• ŠVP Vyšné Ružbachy 11.6. - 15.6.
          • ŠVP Vyšné Ružbachy 11.6. - 15.6.

          • V škole v prírode nám bolo super! Pozorovali sme diviaky, pijavice ropuchy, slimáky, travertín, žulu, vápence, kráter, smrtnú jamu, strom v skale, skalu v strome, spolužiakov, spolužiačky. Objavovali sme objatia, humor, chute, podvodný svet, zákony fyziky, optiky. Zabávali sme sa a objavovali aj v zábave čo dokážeme. Napriek bakteriálnemu útoku sme prežili veľa krásnych zážitkov a sme s úsmevom tu. 😊

            Slávka, Janka, Renátka, Tinka, Zuzka a Rado

            Foto

        • Škola v prírode – 2.A, 3.B, 4.E
          • Škola v prírode – 2.A, 3.B, 4.E

          • V dňoch 4.6. až 8.6. sa druháci, tretiaci a štvrtáci zúčastnili Školy v prírode vo Vyšných Ružbachoch. Po ceste sme sa najprv zastavili v skanzene v Starej Ľubovni, kde sme mohli obdivovať život našich predkov. Po príchode sme sa hneď vybalili a keďže bolo pekné počasie vybrali sme sa do obce na malé nákupy. Ďalšie dni sme mali rôzne športové akcie, súťaže, voľné hry ako stolný tenis, vybíjanú, bedminton, skákanie cez švihadlo, futbal a iné, ale najviac asi lákal bazén, kde sme sa počas týždňa poriadne vyšantili.

            Na vychádzke sme si všímali, čo všetko sa v obci nachádza, zašli sme aj do kúpeľov. Tam sme nevynechali kráter, ktorý detí veľmi lákal na kúpanie,  taktiež sme si prešli celým areálom. Videli sme napr. Biely dom, vodopády, fontány, výbeh pre koníky. Sochárske sympózium bolo ďalšou zastávkou pri našich potulkách po obci. Krásne sochy sú dielami rôznych sochárov z celého sveta a nám sa veľmi páčili. Okrem športovania a vychádzok sme mali aj diskotéku s rôznymi zaujímavými súťažami, nákupy suvenírov, maľovanie na chodník, filmové predstavenie a nezabudli sme sa aj naozaj učiť. Posledný večer bola super opekačka, kde sme si pochutili nielen na grilovaných pochúťkach, ale aj na chutnej torte. Pri ohnisku sa už tradične súťažilo v speváckej súťaži. Bolo SUPER!

            Mgr. Juliána Sedláková

            Mgr. Terézia Pribulová

            PaedDr. Stanislava Hakučová

            Mgr. Martina Valičková

            Foto

        • Varí sa to, pečie sa to?
          • Varí sa to, pečie sa to?

          • Dňa 14.6. si žiaci 2.C ochutili deň tematickým vyučovaním pod názvom  Varí sa to, pečie sa to? Po prečítaní literárneho textu s rovnomenným názvom ich čakali zábavné úlohy zamerané na čítanie s porozumením. Neskôr vyrátali, koľko eur potrebovali na nákup jednotlivých surovín. Potom si samostatne pripravili tortu (od čistenia jahôd, cez prípravu jogurtového krému, prípravu jednotlivých vrstiev až po samotné zdobenie. Kým sa torta chladila, deti v skupinách pracovali na zápise receptu a opise torty.

            Samozrejme, že každý sa tešil najmä na chutný výsledok. Aj keď sme tortu nepiekli a nevarili, keďže to bola nepečená torta, výsledok bol chutný a zjedli sme ho veľmi rýchlo. Svoju prácu si deti okorenili aj inou literárnou príchuťou, ktorá mala podobu básne. Ponúkneme Vás aspoň kúskom: " ...jogurt pôjde na piškóty, nevaríme v žiadnom kotli, jahody sa na vrch dajú a deti to ochutnajú". Snáď najkrajšou spätnou väzbou podujatia bola víkendová torta, ktorú mnohé deti pripravovali doma. 

