• Darovanie krvi na Šmeralke 23.5.2018
          • Darovanie krvi na Šmeralke 23.5.2018

          • Darovanie krvi je jednou z možností ako sa dá nezištne pomáhať. Preto sa aj naša škola rozhodla takto pomôcť ľuďom, ktorí to potrebujú. Veľká vďaka patrí prešovskej Národnej transfúznej službe SR, ktorá u nás spravila mobilný výjazd. Veľká vďaka patrí aj rodičom našich žiakov, učiteľom, ale aj tým, ktorí mali snahu taktiež darovať krv. Krv bola odobraná osemnástim darcom, pričom viacerí boli prvodarcovia, čo nás veľmi teší. Veríme, že aj takto môžeme zachrániť život a zdravie.

            Mgr. Juliána Sedláková

            Foto

        • KLENOTY BANSKÉHO MESTA
          • KLENOTY BANSKÉHO MESTA

          • Dňa 11.mája 2018 sa žiaci VI. až VIII. ročníka vydali spoznávať históriu banského mesta Banská Štiavnica. Prvou zastávkou bol Starý zámok v samotnom srdci tohto mesta, ktorý je zapísaný do Zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Našu pozornosť zaujala Fajkárska dielňa, ručne maľované terče ,no samozrejme, aj mučiareň.

            Výhľad, ktorý sa nám naskytol pri obhliadke zámku bol na nezaplatenie. Celá Banská Štiavnica nám ležala ako na tanieri, len sa do nej zahryznúť. To platilo aj pri návšteve Štiavnického dreveného pohyblivého Betlehema, ktorý má 21 m a 800 drevených postavičiek, z toho 400 pohyblivých . Za klopkania drevených stúp a ozubených koliesok sme sa ocitli v časoch dobývania zlata a striebra vďaka ťažkej práci baníkov v banských šachtách, pod ochranou permoníkov ako vládcov podzemia.

            Poslednou zastávkou bolo Banské múzeum v prírode umiestnené v malebnom údolí pod tajchom Klinger. Počas 2 hodín sme absolvovali dobrodružnú prechádzku časom a oboznámili sme sa s ťažkou prácou baníkov. V úvode krátky film a to najlepšie na záver prehliadka podzemia s výstrojom ako pravý baník prilba, plášť a lampa. Bol to jedinečný zážitok, ktorého fotografie nesmú chýbať v žiadnom fotoalbume. Čo dodať na záver? Len banícky pozdrav Zdar Boh!

                                                                                              Janka Beľušková,  VI.C

            Foto

        • Erasmus K2 - Návrat domov
          • Erasmus K2 - Návrat domov

          • V sobotu, 2.6.2018, sme sa v ranných hodinách rozlúčili s našimi náhradnými rodinami. Po dlhej ceste autobusom sme šťastlivo dorazili do Prešova, kde na nás už čakali naši rodičia. S kamarátmi z Lotyšska ostávame v kontakte a tešíme sa na ich návštevu v októbri!

            Simona Kušnírova, 8.C

            Foto

        • Erasmus K2 - 5. deň
          • Erasmus K2 - 5. deň

          • Dnešný deň začal prebudením do chladného rána. Po príchode do školy nás privítali zaujímavou aktivitou, v ktorej sme zhrnuli plusy, mínusy a naše skúsenosti z výletu. Neskôr nás požiadali o vyplnenie dotazníka ohľadom nášho pobytu. Po ukončení prvej aktivity sme sa odviezli do daugavpilskej pevnosti, kde nám sprievodca povedal pár historických informácií. Po úvode začala orientačná hra podobná tej v utorok v centre mesta. Po skončení sme sa presunuli do reštaurácie, kde nám pripravili výnimočný obed s tradičnou studenou cviklovou polievkou a ako hlavný chod sa podávalo mäso so zapekaným syrom a zemiakmi. Nechýbal ani tvarohový dezert.

