• Oznam
          • Oznam

          • Celoslovenské testovanie žiakov 5. ročníka základných škôl - školský rok 2017/2018

            Dňa 22. novembra 2017 sa uskutoční celoslovenské testovanie žiakov 5. ročníka základných škôl pod názvom

            Testovanie 5 – 2017.

            Testovanie  je určené  všetkým  žiakom  5. ročníka . Žiaci  budú testovaní z predmetov matematika, slovenský jazyk a literatúra.

            Po ukončení Testovania 5 o 11.10 hod. /1.sk ZZ o 11.40 hod./ už vyučovanie nepokračuje. Žiaci odchádzajú na obed a domov.

            Bližšie informácie k Testovaniu 5 - 2017 nájdete na stránke www.nucem.sk.

        • Logopédické cvičenia na zlapšenie výslovnosti a artikulácie
          • Logopédické cvičenia na zlapšenie výslovnosti a artikulácie

          • Cieľom logopédie je rozvíjanie správneho vývinu reči z hľadiska formy aj obsahu, predchádzanie vzniku porúch a chýb reči i odstraňovanie už vzniknutých porúch a chýb reči. Vedenie k správnemu hovoreniu a zreteľnej artikulácií by malo byť uplatňované v rámci hodín slovenského jazyka v každom ročníku základnej školy formou jednoduchých cvičení, ktoré  podnecujú žiakov k správnej výslovnosti a rozvoju slovnej zásoby. Pravidelnú logopedickú prípravu absolvujú žiaci z tried pre nadaných žiakov pod vedením školského logopéda a špeciálneho pedagóga Ľuboša Lukáča.

            Cvičenia zamerané na reč (a jej rozvoj) patria medzi mimoriadne obľúbené a niektoré z nich si vyskúšali aj žiaci 4. C triedy pre žiakov so všeobecným intelektovým nadaním.  Prípravné cvičenia napomáhajú k správnej výslovnosti. Aktivujú činnosť žiakov na hodinách slovenského jazyka. Hry, pesničky, riekanky podporujú motiváciu k hovoreniu a rozvoju slovnej zásoby. Nechýbajú dychové cvičenia, ktorých cieľom je prehĺbenie dýchania a zvládnutie fyziologicky správneho nádychu a výdychu pri hovorení. Dôležitým predpokladom pre správnu výslovnosť hlások je artikulačná obratnosť hovoridiel. Medzi najviac obľúbené patria cvičenia zamerané na precvičovanie hlások, prostredníctvom ktorých sa žiaci učia (precvičujú) správnu výslovnosť v spoluhláskových skupinách. Cvičenia sú zamerané, s prihliadnutím na učivo jednotlivých ročníkov, na slovné druhy, ich vyhľadávanie a použitie vo vetách, tvorenie slov. Nechýbajú ani rôzne slovné prešmyčky, oboznamovanie sa s cudzími slovami a hry rozvíjajúce verbálne myslenie.Logopédia v školskom prostredí vedie žiakov k správnej výslovnosti. Pri náprave reči, správnej výslovnosti a rozvoji slovnej zásoby pomáhajú okrem rôznych cvičení a pracovných listov, aj logopedický software, ktorý zmení logopedické cvičenia na hry. Logopédia ponúka školákom cvičenia i stratégie, ktoré môžeme využiť pri učení. 

            Mgr. I. Storinská

            Foto

        • Nadaní žiaci spoznávali Londýn
          • Nadaní žiaci spoznávali Londýn

          • Žiaci piateho ročníka z triedy pre žiakov so všeobecným intelektovým nadaním spoznávali počas hodiny anglického jazyka Londýn. Metropolitné mesto Európy predstavila (v anglickom jazyku) nadaným školákom mladšia spolužiačka EmilyMeganWitton.

            Londýn je hlavné a najväčšie mesto Anglicka a Spojeného kráľovstva. Spoznávanie Londýna sa začalo netradičným cestovaním prostredníctvom filmového dokumentu o návšteve kráľovského mesta. Známe obchody, pamiatky, cestovanie v meste a atrakcie, predstavili jedinečnosť anglického mestečka. V závere dokumentu si žiaci precvičili anglické frázy, orientáciu v meste na mape, ale aj výslovnosť (možno doteraz neznámych) pomenovaní pamiatok, ktorých je v Londýne neúrekom.

