• EXKURZIA DO MARTINA
          • EXKURZIA DO MARTINA

          • Dňa 28.3. 2018 sa uskutočnila literárno-prírodovedno-technická exkurzia do Martina. Zúčastnili sa jej žiaci 7.A, 7.C, a 8.B triedy.  

                        Prvou zastávkou bol dom Jozefa Cígera Hronského, aby sme sa dozvedeli o jeho biografii a tvorbe na Slovensku, neskôr aj o nedobrovoľnom odchode a živote v exile. Žiaci sa dozvedeli, že to bol nielen vynikajúci spisovateľ, ale aj pedagóg, výtvarník, správca Matice slovenskej, organizátor a budovateľ modernej polygrafie či zakladateľ Zahraničnej Matice slovenskej. Zomrel v Argentíne. Po 33 rokoch previezli pozostatky Jozefa Cígera Hronského a jeho manželky do Martina.  Pochovaný je v spoločnom dvojhrobe s priateľom Štefanom Krčmérym na Národnom cintoríne.

                        Druhou zastávkou bolo prírodovedné múzeum Andreja Kmeťa, ktoré bolo pre deti zaujímavé aj LEGO výstavou. Z lega boli vyrobené rôzne dopravné prostriedky, hrady, celé mestá s funkčnou železnicou a premávajúcim vlakom, portréty a rôzne iné nemenej zaujímavé objekty. Výstava bola interaktívna, deti sa samy pustili do stavania rôznych domov, hradieb, dinosaurov či robotov. Veľmi nerady opúšťali priestory, v ktorých sa mohli vrátiť do mladších čias. Aj prírodovedná časť múzea bola interaktívna, zameraná na prírodu Turca. Po zaklopaní na sklo sa ozývali zvuky rôznych vtákov, cicavcov alebo hmyzu. Poruke boli aj vzorky rôznych drevín, listov, srsti, fotografické prehliadače prírody z oblasti Turca.

                        Nakoniec nasledovala prehliadka mesta. Prechádzali sme okolo Slovenského komorného divadla, Turčianskej galérie, matičných budov či tlačiarní Neografia, ktoré zásluhou J. C. Hronského pomohli sa presadiť  Matici slovenskej nielen v slovenskej spoločnosti, ale aj v zahraničí.

                        Prialo nám aj počasie. Po obedňajšej prestávke sme sa spokojní a plní zážitkov vrátili do Prešova. Niektorí sa nezabudli opýtať: „ Kedy bude ďalšia exkurzia?“

             

            Mgr. M. Grocká

            Foto

        • OKRESNÉ KOLO PYTAGORIÁDA 2018
          • OKRESNÉ KOLO PYTAGORIÁDA 2018

          • V dňoch 13. – 14. 3. 2018 prebehlo na našej škole okresné kolo Pytagoriády, kategórie P3 – P8. Zúčastnilo sa  ho 230 žiakov základných škôl z Prešova a okolia. Naši žiaci získali krásne umiestenia.

            Kategória P3

            1. miesto                     Tokár Miloslav                       3.C

            2. miesto                     Juskanič Jozef            3.B

            2. miesto                     Kováč Viktor                         3.B

            Kategória P4

            4. miesto                     Tomková Bianca                    4.C

            Kategória P5

            2. miesto                     Mrúz Dávid                            5.E

            3. miesto                     Šima Jakub                             5.A

            4. miesto                     Dobrovič Alexander   5.E

            Kategória P7

            3. miesto                     Namešpetra Ján                      7.A

            Kategória P8

            1. miesto                     Lukáčová Lujza                     8.C

            3. miesto                     Sedlár Matúš                          7.A

            7. miesto                     Pekár Matúš                            8.A

             

                                                                                   Blahoželáme!!!

            S. Čančinová

            Foto

        • Finále  - Talent ZŠ regiónu Šariš
          • Finále - Talent ZŠ regiónu Šariš

          • Dňa 8. marca 2018  Prešovská radnica privítala na svojej pôde nadané a talentované deti. Uskutočnilo sa tam finálové kolo súťaže Talent základných škôl regiónu Šariš so zameraním na matematiku, logiku, priestorový úsudok a verbálne myslenie. Záštitu nad súťažou Talentov prevzala primátorka mesta Prešov Ing. Andrea Turčanová.

