• Deň chôdze
          • Deň chôdze

          • 19.10. si žiaci 3.B, 3.D a 4.E pripomenuli význam chôdze v živote človeka. Pohyb je pre človeka prospešný z hľadiska prevencie kĺbových ochorení, kardiovaskulárnych chorôb. Pomáha pri správnom držaní tela, redukcii nadmerného telesného tuku a odbúravaní psychickej záťaže. Chôdza je pre ľudí tým najprirodzenejším spôsobom pohybu. Žiaci našich troch tried prešli 5,6 km od našej školy až do Veľkého Šariša a späť. Počasie nám prialo a žiaci si pohyb po zdravom vzduchu náramne užívali čo sa odzrkadlilo na ich skvelej nálade.

            Martina Policianová, Renáta Ondziková, Radoslav Brecelj

            Foto

        • Koncert Integrácia 2018
          • Koncert Integrácia 2018

          • Takmer 80 žiakov našej školy sa dňa 10.10.2018 zúčastnilo 10. ročníka charitatívneho koncertu Integrácia 2018, ktorý sa konal v Bratislave. Po príchode mimoriadnym vlakom do Bratislavy sme sa v sprievode policajných jednotiek presunuli pešo na Zimný štadión Ondreja Nepelu. Pripravený bol skvelý program plný zvučných mien ako napr. Ondrej Kandráč, Dara Rolins, IMT Smile, Marián Čekovský, Ego, Majk Spirit. Tento jedinečný koncert plný lásky, tolerancie a vďaky prišli podporiť aj slovenskí futbalisti a hokejisti, olympijský víťaz Matej Tóth a mnoho ďalších známych tvárí zo sveta kultúry a športu. Každý účastník dostal tričko Integrácia. Po umeleckom zážitku z koncertu sme sa v dobrej nálade a za krásneho slnečného počasia vydali na cestu domov. Napriek dlhej ceste tento výlet stál za to a dúfame, že sa nám ho podarí zopakovať aj na budúci rok.

            S. Čorejová, K. Kohútová, M. Valičková, S. Hakučová, R. Brecelj, G. Varga

            Foto

        • Deň jablka
          • Deň jablka

          • Obľúbené jabĺčka nám dodajú energiu, uhasia smäd a dobre nás zasýtia. Všetky deti vedia, že obsahujú veľmi veľa výživných látok a ich pravidelná konzumácia prospieva nášmu zdraviu. Tento týždeň sme jabĺčkam venovali zvýšenú pozornosť, keďže aj ono má „svoj deň“.

            21.október je DŇOM JABLKA, preto sme si spoločne s deťmi z 2.C a 3.C (8. oddelenie ŠKD) pripravili sladkú jablkovú pochúťku. Deti nastrúhali jabĺčka, pridali sme hrozienka, slnečnicové semienka a detské piškóty... Všetko sme dobre premiešali, jednotlivé porcie naložili do farebných pohárikov, dozdobili šľahačkou a nastrúhanou čokoládou. Deti boli pri príprave tejto „mňamky“ veľmi usilovné a s chuťou si zdravo zamaškrtili.

             

            Jana Mikulová

            Foto

        • Oznam pre užívateľov atletického areálu
          • Oznam pre užívateľov atletického areálu

          • Ďakujem, že užívatelia atletickej tartanovej dráhy dodržiavajú zákaz vstupu do športového areálu počas realizovanej rekonštrukcie.

            Zároveň oznamujem, že vstup bude možný od štvrtka 25.10.2018.

             

                                                                                                                           Ľubomír Bodnár, riaditeľ školy

          • Oznámenie o poskytnutí riaditeľského voľna

          • Riaditeľstvo Základnej školy Šmeralova 25 v Prešove oznamuje , že dňa 29.10.2018 udeľuje v súlade so zákonom 245/2008 Z. z. § 150 ods. 5 žiakom 1. až 9. ročníka z organizačných a prevádzkových dôvodov na tento deň riaditeľské voľno. V tomto termíne nebude v prevádzke Školská  jedáleň a činnosť nebude zabezpečovať ani ŠKD.

            Riadne vyučovanie bude pokračovať v pondelok 5.11.2018

            Ľubomír Bodnár - riaditeľ školy

          • Oznam pre užívateľov atletického areálu

          • Z dôvodu obnovy a opravy atletickej tartanovej dráhy bude od 19.10.2018 vstup do športového areálu

            ZŠ Šmeralova

            Z A K Á Z A N Ý až do ukončenia prác.