            Filmový dokument vystriedala anglická prezentácia štvrtáčky Emily, ktorá sa počas svojej prednášky venovala aj dejinám Londýna a pripomenula Londýn počas druhej svetovej vojny, či veľký požiar Londýna. Množstvo pamiatok a život v meste spestrili predvádzané fotografie. Pútavé rozprávanie vystriedali v závere prezentácie otázky piatakov. Spomedzi množstva zaujímavostí zaujalo najmä rozprávanie o najväčšom zvone Big Ben umiestnenom v ElizabethTower (veža na severovýchodnom konci Westminsterského paláca), barokovej stavbe – Katedrála svätého Pavla (St. Paul´sCathedral), mrakodrape TheShard (ShardLondonBridge), či luxusnom obchodnom centre Harrods. Nemenej zaujímavými boli informácie o zdvíhacom moste nad Temžou – TowerBridge, letných olympijských hrách a kráľovskej rodine Veľkej Británie.

            Rozprávanie o Londýne spestrilo občerstvenie v podobe povestného anglického čaju a nechýbali ani sušienky a iné drobné pečivo. Čaj o „piatej“ si žiaci môžu dať aj doma pri vypracovaní pracovného listu v anglickom jazyku, ktorý preverí osvojenie vedomostí žiakovz témy Londýn a preberaného učiva.

            Mgr. Ľuboš Lukáč

             

            Foto

        • Svetový deň architektúry - ŠKD
          • Svetový deň architektúry - ŠKD

          • V rámci svetového dňa architektúry, ktorý pripadá na prvú októbrovú nedeľu v roku, deti zo zvyšných krabičiek vyhotovili rôzne slovenské a svetové megastavby. Využili odpadový materiál ako prázdne krabičky od liekov, pizze a rôzne kartóny. Výstavka je inštalovaná na chodbách ZŠ Šmeralova.

            Z. Hudecová

             

            Foto

        • Vyber si svoj šport
          • Vyber si svoj šport

          • A štvrtáci zo Šmeralky si mali z čoho vyberať.

            3.11. a teda v piatok sme sa zúčastnili ukážok športov, klubov, ktoré pôsobia v našom meste. Na ZŠ Sibírskej sa nám predstavili kick - boxeri, hokejisti, futbalisti z FC Tatran, gymnastky, volejbalisti, hádzanári a aj atletika pre deti.

            Žiaci zo 4.A, 4.D a 4.E si mohli vyskúšať volejbalové podanie, hokejovú výstroj, boxovanie s juniorskou majsterkou sveta, zastrieľať na futbalového brankára, cviky s gymnastickou stuhou a veľa ďalších aktivít.

            Škoda len, že sme mohli ostať len hodinu.

            S. Hakučová s kolegynkami.

             

            Foto

        • Plavecká štafeta mesta Prešov 2017
          • Plavecká štafeta mesta Prešov 2017

          • Organizátorom tohto plaveckého maratónu bolo mesto Prešov a v rámci štafetového spôsobu plávania sa žiaci zo základných škôl mohli zúčastniť tohto maratónu v plávaní voľným spôsobom. Mali za úlohu  preplávať čo najviac plaveckých dĺžok naše deti zo ZŠ Šmeralova plávali v počte 17 a preplávali spoločne 17 000 metrov. Za tento výkon srdečne blahoželáme.

            Mgr. Maľcovský, Mgr. Hrabčáková

            Foto

        • Bavme deti športom
          • Bavme deti športom

          • Slovenský atletický zväz v spolupráci s atletickým klubom Šport Hrou, mestom Prešov a základnou školou Sibírska v Prešove zorganizoval  pre deti 1.stupňa súťaž  s názvom Bavme deti športom. Súťažilo sa v osem členných družstvách ( 4 chlapci a 4 dievčatá), v ktorom každý musel prejsť cez jednotlivé súťažné disciplíny, a to skok do diaľky z miesta, štafetový beh, hod plnou loptou z kolien, prekážková dráha, skoky cez švihadlo a 3-minútový vytrvalostný beh. V konečnom hodnotení sa prideľovali body podľa umiestnenia v jednotlivých disciplínach. Náš  tím sa nenechal zahanbiť.  Deti si vybojovali prvé miesto        ( kategória ZŠ) s hrdosťou a športovým duchom  fair play, a to je najdôležitejšie.  Podpora od rodičov, ktorí prišli svoje deti povzbudiť im dodávala istotu a smelosť pri prekonávaní prekážok.

            Tieto vydarené preteky ponúkli deťom možnosť stráviť deň aktívne, pohybom a zábavnou formou pri ktorej sa buduje ich pozitívny vzťah k športu a tým sa vytvára predpoklad k zdravému telesnému a psychickému vývoju. Držme palce  deťom v druhom kole pretekov, ktoré sa uskutočnia dňa 24.11.2017.