            Talent základných škôl regiónu Šariš je súťaž, ktorá si každoročne kladie za cieľ nájsť talentovaných a nadaných žiakov základných škôl.  Zúčastnilo sa jej  50 najlepších z viac ako 1000 zúčastnených žiakov školských kôl.

             

            Prešovské finále prebehlo v dvoch testovacích kolách. V prvom kole to boli rôzne úlohy, v ktorých išlo o číselný rad, slovné prešmyčky, zašifrované heslo, rozdeľovanie geometrických útvarov, či počítanie chýbajúcich kociek. Obsahom druhého testovacieho kola bola matematika, hry so slovami a ďalšie logické úlohy.

             

            V náročnom testovaní Talentov Šariša 3. miesto obhájila naša žiačka Lea Natália Onuferová z 9.C a žiak Adam Prídavok zo 7.A získal 19. miesto. Pre úspešných finalistov pripravili organizátori vecné ceny. 


            Pre súťažiacich bolo pripravené občerstvenie počas celého testovania. Sviatok všetkých žien pripomenuli a zúčastneným učiteľkám zablahoželali: zástupca primátorky mesta Prešov Ing. Štefan Kužma a za organizátorov súťaže Mgr. Ľuboš Lukáč.

             

            Spoločná exkurzia v Šarišskej galérii bola určená učiteľkám, ktoré doprevádzali  žiakov na súťaž. Pedagógov riaditeľ Šarišskej Potešilo aj stretnutie so známym spevákom Jankom Lehotským, ktorý sa v galérii pripravoval na vernisáž MOJE DRUHÉ JA spojenú s hudobným vystúpením.


            Umiestnenie súťažiacich Talentov Šariša: http://www.nadanedieta.sk/talent-zs-saris.html

             Mgr. S. Čančinová a Mgr. M Feldmanová
             

            Foto

        • Oznam
          • Oznam

          • Milí rodičia, slávnostný zápis do 1. ročníka sa uskutoční dňa 03.04.2018. V tomto školskom roku máte  možnosť vyplniť prihlášku elektronicky doma. Ak túto možnosť nemáte, vypíšete ju v škole. Vytlačenú a podpísanú prihlášku zákonnými zástupcami prineste na zápis dieťaťa. 

             

        • 25. Ročník súťaže v skoku do výšky Malý štít
          • 25. Ročník súťaže v skoku do výšky Malý štít

          •      Už v poradí 25. Ročník súťaže mladých talentov atletiky prilákal aj tento rok do mesta Bardejov mladšie a staršie žiactvo v disciplíne skoku do výšky. Naši zverenci v kategórii mladších dievčat obsadili krásne 3. miesto žiačka Liana Križovenská a u starších dievčat druhé miesto Timea Sučková a prvá skončila Zuzana Baňasová. V kategórii mladších chlapcov sa žiak Kristián Kaľuha umiestnil na 4. mieste. Blahoželáme všetkým našim pretekárom za reprezentáciu školy, ale aj atletického klubu.

            Mgr. R. Maľcovský

            Foto

        • Súťaž v umeleckom prednese (II. stupeň)
          • Súťaž v umeleckom prednese (II. stupeň)

          • Ó, mojej matky reč je krásota,

            je milota, je rozkoš, láska svätá;

            je, vidím, cítim, celok života,

            môj pokrm dobrý, moja čaša zlatá

            a moja odev, ktorej neviem ceny…

            (P. O. Hviezdoslav)   

             

            Tieto verše netreba azda nikomu predstavovať. Patria totiž najväčšiemu slovenskému básnikovi P. O. Hviezdoslavovi, po ktorom je pomenovaná súťaž v umeleckom prednese prózy a poézie Hviezdoslavov Kubín.

            8. 3. 2018 sa v našej škole v školskej knižnici uskutočnilo školské kolo tejto súťažepre II. stupeň. Súťažilo sa v dvoch kategóriách. Prvú kategóriu tvorili žiaci 5. a 6. roč., druhú kategóriu žiaci 7. a 9.roč. Tieto kategórie boli rozdelené na prednes poézie a prednes prózy.