            Po nabratí energie sme mali voľný program v skupinkách. Poobede sme my, slovenská skupina, boli pánom riaditeľom a pani zástupkyňou k príležitosti medzinárodného dňa detí pozvaní na zmrzlinový pohár. Osviežení sme sa vybrali späť do školy, kde žiaci z každého štátu predvádzali svoje talenty. Nechýbal tanec, spev či hra na hudobný nástroj. Po ukončení sme si mohli pochutnať na jedle, ktoré pre nás pripravili ochotní rodičia a zatancovať na tanečnom parkete. Po tanci sme sa všetci rozlúčili a sem - tam vyšli aj slzy. Teraz sa už stačí len dobre vyspať a tešiť sa domov na rodinu.

            Adam Prídavok, 7.A

            Foto

        • Erasmus K2 - 4. deň
          • Erasmus K2 - 4. deň

          • Dnes sme prežili krásny výletný deň. Ráno nás od školy odviezol dvojposchodový autobus do mesta Preili. Tam sme navštívili Múzeum bábik. Bábiky vyrába vlastnými rukami Elena Mikhailova. Zobrazené sú v rôznych interiéroch a každá má svoj vlastný príbeh. Je to ťažké opísať slovami, sú nádherné, oplatí sa ich vidieť. Bola možnosť si ich aj kúpiť, cena jednej bábiky sa pohybovala od 100-500 eur. V múzeu sme si mohli aj vyskúšať dobové kostýmy.

                Z múzea sme sa presunuli do Aglonskej baziliky, ktorá je hlavnou rímskokatolíckou svätyňou Lotyšska. Pútnici sa každoročne zhromažďujú do Aglony, aby oslávili Nanebovzatie Panny Márie do neba.

               Zaujímavé bolo aj Múzeum chleba, kde nám porozprávali o dôležitosti pečenia chleba tradičným spôsobom a jeho prepojenie k folklóru. V múzeu sme mali obed: fazuľovú polievku s kôprom, zemiaky s hubovou omáčkou. Na pitie nám dali sedmokraskovú limonádu a tradičný čaj s domácim medom. Po výdatnom obede sme spievali pesničky a tancovali tance charakteristické pre svoju krajinu. Nakoniec každú skupinku  odmenili chlebom.

              Na záver sme navštívili Kráľovský Kristov vrch: záhrady, chodníky, jazierka - výlet do biblického sveta. Rezbárske práce sú usporiadané v témach: Starý zákon, Nový zákon a súčasnosť. Je to očarujúce a pokojné miesto na návštevu. Prešli sme sa po parku, vyliezli na drevené plošiny, prekročili mosty, počuli spevavé žaby. Bolo to zvláštne čaro.

              Večer unavení a plní krásnych zážitkov sme sa vrátili do svojich nových domovov, aby sme načerpali silu do posledného dňa, ktorý nás zajtra čaká. Určite nám pripravia zaujímavý program, na ktorý sa veľmi tešíme.

            Tamara Šmilňáková, 7.A

            Foto

        • Erasmus K2 - 3. deň
          • Erasmus K2 - 3. deň

          • Dnešný deň sme začali v olympijskom športovom centre hodinou šermu. Na úvod nám dvaja šermiari predviedli boj, ktorý sme si potom mohli aj sami vyskúšať. Zo športového centra sme sa potom presunuli do školy, kde nám zástupcovia krajín porozprávali o najlepších športovcoch z ich škôl. Po mäsitom obede sme mali dve hodiny voľného času, počas ktorého sme sa spolu aj s partnermi mohli poprechádzať po Daugavpilse. Neskôr sme si zahrali futbal pri pláži v ZORB guliach. Potom sme sa stretli s profesionálnym  futbalovým tímom z Daugavpilsu, ktorým sme pokladali rôzne otázky- za tie najzaujímavejšie dostali tí, ktorí sa pýtali odmenu v podobe šálu s logom futbalového klubu.

            Lenka Poníková, 8.C

             

            Foto

        • Erasmus K2 - 2. deň
          • Erasmus K2 - 2. deň

          • Dnes sme zažili veľmi zaujímavý deň, pretože sme robili rôznorodé aktivity. Deň sme začali v druhej budove gymnázia, kde sa učia najmenšie deti (od 7 do 11 rokov). Na ihrisku pred budovou sme mali súťaž s názvom Force and beautiful (Sila a krása), kde chlapci predvádzajú svoju silu zhybmi a dievčatá svoju krásu skákaním cez švihadlo. Táto súťaž bola v rámci programu Športové Lotyšsko. Po vyhodnotení nám ukázali budovu školy, kde sme si s deťmi zatancovali aj zaspievali jednoduché lotyšské pesničky.

