhlasovanie stravy
          • Prihlasovanie a odhlasovanie stravy

          • Pozor zmena: Za účelom zlepšenia spolupráce medzi stravníkom a ŠJ sme zakúpili nový program ŠKOLSKÁ JEDÁLEŇ ONLINE, ktorý môžete využívať už od 28.9. 2017. Program slúži na odhlasovanie stravníka zo stravy, na sledovanie výšky finančného konta, na kontrolu odberu stravy a iných skutočností. Bližšie informácie nájdete v záložke ,,Školská jedáleň“.

        • Staň sa múzejníkom!  - 2.A, 2.B, 2.D
          • Staň sa múzejníkom! - 2.A, 2.B, 2.D

          • Dňa 14.9.2017 sa žiaci  2.A, 2.B a  2.D zúčastnili podujatia na Ľubovnianskom hrade, ktoré bolo určené pre žiakov základných škôl, išlo o zážitkové vzdelávanie a predstavenie muzeálnej práce “zvnútra”, na podklade príbehu zbierkového predmetu od jeho objavenia skrz dokumentáciu, reštaurovanie až po vytvorenie novej expozície na hrade Ľubovňa.

            Mgr. Terézia Pribulová, Mgr. Radoslav Brecelj, Mgr. Martina Policianová

            Foto

        • Nadaní žiaci programovali robotické hračky
          • Nadaní žiaci programovali robotické hračky

          • Logické uvažovanie, vytváranie návodov a programov, spoznávanie digitálnych technológií a vzájomnú spoluprácu prinieslo do vyučovania informatiky programovanie robotických hračiek. Nadaní piataci zo základnej školy na Šmeralovej ulici v Prešove neskrývali nadšenie a záujem o programovanie robotov.

             

            Základy informatiky, získavanie konkrétnych skúseností a zručností pri práci s počítačom a aplikáciami – práca s digitálnymi technológiami tvoria podstatu vzdelávania žiakov v predmete informatika. Začiatok školského roka vo vyučovaní informatiky sa niesol v znamení robotických hračiek. Piataci spoznali tri robotické hračky, ktorých ovládanie prostredníctvom ovládačov a aplikácií si vyskúšali na vyučovaní. Ovládanie robotov (pohybu) pomocou vlastných rúk, kladenie prekážok a vytváranie cesty robotom, či tanec alebo karate, ktoré robotické hračky ovládajú bolo zaujímavou súčasťou vyučovania. Už čoskoro pribudnú aplikácie, pomocou ktorých bude ovládanie robotov za pomoci tabletov alebo smartphonov  jednoduchšie a veríme, že aj pútavejšie.

            Robotické hračky priniesli zábavu  a vzbudili záujem u žiakov, ktorých programovanie robotov baví. Vyučovanie s robotickými hračkami už čoskoro obohatia ďalšie elektronické hračky, ktoré do vyučovania nadaných žiakov zapožičia celoslovenská iniciatíva Rozumieme nadaným.

            Mgr. Ľuboš Lukáč

             

            Foto

        • Medzinárodné preteky športovej mládeže partnerských miest
          • Medzinárodné preteky športovej mládeže partnerských miest

          •      V poradí 12. ročník medzinárodného festivalu športu mládeže partnerských miest mesta Nowy Sacz organizovane pod patronátom Prezydenta mesta Nowy Sacz Ryszarda Nowaka privítal niekoľko družstiev z rôznych športových odvetví volejbal, plávanie a ľahká atletika. Do mesta Nowy Sacz pricestovali pretekári z miest Polaniec, Stará Ľubovňa, Prešov, Vsetín a domáci pretekári.

