• O strašidle Kurupira - hudobná rozprávka v literárnej kaviarni
          • O strašidle Kurupira - hudobná rozprávka v literárnej kaviarni

          • Žiaci 2.C dostali na Mikuláša trochu netradičný darček - darčekový poukaz na hudobnú rozprávku. Tak sa dňa 12.12. 2017 vybrali na cestu pátrania do literárnej kaviarne Viola, ktorá sa premenila na amazonský prales. Deti (aj pani učiteľka) sa zase „zmenili“ na anakondy, cikády, kajmany, prepletené amazonské liany a stromy. Nechýbali ani veslári, ktorí sa plavili cez rieku a pomáhali Sherlockovi Holmesovi a pani Watsonovej vypátrať  záhady. Príbeh O strašidle Kurupira nebol len taký obyčajný, pretože deti boli vtiahnuté do deja, aktívne sa zapájali a príbeh dotvárali. Zážitky doznievali ešte aj v autobuse počas cesty naspäť, keď si nôtili pátračské piesne a v škole sa pokúšali strašidlo Kurupira aj výtvarne vyjadriť .

            Monika Kormaníková

            Foto

        • ŠMERALKA  NA  ĽADE
          • ŠMERALKA NA ĽADE

          • V spolupráci s PSK Arénou sa začala aj korčuliarska príprava žiakov prvého stupňa našej školy.

            Každý piatok si žiaci môžu zakorčuľovať, alebo učiť sa správnej korčuliarskej technike pod vedením skúsených inštruktorov. Strávia zábavné športové dopoludnie, zahrejú sa horúcou čokoládou a prídu domov príjemne unavení. Presne tak sme sa cítili po prvej návšteve.

            Vrelo odporúča Vaša 4.E. J

             

            S. Hakučová

            Foto

        • MALÉ  TALENTY   NA  ŠMERALKE
          • MALÉ TALENTY NA ŠMERALKE

          • Športovcov je na našej škole neúrekom a že sa začína už od skorých začiatkov môžu potvrdiť aj žiaci na prvom stupni.

            Tentoraz sa blysli naši nádejní hokejisti športovej hokejovej prípravy HP2 a HP3 Prešovského hokejového klubu hneď dvakrát po sebe 2. a 3. 12. v Košickej Crow Aréne kde tretiaci vyhrali nad HC Košice 12:4.  V  domácom nedeľňajšom turnaji Prešov privítal HC Bulls -Vranov nad Topľou ktorým nebolo do smiechu po prehre 23:4 a s LibaAcademy Košice chlapci uhrali zaujímavý zápas v ktorom potvrdili svoju šikovnosť výhrou 12:4.

            Držíme prsty do ďalších zápasov našim spolužiakom: Hakuča O. - 2.A, Lejko Š. – 2.B, Mačák L. -2.B, Baláž P. – 3.A.

             

            S. Hakučová

            Foto

        • Žiaci zo Šmeralky sa zapojili do súťaže iBobor
          • Žiaci zo Šmeralky sa zapojili do súťaže iBobor

          • Žiaci zo základnej školy na Šmeralovej ulici v Prešove sa zaradili medzi viac ako 70 000 z takmer 1000 škôl a súťažili v online súťaži iBobor, ktorá je určená pre mladých informatikov.

            Súťaže sa zúčastnili žiaci piateho, ôsmeho a deviateho ročníka v príslušných súťažných kategóriách. Informatické súťaženie prebiehalo online na vyučovaní informatiky. Každý žiak sa do súťaže prihlasoval heslom a pracoval tak samostatne na zodpovedaní otázok. V jednotlivých kategóriách úspešne reprezentovali školu žiaci s najvyšším počtom bodov: Matej Čačík, Gabriel Hreňo a Michaela Slavošova z kategórie Bobrík a Michal Repčík, Lenka Poniková, Patrik Olejár a Lea Natália Onuferová z kategórie Kadeti.

