• 58. Ročník Večerného behu Prešovom
          • 58. Ročník Večerného behu Prešovom

          •      Už v poradí 58. Ročník krásneho bežeckého podujatia v meste Prešov opäť prilákal veľa bežeckých nádejí z mesta Prešov , ale aj zo širokého okolia. Tento nádherný pretek ktorý je organizovaný  pod záštitou primátorky Ing. Turčanovej slávnostne otvorili o 12:00 hod. Potom už boli naplánované rôzne kategórie a rôzne dĺžky tratí pre žiakov a žiačky. Začiatok preteku mali vo svojich rukách rodičia s deťmi , ktorí behali trať dlhú 300 metrov, potom nasledovali atletické nádeje v kategóriách chlapcov a dievčat v behu na 800 metrov.

            Pre najmladších žiakov a žiačky bola pripravená trať v dĺžke 800 metrov, kde sme dosiahli pódiové umiestnenia a to nasledovne u dievčat vyhrala Liana Križovenská na druhom mieste dobehla Katka Bučková a u chlapcov to bol na druhom mieste Maroš Kancír a tretí dobehol Benjamin Karaffa. V kategórii mladších žiačok v behu na 800 metrov krásne druhé miesto patrilo Eunike Blizmanovej a tretia bola Sarah Kurimská v kategórii mladších žiakov bola trať o dĺžke 1460 metrov a tu si krásne prvé miesto dobehol Patrik Vojtko a v tesnom závese dobehol na druhom mieste Tomáš Kancír, V čase o 13:35 hod začali behať staršie dievčatá tú istú dĺžku a tu svoje pódiové umiestnenia mali Milka Žaludeková , ktorá bola druhá a Sofia Brutvanová tretia tú istú trať potom chlapci v podobe nášho pretekára Martina Olejára dobehol na druhom mieste. V čase o 16:45 hod. sa na štart postavili dorastenci a dorastenky, ale tu sme pódiové umiestnenia nemali. Na základe týchto skvelých výsledkov, môžeme konštatovať, že mladým nádejam atletiky sa oplatí naďalej venovať.

            Mgr. Maľcovský, Mgr. Hrabčáková

             

            Foto

        • Logická olympiáda – finále
          • Logická olympiáda – finále

          • Dňa 11. apríla 2018 sa na akademickej pôde Pedagogickej fakulty Prešovskej univerzity v Prešove uskutočnil 6. ročník celoslovenského finálového kola Logickej olympiády intelektovo nadaných žiakov.

             

                        Viac ako stovka finalistov zasadla do vysokoškolských lavíc s veľkým očakávaním. Našu školu úspešne reprezentovali víťazi školského kola, ktoré sa uskutočnilo vo februári. Testovanie prebehlo v dvoch súťažných kategóriách. Úlohy v testoch boli zamerané na matematický úsudok, priestorový úsudok, logický úsudok a verbálne myslenie.

            Umiestnenie našich žiakov:

            V kategórii A: Samuel Zuščák, 4.C  - 4.miesto, Branislav Rogoň ,4.B – 8.miesto

            V kategórii B: Michael Filip McLean, 9.C -9.miesto, Dávid Mrúz, 5.E – 54.miesto

                        Pre deti bol pripravený aj zaujímavý workshop, zameraný na čínsku kaligrafiu. Paralelne s testovaním žiakov prebiehala séria zaujímavých prednášok z oblasti edukácie nadaných žiakov pre učiteľov, rodičov a všetkých zúčastnených.

             

            Odkazy na články:

            Poznáme mená víťazov Logickej olympiády nadaných žiakov 2018

            http://logickaolympiada.sk/mena-vi-azov-lo2018.html          

             

            Mgr. Feldmanová 

            Foto

        • Okresné kolo MOZ 6-8
          • Okresné kolo MOZ 6-8

          • Dňa 17.4. 2018 sa na ZŠ M. Nešpora konalo okresné kolo MOZ 6, 7, 8.  V nasledujúcich kategóriách boli úspešní títo žiaci:

            MOZ 6

            Čopáková Melánia     6.c       13. miesto

            Ondziková Renáta      6.a       17. miesto

             

            MOZ 7

            Šima Martin                7.c       7. miesto

            Humeňanský Adam    7.c       8. miesto

             

            MOZ 8

            Petrová Alexandra      8.a       4. miesto

             

                                                                                                         Blahoželáme!