            Neskôr sme v rámci workshopu  zapisovali do diagramov či napr. závisí od národnosti alebo fyzickej kondície koľko zhybov človek spraví. Potom sme sa presunuli na školský dvor, kde každá krajina predviedla nejakú hru, ktorú si všetci účastníci následne zahrali. Po obede sme sa presunuli pred univerzitu a začali sme orientačnú hru, ktorej cieľom bolo, aby sme lepšie spoznali mesto Daugavpils. Na záver sme išli do parku s názvom Stalkers, kde sme mali chutný piknik v podobe špekačiek a chleba a kto chcel mohol si opiecť marshmallow. Náročný, ale skvelý deň sme zakončili v posteli, kde si oddýchneme, aby sme zvládli aj tie ďalšie.

            Šimon Lorko, 8.C

            Foto

        • Erasmus K2 - 1. deň
          • Erasmus K2 - 1. deň

          • Dnešný deň sa niesol v duchu spoznávania našich partnerov a ich školy. Absolvovali sme prehliadku budovy gymnázia, po ktorej nás žiaci potešili krátkym koncertom. Neskôr sme sa stretli so školským parlamentom a dobre sa zabavili pri hrách, kde sme sa lepšie zoznámili so žiakmi z iných krajín. Po chutnom obede sme sa zapojili do každoročne organizovanej CLIL GAME, ktorej sa zúčastnili aj družstvá z ďalších škôl v Daugavpilse. Súťažilo sa v oblastiach športu, matematiky a zdravého životného štýlu. Po vyhodnotení a ocenení tímov, sme sa občerstvili pizzou. Na záver dňa nám dobre padla dvojhodinová rekreácia v bazéne v športovom centre. Po tomto peknom dni sme plní očakávaní, čo nám prinesú tie ďalšie.

            Simona Kušnírová, 8.C

             

            Foto

        • Erasmus K2 - cesta do Daugavpils
          • Erasmus K2 - cesta do Daugavpils

          •  

            27.5.2018 v nedeľu v skorých ranných hodinách (02:00) výprava piatich žiakov Lenka Poníková 8.C, Simona Kušnírová 8.C, Tamara Šmilňáková 7.A, Šimon Lorko 8.C a Adam Prídavok 7.A v doprovode p. zástupkyne K. Tuhrinovej a riaditeľa Ľ. Bodnára naložili batožinu a nastúpili do mikrobusu na dlhú 16 hodinovú cestu do Lotyšského Daugavpils. Večer o 19:30 miestneho času sa všetci pred školou J. Pilsudski Daugavpils zoznámili zo svojimi rovesníkmi z Lotyšska a s ich rodičmi, aby sa mohli ubytovať vo svojich dočasných rodinách a pripraviť sa na pondelkové aktivity implementácie Second international students projekt meeting (druhé medzinárodné stretnutie študentov).  Projektu Erasmus+ K2, School tour, Welcome koncert, Integrating activities, CLILL games, recreation in the swimming pool.

            Tento projekt realizujeme s podporou  

            Národnej agentúry programu Erasmus+ pre vzdelávanie a odbornú prípravu,

            Mesta Prešov

            a rodičov žiakov ZŠ Šmeralova.

             

            Foto

          • Darovanie krvi

          • Oznámenie o možnosti darovania krvi

            Riaditeľ školy oznamuje, že pri príležitosti 40. výročia založenia školy bude jedenásť učiteľov darovať krv

            dňa 23.5.2018 od 8:00 do 11:00 v priestoroch ZŠ Šmeralova.

            Z dôvodu zabezpečenia efektivity výjazdu mobilnej transfúznej stanice ponúkame možnosť rodičom a priateľom zúčastniť sa tejto akcie na pomoc ľuďom, ktorí to potrebujú.