            M. Kormaníková

            Foto

          • M VsAZ jednotlivcov st. žiactva + viacboj ml. žiactva

          • Vyvrcholením snaženia našich zverencov boli preteky v atletike jednotlivcov staršieho žiactva a viacboja mladšieho žiactva v Košiciach. Počasie bolo priaznivé a výkony našich zverencov boli dobré. Mali sme niekoľko medailových umiestnení ako napr. prvé miesto Dominiky Novákovej v behu na 300 m a druhé miesto v skoku do výšky, prvé miesto Sofii Brutvanovej v behu na 2000 m, druhé miesto Milky Žaludekovej v behu na 2000 m, Eunika Blizmanová v disciplíne chôdza na 3000 m obsadila krásne tretie miesto vo viacboji mladšieho žiactva sa do tretej disciplíny na fantastickom druhom mieste držal Kristián Kaľuha, ale bohužiaľ ďalšie dve disciplíny a to skok do diaľky a beh na 600 metrov mu nevyšli a obsadil až desiate miesto u dievčat najlepšie obstála Sarah Kurimská, ktorá obsadila vo viacboji celkové piate miesto. Všetkým blahoželáme a ďalšie výsledky sú zverejnené na stránke atletika.sk.

            Mgr. Maľcovský

        • Deň detí na ľade
          • Deň detí na ľade

          • 2.B sa na deň detí zabávala na ľade. Dobre nám podlo byť aj trocha v chlade, keďže vonku bolo veľmi horúco. Aby sme sa tam celá trieda mohli stretnúť a spoločne si zašportovať a pozabávať sa, pomohli nám s organizáciou, dopravou a pohostením aj rodičia. Poďakovanie patrí hlavne pani Mariane Guregovej a pánovi Martinovi Jakubkovi. Deti si to, ako je vidieť, veľmi užili.

            R. Brecelj

            Foto

        • Malá vedecká konferencia žiakov
          • Malá vedecká konferencia žiakov

          • Dňa 8. 6. 2018 sa konala „Malá vedecká konferencia žiakov so všeobecným intelektovým nadaním vzdelávaných v rámci programu APROGEN“, ktorého autorkou je PhDr. Jolana Laznibatová, CSc.. Tento rok bola  organizovaná pod záštitou dekana Prírodovedeckej fakulty UPJŠ v Košiciach. Konferencia sa každoročne koná v inom meste, v ktorom je realizované vzdelávanie nadaných žiakov. Ide o prezentáciu najlepších ročníkových prác a projektov žiakov z celého Slovenska, kde medzi skoro 50 prezentujúcimi z 21 základných škôl a gymnázií boli aj zástupcovia našej školy Dominik Merčiak z 3.C s prácou „Objav inzulínu“ a Martin Mochňacký z 8.C s prácou „Najhoršie z najhorších“.

            Mgr. Z. Kmecová

            Foto

        • Nezabudnuteľné matematické sústredenie
          • Nezabudnuteľné matematické sústredenie

          • 21. 5. – 25. 5. 2018 – úžasný týždeň plný tvorivej matematiky, ale aj zábavy. Takto by sa dalo charakterizovať spomínané obdobie na Zemplínskej šírave v hoteli Eurobus. Vybraní žiaci druhého stupňa (z V.A, VI.A, VI.C, VII.A a VII.C) v pondelok 21. 5. 2018 s nadšením nastúpili do autobusu, aby takýto týždeň zažili spolu s pedagogičkami Mgr. S. Čančinovou, Mgr. N. Mikitkovou, Mgr. M. Feldmanovou a Mgr. J. Homolovou.

            Po príchode do hotela sme sa ubytovali, naobedovali a udomácnili. Trvalo nám to trošku dlhšie, keďže v tomto hoteli sme boli po prvýkrát. Neskôr p. uč. S. Čančinová, vedúca sústredenia, oboznámila žiakov s pravidlami BOZ. Tí to potvrdili svojím podpisom. Žiakom predstavila aj milú pani zdravotníčku Martu Maťašovskú, ktorá k svojej práci pristupovala zodpovedne, oplývala empatiou a ľudskosťou. Stala sa tak plnohodnotnou členkou tejto výpravy J.

            Mohlo by sa zdať, že každý deň bol rovnaký, ale vplyvom rôznych pozitívnych okolností to tak určite nebolo. Deň pozostával z doobedňajšieho a popoludňajšieho vyučovania matematiky. Žiaci sa ponorili do sveta čísel a logických hádaniek. Popritom rozvíjali logiku v AZ-kvíze 5, 6, 7, originalitu vo vymaľovávaní rozličných obrázkov, ktoré vznikli po správnom pospájaní bodov na štvorčekovanom papieri.