            Súťaž Informatický Bobor (iBobor) vznikla v roku 2004 v Litve. Symbolom súťaže sa stal usilovný, inteligentný a čulý bobor, preto sa súťaž volá po litovsky Bebras. Úspešná informatická súťaž sa každoročne organizuje v rôznych krajinách. V minulom školskom roku sa do nej zapojilo viac ako 1 650 000 žiakov z celého sveta.

            Ing. Anna Šibová, Mgr. Ľuboš Lukáč

            Foto

        • Potravinová pyramída
          • Potravinová pyramída

          • Minulý týždeň v škd od 27.11.2017-01.12.2017 prebiehala akcia na tému „ Potravinová pyramída“. Cieľom akcie bolo oboznámiť deti s výživovou pyramídou potravín podľa ich obsahu živín a množstva, v akom by sa mali tieto potraviny konzumovať. Každé oddelenie pracovalo individuálne vo svojej triede so svojou p. vychovávateľkou.

            M. Grigerová

            Foto

        • Náboj Junior
          • Náboj Junior

          • S ôsmimi žiakmi, ktorí vytvorili dva tímy som sa v piatok 24. novembra zúčastnila  6. ročníka matematicko-fyzikálnej súťaži – Náboj Junior - na gymnáziu Jána Adama Raymana v Prešove.

            Naši žiaci sa tejto súťaže pravidelne zúčastňujú a zatiaľ boli vždy úspešní. A nebolo tomu inak ani tento rok.

            Čistý čas riešenia náročných úloh bol 120 minút. Dôležitý bol počet úspešne vyriešených úloh, ale aj taktika pri riešení.

            1.tím – Lea Natália Onuferová (IX.C), Michael Filip McLean (IX.C), Martin Fedorko (IX.C) a Lijza Lukáčová (VIII.C) – obsadili úžasné 2.miesto.

            2.tím – Jakub Vitališ (IX.A), Stanislav Uličný (IX.A), Sandra Petrová (VIII.A) a Simona Kušnírova (VIII.C) – krásne 5.miesto.

            Všetkým srdečne blahoželám.

            S. Čorejová

            Foto

        • Všetkovedko
          • Všetkovedko

          • 29.11. sa opäť po roku konala súťaž Všetkovedko, ktorá preverila všeobecný prehľad našich žiakov. Tento rok sa zapojilo 70 druhákov, tretiakov, štvrtákov a piatakov. Naši žiaci si lámali hlavy nad rozličnými úlohy, ale veríme, že ako vždy zabodujú a budú na prvých priečkach v rámci Slovenska.

            Mgr. Juliána Sedláková

            Foto

        • Pranostiky vo výtvarnom vyjadrení
          • Pranostiky vo výtvarnom vyjadrení

          • Výtvarne spracovať naše slovenské pranostiky sa podujali tretiaci z 3.B. Výber pranostík nebol ľahký, keďže namaľovať predpovede počasia alebo úrody naozaj nie je len tak. Namaľované  pranostiky sa vydarili a pozrieť si ich môže každý žiak či rodič.

            Mgr. Juliána Sedláková

            Foto

        • Matematická súťaž - LOMIHLAV 2017
          • Matematická súťaž - LOMIHLAV 2017

          • Dňa 1.12.2017 sa v Kultúrno-spoločenskom centre na Jedlíkovej 7 v Košiciach uskutočnil  už sedemnásty ročník Lomihlavupre žiakov 7. – 9. ročníka základných škôl.

            Našu školu  reprezentovali 2 štvorčlenné družstvá (v konkurencii 54 družstiev):

            1. družstvo v zložení: Onuferová Lea 9.C, Čonková Mária 8.C, Prídavok Adam 7.A, Brajerčík Ján 7.A  - umiestnili sa na  6. mieste.

            2. družstvo v zloženíMcLean Michael 9.C, Lorko Šimon 8.C, Šima Martin  7.C, Namešpetra Ján 7.A - umiestnili sa na 19.mieste.

            Svoje vedomosti a logiku museli použiť pri riešení 20 úloh, 5 hlavolamov a 5 hádaniek v časovom limite 66 minút. Prestávku pred vyhodnotením súťaže žiakom vyplnili zábavné súťažné úlohy odmenené sladkosťami.