            Vyučujúce matematiky

            Foto

        • Mladý záchranár CO
          • Mladý záchranár CO

          • V stredu, 25.4.2018, sme sa zúčastnili Okresného kola súťaže Mladý záchranár CO. Miška Bryndzová, Simonka Kolarčíková, Tomi Mafina a Stanko Uličný sa nestratili v teréne, zorientovali sa na mape, uhasili požiar, zostavili evakuačnú batožinu, obliekli figuranta do ochranných prostriedkov pred chemickým útokom, ošetrili otvorenú zlomeninu. Jediná disciplína, ktorá nevyšla a rozhodla o umiestnení, bola streľba zo vzduchovky. Tu sa im nedarilo a celkovo obsadili štvrté miesto. 

            Srdečne blahoželám, v konkurencii 18 družstiev podali krásny výkon.

             

            M. Bryndzová

            Foto

          • Oznámenie o poskytnutí riaditeľského voľna

          • Riaditeľ školy oznamuje, že podľa § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon)a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, a § 3 ods. 10 vyhlášky MŠ SR č. 231/2009 Z. z. o organizácii školského roka  v znení vyhlášky č. 518/2010 Z. z., z organizačných dôvodov poskytuje žiakom školy

            riaditeľské voľno na deň 26.4.2018 (štvrtok)

            Školský klub detí a školská jedáleň v tento deň  nebudú v prevádzke.

            Vyučovanie bude pokračovať v piatok 27.4.2018.

            Ďakujem za pochopenie                                                                                 Ľubomír Bodnár

                                                                                                    riaditeľ školy

             

             

        • ZŠ Šmeralova -  ERASMUS aktivita K2
          • ZŠ Šmeralova - ERASMUS aktivita K2

          •              Piati žiaci ZŠ Šmeralova  Zuzana Baňasová, Dominika Nováková, Sandra Petrová, Kristína Surgentová a Ľubomír  Durkáč  spolu s p. riaditeľom Bodnárom a p. zástupkyňou Tuhrinovou absolvovali v týždni 9.4. – 13.4.2018 First international students projekt meeting (prvé medzinárodné stretnutie študentov) v poľskej Zamošči.  Pondelok, prvý oficiálny deň mítingu sa niesol v znamení zaujímavých aktivít. Žiaci z Poľska, Španielska, Lotyšska a ZŠ Šmeralova sa spoločne učili základné kroky regionálnych tancov, odprezentovali mesto v ktorom žijú a školu kde sa učia.

            Podobne hektické, nemenej zaujímavé a obohacujúce boli aj nasledujúce dni, počas ktorých účastníci stretnutia zažili a aj vyskúšali:  Arenu visokich lotov - trampolinové centrum, exkurziu na futbalovej aréne v Lubline.  Exit room preveril tímovú spoluprácu a komunikáciu v anglickom jazyku, silu a odvahu žiaci a učitelia prejavili pri prekonávaní prekážok v lanovom centre. Interaktívne laboratórium, volejbalový turnaj a  mnoho iných zaujímavých aktivít okorenených tradičnými poľskými jedlami, ktoré pripravili rodičia – hostitelia našich, lotyšských a španielskych žiakov. 

            Všetci sa už tešia na stretnutie v Prešove, ktoré je naplánované na október 2018, a už teraz pripravujú aktivity a podujatia na tretí míting. (druhý pripravujú žiaci a učitelia z Lotyšského Davgawpils).

            Tento projekt realizujeme s podporou  

            Národnej agentúry programu Erasmus+ pre vzdelávanie a odbornú prípravu,

            Mesta Prešov

            a rodičov žiakov ZŠ Šmeralova.

            Foto

        • Školské Majstrovstvá SR v bedmintone
          • Školské Majstrovstvá SR v bedmintone

          • Dvojdňovým celoslovenským finále v Liptovskom Mikuláši  10. – 11. 4. 2018  vyvrcholila súťaž základných škôl v bedmintone, na ktorej nechýbali ani reprezentantky našej školy - Ester Stašková (VII.C) a Júlia Chmurovičová (IX.C). Zopakovali si svoje úspešné účinkovanie spred dvoch rokov a pre školu vybojovali pohár za konečné krásne druhé miesto.