            Oddych, relax a zábava patrili spoznávaniu okolitého nádherného prostredia, ktoré miestami pripomínalo zahraničnú dovolenkovú destináciu. Štvrtkový program bol pre žiakov iste najzaujímavejší. Vybrali sme sa totiž do akvaparku Thermalpark Šírava, kde na nás čakali bazény rôzneho typu (aj termálne). Žiaci sa poriadne vybláznili na šmýkačkách, divokej rieke či na rozbúrených vlnách.

            Aké by to bolo sústredenie, keby sme nespomenuli večerný program! Ten mali na starosti siedmaci. Pondelok začal zoznamovaním sa skupiniek, ktoré vznikli po správnom nájdení daného čísla. Každej skupinke predsedal animátor zo siedmeho ročníka. V ďalšie dni mali žiaci v daných skupinkách splniť všelijaké úlohy. 100 úloh bola výzva pre všetkých žiakov! Nezabudlo sa ani na spievanie či tancovanie. To vynikajúco viedol Ján Namešpetra, ktorý by sa v budúcnosti mohol živiť ako DJJ.

            Keďže čas uteká ako voda, nastal piatok.  V daný deň sme vyhodnotili rôzne súťaže súvisiace s matematikou a najlepšie skupiny žiakov, ktoré súťažili v rôznych zaujímavých disciplínach. Poniektorí sa už teraz tešia, že si to na budúci rok zopakujú. Samozrejme, sami zhodnotili, že musia byť aktívni na hodinách matematiky, aby sa na sústredenie bez problémov dostali J.

            Cesta domov bola zábavná, no všetkým bolo ľúto, že sa tento nezabudnuteľný týždeň skončil.

             

            Petra Smolková (VII.A), Mgr. J. Homolová

            Foto

        • GEOGRAFICKÁ EXKURZIA – Banská Štiavnica - "Krištáľový kameňolom"
          • GEOGRAFICKÁ EXKURZIA – Banská Štiavnica - "Krištáľový kameňolom"

          • Dňa 28.5. sme organizovali geografickú exkurziu do Geoclubu pri Banskej Štiavnici. Počas dňa sa mohli žiaci zúčastniť prednášky o geológii, a o rôznych horninách a mineráloch, ktorá bola spojená s prehliadkou krištáľového kameňolomu. Popritom si naši žiaci nazbierali minerály rôznej veľkosti, ktoré si zobrali domov ako príjemnú spomienku. Deň sme zakončili opekačkou v príjemnom prostredí Geoclubu.

            "Pondelky sú povestné zväčša tým, že sú väčšinou hrozné. Tento výlet nám však všetkým 1. deň v týždni príjemne spestril a oživil. Dúfam, že spomienky na tento zážitok nikdy nevyblednú." (Martin Mochňacký 8.C)

            Všetkým zúčastneným ďakujeme.

            Koščová, Žarnayová, Šibová

            Foto

        • Športový deň
          • Športový deň

          • Dňa 12. júna sa družstvo našej školy zúčastnilo veľmi vydarenej akcie s názvom Športový deň Slovenskej sporiteľne a Športovej akadémie Mateja Tótha v športovej hale Na Baštovej ulici v Prešove. Súťažilo sa v piatich disciplínach: štafeta, hod plnou loptou, tímový skok do diaľky, tímový šprint a prekážková dráha. Žiakov osobne pozdravil a inštruoval Matej Tóth. Po urputnom boji sa nám však nepodarilo dostať na pódiové umiestnenie, čo vôbec nevadí, lebo hlavnou myšlienkou podujatia bolo dostať deti k zdravému spôsobu života, k športu.

            Mgr. R. Vadaš

            Foto

        • Deň detí  3.B a 2.A
          • Deň detí 3.B a 2.A

          • Deň detí oslávili žiaci z 3.B a 2.A návštevou Ekocentra Holá hora, Kolmanovej záhrady  a prechádzkou na Kalváriu. V Ekocentre sme si prešli všetky zvieratká, zašli sme aj k plazom, hadom a rybám. Tam sme si trochu oddýchli, najedli sa, aby sme nabrali sily vyjsť na Kalváriu. Na prešovskej Kalvárii sme sa zahrali rôzne športové hry, žiaci sa dosýta vybehali. Po tomto krásnom výlete sme oslavu Dňa detí  zakončili na zmrzline, na ktorej sme si v tom sparnom počasí pochutnali.