            Porota v zložení Mgr. M. Grocká, Mgr. J. HomolováPaedDr. K. Kovalčíková hodnotila výber ukážky, jej originalitu, správne pochopenie obsahu a zmyslu textu, hlasovú a rečovú techniku recitátora, kultivovanosť rečového prejavu a vystupovania, funkčnosť použitia jazykových a mimojazykových prostriedkov, kontakt s poslucháčom, presvedčivosť interpretácie, pôsobenie recitátora ako osobnosti.

            Po odznení všetkých prejavov porotu milo prekvapil pretrvávajúci záujem o umelecký prednes, zaujímavé výkony súťažiacich, ktoré všetkých prítomných buď rozveselili, alebo prinútili zamyslieť sa.

            Víťazi:

            Poézia: II. kategória - Janka Beľušková

                        III. kategória - Lea Morovičová

            Próza: II. kategória - Angelo Teo Nannavecchia

                        III. kategória - Nina Humeňanská

             

            Víťazom školského kola želáme veľa úspechov v okresnom kole.

             

            Všetkým srdečne blahoželáme!

            Mgr. J. Homolová

            Foto

        • Vynášanie Šmertky
          • Vynášanie Šmertky

          • Vyniesť zimu a doniesť jar bol zámer, ktorý sme vynesením Moreny, po  našom Šmertky, chceli dosiahnuť. Ale najprv sme si vytvorili "krásnu/škaredú" Morenu (žiaci 3.B), ktorá dopĺňala výzdobu chodby TND spolu s textom o čase pôstu a o zvykoch. Neskôr sme si v triedach vysvetľovali, prečo sa Morena vynášala a aké zvyky sú spojené s touto krásnou slovenskou ľudovou tradíciou. Pred samotným vynesením sa žiaci TND naučili šarišskú riekanku: "Do vodi, do vodi, naj še nam ľen topi, nech nam slunko veľo švici, žebi buľi mocne dzeci, do vodi, do vodi, čľup!" Riekanku sme spoločne recitovali na brehu Torysy, kde sme Morenu najprv upálili a potom vyhodili do vody. Dúfame, že voda konečne odplavila zimu a späť sme už doniesli jar.  

            Mgr. Juliána Sedláková, PaedDr. Monika Kormaníková

            Foto

        • Matematický Klokan
          • Matematický Klokan

          • Dňa 19.3. sa na našej škole súťažilo v tradičnej matematickej súťaži Matematický Klokan. Tento rok sa zapojil rekordný počet súťažiacich a to vyše 120, pričom prváčikov bolo až 37. To svedčí o obľúbenosti Klokanka. Žiaci riešili logické úlohy rôzneho zamerania a my všetci budeme očakávať ich výsledky, keďže tradične sme v nej veľmi úspešní.

            Mgr. Juliána Sedláková

            Foto

        • Dobšinského slovenské ľudové rozprávky
          • Dobšinského slovenské ľudové rozprávky

          • Pavol Dobšinský, to je meno, ktoré pozná hádam každý dobrý čitateľ. Tohto slovenského zberateľa slovenských ľudových rozprávok si pripomenuli žiaci z 3.B na hodinách čítania v marci - mesiaci kníh. Počas 5 hodín čítania sme si prešli rozprávky: Soľ nad zlato, Trojruža, Múdry Maťko a blázni, Ženský vtip a Čert slúži, pričom text buď počúvali od učiteľky, sami si čítali alebo nahlas po častiach. Po prečítaní mali na vypracovanie pracovný list na čitateľskú gramotnosť, spracovali projekt a kreslili ilustrácie. Pri jednom pracovnom liste dokonca sami vytvárali úlohy pre spolužiakov. Rozprávky sa žiakom veľmi páčili, boli humorné, poučné a sľúbili, že zvyšné si prečítajú neskôr.

            Mgr. Juliána Sedláková

             

            Foto

        • Testovanie 9 - 2018
          • Testovanie 9 - 2018

          • Dňa 21.03.2018 sa uskutoční Testovanie 9.

            Príchod žiakov do školy najneskôr o 7.45 hod.  Po ukončení testovania už vyučovanie nepokračuje, žiaci odchádzajú na obed a domov.

            Bližšie informácie – www. nucem.sk, alebo na stránke školy.