            Srdečne všetkým blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu školy.

            S. Čančinová

             

            Foto

        • Detský čin roka 2017
          • Detský čin roka 2017

          • Občianske združenie Detský čin roka každoročne organizuje projekt, ktorý je o deťoch, o tom ako deti vnímajú svet, ako vedia múdro a citlivo spracovať častokrát náročné výzvy a postaviť sa na stranu dobra.  Spoločne s deťmi 2.D a 2.A sme projekt podporili aj tento rok. Tridsaťpäť  príbehov  v siedmich kategóriách o detských skutkoch a činoch sme si spoločne čítali na hodinách slovenského jazyka, prvouky alebo v školskom klube v rámci vybraných tematických oblastí. Deti tak mohli zahlasovať za príbeh, ktorý pre nich bol ten najcennejší, najodvážnejší... .  Cez reálne príbehy iných detí sa tak učia ako pomôcť ľudom i prírode.

            Veríme, že množstvo príbehov deti motivovalo k hodnotám, pozitívnemu vnímaniu okolia a pre ďalšiu podporu dobra.

            Detský čin roka 2017 sa koná pod záštitou prezidenta Slovenskej republiky Andreja Kisku a Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu. Aj tento rok detská porota rozhodne o tom, ktorých sedem skutkov získa ocenenie.

             

            PhDr. K.Lacková, Mgr. M.Policianová, Mgr.T.Pribulová

            dcr_baner_fb_dakovanie_1.jpg

        • Nadaní štvrtáci o ročných obdobiach v angličtine
          • Nadaní štvrtáci o ročných obdobiach v angličtine

          • Štvrtáci z tried pre žiakov so všeobecným intelektovým nadaním sa vo výuke anglického jazyka venujú rôznym zaujímavým témam. Neoddeliteľnú súčasť tvoria anglické projekty. V nich pracujú so slovnou zásobou, ktorej rozumejú a výtvarne dotvárajú obsah témy. Koncoročný projekt pod názvom Ročné obdobia prezentovali žiaci pred svojimi triedami – primerane veku a jazykovým zručnostiam.

            „In manyplacestheweatherchangesduringtheyear. Thesechanges are calledseasons“, odznelo na úvodnej hodine venovanej ročným obdobiam. Prostredníctvom zaujímavých informácií si žiaci priblížili tému, precvičili (a naučili aj novú) slovnú zásobu, vypracovali odpovede na pripravené otázky a zároveň sa pripravili na vytvorenie vlastného projektu.

            Súčasťou prípravy anglického projektu bol rozbor ročných období, počasia, obľúbených činností a záľub. Vytvorenie anglického projektu bolo súčasťou domácej prípravy žiakov na vyučovanie. Samotné prezentácie boli vynikajúco spracované, výtvarne pekne doplnené a prezentované pred jednotlivými triedami. Žiaci 4.C vytvorili prezentácie v elektronickej podobe, a napodobnili tak atmosféru podobnú ročníkovým prácam a spolužiaci zo 4.B privítali medzi sebou v triede porotcu, keď štvrtákov prišiel povzbudiť deviatak  Michael Filip McLean.

            Anglické projekty sú medzi žiakmi veľmi obľúbené. Dôležité je vedieť projekt prezentovať pred triedou, teda porozprávať o tom, čo si pripravili, a to v anglickom jazyku.

            Mgr. Ľuboš Lukáč

            Foto

        • Talenty   2017
          • Talenty 2017

          • V krásnych priestoroch PKO v Prešove som sa spolu so žiakmi VIII.C triedy  zúčastnila 29.novembra na ocenení talentovaných žiakov prešovských škôl za rok 2017.

            Naša škola mala v minulom školskom roku mnoho úspešných žiakov v predmetových olympiádach, vo výtvarných a speváckych súťažiach a v neposlednom rade aj v športových. Ocenení mohli byť len tí najlepší, ktorí uspeli v celoslovenských kolách.

