• Využitie odpadového materiálu
          • Využitie odpadového materiálu

          • Akcia školského klubu pod názvom „Využitie odpadového materiálu „ bola zameraná na tvorivé činnosti detí, ktorej cieľom bolo využiť  odpadový materiál na  výrobu rôznych dekoratívnych predmetov a praktických  výrobkov, ktoré môžu ešte poslúžiť  a skrášliť naše okolie. Okrem tvorivej činnosti sa deti oboznámili s pojmom  recyklácia odpadu a jej prínos na naše životné prostredie.  Pri práci s deťmi  sme využili  aktivizujúce  metódy na rozvoj tvorivosti  pri ktorých boli deti aj  odmenené a povzbudené do ďalšej tvorivej práce.

            A. Ivanecká

            Foto

        • Talent ZŠ regiónu Šariš 2018
          • Talent ZŠ regiónu Šariš 2018

          • Súťaž vyhlasuje celoslovenská iniciatíva Rozumieme nadaným prostredníctvom projektu Nadané dieťa a koná sa pod záštitou primátorky mesta Prešov Ing. Andrey Turčanovej. Talent základných škôl regiónu Šariš je súťaž, ktorá si každoročne kladie za cieľ nájsť talentovaných a nadaných žiakov základných škôl.

            Do súťaže, ktorá je zameraná na logiku, matematiku a verbálne  myslenie sa zapojilo na našej škole 86  žiakov 6. – 9. ročníka. Školské kolo sa realizovalo na hodinách matematiky 14. Februára 2018. Žiaci riešili 10 úloh počas 45 minút. Za každý správny a úplný výsledok boli hodnotení 1bodom/2bodmi/3bodmi. Maximálny počet bodov, ktorý mohli získať,  bol 16 bodov (4 úlohy za 2 body, 1 úloha 3 body). Úspešným riešiteľom školského kola sa stal súťažiaci, ak získal aspoň 5 bodov. Úspešných bolo 79,06 %  žiakov.

            Finálového kola súťaže „Šarišanov“ sa zúčastnia dvaja najlepší riešitelia v školských kolách. Pre všetkých účastníkov finálového kola súťaže Talent základných škôl regiónu Šariš sú pripravené certifikáty o absolvovaní finále súťaže. Víťazná trojica riešiteľov sa zapíše do Galérie Talentov, ktoré od roku 2015 nájdete na stránke súťaže. Na úspešných súťažiacich čakajú diplomy a rôzne ceny.

             Najúspešnejší riešitelia si vo finále, ktoré sa uskutoční 8. marca 2018 v zasadačke MsÚ v Prešove, potrápia mozog pri riešení logických úloh v dvoch súťažných kolách.

             Sú to žiaci: Lea Natália Onuferová, 9.CAdam Prídavok, 7.A .

            Blahoželáme a držíme palce vo finále.

            Najúspešnejší riešitelia          Spolu/body       Čas     Poradie

             

            Adam Prídavok, 7.A                           16                    38                    1

            Lea Natália Onuferová, 9.C               16                    40                    2

            Daniel Bavolár, 7.C                            12                    43                    3

            Tomáš Mafina, 9.C                            11                    41                    4

            Ján Namešpetra 7.A                          11                    43                    5

            Aneta Ivanecká, 9.A                           10                    35                    6

            Michaela Bryndzová, 9.C                   10                    40                    7

            Timotej Varga 8.C                             10                    40                    7

            Lukáš Jendrek, 9.C                             10                    41                    8

            Branislav Košč, 9.C                            10                    41                    8

            Lukáš Kacvinský 7.A                           10                    44                    9

             

            Mgr. S. Čančinová

            Foto

        • ELEKTROmatik 2018
          • ELEKTROmatik 2018

          • Súťaž je určená pre žiakov 7. – 9. ročníka ZŠ. Jej poslaním je vzbudzovať u žiakov hlbší záujem o matematiku a motivovať ich k ďalšiemu vzdelávaniu, umožniť žiakom súťažnou formou porovnávať svoje vedomosti s  rovesníkmi z iných škôl, predviesť okoliu svoje schopnosti a dosiahnuť za nich uznanie.