             

            PhDr.  K. Lacková

            Foto

        • Deň starých rodičov
          • Deň starých rodičov

          • Dňa 27.10. sa v triedach pre mimoriadne nadané deti stretli deti so svojimi starými rodičmi. Tí si pre nich pripravili rôzne prekvapenia. Deti sa stali na chvíľu chemikmi, hudobníkmi, spevákmi, umelcami, či ochutnávačmi koláčov. Rozhovory starých rodičov o ich detských časoch, o ich hračkách a škole pútali detskú pozornosť. Starí rodičia sa svorne zhodli na tom, že o rok využijú túto možnosť opäť a radi sa tu vrátia. 

            S. Kormaniková

            Foto

        • Šachový turnaj
          • Šachový turnaj

          • Pre smelých a odhodlaných súťažiacich  ABC-Centrum voľného času v Prešove zorganizovalo šachový  turnaj, ktorého sa zúčastnili aj naši žiaci.  Každý mal  päť herných pokusov na to, aby získal čo najvyšší počet  bodov k postupu.  Aj keď Samko Trojan, Tomáško Petík, a Marko Smoter  nepostúpili, bola to pre nich určite skúsenosť, tzv. tréning, ktorý  u nich buduje  psychickú  odolnosť, aby boli v budúcnosti úspešnejší.  Práve šach deťom pomáha pri vývoji rozmanitých schopností a charakterových vlastností, ktoré sú veľmi dôležité v každodennom živote, logické myslenie, schopnosť robiť správne rozhodnutia, výchova k disciplíne, schopnosť domyslieť veci do konca, zodpovednosť za svoje rozhodnutia.

            Sú preč  časy, keď sa šach považoval za hru vyvolených. Vo svete sa ho učia už predškoláci.  Aj na našej škole  sa úspešne táto hra udomácnila  pod vedením p. Molnára. Preto držme palce našim šachistom pri najbližšom turnaji.

             

            PhDr. K. Lacková

            Foto

        • Deň chôdze
          • Deň chôdze

          • Deň chôdze je o pohybe pre zdravie s radosťou a dobrovoľnosťou, nezáleží na dĺžke prejdenej trasy. Je určený kolektívom i jednotlivcom bez rozdielu veku, zdravotného stavu.
            Chôdza je ideálna pohybová aktivita, ktorá je šetrná ku kĺbom. Vďaka nej si môžete utužiť zdravie, zlepšiť kondíciu, vylepšiť líniu a prečistiť mozog. Keď je to formou prechádzky, má relaxačný charakter a pôsobí blahodarne na psychiku. Účinnejšia je však rýchlejšia chôdza. Aktívny pohyb má veľký význam z hľadiska toho, ako predísť najčastejším civilizačným chorobám.
            Pri chôdzi sa vám vyplavia z tela hormóny šťastia zlepší sa vám nálada, odbúrate napätie a stres. Pohyb na čerstvom vzduchu bude vplývať na váš mozgový potenciál. Prídete na iné myšlienky, dostanete nové nápady...  a preto všetko sme sa prešli aj my!

            Mgr. M. Policianová

            Foto

        • Kino Fest Anča – 2.B, 2.D
          • Kino Fest Anča – 2.B, 2.D

          • Kino Fest Anča: Najlepšie animované filmy pre deti predstavilo kolekciu najlepších súčasných krátkych filmov pre deti, ktoré nikde inde neuvidíte. Organizátori festivalu Fest Anča pripravili pásmo filmov s cieľom priniesť deťom a ich rodičom nezabudnuteľné vizuálne a príbehové zážitky zo sveta animácie.
            Aj naši druháci mali možnosť vidieť 9 snímok z celého sveta, ktoré boli určené pre detského diváka a rodiny. Sú reprezentatívnym výberom plným zábavy, poučenia, jedinečných autorských prístupov, nápaditých výtvarných štylizácií a originálnych techník, aké dokáže deťom ponúknuť jedine autorský animovaný film.
            Fantastické pásmo sa žiakom veľmi páčilo a vôbec im nevadilo, že bolo celé bez dialógov.

            Mgr. Policianová, Mgr. Brecelj

            Foto

          • OZNAM

          • Oznámenie o úprave vyučovacích hodín.


            Riaditeľ ZŠ Šmeralova oznamuje, že dňa 9.11.2017 budú z organizačných dôvodov skrátené vyučovacie hodiny na 30 minút. Učí sa podľa rozvrhu hodín daného dňa.   

            4. hodina končí o 10:40

            5. hodina končí o 11:20

            6. hodina končí  o 12:00

            7. hodina sa nevyučuje

            ŠKD začína činnosť od 10:40, resp. 11:20.