            Za kráľovnú športu atletiku naše mesto Prešov reprezentovali  pretekári zo ZŠ Šmeralova konkrétne  ŠŠK Junior Prešov. Pretekalo sa na mestskom atletickom štadióne , kde pretekári museli súperiť v disciplínach vrh guľou , beh na 60 metrov, behy na 600 metrov dievčat a 1000 metrov chlapcov, skok do diaľky a zmiešaná štafeta 4x100 metrov v zložení chlapec-dievča-chlapec-dievča. V disciplíne vrh guľou dievčat obsadila prvé miesto naša pretekárka Patrícia Uličná a v zmiešanej štafete 4x100 metrov sme obsadili celkové tretie miesto v zložení Martin Kubiček - Adela Gergelyová - Patrik Svat - Ivana Jurčišinová v ostatných disciplínach sme obsadili umiestnenia nie na stupňoch pre víťazov. Našimi výsledkami, ktoré naši zverenci dosiahli sme prispeli do celkového hodnotenia miest vo všetkých športoch ako bol aj volejbal a plávanie a mesto Prešov obsadilo po sčítaní všetkých umiestnení pretekárov fantastické celkové druhé miesto. Každý pretekár alebo družstvo v kolektívnych športoch , ktoré obsadilo umiestnenie na stupni pre víťazov dostal medailu a za umiestnenie nášho mesta Prešov na  celkovej druhej priečke prevzal z rúk zástupcu mesta Nowy Sacz pohár náš vedúci odboru školstva pán Jozef Muranský. Boli to krásne prežité tri dni v milej atmosfére , ktorú zabezpečili organizátori tohto podujatia v meste Nowy Sacz štafetu v organizovaní podujatia prebral z rúk zástupcu mesta Nowy Sacz primátor mesta Stará Ľubovňa, kde sa bude v roku 2018 konať už 13. ročník. Všetkým pretekárom ďakujem za podané výkony a prajem veľa športových úspechov.

            Mgr. R. Maľcovský

            Foto

        • Hľadáme nových olympionikov 2017 finále SR
          • Hľadáme nových olympionikov 2017 finále SR

          • Celoslovenské finále 18. Ročníka súťaže ,,Hľadáme nových olympionikov 2017,, sa konalo v meste Dubnica nad Váhom. Do súťaže sa v školských kolách zapojilo viac ako 3000 chlapcov a dievčat z 249 slovenských základných škôl a gymnázií, do celoslovenského finále z nich postúpilo v každej disciplíne 27 najlepších pretekárov resp. pretekárok. Nám sa podarilo postúpiť ako víťaznému družstvu v rámci majstrovstiev Východoslovenského kraja.

            Samotný 18. Ročník tejto súťaže bol vložený do programu inej atletickej súťaže a to ,,Atletickej ligy,, , kde medzi sebou pretekali najlepšie mužské ale aj ženské atletické oddiely z celého Slovenska. Patrónmi tohto 18. Ročníka HNO 2017 boli reprezentanti Ján Volko a Jozef Repčík. Program tohto finále HNO bol otvorený o 11:00 hod. besedou pretekárov s patrónmi súťaže Jánom Volkom a Jozefom Repčíkom. Po besede boli naši reprezentanti ochotní sa odfotiť s každým pretekárom a podeliť sa s nimi zo svojimi zážitkami a ochotne odpovedali na otázky, ktoré im dávali pretekári. Potom nasledoval slávnostný obed a každý účastník dostal vecné ceny. Keďže táto súťaž HNO 2017 bola súčasťou atletickej ligy, tak samotné finále behov či chlapcov v behu na 1000 metrov alebo dievčat v behu na 600 metrov boli naplánované na neskôr a to beh dievčat v čase o 16:30 hod. a chlapcov v čase o 16:40 hod. Každý štart týchto finálových disciplín štartoval náš reprezentant Jozef Repčík. Naši pretekári Sofia Brutvanová, Emília Žaludeková a Martin Olejár síce nevybojovali tie najcennejšie medaile ,ale si odniesli fantastické zážitky a skúsenosti ktoré im už nezoberie nik a budú im slúžiť ako motivácia do ďalšieho trénovania a pretekania. Všetkým blahoželám k ich výkonom a ďakujem za reprezentáciu školy.

            Mgr. R. Maľcovský

            Foto