            Dňa 20.2.2018 sa uskutočnilo na pôde školy SPŠE v PO finálové kolo tejto súťaže, ktorému predchádzali 2 domáce kolá. Do domácich kôl sa zaregistrovalo 47 štvorčlenných družstiev  z rôznych základných škôl. Z toho 31 družstiev sa aj aktívne zapojilo. Domáce kolá pozostávali z 12 úloh. Z našej školy súťažilo 8 družstiev. Do finálového kola postúpilo z celkového počtu 5 najúspešnejších družstiev, z toho 2 boli  z našej školy.

            H4ck3rW4m3n bol názov družstva zloženého zo žiakov 9.c – Lea Natália Onuferová, Martin Fedorko, Michael McLean, Patrik Olejár  a družstvo ChewingGum si vytvorili dievčatá zo 7.a – Petra Smolková, Karolína Katriňáková, Tamara Šmilňáková a Lujza Kurimaiová. Družstvo ChewingGum muselo absolvovať pred postupom do finále ešte rozstrelové kolo s družstvami z ďalších troch škôl, keďže mali rovnaký počet bodov z domácich kôl. Po úspešnom odoslaní úloh aj tohto kola postúpili do finále. Od radosti si vyrobili aj vlastné tričká s názvom ich družstva, v ktorých aj súťažili.

            Svoju šikovnosť potvrdili obidva tímy, ktoré získali 1. miesto – družstvo  H4ck3rW4m3n  a 5. miesto ChewingGum. Blahoželáme!

            Mgr. S. Čančinová

             

            Foto

        • Školské kolo Hviezdoslavov Kubín I. stupeň
          • Školské kolo Hviezdoslavov Kubín I. stupeň

          • Dňa 8.2. 2018 sa uskutočnilo na I. stupni školské kolo recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín. Porota hodnotila vhodnosť, náročnosť i originalitu ukážok vzhľadom na vek recitátora, hlasovú a rečovú techniku, prácu s výrazovými prostriedkami, ale aj kontakt s publikom, presvedčivosť a pôsobenie na poslucháčov. Na základe sledovaných kritérií porota za poéziu vybrala na postup do okresného kola žiaka z 3.C Dominika Merčiaka. V próze získala 1. miesto a možnosť ďalšieho postupu Ema Štefaňáková. V poézii osadili 2. miesto Alexander Mačák a 3. miesto patrilo Liliane Javorskej. V próze uspela na 2. mieste Bianka Vaľková a na 3. skončila Nelli Benkvá. Víťazom srdečne blahoželáme a prajeme úspešnú reprezentáciu v okresnom kole.   


            Ingrid Storinská

            foto

        • Halové M SR mladšieho žiactva
          • Halové M SR mladšieho žiactva

          • Vyvrcholením zimnej prípravy atlétov nášho ŠŠK Junior Prešov pri ZŠ Šmeralova ako už tradične sú halové M SR v Bratislave v hale Elán. Aj tento rok 2018 sa naši zverenci pripravili na toto športové podujatie a chceli ukázať celému Slovensku , že aj v Prešove sú nádeje atletiky. Naša cesta za úspechmi začala na Hlavnej železničnej stanici 23.2.2018 v čase o 15:20 hod. keď sme nastupovali do vlaku, ktorý mal namierené do Bratislavy. Do miesta preteku sme pricestovali v nočných hodinách asi okolo 22:00 hod. a šli sme sa ubytovať do hotela Plus, kde sme prišli okolo 22:45 hod. Ráno v deň preteku 24.2.2018 sme okolo 8:45 hod. boli už v športovej hale Elán a čakali sme na začiatok samotných pretekov.