            Záujemcovia z radov rodičov a priateľov o darovanie sa môžu prihlásiť na vrátnici školy do 22.5.2018 do 11:00.

             

            Ďakujem za pochopenie a spolupatričnosť s ľuďmi, ktorí to potrebujú.                                                                               

             

            Ľubomír Bodnár

                                                                                                    riaditeľ školy

        • Aprogeniáda
          • Aprogeniáda

          • Dňa 16. 5. 2018 sa žiačky 8.C triedy spolu s tr. uč. Kmecovou zúčastnili výmenného pobytu v Bratislave v Škole pre mimoriadne nadané deti a gymnázium (ŠPMNDaG). Žiaci na štyri dni vymenili svoju školu za novú a svoje rodiny za nové a neznáme rodiny.

            V prvý deň po príchode do Bratislavy sme zavítali do školy spolu s našimi kamarátmi z Levíc a Ružomberka, kde si pre žiakov pripravili žiaci z gymnázia zoznamovacie aktivity, na základe ktorých sa žiaci podelili do svojich nových rodín.

            Počas druhého dňa sme boli rozdelení na dve skupiny a žiaci sa vyučovali v triedach. Hodiny mali prírodovedný charakter – chémia, biológia, fyzika, debatný krúžok... Naobedovali sme sa a trávili sme čas po vyučovaní v nákupnom centre. Podvečer sme sa opätovne stretli s rodinami a rozišli sa.

            Tretí deň sme boli na príjemnej prehliadke mesta spolu s p. učiteľkou dejepisu, ktorá nám okrem zaujímavých miest vysvetlila aj historické pozadie Bratislavy. Po obede sme sa stretli v sade Janka Kráľa s našimi stredoškolskými kamarátmi a mohla sa začať netradičná hra „Pašovanie“. Večer nás čakal Movie Night, filmy sa premietali v 4-och triedach a bolo len na žiakoch čo si vyberú a pozrú. Premietanie filmov bolo naplánované do 6-tej hodiny rannej...no väčšina žiakov tak dlho nevydržala.

            Po náročnej noci prišlo ráno 19. 5. 2018 a s ním aj lúčenie. Pobyt nebol dlhý, no verím, že niektoré priateľstvá pretrvajú a spomienky nevyblednú.

                                                           Mgr. Kmecová

            Foto

        • Po stopách Kukučína a Hviezdoslava
          • Po stopách Kukučína a Hviezdoslava

          • 2. 5. 2018 sa žiaci VIII.A, VIII.C, IX.A a IX.C vybrali pod vedením pedagogičiek Mgr. M. Grockej, Mgr. J. Homolovej a Mgr. S. Čančinovej na literárnu exkurziu do Jasenovej a Dolného Kubína.

            Najskôr naša cesta viedla do Jasenovej, kde na nás čakal malý modrý domček, v ktorom sa narodil a vyrástol významný slovenský realistický spisovateľ, dramatik a lekár Martin Kukučín (vl. menom Matej Bencúr). Pamätný dom je typickou dolnooravskou usadlosťou stredného roľníka tvorenou obytným domom, dvorom a hospodárskymi budovami. Vstupný priestor, ale i dobovo zariadená predná izba a kuchyňa približujú tradičný život v Jasenovej na prelome 19. a 20. storočia. V ďalších miestnostiach možno nájsť napríklad vydania autorových literárnych prác či ukážky z filmových spracovaní jeho diel. V blízkosti pamätného domu sa nachádza krásny park, v ktorom stojí spisovateľova socha v nadživotnej veľkosti.

            Po zaujímavej „ochutnávke“ z Kukučínovho života naše kroky viedli do Literárneho  múzea P. O. Hviezdoslava – najstaršieho múzea na Slovensku, ktoré sídli v historickej budove Čaplovičovej knižnice na Hviezdoslavovom námestí v Dolnom Kubíne. Pred budovou sme si mohli všimnúť monumentálnu bronzovú sochu P. O. Hviezdoslava. Milá sprievodkyňa nás srdečne privítala a predstavila nám expozíciu spomínaného najväčšieho slovenského realistického básnika, prozaika, dramatika, prekladateľa a advokáta. Po odznení krásnych slov z jej úst sme mali možnosť obdivovať malé, no útulné centrum Dolného Kubína.