            Dievčatám srdečne blahoželáme a držíme palce v ďalších športových aktivitách.

            Zvlášť ďakujeme Julke, pre ktorú bola táto reprezentáciu za školu posledná, keďže je deviatačka a odchádza na strednú školu.

             

            PaedDr. Slávka Čorejová

            Foto

             

        • ERASMUS aktivita K2 - 4.deň
          • ERASMUS aktivita K2 - 4.deň

          • Prezentáciami o populárnych športoch v každej krajine otvorili účastníci prvého medzinárodného stretnutia študentov v rámci projektu ERASMUS aktivita K2 v Zamošči 4. deň pobytu.V tento deň žiaci absolvovali ešte:

            - volejbalový turnaj,

            - prehliadku Zamošči v s profesionálnym sprievodcom spojenú s návštevou- vojenského múzea,

            - súťaže v lukostreľbe,

            - fotosafari a záverečné - hodnotiace stretnutie. Rodičia zahraničných partnerov pripravili - tradičné poľské jedlá.

            K. Tuhrinová, Ľ. Bodnár

             

            Foto

        • ERASMUS aktivita K2 3.deň
          • ERASMUS aktivita K2 3.deň

          • Tretí deň pobytu žiakov našej školy v rámci implementácie projektu Erasmus K2 priniesol nie menej zaujímavé aktivity ako ten druhý.

            Exit room preveril hlavne tímovú spoluprácu, komunikáciu v cudzom jazyku, logické myslenie a trpezlivosťLaboratórium atraktívnou formou prinieslo pre žiakov poznatky z rôznych oblastí prírodných vied.

            Prekážky v Lanovom centre mohli zdolať len tí najodvážnejší, najsilnejší a najvytrvalejší.

            K. Tuhrinová, Ľ. Bodnár

            Foto

        • ERASMUS aktivita K2 - 2. deň
          • ERASMUS aktivita K2 - 2. deň

          •  

            druhý deň pobytu našich žiakov v Poľsku priniesol množstvo zážitkov. V úvodnej prezentácii, ktorú pripravili poľskí študenti, sa členovia prvého medzinárodného stretnutia študentov v rámci projektu ERASMUS aktivita K2 dozvedeli množstvo zaujímavých faktov o Lubline - deviatom najväčšom meste v Poľsku.Po dvojhodinovej ceste autobusom bola prvou zastávkou Arena visokich lotov - trampolinové centrum.  Na začiatku žiaci aj s učiteľmi absolvovali rozcvičku pod vedením inštruktorov, a potom už nič nebránilo dvojhodinovému skákaniu, skúšaniu rôznych kúskov, foteniu a natáčaniu krátkych videí.

            Druhou zastávkou bola tradičná poľská chata. Žurek s jajkiem i kiełbasą, polskie pirogi a citrónová voda doplnili energetické straty z dvojhodinového lietania vo výškach nad trampolínami. Tretia zastávka bola venovaná exkurzii po novovybudovanom futbalovom štadióne Arena Lublin. Žiaci sa dozvedeli technické zaujímavosti a fakty z výstavby futbalového stánku a potom už nič nebránilo stať sa na chvíľu VIP hosťami v Sky boxoch, novinármi v presscentre, alebo hráčmi v šatni, na striedačke, resp. na hracej ploche. Súčasťou Arény je aj múzeum športu, kde sa žiaci dozvedeli fakty a zaujímavosti z histórie poľského športu. Potom už nasledovalo 90 minút nákupov v nákupnom centre Tarasy zamkowe. Atmosféra v autobuse na ceste späť sa niesla v znamení interpretácie piesní a futbalových pokrikov.V cieli cesty na parkovisku  Szkoły podstawowej v Ploskom už čakali rodičia poľských partnerov.  Svoje deti s ich zahraničnými kamarátmi odviezli domov, aby načerpali sily a energiu na nasledujúci deň pobytu.