            Zahájenie ako sa na takéto podujatie patrí malo slávnostnú atmosféru v podobe štátnej hymny a potom už nič nebránilo vo vykročení našich zverencov k úspechom v svojich disciplínach. Na takomto významnom podujatí umiestnenie pretekára do ôsmeho miesta je pre klub bodovo ohodnotený a za týmto cieľom sme išli do každej svojej disciplíny. Začiatok bol na výške žiakov, kde Adam Lichvár obsadil 7. miesto a zároveň v tom istom čase Sarah Kurimská vo vrhu guľou obsadila zhodné 7. miesto. Potom žiačka Liana Križovenská obsadila v behu na 150 metrov ôsme miesto a v behu na 1500 metrov Lucia Bogdaňová si dobehla v silnej konkurencii pre 9.miesto. V disciplíne vrh guľou žiakov si svoje zručnosti preveril Kristián Sivák, ktorý obsadil celkové šieste miesto. Poslednou bodovanou disciplínou našim zverencom bol beh na 600 metrov, kde si fantastické štvrté miesto vybojoval Patrik Vojtko. Všetci naši pretekári si ak nie obhájili, tak zlepšili svoje doposiaľ dosiahnuté maximum za čo im veľmi pekne ďakujem a ich snaženie na tréningoch prinieslo ich úspech v podobe skvelých výsledkov. Aj naďalej budem tvrdiť, že práca s mládežou je naša budúcnosť, ktorá sa stále vypláca.

            Mgr. R. Maľcovský

            Foto

        • Logická olympiáda – školské kolo – kategória B
          • Logická olympiáda – školské kolo – kategória B

          • Dňa 7.2.2018 prebehlo na našej škole  školské kolo Logickej olympiády kategória B.

            Cieľom súťaže je preveriť logický úsudok, matematický úsudok, priestorový úsudok a verbálne myslenie žiakov základných škôl/8-ročných gymnázií do 15 rokov. Súťaž je určená skupine žiakov so všeobecným intelektovým nadaním.  

            Zúčastnilo sa jej 58 žiakov z tried pre nadané deti z ročníkov 5 – 9. Test pozostáva zo 14 úloh. Tie sú hodnotené 1 bodom. V školských kolách sa test píše 40 min. Úspešným riešiteľom je žiak, ktorý dosiahne min. 9 bodov.

            Do finále postupujú dvaja najlepší zo školského kola. Finálové kolo Logickej olympiády sa uskutoční v priebehu apríla 2018.  Blahoželáme tým, ktorí uspeli.

             

             

            LOGICKÁ OLYMPIÁDA - školské kolo                               KATEGÓRIA B:  5. - 9. ročník                     

            Dátum: 7. 2. 2018                                                    

            Počet riešiteľov: 58                Počet úspešných riešiteľov: 8                                  

            Úspešnosť:  13,79%                                                 

                                                                      

            Číslo    Najúspešnejší riešitelia           Trieda  Úlohy  Čas     Poradie

            1          Michael McLean                   9.C      11        26        1.

            2          Dávid Mrúz                            5.E      10        27        2.

            3          Lujza Lukáčová                      8.C      10        29        3.

            4          Lea Natália Onuferová           9.C      10        30        4.

            5          Ján Roba                                5.E      9          17        5.

            6          Hana Macková                       5.C      9          27        6.

            7          Simona Kušnírová                  8.C      9          31        7.

            8          Lenka Poníková                     8.C      9          31        7.

            Do finále postupujú dvaja najlepší, blahoželáme a držíme palce.

            Foto

        • Štvrtáci predstavili obľúbené knihy po anglicky
          • Štvrtáci predstavili obľúbené knihy po anglicky

          • Nadaní žiaci štvrtého ročníka zo základnej školy na Šmeralovej ulici v Prešove sa pustili do netradičnej prezentácie obľúbených kníh. Tie predstavili na hodinách anglického jazyka, ako inak – po anglicky.

            Každá kniha má svoje čaro. Písmenká každej z nich dokážu priniesť potešenie, zodpovedajú na rôzne otázky, či umožnia snívať. Štvrtáci radi čítajú knihy, čo dokázali počas vyučovania angličtiny. Zaujímavé projekty predstavili rôzne druhy knižnej literatúry, postavy jednotlivých príbehov a v neposlednom rade aj záujem žiakov.