             

        • Krajské kolo Olympiády vo francúzskom jazyku
          • Krajské kolo Olympiády vo francúzskom jazyku

          • V pondelok, 19.3.2018, tesne pred T-9, deviatačka Michaela Bryndzová a siedmačka Monika Ringerová bojovali o úspešné umiestnenie v Krajskom kole Olympiády vo francúzskom jazyku. Zapojili všetky rečové a gramatické vedomosti a zručnosti. V konečnom výsledku Monike tesne ušlo prvé miesto, skončila druhá. Miška obsadila tretie miesto a získala dôležitý diplom pre budúce stredoškolské štúdium.  

            Obom francúzskym srdiečkam blahoželám a prajem im veľa úspechov s týmto krásnym jazykom.

            M. Bryndzová

            Foto

        • Bavme deti športom-finále
          • Bavme deti športom-finále

          • Športové podujatie pod názvom „Bavme deti športom“ malo svoje finálové vyvrcholenie spomedzi základných škôl Prešovského kraja.  Svoju účasť vo finálovom kole si vybojovali aj naše deti ZŠ Šmeralova na  základe umiestnenia v troch postupových kolách, ktoré sa konali v Prešove od októbra minulého roka.

            Hlavnou myšlienkou tohto podujatia je zabaviť deti športom a viesť ich k pohybu. Boli pripravené disciplíny v podobe šiestich stanovísk, ktoré preverili ich všestrannú pohybovú  výkonnosť.

            Slovenský atletický zväz v spolupráci s mestom Prešov, ZŠ Sibírska a Fakultou športu zorganizovali preteky, ktoré priniesli deťom možnosť zasúťažiť si, zašportovať a zmerať si svoje sily spomedzi siedmich zapojených škôl. Naša deti si vybojovali pekné piate miesto, a aj  napriek tomu, že nevyhrali, ukázali, že šport a pohyb ich baví, a to je vidieť aj na záberoch z fotiek, ktoré vznikli z  postupových kôl, ktorých sa zúčastnili.

            POHYB je pre každé dieťa prirodzený a zároveň nevyhnutný, a takéto športové podujatie-aktivita, v nich len vzbudzuje pozitívny zážitok a emócie, upevňuje ich vôľu a chuť bojovať,  a tým motivuje pre pozitívny vzťah k športu. Držme deťom palce, aby z nich vyrástli aktívni dospelí, ktorí budú pozitívnym príkladom pre iných.

             

                     PhDr. K.Lacková

            Foto

        • Halové M SR vo viacbojoch staršieho a mladšieho žiactva
          • Halové M SR vo viacbojoch staršieho a mladšieho žiactva

          • Vrcholom zimnej prípravy našich zverencov zo ŠŠK Junior Prešov boli M SR vo viacbojoch pre staršie a mladšie žiactvo. Súťažilo sa v priebehu dvoch dní a to 10.3.2018 pretekali v 5-boji staršie dievčatá a v nedeľu 11.3.2018 5-boj čakal na mladšie žiactvo. Najlepším umiestnením z nášho výberu bolo nádherné štvrté miesto žiaka Kristiána Kaľuhu z 6.B triedy ostatné výsledky si môžete pozrieť na internetovej stránke www.atletika.sk.

            Mgr. Maľcovský

            Foto

        • Návšteva knižnice Slniečko
          • Návšteva knižnice Slniečko

          • Jednou z akcii počas mesiaca kníh je pre tretiakov z TND aj návšteva knižnice Slniečko. V ňom nás najprv srdečne privítala pani knihovníčka a usadila v časti určenej detským čitateľom. Po úvodnom rozhovore nám predstavila super knižku Žabiak a cudzinec od holandského spisovateľa a ilustrátora Maxa Velthuijsa. Vďaka tejto knižke sme sa preniesli do zvieracej dedinky, do ktorej sa prisťahoval cudzinec - potkan. Dozvedeli sme sa, že obyvateľom dedinky sa to nepáčilo, ohovárali ho, že je špinavý, zlý, bezočivý, ba aj kradne. Len žabiak si to nemyslel a skamarátil sa s ním. Neskôr aj ostatní prišli na to, že potkan je milý, čistotný a ochotný vždy pomôcť. Deti si z príbehu odniesli krásne ponaučenie a zároveň si požičali ďalšie knižky, ktoré sa im zapáčili z ponuky. V škole sme si ešte spravili krásne plagáty o tejto knihe.