             

            Mgr. Juliána Sedláková, Mgr. Terézia Pribulová

            Foto

        • Športovo-zábavné popoludnie s detským bazárom
          • Športovo-zábavné popoludnie s detským bazárom

          • Hlavnou myšlienkou tradičného športovo-zábavného popoludnia s detským bazárom, ktoré je venované deťom k sviatku MDD, je motivácia k vzájomnému obdarovaniu sa a pohybovým aktivitám. 

            Vzdať sa určitej veci, či rozlúčiť sa so svojou hračkou alebo knihou, nie je jednoduché rozhodnutie. Naše deti to opäť dokázali, čoho dôkazom boli až dva detské bazáriky – DÚHA a SLNIEČKO, v ktorých sa nachádzalo veľa rozmanitého tovaru. Rodičia a deti venovali na túto akciu rôzne plyšové hračky, bábiky, autíčka, knihy, spoločenské hry, DVD hry a rozprávky, oblečenie, kabelky, tašky, batôžky a mnohé iné veľmi zachovalé veci.

            Samotnej akcii predchádzali rozhovory s deťmi na tému určitej formy recyklácie, ktorá ponúka možnosť zmysluplným a sociálnym spôsobom zbaviť sa akejkoľvek nepotrebnej veci. „Nevyhodiť, ale darovať a potešiť“,  je tým najlepším riešením.

            Športovo-zábavné popoludnie sa konalo v átriu našej školy. Deti súťažili v ôsmich disciplínach, za ktoré získavali kupóny v hodnote 1€. Po absolvovaní ľubovoľných disciplín a  nazbieraní dostatočného počtu kupónov opakovane „nakupovali“ v oboch bazároch. Po celý čas deti k výkonom povzbudzovali pani vychovávateľky, ktoré sa starali o plynulý priebeh jednotlivých pohybových aktivít. Celkovú atmosféru dotvárala hudba, ktorá znela celým areálom. Takto boli deti motivované k pohybu, k skvelým športovým výkonom a zároveň sa tešili z hračiek a rôznych vecí, ktoré si odnášali domov.

            Veľmi pekne ďakujeme deťom a ich rodičom za štedré príspevky, bez ktorých by nebolo možné toto spoločné podujatie ŠKD zrealizovať. ĎAKUJEME všetkým rodinkám, ktoré prispievajú do detského bazára opakovane už niekoľko rokov, aj tým, ktoré prispeli prvýkrát. Takto spoločne motivujeme deti k starostlivosti o životné prostredie a zároveň vychovávame mladú generáciu k prosociálnemu správaniu.

             

            Mikulová Jana, Vargovčíková Katarína

            Foto

        • Návšteva planetária – ŠKD
          • Návšteva planetária – ŠKD

          • Dňa 30.05.2018 deti 8., 9. a 10. oddelenia navštívili  PLANETÁRIUM, kde sa dozvedeli ako vzniká dúha, fázy mesiaca, striedanie dňa a noci a veľa zaujímavých informácií o hviezdach na oblohe.

            Z. Hudecová

            Foto

        • Objav v sebe talent – ŠKD
          • Objav v sebe talent – ŠKD

          • Dňa 25.05.2018 ŠKD navštívil Miroslav „Bruise“ Žilka -bývalý člen tanečnej skupiny Old School Brothers, ktorý v roku 2008 vyhral talentovú súťaž Československo má talent. Pripravil si pre nás výchovný koncert pod názvom „Objav v sebe talent“, kde boli zahrnuté rôzne tanečné štýly, do ktorých zapojil aj deti z ŠKD. Zožal veľký úspech nielen medzi deťmi, ale aj medzi vychovávateľkami.