            Prezentácia čitateľských projektov v anglickom jazyku pod názvom „Moja najobľúbenejšia kniha“ obohatila slovnú zásobu nadaných školákov a naučila vystupovať pred obecenstvom, či zodpovedať otázky spolužiakov a pozvaného porotcu – ním bol starší spolužiak, siedmak Martin Šima.

            Všetky čitateľské projekty zaujali a bolo veľmi ťažké vybrať spomedzi žiakov najlepších prezentujúcich. Veľmi cennými boli odporúčania pozvaného porotcu, ktorý v závere samotných prezentácií dal zopár rád mladším spolužiakom. Nechýbali ani otázky zvedavých spolužiakov.

            Ako sa pripraviť, na čo sa zamerať a čo nezabudnúť, či ako zodpovedať rôzne otázky. Veľký dôraz na angličtinu, potrebu širokej slovnej zásoby a kontaktu s publikom patrí medzi podstatné veci pri príprave na prezentáciu projektov. Tie štvrtácke naplnili očakávania a už teraz sa nadaní školáci môžu tešiť na ďalšie projekty, ktoré spestria vyučovanie angličtiny.

            Mgr. Ľuboš Lukáč

            Foto

        • JASPO 2018
          • JASPO 2018

          • V piatok, 9.2.2018, sa naši žiaci zúčastnili prvého ročníka jazykovo-vedomostnej súťaže JASPO 2018, ktorú organizovala ZŠ Kúpeľná pod záštitou primátorky mesta Prešov. Žiaci pripravili nápadité a vtipné prezentácie o hlavných mestách Francúzska, Nemecka a Veľkej Británie. Po absolvovaní vedomostného kvízu a započítaní bodov za prezentácie získali dve druhé a jedno prvé miesto.

            Anglický tím: Martin Mochňacký, Dominika Volontierová, Michael Filip McLean - 2. miesto

            Nemecký tím: Lujza Lukáčová, Nina Macejová, Simona Kušnírova - 2. miesto

            Francúzsky tím: Monika Ringerová, Michaela Bryndzová, Samuel Harčár - 1. miesto

            Blahoželáme a ďakujeme pani učiteľkám Kmecovej a Vrankovej za prípravu. 

             

            M. Bryndzová

            Foto

        • „Aby sme rozumeli súčasnosti, musíme pochopiť minulosť.“
          • „Aby sme rozumeli súčasnosti, musíme pochopiť minulosť.“

          • Čo keby sme sa na chvíľu vrátili do minulosti? Zastavili by sme čas? Prežili by sme udalosti, ktoré si pamätajú naše babky, dedkovia? Vedcovia pátrali, skúmali, aby sme my teraz vedeli, čo sa vlastne stalo. Ako to všetko bolo. Nemusíme sa hrabať v stovke kníh, teraz je to vďaka nám jednoduchšie. Žiaci tejto školy tieto informácie preniesli do formy niekoľkých plagátov. Farebných a plných vedomostí. Taká je výzdoba prvého poschodia. Tak čo? Zastavíte čas? Odvážite sa nahliadnuť do minulosti?

                       Júlia Chmurovičová, IX.C

            Foto

        • Vynálezca, ktorý vymyslel takmer všetko
          • Vynálezca, ktorý vymyslel takmer všetko

          • Nadaní štvrtáci zo základnej školy na Šmeralovej ulici v Prešove vstúpili do poznávania dejín vynálezov prostredníctvom série animovaných filmov. Prvým zaujímavým vynálezcom bol Thomas Alva Edison.

            Velikánov dejín spoznávajú školáci v Prešove vďaka spolupráci neziskovej, verejno-prospešnej organizácie Štúdio Nádej a celoslovenskej iniciatívy Rozumieme nadaným. Vďaka náučným príbehom sa školáci prenesú do obdobia života osobností dejín. Žiaci tak majú možnosť spoznať ich životný príbeh, ale aj uvažovanie, mimoriadne výkony, myšlienky a činy.