             

            Mgr. Juliána Sedláková

             

            Foto

        • Krajské kolo v bedmintone žiačok ZŠ
          • Krajské kolo v bedmintone žiačok ZŠ

          •             Ani tento rok nebolo krajské kolo v bedmintone žiačok ZŠ problémom pre naše bedmintonové stálice. Júlia Chmurovičová IX.C a Ester Stašková VII.C si najprv ľahko poradili s rovesníčkami zo ZŠ Kurima a ZŠ Levoča. Potom vo finálových súbojoch zdolali dievčatá zo ZŠ Spišská Belá a ZŠ 17. novembra v Sabinove. Obsadili 1. miesto a už teraz sa tešia na zápasy Majstrovstiev Slovenska, ktoré sa uskutočnia 10. a 11. apríla 2018 v Liprtovskom Mikuláši. Dievčatám ďakujeme za reprezentáciu školy a prajeme ešte veľa úspechov v športovom aj osobnom živote.

            Foto 

        • Základný LVVK
          • Základný LVVK

          • Aj v tomto školskom roku 2017/2018 naša škola organizovala pre žiakov ôsmych ročníkov základný lyžiarsky výcvik. Kurz prebiehal v dňoch od 19.2. – 23.2.2018 v obci Dedinky konkrétne v Penzióne Erika. LVVK úspešne absolvovalo 31 žiakov, ktorí boli rozdelení do štyroch družstiev podľa ich lyžiarskych zručností. Výcvik bol rozdelený každý deň do dvoch celkov a to prvý od 09:00 hod. do 12:00 hod a poobede od 14:00 hod. do 16:00 hod. V priebehu ranného výcviku nám bola podávaná desiata priamo na svahu a poobedňajší výcvik nebol výnimkou a tu opäť na svahu bol podávaný olovrant, ktorý nám donášal personál penziónu.

            V stredu poobede absolvovali žiaci naplánovanú turistiku po okolí nádhernej obce Dedinky a Biele Vody. Keďže počas kurzu aj tí, ktorí lyže videli len na obrázku a z počutia si svoje zručnosti zdokonalili natoľko, že všetko nasvedčovalo tomu, aby sme mohli pristúpiť k dvojkolovému slalomu, ktorý preveril lyžiarske zručnosti všetkých zúčastnených. Všetkým inštruktorom ich zverenci vyrazili dych, lebo všetci aj tí najslabší, ktorí na začiatku kurzu ani len netušili čo je lyžovanie bravúrne zvládli slalom. Vo večerných hodinách v čase od 19:00 hod. v čase keď každý deň sme odprezentovali nejakú prednášku alebo film so športovou tematikou vo štvrtok sme vyhodnotili a zhodnotili celý pobyt na lyžiarskom kurze. Všetci, ktorí absolvovali kurz dostali pamätnú medailu a nejakú sladkosť a tí najlepší , ktorí sa umiestnili na prvých troch miestach z každého družstva boli odmenení vecnými cenami, ale boli odmenení z každého  družstva aj tí, ktorí urobili najväčší posun v zdokonalení lyžiarskych zručností .Potom nasledovala diskotéka , kde sa deti vyšantili ako to na správnom lyžiarskom kurze má vyzerať. Za mňa, ako vedúceho kurzu môžem povedať, že to bol lyžiarák   na ktorý, tak skoro nezabudneme v tom dobrom. Deti boli super a určite si odniesli plno nových zážitkov , ale aj lyžiarskych zručností.

             

            S pozdravom vedúci kurzu Mgr. Radoslav Maľcovský.

            Foto

        • Minihádzaná
          • Minihádzaná

          • Dňa 6.3.2018 sa uskutočnila  celkom vydarená vec .... „Veľký súboj“ v minihádzanej https://www.facebook.com/images/emoji.php/v9/ffc/1/16/1f44d.png
            ZŠ Šmeralova vs. ZŠ Mirka Nešpora. 
            Ďakujeme https://www.facebook.com/images/emoji.php/v9/f57/1/16/1f609.pnghttps://www.facebook.com/images/emoji.php/v9/ffc/1/16/1f44d.png

            D. Olejár

            Foto