            Hudecová

            Foto

        • Noc v škole
          • Noc v škole

          • Naši deviataci z béčky a céčky sa rozhodli zorganizovať parádnu akciu Noc v škole. Technicky zdatní počítačoví maniaci dovliekli a zapojili všetky možné aj nemožné prístroje a vytvorili jednen super počítačový labák. Tu prebiehali ťažké virtuálne súboje, diskotéka a tanečná výzva Just danse. Partička futbalových nadšencov si strihla mini zápas v telocvični. Na večeru bola, ako inak, pizza. Hrali sa stolové a spoločenské hry, v céčke prebiehal pokerový turnaj. Po filme sa všetci uložili do spacákov a nastal čas odpočinku.... No určite!!!! Céčkari skoro ráno hľadali čosi pod zub, v béčke dvaja vytrvalci bojovali so spánkom... Prišlo svitanie, budíček o 10.00? Kdeže! O šiestej sa deviataci pozobúdzali do sviatočného rána. Spoločne sa naraňajkovali a na oslavu Dňa detí už nebolo veľa energie... Nevadí, dali sme si zmrzlinu a po obede sme sa rozlúčili s prianím: Dobrú noc :-)

            Bryndzová, Čorejová

            Foto

        • Logopédia v škole vedie k správnej výslovnosti
          • Logopédia v škole vedie k správnej výslovnosti

          • Výchova k správnemu hovoreniu a zreteľnej artikulácii patrí na vyučovanie slovenského jazyka v každom ročníku základnej školy.

            Jednoduché logopedické cvičenia sa stali súčasťou vyučovania slovenčiny nadaných tretiakov zo základnej školy na Šmeralovej ulici v Prešove. Podnecujú, vedú žiakov k správnej výslovnosti a rozvoju slovnej zásoby.

            Logopéd – slovo, pri ktorom si väčšina ľudí automaticky predstaví zrkadlo a odborníka (logopéda) pracujúceho s predškolákom učiacim sa spravidla l alebo r. Zriedka ešte spomenieme odstraňovanie „šušlania“, nápravu nesprávnej výslovnosti. O tom, že narušená komunikačná schopnosť sa zďaleka netýka iba predškolákov, sa môžeme presvedčiť nielen v logopedických ambulanciách, ale aj v každodennom živote. Cieľom logopédie je rozvíjanie správneho vývinu reči, predchádzanie porúch a chýb reči a odstraňovanie už vzniknutých porúch a chýb reči.

            Logopedickú prípravu si vyskúšali žiaci z tried pre nadaných žiakov pod vedením školského logopéda a špeciálneho pedagóga Ľuboša Lukáča. Cvičenia zamerané na reč (a jej rozvoj) sa stali mimoriadne obľúbené. Prípravné cvičenia napomáhajú k správnej výslovnosti.Aktivujú činnosť žiakov na hodinách slovenského jazyka. Hry, pesničky, riekanky podporujú motiváciu k hovoreniu a rozvoju slovnej zásoby. Nechýbali dychové cvičenia, ktorých cieľom je prehĺbenie dýchania a zvládnutie fyziologicky správneho nádychu a výdychu pri hovorení. Dôležitým predpokladom pre správnu výslovnosť hlások je artikulačná obratnosť hovoridiel.

            Medzi najviac obľúbené patrili cvičenia zamerané na precvičovanie hlások, prostredníctvom ktorých sa žiaci učili (precvičovali) správnu výslovnosť v spoluhláskových skupinách. Cvičenia boli zamerané, s prihliadnutím na učivo daného ročníka, na slovné druhy, ich vyhľadávanie a použitie vo vetách, tvorenie slov. Nechýbali ani rôzne slovné prešmyčky, oboznamovanie sa s cudzími slovami a hry rozvíjajúce verbálne myslenie.

            Logopédia v školskom prostredí vedie žiakov k správnej výslovnosti. Pri náprave reči, správnej výslovnosti a rozvoji slovnej zásoby pomáhajú okrem rôznych cvičení a pracovných listov, aj logopedický software, ktorý zmení logopedické cvičenia na hry. Logopédia ponúka školákom cvičenia i stratégie, ktoré môžeme využiť pri učení.

            Mgr. Ľuboš Lukáč

            Foto

        • Výtvarný workshop
          • Výtvarný workshop

          • Vo Východoslovenskej galérií v Košiciach sa dňa 18.5.2018 uskutočnil výtvarný workshop “Po moderne“, ktorý bol určený žiakom 5.C a 5.E triedy .