            Životnú etapu svetového vynálezcu spoznali vďaka príbehu, ktorý sa odohrával v 19. storočí. Thomas Alva Edison zmenil obdobie „plynových lámp“ za nový zdroj svetla – žiarovku. Slávny velikán dejín priniesol svetu množstvo vynálezov. Príbeh je popretkávaný zábavnými situáciami a prekážkami, ktoré na ceste za svetlom musel Edison so svojimi spolupracovníkmi prekonávať. Vytrvalosť, trpezlivosť a optimizmus boli napokon odmenené radosťou, obdivom a vďačnosťou ľudí.

            Svedkami veľkého úspechu sa stali ľudia presne o polnoci v roku 1880, kedy sa rozsvietilo dvetisíc žiaroviek v nápise Happy New Year.

            Pozornosť si žiaci otestovali v troch kvízových kolách, zabavili sa pri plnení úloh a nechýbali pracovné listy, či omaľovánky. Súčasťou spoznávania príbehu Edisona boli rôzne prezentácie, ktoré na základe nových informácií, práce so študijnými materiálom a textom priniesli už samotní žiaci.

            Zaujímavé cestovanie svetovými dejinami prostredníctvom animovaných filmov Velikáni Dejín je určené žiakom základných škôl. Interaktívne spoznávanie svetových osobností je plné životných osudov a náučných príbehov. Samotná realizácia projektu spoznávania svetových dejín a zaujímavých osobností sa uskutoční počas školského roka.

            Mgr. Ingrid Storinská

             

            Foto

        • Televízny redaktor Patrik Herman navštívil prešovských školákov
          • Televízny redaktor Patrik Herman navštívil prešovských školákov

          • Medzi žiakov základnej školy na Šmeralovej ulici v Prešove zavítal televízny redaktor Patrik Herman. Školáci tak dostali príležitosť spoznať Osobnosť televíznej publicistiky, ktorá je s televíziou spätá od roku 1996.

            Patrik Herman začal návštevu „Šmeralky“ na vyučovacej hodine anglického jazyka žiakov tretieho ročníka. Tí zostali prekvapení, keďže o „novom učiteľovi“ ani len netušili. Po úvodnom zoznámení došlo aj na spovedanie známej televíznej tváre, zbieranie fotografií s podpisom a tretiačka Emka sa potešila blahoželaniu k meninám. Nechýbalo podanie rúk ani zvedavé otázky. Podpisy našli svoje miesto na rôznych papierikoch, ale aj zošitoch i rukách žiakov.

            Úplnou náhodou sa Patrik ocitol v triedach, kde prebiehala príprava na Hviezdoslavov Kubín. Televízny redaktor podporil súťažiacich a vyrozprával zážitky z natáčania, ale aj spomienky na prvé natáčanie či trému. Zástupy detí žiadajúce podpis a fotografiu od redaktora Patrika Hermana neustávali ani počas prestávky.

            Veľmi zaujímavým a obohacujúcim bol výučbový blok mediálnej výchovy, ktorého sa Patrik zúčastnil na pozvanie nadaných piatakov. Počas „mediálky“ sa žiaci dozvedeli o profesii moderátora a redaktora množstvo užitočných informácií. Skutočným zážitkom bolo rozprávanie o natáčaní, reláciách a televízii, ale aj o tom, čo je tréma a že ju má naozaj každý (aspoň takú maličkú), aké boli jeho študijné výsledky na základnej škole, prečo je televízia preňho záľubou aj prácou a množstvo ďalších zodpovedaných otázok.

            Ďalšími zastávkami úspešného redaktora boli triedy na prvom aj druhom stupni. O spoločné fotografovanie, podpisy a rozhovory o televízii bol veľký záujem. Nekonečný počet fanúšikov a záujemcov o rozhovor s Patrikom svedčí o popularite tejto televíznej osobnosti. Patrik, ktorý začínal ako redaktor Televíznych novín a neskôr prešiel do publicistických relácií (Paľba, Krimi SK a Lampáreň) je v súčasnosti moderátorom magazínu Reflex. V ankete OTO získal sedemkrát cenu v kategórii publicistika. Zmyslom života Patrika je pomáhať, čo dokazuje aj prostredníctvom každoročne organizovaného tábora OZ Štvorlístok pre deti zo sociálne odkázaných rodín, siroty a polosiroty.