            Prvým oceneným bol žiak VIII.C triedy – Martin Mochňacký.  Martin je zodpovedný a spoľahlivý žiak, ktorý prejavuje svoj talent hlavne v  jazykovej oblasti. V olympiáde z anglického jazyka sa v krajskom kole umiestnil na 1.mieste, vďaka čomu sa mohol zúčastniť celoslovenského kola vo svojej kategórii. A ani tu sa nedal zahanbiť a skončil na krásnom 3.mieste.

            Druhou ocenenou bola žiačka bývalej IX. C triedy, terajšia gymnazistka GJAR – Zuzana Lukáčová. Z predmetov si najviac obľúbila biológiu. Získala vynikajúce umiestnenia v krajských a celoslovenských kolách biologických olympiád.  Za najväčší úspech považujem kvalifikovanie sa na medzinárodnú olympiádu mladých vedcov – IJSO. Ide o súťaž v troch prírodovedných disciplínach – biológia, fyzika a chémie. Zuzka si cenu nemohla prevziať osobne, lebo už bola na ceste na túto olympiádu, ktorá sa tento rok koná v Amsterdame. Napriek tomu, že Zuzka už nie je naša žiačka, držíme jej palce, aby dopadla čo najlepšie, veď robí dobré meno aj našej škole, z ktorej vyšla a v ktorej získala cenné základy.

            S. Čorejová

            Foto

        • Okresné kolo technickej olympiády – 8. ročník
          • Okresné kolo technickej olympiády – 8. ročník

          •      Na štvrtok 30.11.2017 sa ABC centrum voľného času a ZŠ Sibírska podujali zorganizovať okresné kolo v technickej olympiáde pre žiakov ZŠ. Na tomto podujatí sa zúčastnili aj naše dve dievčatá z 8.C triedy a jedna žiačka z 5.C triedy. Otvorenie podujatia mal na starosti pán Lukáč riaditeľ  ZŠ Sibírska a zároveň poprial žiakom veľa úspechov v samotnej olympiáde. Samotná súťaž bola rozdelená do dvoch blokov a to 30 minútový test a 90 minút praktickej činnosti.  Starší žiaci boli rozdelení do dvojíc a druhá skupina mladších žiakov po jednotlivcoch.

            Skupina starších žiakov v praktickej skúške mali podľa nákresu zhotoviť vtáčiu búdku a mladší podľa nákresu mali zhotoviť políčku na stenu. Našim dievčatám to išlo skvele a dúfam, že statočne reprezentovali našu školu , lebo výsledky budú zaslané školám až po týždni, keďže usporiadateľ musí opraviť všetky písomné testy ,ale aj ohodnotiť zhotovené výrobky žiakov.

             

            Mgr. Maľcovský

            Foto

        • Futbalový turnaj o Pohár riaditeľa SPŠ Strojníckej
          • Futbalový turnaj o Pohár riaditeľa SPŠ Strojníckej

          •  

                 Počas dňa otvorených dverí na SPŠ Strojníckej ako už tradične aj tento rok bol futbalový turnaj o Pohár riaditeľa SPŠ Strojníckej medzi základnými školami s mesta Prešov. Medzi týmito školami sme mali svoje zastúpenie aj my. Turnaja sa zúčastnili ZŠ Važecká, Mirka Nešpora, Ľubotice, Šmeralova, Sibírska. Samotný turnaj sa hral systémom každé družstvo proti každému čiže hralo sa dohromady 10 zápasov. Hrací čas bol v trvaní 1x 20 min. Otvorenie turnaja bolo v réžii riaditeľa SPŠ Strojníckej pána Ing. Viňanského a učiteľa TsV na tejto škole pána Mgr. Lenka.

            Potom sa začal samotný turnaj , ktorý bol plný nečakaných prekvapení. Na stupni pre víťazov však mohli stáť len  najlepší a to v nasledovnom poradí. Prvenstvo si vybojovali žiaci z ZŠ Ľubotice na druhom mieste skončili žiaci z ZŠ Mirka Nešpora a naša škola sa umiestnila na peknom treťom mieste. Každý účastník dostal vecné ceny a diplom. Po skončení turnaja a odovzdaní cien sa chlapci ešte zúčastnili na samotnej prehliadke školy.