            Ľubomír Bodnár

            riaditeľ školy

            oznamenie_o_skrateni_vyucovania(2).docx​​​​​​​

        • Výtvarná výchova trochu inak - vytvárame v prírode, s prírodou , na-prírodno :)
          • Výtvarná výchova trochu inak - vytvárame v prírode, s prírodou , na-prírodno :)

          • Žiaci 2.C využili počasie "babieho leta" na výtvarnú výchovu v prírode. Príroda a prírodniny boli základným výtvarným materiálom, ktorý umožnil deťom vytvoriť zaujímavé a originálne obrazy. K dobrej nálade, zážitkom a nezabudnuteľnej atmosfére pri tvorení prispelo teplé jesenné slniečko, pobyt na čerstvom vzduchu  a  obdivuhodná tvorivosť detí. Vďaka súčasným technológiám sme si mohli nápadité výtvory aspoň fotograficky zachytiť, lebo výtvarníčka príroda ich už určite opäť pretvorila po svojom.

             

            Monika Kormaníková

             

            Foto

        • Obvodné kolo vo futsale starších chlapcov
          • Obvodné kolo vo futsale starších chlapcov

          •      Organizátorom tohto futsalového turnaja starších chlapcov bolo ABC centrum voľného času v Prešove.

             Turnaj sa hral v telocvični ZŠ Mukačevská systémom každý s každým pričom samotného turnaja sa zúčastnili päť ZŠ a to Mukačevská, Československej armády, Mirka Nešpora, GJAR, Šmeralova. Postupový kľúč bol jasný a postupovalo iba víťazné mužstvo. Nám sa to bohužiaľ nepodarilo, keďže sme svoj hneď prvý zápas prehrali zo ZŠ Mukačevská , ktorí sa napokon stali aj celkovým víťazom.

            Mgr. R. Maľcovský

             

            Foto

        • Krajské kolo v cezpeľnom behu
          • Krajské kolo v cezpeľnom behu

          •      Organizátor centrum voľného času a odborná komisia školských športových súťaží v Starej Ľubovni ako už tradične pripravili fantastickú atletickú súťaž v cezpoľnom behu .  Trať bola v okolí Stredovekého vojenského tábora pod Ľubovnianskym hradom a pre kategóriu starších chlapcov merala 3000 metrov. Počasie počas celého preteku vyšlo na jedničku a súťažiacim svietilo celý čas slnko. Na štart sa postavil ako víťaz okresného kola aj náš pretekár Adam Chovanec z 9. B triedy, ktorý v silnej konkurencii obsadil celkové 6. miesto. Za podaný výkon chcem poďakovať a popriať čo najviac športových úspechov.

             

            Mgr. Maľcovský

            Foto

        • Bavme deti športom
          • Bavme deti športom

          •            Sobotné dopludnie (28.10.2017) plné pohybu a zábavy môžu zažiť žiaci I. stupňa narodení po 1.9.2006. V tento deň sa v športovej hale ZŠ Sibírska uskutoční súťaž osem členných družstiev "BAVME DETI ŠPORTOM". Na toto podujatie môžu rodičia prihlásiť svoje deti (do 25.10.2017) u Natálii Májikovej - vedúcej krúžku POHYBOVÁ PRÍPRAVA - všeobecná (nana.majkova@gmail.com), alebo v kacncelárii školy (spravca@zssmeralpo.edu.sk)

            Podrobné propozície v prílohe Bavme_deti_sportom.docx.

            Poznámka: Zraz účastníkov je na mieste podujatia, nezabudnúť preukaz poistenca.

        • Maľovaný chodník
          • Maľovaný chodník

          • Dňa 26.09.2017 sa v ŠKD uskutočnila akcia „Maľovaný chodník“. Vychovávateľky z jednotlivých oddelení zabezpečili farebné kriedy pre svoje deti, ktoré na chodník pred školou maľovali obrázky podľa vlastného výberu. Za svoje výkony boli odmenené vo svojich oddeleniach. Akcia priniesla pre deti radosť a potešenie.

            Z. Hudecová

            Foto

        • certifikáty za Rešpekt a Toleranciu
          • certifikáty za Rešpekt a Toleranciu

          •             Za aktívnu účasť na napĺňaní zásad Rešpektu a Tolerancie v rámci projektu Erasmus+ si prevzali žiačky ZŠ Šmeralova certifikáty - Youth pasy. Veríme, že tento certifikát im bude nápomocný nielen pri uplatňovaní princípov rešpektu a tolerancie, ale aj vďaka získanému certifikátu sa našim žiakom otvoria možnosti účasti na iných medzinárodných projektoch a podujatiach.

            foto