            Mgr. Ľuboš Lukáč

            Foto

        • Deviataci vo svete digitálnych technológií spoznávali robotické hračky
          • Deviataci vo svete digitálnych technológií spoznávali robotické hračky

          • Logické uvažovanie, vytváranie návodov a programov, spoznávanie digitálnych technológií a vzájomnú spoluprácu prinieslo do vyučovania informatiky žiakov deviateho ročníka programovanie robotických hračiek.

            Nadaní deviataci zo základnej školy na Šmeralovej ulici v Prešove sa počas vyučovania oboznámili s robotickými hračkami. Súčasťou spoznávania školských robotických skvostov boli aj elektronické stavebnice, ktoré na vyučovanie zapožičala celoslovenská iniciatíva Rozumieme nadaným.

            Vo výučbovom bloku sa školáci oboznámili s jednoduchými robotmi,  ovládanými prostredníctvom diaľkových ovládačov, či samotnými aplikáciami. Desiatky príkazov stačili na ovládanie chôdze , jazdy, voľby rýchlosti a rôznych iných schopností. Veľa zábavy zažili žiaci prostredníctvom špeciálnych senzorov umiestnených na robotoch.

            Milovníkov elektrotechniky potešilo predstavenie elektronických stavebníc. Vysoko funkčná stavebnica robotickej ruky s jednoduchou manipuláciou verne kopírovala reálny vzor. Pomocou robotickej ruky si deviataci vyskúšali chytanie predmetov, prenášanie a otáčanie.

            Ďalšou vzdelávacou pomôckou bola plastová stavebnica, z ktorej vznikol robot na infračervené diaľkové ovládanie. Zostrojený robot zvládal orientáciu v priestore, prenášanie vecí, ale aj rozviazanie šnúrok na topánkach.

            Zábavným spôsobom za pomoci experimentálnej súpravy spoznali žiaci základy robotiky. Naučili sa programovať robota, kresliť, či využívať ho ako detektor kovu.

            Robotické a digitálne hračky sú skvelou zábavou pre školákov každého veku. Zabavia a sú zároveň účinnými výučbovými a vzdelávacími pomôckami.

             

            Mgr. Ľuboš Lukáč

             

            Foto

          • Výchovné poradenstvo - duálne vzdelávanie

          • Účinná a efektívna spolupráca stredných odborných škôl so zamestnávateľmi znamená výučbu pre zamestnanie a to cestou zosúladenia výučby v školách s potrebami zamestnávateľov.

            Systém duálneho vzdelávania je výnimočný tým, že vytvára partnerský vzťah medzi zamestnávateľom a žiakom, ktorý je definovaný vo forme učebnej zmluvy, ktorá upravuje práva a povinnosti zmluvných strán vo vzťahu k praktickému vyučovaniu žiaka. Ďalším dôležitým aspektom systému duálneho vzdelávania je aj vzťah medzi zamestnávateľom a školou. uzatvorený na zmluvnom základe vo forme zmluvy o duálnom vzdelávaní, ktorá upravuje najmä rozsah, podmienky a koordináciu odborného vzdelávania žiaka s učebnou zmluvou, teda koordináciu teoretického a praktického vyučovania žiaka. Za c el&eacut e; praktické vyučovanie zodpovedá zamestnávateľ, ktorý súčasne znáša všetky náklady spojené s jeho realizáciou.

            Štátny inštitút odborného vzdelávania spracoval pre budúcich stredoškolákov a ich rodičov ponuku učebných miest pre školský rok 2018/2019 v systéme, ktorý spája teoretické vzdelávanie žiakov v škole s praxou priamo u zamestnávateľa – v duálnom systéme vzdelávania. Ponúkame Vám tento prehľad.