            Plní pozitívnych dojmov z exkurzie sme sa vrátili domov spokojní a šťastní.

             

            Mgr. J. Homolová

            Foto

        • Deň mlieka
          • Deň mlieka

          • Od roku 1957 sa pod záštitou Medzinárodnej federácie mlieka slávi tretí májový utorok  Medzinárodný deň mlieka. Cieľom je vyzdvihnúť a poukázať na mimoriadne nutričné hodnoty mlieka a inšpirovať ľudí k tomu, aby mlieko zaradili do svojho jedálnička.

            MsÚ v Prešove spolu so ZŠS (zariadeniami školského stravovania), ako každý rok tak aj tento, dňa 15. mája 2018 organizoval túto akciu.

            10. jubilejný ročník obľúbeného a úspešného podujatia sa realizoval na pôde ZŠ Mirka Nešpora. Prítomných potešil veľkolepý kultúrny program, tematická výzdoba a stoly plné dobrôt. Prezentovali sa priam umelecké výtvory z mliečnych produktov v podobe chutných zákuskov, nátierok, pudingov, rolád.... Pozvanie prijalo množstvo známych aj menej známych osobností z oblasti samosprávy, školstva, kultúry a i. Cenu primátorky mesta Prešov Ing. Andrey Turčanovej získala práve ZŠ Šmeralova za syrovú tortu.

            Obdiv a uznanie patrí všetkým, ktorí svojou rukou prispeli k vytvoreniu tohto diela. Našim pani kuchárkam ďakujeme za skvele odvedenú prácu, reprezentáciu školy a k úspechu srdečne blahoželáme!

             

            Foto

        • Dajme deťom viac pohybu
          • Dajme deťom viac pohybu

          • Na 10. mája pripadá Svetový deň- pohybom k zdraviu. ( Vyhlásený bol Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO) v roku 2002 a oslavuje sa od roku 2003. Poukazuje na problém pohodlného sedavého spôsobu života a z toho plynúceho vzrastajúceho počtu chronických ochorení spôsobených nezdravou výživou a nedostatkom pohybu. Cieľom tohto dňa je zvýšenie verejného povedomia o zdravom životnom štýle založeného na dostatku primeraného pohybu.)

             Tento deň sme sa rozhodli podporiť aj my a to akciou pod názvom Dajme deťom viac pohybu.  Kde inde, než na našom školskom ihrisku deti školského klubu mali možnosť zistiť, že pohyb a zdravý životný štýl je skvelý. A pritom nám prialo aj slnečné počasie, ktoré roztancovalo a rozhýbalo všetkých, ktorí tam boli, teda skoro všetkých.

             V spolupráci s lektormi tanečnej skupiny Grimmy deti mali možnosť osvojiť si pohybovo tanečné prvky a rozhýbať tak svoje telo. Volejbalisti z klubu MIRAD PU ukázali deťom, aký krásny  vie byť volejbal, a možnosť mali aj deti, vyskúšať si to pod ich vedením.

            Cieľom bolo podporiť záujmovú činnosť u detí zážitkovou formou, zabezpečiť deťom tzv. „rovný prístup“ zapojenia  sa do aktivity organizovanou formou v  spolupráci s inštitúciami.  Vytvoriť takú situáciu, aby dieťa bolo aktívne nie preto, že to chce pedagóg, ale preto ,že to chce ono samo. Deti ukázali, že pohyb ich baví, ich radosť bola spontánna a emotívna. A práve pri takýchto aktivitách sa formuje ich vzťah k celoživotnej pohybovej aktivite a stane sa súčasťou ich života.

            Záverečný beh zdravia, ktorý v sebe niesol symbol Svetového dňa- pohybom k zdraviu podporili všetky deti školského klubu a to aj vrátane všetkých zúčastnených, ktorí tam  boli. O to emotívnejší bol zážitok z behu, keď nás sprevádzala hudba od legendárnej skupiny Queen- We are the Champions.