            Mgr. Maľcovský

            Foto

        • Školské kolo – Olympiáda z anglického jazyka
          • Školské kolo – Olympiáda z anglického jazyka

          • Dňa 15.11.2017 sa uskutočnilo školské kolo Olympiády z anglického jazyka v troch kategóriách 1A (5.-7. ročník), 1B (8.-9. ročník) a 1C. Žiaci súťažili v písomnej a ústnej časti. 

            Vyhodnotenie jednotlivých kategórií:

            1A       1.miesto: Martin Šima 7.C

                        2. miesto: Ľubomír Durkáč 7.C

                        3. miesto: Adam Prídavok 7.A

             

            1B       1. miesto: Martin Mochňacký 8.C

                        2. miesto: Peter Rovňák 9.C

                        3. miesto: Igor Lacko 9.C

             

            1C       1. miesto: Michael Filip McLean 9.C

                        2. miesto: Alexander Lambourne 7.A

                        3. miesto: Bianka Uhrínová 8.A

             

            Do obvodného kola postupujú žiaci z kategórie 1A a 1B, ktorí sa umiestnili na prvých miestach. Súťažiaci z prvého miesta v kategórií 1C postupuje do krajského kola.

            Všetkým srdečne blahoželáme a prajeme veľa úspechov v reprezentácií školy v nasledujúcich kolách.

            Mgr. Z. Kmecová

             

             

            Foto

        • Beseda s policajtom
          • Beseda s policajtom

          • Správanie sa na  ulici, krádež, alkohol, nebezpečenstvo, dôležité telefónne číslo...,  o tom všetkom  sa deti z 2.D a 2.A  mali možnosť rozprávať  s policajtmi, ktorí  nás prišli navštíviť do školského klubu. Deti  sa pýtali a páni policajti odpovedali.  Názornou ukážkou sa mohli dozvedieť, ako to funguje, ak policajt požiada vodiča  motorového vozidla o dychovú skúšku na alkohol, aká je  ťažká  neprestrelná vesta,  ochranný štít a pod.  Zážitkom pre deti bolo, ak si to všetko mohli osobne vyskúšať.

            Povolanie policajta sa mnohým deťom  javí viac ako zaujímavé.  Zistili, že nosiť uniformu si vyžaduje vzdelanie, odvahu a samozrejme aj kondíciu. Záverom príslušníci policajného zboru deti odmenili hodnotnými predmetmi, ktoré  im budú pripomínať toto milé stretnutie s nimi. Veľká vďaka patrí príslušníkom policajného zboru z Obvodného oddelenia Prešov- Sever Ing. Jánovi Jackovi a Matúšovi Mikulovi.

             

            PhDr. K.Lacková, Mgr. M.Policianová

            Foto

          • Riaditeľské voľno pre žiakov 6. - 8. ročníka

          • Oznámenie o poskytnutí riaditeľského voľna na deň 22.11.2017 (streda)

            Podľa § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon)a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších prepisov a § 3 ods. 10 vyhlášky MŠ SR č. 231/2009 Z. z. o organizácii školského roka na základných školách, stredných školách, na základných umeleckých školách, na odborných učilištiach a jazykových školách v znení vyhlášky č. 518/2010 Z. z.

            poskytuje

            riaditeľské voľno pre žiakov 6., 7. a 8. ročníka na deň 22.11.2017 (streda)

            z dôvodu organizačného zabezpečenia Testovania žiakov 5. ročníka

                      Vyučovanie žiakov 1. až 4. ročníka bude prebiehať podľa rozvrhu hodín. Vyučovanie žiakov 9. ročníka bude prebiehať podľa upraveného rozvrhu hodín. Školský klub  a Školská jedáleň v tento deň  budú v prevádzke. Vyučovanie bude pokračovať vo štvrtok 23.11.2017.