            Predpokladaný termín ukončenia prác je utorok 23.10.2018.

            Ďakujem za pochopenie                          

            Ľubomír Bodnár, riaditeľ školy

        • Testovanie 5
          • Testovanie 5

          • Celoslovenské testovanie žiakov 5. ročníka základných škôl - školský rok 2018/2019

            Dňa 21. novembra 2018 sa uskutoční celoslovenské testovanie žiakov 5. ročníka základných škôl pod názvom

            Testovanie 5 – 2018.

            Testovanie  je určené  všetkým  žiakom  5. ročníka . Žiaci  budú testovaní z predmetov matematika, slovenský jazyk a literatúra.

            Bližšie informácie k Testovaniu 5 - 2018 nájdete na stránke www.nucem.sk.

        • Svetový deň jazykov
          • Svetový deň jazykov

          • Dňa 27.9. 2018 sme si my - žiaci tried 4.C, 4.A  a 4.D, pripomenuli Svetový deň jazykov. Keďže sa učíme zatiaľ len jeden svetový jazyk - anglický - p. uč. Mgr. S. Gáliková nám na hodine ANJ predstavila jednu z najstarších tradícií, ktorou sa pýši Veľká Británia a tou je pitie čaju. Vyskúšali sme si, ako chutí pravý anglický čaj (samozrejme s mliekom). Keďže my -  žiaci 4.C - sme mali trošku viac času, okrem vyskúšania si čaju a keksíkov sme mohli spoznať aj bontón pitia čaju a dozvedieť sa, ako sa má správať správny "gentleman" a správna "lady". 

            S. Gáliková

            Foto

        • Prečo triediť odpad?
          • Prečo triediť odpad?

          • Túto  otázku si dali žiaci 3. A na exkurzii 4.10.2018 vo firme Fecupral, ktorá sa zaoberá zberom, triedením, zhodnocovaním, ako aj zneškodňovaním rôznych druhov odpadov. Videli sme množstvo odpadu na jednom mieste, prezreli si triediacu linku na plasty a spaľovňu nebezpečných odpadov s rotačnou pecou. Na záver sme použili odpadový materiál na výrobu pekných zvieratiek.

            A ako znela odpoveď na otázku, prečo triediť odpad?  Triediť treba preto, lebo prírodné zdroje nie sú nekonečné. Najlepší odpad je však ten, ktorý vôbec nevznikne, preto by sme sa mali snažiť zamedziť jeho vzniku už pri samotnom zdroji.

            Terézia Pribulová

            Foto

        • Exkurzia Solivar
          • Exkurzia Solivar

          • Žiaci 3.B a 3.D vo štvrtok 4.10. vyrazili na exkurziu za pýchou nášho mesta, kraja a Slovenského technického múzea - Národnú kultúrnu pamiatku Solivar. Prehliadka bola zaujímavá, žiakom sa páčila a zvedavých otázok nebolo konca. Počasie vyšlo a s novými poznatkami a šťastnými úsmevmi sme sa vrátili do školy.

            Radoslav Brecelj

             

            Foto

        • Európsky týždeň športu
          • Európsky týždeň športu

          • Hurá, hurá, hurá....týmto športovým pokrikom detí a príhovorom p. riaditeľa školy Mgr. Ľubomíra Bodnára sme otvorili prvú tohtoročnú akciu ŠKD, ktorá sa niesla pod názvom Európsky týždeň športu.

            Cieľom tejto akcie bolo aktívne si zašportovať, spoločne sa stretnúť a  zároveň sa zaregistrovať do tohto európskeho týždňa športu. Bolo pripravených 10 stanovíšť v dvoch telocvičniach. Každé stanovište mal na starosti 1 starší  žiak, ktorý deťom vysvetlil, akú úlohu majú. P. vychovávateľky chodili so svojim oddelením a dbali na disciplínu a poriadok. K dobrej nálade nám prispel svojou hudbou  p. učiteľ Radoslav Brecelj aj so svojimi pomocníkmi.

            Na záver každé oddelenie  si prevzalo diplom a medailu od našej vedúcej p. vychovávateľky PhDr. Kataríny Lackovej za účasť na športovom popoludní a každé dieťa dostalo sladkú odmenu. Rozdali sa aj 3 špeciálne diplomy a to za disciplínu a poriadok, za radosť z hry  a za aktívne zvládnutie disciplín.