            Žiaci pracovali pod odborným vedením galerijných pedagogičiek a zapojili sa do výstavného projektu, ktorý sledoval časové obdobie po roku 1945 do roku 1989.  Mapovali výtvarnú scénu košického regiónu v povojnovom období. Spoločne sa zoznámili s umením, ktoré bolo vytvorené v časoch, keď boli ich starí rodičia a rodičia ešte deťmi a porovnali z historického hľadiska dobu, v ktorej žijeme dnes a dobu, v ktorej sa žilo po vojne.

            Zároveň si prezreli originálne umelecké diela ktoré boli doplnené sprievodným slovom, oboznámili sa s tvorbou v danom období, vypracovali pracovné listy a inšpirovali sa k vytvoreniu vlastného artefaktu. Pracovali v skupinkách, modelovali, strihali, lepili, využívali  tavnú pištoľ, dotvárali priestor. V závere boli žiaci za svoju snahu a výsledky galerijnými pedagogičkami ocenení pochvalou.

            Stihli  sa oboznámiť aj s historickým centrom mesta a odniesli si tak množstvo nových informácií, skúsenosti ako aj spoločných zážitkov. Samozrejme nechýbal ani koláčik a pizza ako odmena za vynaložené úsilie.

                                                              

                                                                                                              PaedDr. Milena Koščová , vyučujúca VYV

            Foto

        • BOTANIKIÁDA 2018
          • BOTANIKIÁDA 2018

          • 23.mája sa naši najúspešnejší piataci - Hanka Vantová a Dávid Mrúz - reprezentovali našu školu na krásnej akcii Botanikiáda 2018 v Botanickej záhrade UPJŠ v Košiciach. Počas slnečného dňa riešili problémové úlohy na tému Rastliny na tanieri. Expozícia Botanickej záhrady UPJŠ je v plnom kvete, v skleníkoch dozrieva tropické ovocie, kvitnú kaktusy a liahnu sa nádherné motýle. 

            Pre jednoduchší pohyb v záhrade, vytvorili zamestnanci UPJŠ mobilnú aplikáciu Botanická záhrada UPJŠ.  Internet potrebujete len na jej stiahnutie. Ak si po príchode do areálu zapnete Bluetooth, operátor Vám pošle aktuálne informácie o záhrade. 

            A nezabudnite, naša škola má 50%-nú zľavu na vstupnom do konca roka 2018. 

            M. Bryndzová

            Foto

        • Okresné kolo atletika družstiev ZŠ
          • Okresné kolo atletika družstiev ZŠ

          • V pekný slnečný deň sa na ZŠ Šmeralova uskutočnilo okresné finále v atletike družstiev ZŠ. Pretekali desať členné družstvá chlapcov a dievčat v rôznych atletických disciplínach, kde dosahovali pretekári čím najlepšie výkony, ktoré pomáhali bodovo v celkovom súčte pre jednotlivé družstvá chlapcov a dievčat. Kľúčom k postupu na krajské finále bolo , že družstvo sa umiestní po sčítaní bodov na prvom mieste. Našim zverencom v družstve chlapcov a dievčat sa to v silnej konkurencii nakoniec podarilo. Dievčenské družstvo zvíťazilo s presvedčivým náskokom 200 bodov na prvom mieste a chlapčenské s tesným náskokom , len 10 bodov tiež obsadilo postupové prvé miesto. Všetkým pretekárom blahoželáme k umiestneniu a podaným výkonom.

             

            Mgr. Maľcovský

             

            Foto

        • HNO krajské finále 2018
          • HNO krajské finále 2018

          • V pekný slnečný deň sa na ZŠ Šmeralova uskutočnilo krajské finále štvorčlenných družstiev Hľadáme nových olympionikov 2018. Táto súťaž prilákala najlepších chlapcov a dievčatá z Prešovského kraja, ktorí medzi sebou pretekali v behu na 1000 metrov(chlapci) a 600 metrov(dievčatá) a v behu na 60 metrov chlapcov a dievčat. V silnej konkurencii desiatich družstiev sa naši zverenci umiestnili na peknom treťom mieste a víťazstvo si vybojovali žiaci z Bardejova na druhom mieste sa umiestnilo družstvo KSŠ sv. Mikuláša.

             

            Mgr. Maľcovský

            Foto