            K. Tuhrinová, Ľ. Bodnár

            Foto

        • ERASMUS aktivita K2
          • ERASMUS aktivita K2

          • členovia Slovenskej výpravy absolvovali prvý deň
            First international students projekt meeting (prvé medzinárodné stretnutie študentov). 

            Po nedeľnajšej šesť hodinovej ceste sa Z. Baňasová, D. Nováková, S. Petrová, K, Surgentová a Ľ. Durkáč zoznámili s rodinami svojich rovesníkov z poľskej Zamošči. Pondelok, prvý oficiálny deň mítingu sa niesol v znamení zaujímavých aktivít. Žiaci z Poľska, Španielska, Lotyšska a ZŠ Šmeralova sa spoločne učili základné kroky regionálnych tancov, odprezentovali mesto v ktorom žijú a školu kde sa učia, vytvorili galériu projektových posterov a návrhov spoločného loga projektu, a v závere absolvovali kvíz pozornosti. V záverečnom meraní síl si najlepšie počínala D. Nováková z našej školy, zožala búrlivý potlesk rovesníkov zo zúčastnených krajín. Z tohto veľmi zaujímavého dňa prinášame fotomateriál.

            Všetci sa tešia na utorok - 2. deň meetingu ich čaká výlet do Lublinu, na ktorý poľskí pedagógovia pripravili taktiež množstvo zaujímavých aktivít.

            K. Tuhrinová, Ľ. Bodnár

            Foto

        • Zápis do 1.ročníka
          • Zápis do 1.ročníka

          • Dňa 3.4.sa uskutočnil zápis predškolákov do 1.ročníka. V príjemnej rodinnej atmosfére sa spolu s našimi farebnými farbičkami roztancovali, s Ninkou rozospievali, s Kolovrátkom vrátili do starých krásnych čias, so štvrtáčkami spoznávali „MOJE TELO“ a bodkou bola rozprávka o kozičke... celým programom ich sprevádzal hlas našej Vanesky.

            Budúca škola im otvorila dvere knižnice, kde spolu s deviatačkami hľadali cestu rozprávkovým bytostiam z písmenkového labyrintu a čítali z rozprávkových kníh. V telocvični sa naučili driblovať, prebehnúť „VEĽKÚ“ telocvičňu.  Pani vychovávateľkám dokázali, že patria do 1.ročníka. Presnú mušku indiánov ukázali pri streľbe z luku, našli správny kľúč do starej zámky. Na občerstvenie sa zastavili v kuchynke, vyskúšali si rôzne hudobné nástroje, v jazykovom laboratóriu sa naučili prvé anglické slovíčka. Vo výtvarnom ateliéri prepožičali svoje tváričky známym obrazom a vo dverách pod názvom Hand made s obdivom prezerali ručne vyrobené dekoratívne výrobky. Najväčším zážitkom bola návšteva chemického laboratória, kde ich najviac upútala výroba zubnej pasty pre SLONA J.

            VŠETCI SA DO VEĽKEJ ŠKOLY TEŠIA

             

            Foto

        • Zážitkové učenie
          • Zážitkové učenie

          • Posledný deň pred veľkonočnými prázdninami našu školu navštívila literátka Mgr. Soňa Pariláková PhD. Stretla sa so žiakmi TND. Stretnutia so vzácnou hosťkou mali podobu zážitkového učenia. Literárne stretnutie s  prvou skupinou, žiakmi 1.-2. ročníka, bolo zamerané na tému Voda a s ňou súvisiace poetické žánre, čo prirodzene nadviazalo na Deň vody, ktorému sa žiaci venovali počas predchádzajúcich dní.  Žiaci boli interaktívne zapájaní do literárno-dramatických činností, počas ktorých sa naučili hádanku a boli aktívnymi účastníkmi príbehu. Podobný ráz malo aj stretnutie so žiakmi 3.-4. ročníka. Tí sa však tematicky preniesli do indiánskeho prostredia a literárny príbeh im ponúkol, okrem iného, aj hudobné prvky – tanečné i inštrumentálne. Pani Pariláková nám fragmenty so stretnutia nechala najmä v podobe zážitkov, ale aj v podobe konkrétnych príbehov na plagáte, ktoré si deti môžu výtvarne dotvoriť.

                     Monika Kormaníková, Juliána Sedláková

            Foto