                                                            výchovná poradkyňa PaedDr. Milena Koščová

            ZS_01_18_PO.pdf

        • Súťaž v prednese povestí „Šaliansky Maťko”
          • Súťaž v prednese povestí „Šaliansky Maťko”

          • V mestečku Šaľa sa v roku 1991 zrodila iniciatíva zorganizovať súťaž v prednese slovenských povestí. V kalendári bolo meno Matej,a tak sa súťaž podľa dátumu a miesta zrodenie nazvala Šalianskym Maťkom.

            Vo svojich hlavičkách žiaci 2. – 7.ročníka chcú podľa svojich predstáv celý svet pretvárať.... Detsky túžiť po činorodosti, väčšej láske, po krajšom porozumení, po šťastí, po odhaľovaní krívd , aby sa im rozprávka či povesťou „ živou vodou“ mohli stať.

            Týmto všetkým vzývajú skvosty našich starých otcov, materí, aby sa utvrdila láska k domovine, k tomu peknému, čo v nás tleje, až neraz sa duša rozochveje... .

            S touto myšlienkou zišli sa víťazi školských kôl 30.1.2018 v knižnici Slniečko na 25. ročníku tejto súťaže. Od svojho vzniku sa vyprofilovala na významnú a celoslovensky veľmi dobre známu súťaž v prednese slovenských povestí. V okresnom kole mala zastúpenie aj naša škola.

            V 2. kategórii to bol AngeloTheoNanavecchia, žiak 5.B triedy, a v 3. kategórii Dorota Juricová, žiačka 7.C triedy, ktorá sa umiestnila na 2.mieste.

            Gratulujeme !

            Mgr. Viera Valičková

            Foto

        • Karneval
          • Karneval

          • Dámy a páni, vím, jak se ruší žál,

            na Šmerálke začína karneval....

            Týmito slovami p. vychovávateľka Katarína Vargovčíková otvorila už dlho tradovaný karneval. Najprv privítala členov poroty, kde nesmela chýbať naša p. zástupkyňa Mgr. Zuzana Olejárová a naša vedúca ŠKD Mgr. Zuzana Hudecová, ktoré mali dôležitú, ale pritom ťažkú úlohu pri vyberaní tých najkreatívnejších masiek našich žiakov. V neposlednom rade privítala všetkých prítomných, ako aj nášho DJ-ja  p. učiteľa Mgr. Radka Brecelja a jeho pomocníkov, ktorí sa postarali  o výbornú zábavu a zároveň p. učiteľ sa postaral aj o fotografické zvečnenie našich usmiatych tváričiek.

            Na začiatku programu vystúpili žiaci z I. oddelenia ŠKD  so spevom a tancom od Uja Ľuba – Diskotéka, zo IV. Oddelenia s tancom J. Bond  a z V. oddelenia s tancom na pieseň od Kollárovcov – Mariša. Nasledovala krátka promenáda masiek všetkých oddelení s hudobným doprovodom. Medzitým si porota písala mená žiakov v maskách, ktoré sa im najviac páčili. Nakoniec sa nám ešte predstavili dve žiačky z I. oddelenia s tancom na pieseň od Kristíny – Ta ne, ktoré roztlieskali publikum. Potom už nasledovalo dlho očakávané oceňovanie. Samotnú diskotéku otvorili žiačky zo IV. oddelenia s piesňou a tancom Chocolate... Po tejto zábave sa všetci žiaci spolu so svojimi vychovávateľkami vrátili späť do svojich tried, kde každý dostal od nášho šaša ešte sladkú odmenu.

            Dúfame, že na šťastných a usmiatych tváričkách našich detí bolo vidieť, že karneval sa aj tohto roku vydaril.

             

            Mgr. Jana Diová, K. Vargovčíková

             

            Foto

        • Máme "OLYMPIJSKÉ  ZLATO" v korčuľovaní
          • Máme "OLYMPIJSKÉ ZLATO" v korčuľovaní

          • V piatok 26.1. sme sa zúčastnili prvého ročníka Olympiády v korčuľovaní, ktorú organizovala PSK Aréna v spolupráci so ZŠ Lesníckou. 8 žiakov a teda 1 pár z každého ročníka prvého stupňa prišiel do arény s veľkým nadšením a odhodlaním vyhrať.