            Veľké poďakovanie patrí predovšetkým tanečnej skupine GRIMMY, volejbalistom klubu MIRAD PU, Fakulte zdravotníckych odborov PU  a všetkým spolupracovníkom, ktorí sa podieľali na akcii. Spoločne sme tak mohli podporiť  deň, ktorý sa niesol v znamení pohybu, radosti a zdravia.

             

             

             

            PhDr. K. Lacková, Mgr. J. Diová

            Foto

        • Finále Okresného kola v Malom futbale ml. žiakov
          • Finále Okresného kola v Malom futbale ml. žiakov

          • V pekný slnečný deň sa na ZŠ Bajkalská  uskutočnil futbalový turnaj pre mladších žiakov ZŠ z okresu Prešov. Jednalo sa o finále Okresného kola v Malom futbale, kde postúpilo päť družstiev ZŠ Mirka Nešpora, Lesnícka, Šmeralova, Šrobárová, Súkromná ZŠ Solivarská. Hralo sa systémom každý z každým v trvaní 1x15 min. a žiaci odohrali spolu desať zápasov. Nakoniec cenné víťazstvo a postup do krajského finále si vybojovali ZŠ Mirka Nešpora naši chlapci obsadili krásne druhé miesto a ZŠ Lesnícka boli na treťom mieste. Každé družstvo si odnieslo diplom a prví traja aj krásny pohár.

              Mgr. Maľcovský

            Foto

        • Nadané deti z Prešova predstavili ročníkové práce
          • Nadané deti z Prešova predstavili ročníkové práce

          • Dvadsiate výročie založenia tried pre žiakov so všeobecným intelektovým nadaním na základnej škole na Šmeralovej ulici v Prešove zavŕšili nadané deti školským kolom prezentácií ročníkových prác.

            Začiatok školského roka je obdobím, kedy si nadaní žiaci každoročne premyslia tému ročníkovej práce, ktorej sa počas celého školského roka budú venovať. Témy si vyberajú s ohľadom na záujmy, prístup k informáciám, možnostiam konzultácií s odborníkom na danú oblasť. Zhromažďovanie informácií, štúdium literatúry, spracovanie témy, tvorenie rôznych modelov, návštevy galérií i múzeí, to všetko patrí k vytvoreniu ročníkovej práce. Práca má predpísanú formu a rozsah. Zatiaľ čo prvácka práca má podobu plagátu, žiaci vyšších ročníkov sa musia popasovať s tvorbou práce v elektronickej forme, nechýba samotná prezentácia.

            Úvodnú časť, predstavenie samotného obsahu a informácií o využívaných literárnych či internetových zdrojoch prinesú žiaci prostredníctvom decembrových stretnutí na vyučovaní. Predobhajoby sú neoddeliteľnou súčasťou práce na samotných „ročníkovkách“.

            Celoročná práca nadaných žiakov je predstavená ostatným spolužiakom začiatkom mája, kedy sú ročníkové práce prezentované v triednych kolách za účasti odbornej poroty. Tú spravidla tvorí triedny učiteľ a žiaci vyšších ročníkov. Zaujať, presvedčiť, dokonale ovládať problematiku ročníkovej práce, či schopnosť komunikovať a prezentovať danú tému pred publikom, tvoria dôležitú podmienku pre postup do školského kola. V ňom sa každoročne stretnú víťazi jednotlivých tried. Inak tomu nebolo ani v tomto roku.

            Prešovské školské kolo ročníkových prác žiakov 1. stupňa prinieslo množstvo zaujímavých tém a prezentujúcich. Prváčka Lucia Durkáčová predstavila Drahé kamene, žiak druhého ročníka Krištof Kinik porozprával o Elektrine a jej využití. Nemenej zaujímavé boli témy tretiakov - Jozef Juskanič oboznámil prítomných s Vplyvom digitálnych médií na človeka a Dominik Merčiak predstavil Objav inzulínu. Štvrtáci prezentovali zaujímavé témy zo sveta prírody – Emily Megan Witton s témou Kone a Paulína Gogová s prácou Úžasný svet vtákov.

            Náročné publikum, skvelá atmosféra, učitelia z tried pre nadaných žiakov, porotcovia, ktorí nemali ľahkú prácu. To všetko spoločne s praktickými ukážkami čakalo na školskom finálovom kole prezentácií ročníkových prác. Finálové práce nadaných žiakov zaujali. Zaujímavé, výnimočné, obohacujúce či dokonalé – no víťaz môže byť len jeden. Medzi porotcami školského finálového kola boli PaedDr. Lucia Mikurčíková z Katedry špeciálnej pedagogiky Pedagogickej fakulty Prešovskej univerzity v Prešove, Erika Smoľáková z Kultúrneho centra Wave v Prešove, či žiaci, ktorí doteraz robia dobré meno našej základnej škole (v súčasnosti gymnazisti) Katarína Breceljová, Boris Semanco. Porota, do ktorej zasadli naslovovzatí odborníci to naozaj nemala ľahké. Víťazom tohtoročných ročníkových prác sa napokon stal Dominik Merčiak (Objav inzulínu), druhým sa stal Krištof Kinik (Elektrina a jej využitie), tretie miesto obsadila Paula Gogová (Úžasný svet vtákov).

            Odmenou za  celoročnú prácu i prezentáciu bola pre všetkých prezentujúcich sladká odmena, farebné perá a víťazi si odniesli poukážky na nákup knižných publikácií a USB kľúč. Víťaz pocestuje na celoslovenskú prehliadku prezentácií ročníkových prác. Prvé celoslovenské finále sa uskutočnilo v Prešove v roku 2010, preto nás teší pokračovanie tejto milej udalosti.    

            Text: Ingrid Storinská, Ľuboš Lukáč

            Foto: Juliána Sedláková

             

            Foto

        • Aprílový týždeň v netradičnom šate
          • Aprílový týždeň v netradičnom šate

          • Vyučovanie v triedach pre žiakov so všeobecným intelektovým nadaním prebiehalo v týždni od 16.4. do 20.4. v netradičnom šate.

            Cieľom tohto týždňa bolo nadobudnúť povedomie o témach známych i menej známych a uplatňovať získané informácie v praktickom živote. Žiaci tak zažili netradičný týždeň, počas ktorého mali za úlohu nielen prispôsobiť oblečenie téme dňa, ale tiež uvedomiť si ich význam v živote človeka.

            Pondelok sa niesol v znamení modrej farby a žiaci sa prostredníctvom prezentácie dozvedeli históriu „modrého“ pondelka, no zároveň si pripomenuli Svetový deň povedomia o autizme. Symbolickou farbou autizmu je modrá farba, aj to bol dôvod, prečo bolo ich úlohou prísť na vyučovanie v modrom oblečení.

            Hudobný utorok ponúkol prehľad hudobných štýlov a ich predstaviteľov, hudobné rozprávky i úlohy zamerané na túto tému. Oblečenie malo predstavovať obľúbený hudobný štýl detí.

            V stredu prišli žiaci do školy v elegantnom oblečení a témou dňa bola etika, etiketa a protokol, vysvetlenie jednotlivých pojmov so spoločným menovateľom slušnosť, ale aj zdvorilosť, takt, jednoducho správanie, ktoré by malo prezentovať ich osobnosť. Naučili sa, že slušnosť je dar, nadanie, ktoré môžu prospešne využívať, no aj „zahodiť“. To záleží na každom z nich. 

            Štrnáste výročie členstva Slovenska v  Európskej únii pripomenul štvrtok, kde si informácie o únii priblížili formou pracovných listov i prezentáciami, či oblečením vo farbách vlajok jednotlivých členských štátov.

            Pyžamový piatok priniesol žiakom informácie o význame spánku v rámci Svetového dňa spánku, ktorý si svet každoročne pripomína vždy posledný piatok v pred jarnou rovnodennosťou. Tento sviatok spadá pod Svetovú asociáciu spánkovej medicíny a jeho cieľom je znížiť dopad zdravotných rizík na spoločnosť prostredníctvom osvety  v oblasti zdravia, životného štýlu a prevencie ochorení alebo porúch spánku. V rámci tejto témy sme si ozrejmili význam spánku pre zdravie človeka, formy a spôsoby relaxácie, ktoré pravidelným tréningom vedú k oddychu tela po fyzickej i psychickej stránke. 

            Foto