            V silnej konkurencii 40-tich detí a náročných disciplínach si naši spolužiaci doslova "vydreli" víťazstvo. Najviac individuálnych umiestnení nám zaručilo prvé miesto spomedzi 5-tich zúčastnených škôl. Naše mladé talenty: ElianaBochňová 1.D, Peter Matús 1.A, Ondrej Hakuča 2.A, Tamara  Slobodníková 2.C, Patrik Baláž 2.A, Kristína Martonová 2.F, AlexMačák 4.D a  Petra Hečková 4.D sa už niekoľko rokov venujú športom na ľade. Na súťaži  prekonali sami seba v rýchlosti, obratnosti a vytrvalosti tak  ako sa na olympiáde patrí a "zlato" im bolo odmenou.

            Blahoželáme víťazom a ďakujeme organizátorom za pozvanie . Tešíme sa opäť o rok na vydarenú akciu – už teraz sa pripravujeme... J

            PaedDr. Stanislava Hakučová

             

            Foto

          • Vedomostné ostrovy - interaktívny kiosk

          • funguje už týždeň aj na Šmeralke, a teší sa veľkej obľube. Veríme, že tento unikátny projekt nadácie Volkwagen Slovakia, Agentúry pre vzdelanie a vedu SEA prispeje k rozšíreniu si vedomostí z rôznych oblastí, ukrytých na mape ostrova a prispeje k rozšíreniu všeobecného prehľadu našich žiakov, učiteľov a rodičov na Šmeralke.

        • V Prešove spoznajú Velikánov dejín
          • V Prešove spoznajú Velikánov dejín

          • Nadaní žiaci 4. ročníka z tried pre žiakov so všeobecným intelektovým nadaním zo základnej školy na Šmeralovej ulici v Prešove spoznajú Velikánov dejín vďaka spolupráci celoslovenskej iniciatívy Rozumieme nadaným a neziskovej, verejno-prospešnej organizácie Štúdio Nádej.

            Nadané deti sa prenesú do sveta Velikánov dejín počas vyučovania. Zaujímavé spoznávanie série dvadsiatich životných príbehov sa stane základom pre prácu nadaných detí. Vedomostné kvízy, maľovanky a rôzne aktivity sa stanú zárukou záujmu. Je sa teda na čo tešiť.

            Všetky z príbehov prinášajú ponaučenie zo životných osudov Velikánov Dejín. Nadaní školáci sa postupne oboznámia so svetovými dejinami plnými osudov velikánov, ktoré určite zaujmú: Makabejci, Marco Polo, Jana z Arku, Krištof Kolumbus, Leonardo da Vinci, Galileo Galilei, William Bradford, Pocahontas, BenjaminFranklin, George Washington, Ludwig van Beethoven, Abraham Lincoln, FlorenceNightingale, HarrietTubman, Louis Pasteur, Thomas AlvaEdison, Alexander Graham Bell, Marie Curie-Sklodowska, bratia Wrightovci, HelenKeller.

            Zaujímavé cestovanie svetovými dejinami prostredníctvom animovaných filmov Velikáni Dejín je určené žiakom základných škôl. Interaktívne spoznávanie svetových osobností je plné životných osudov a náučných príbehov. Súčasťou spoznávania sú špeciálne bonusy – vedomostné úrovne kvízu, videoukážky ku kvízom, maľovanky a aktivity. Režisérom a producentom filmových príbehov je Richard Rich, ktorý sa podieľal na príprave animovaných biblických príbehov ako aj príbehov z dielne Walt Disney (Pocahontas, Macko Pu, Líška a pes).

            Samotná realizácia projektu spoznávania svetových dejín a zaujímavých osobností sa uskutoční počas školského roka.

            Mgr. Ľuboš Lukáč

             

            Foto