            Poďakovanie patrí ešte raz p. učiteľovi Breceljovi za hudobný doprovod,  p. učiteľovi Maľcovskému za pomoc a požičanie náčinia a sponzorom za sladkosti pre naše deti.

            Veríme, že sa táto akcia vydarila a že šport nikomu neublížil. Podporujme aj naďalej aktívny šport u našich detí a tým im posilníme zdravie a zdravý životný  štýl. J

            p. vychovávateľky Anka a Janka

            Foto

        • Bardejov – pamiatka UNESCO
          • Bardejov – pamiatka UNESCO

          • Bardejov – kráľovské mesto zapísané ako pamiatka UNESCO spoznávali žiaci TND 25. 9. Ako prvé sme navštívili historickú expozíciu Šarišského múzea, kde sa mali možnosť vidieť pamiatky zachytávajúce obdobie od prvej písomnej zmienky z roku 1241 po 18. storočie. Jej najvzácnejšími exponátmi je Súsošie Malej Kalvárie od Majstra Pavla z Levoče, Oltár sv. Mikuláša alebo prsteň s briliantmi, ktorý patril Sissi. Pani sprievodkyňa žiakom vysvetlila ako vznikalo mesto, ako sa rozširovalo, aké remeslá boli v meste a aký bol život v priebehu storočí.

            Po historickej expozícii sme prešli do prírodovednej, v ktorej sme mohli vidieť faunu a flóru žijúcu a rastúcu v oblasti severovýchodného Slovenska. Výstava obsahuje živočíchy a rastliny v zjednodušene znázornenom prírodnom prostredí, podobne, ako žijú vo voľnej prírode. Našu faunu a flóru dopĺňa aj exotická fauna z celého sveta.

            Žiakom sa výlet za spoznávaním pamiatok UNESCO veľmi páčil, len škoda, že neostal čas aj na skanzen v Bardejovských kúpeľoch.

             

            Mgr. Juliána Sedláková

             

            Foto

        • Okresné kolo v cezpoľnom behu žiakov ZŠ
          • Okresné kolo v cezpoľnom behu žiakov ZŠ

          •      Medzi prvé športové akcie , ktoré začínajú ďalšiu plejádu súťaží v školskom roku 2018/2019 pod záštitou Okresného úradu, Krajského športového centra a ZŠ Šmeralova v Prešove patrí aj cezpoľný beh. Jedná sa o beh troj- členných družstiev chlapcov a dievčat z každej ZŠ v okrese Prešov, ktorí medzi sebou súťažia o čo najlepšie umiestnenie. Bodovanie je na základe umiestnenia dvoch najlepších z kategórie chlapcov a dievčat. Samotnému preteku neprialo počasie a bolo dosť chladno. Napriek týmto skutočnostiam sa pretekári popasovali s traťou a počasím ako najlepšie vedeli. Umiestnenie v kategórii dievčat na prvom mieste Elba na druhom ZŠ Šmeralova a na treťom ZŠ Važecká. Medzi chlapcami  na prvom mieste ZŠ Veľký Šariš na druhom mieste ZŠ Šmeralova a tretí ZŠ Mirka Nešpora. Blahoželám víťazom a všetkým, ktorí sa umiestnili na stupni pre víťazov. Víťazi boli odmenení pohárom.

        • Piknikové čítanie
          • Piknikové čítanie

          •      „ Povedz mi, čo čítaš ?“ „ Nič.“  „ Aké knihy máš rád ?“  „Žiadne.“ Najčastejšie odpovede na otázku o čítaní.  „Čo je piknik, vieš  ?“ „Relax .“  Aj pri knihe sa dá relaxovať. A tak žiaci 8.B 28.9.2018 sa zapojili do Piknikového čítania v rámci 13. ročníka knižničného festivalu  „Prešov číta rád .“ Doniesli si knihy, ktoré začali čítať, porozprávali o nich a takto netradične – „relaxom „-  strávili hodinu slovenského jazyka. Na deke, s piknikovým košom, čajom, makovníkmi.     Kto by nečítal rád !               

                                                                                                 Mgr. Viera Valičková                  

            Foto

        • Prešov číta rád
          • Prešov číta rád

          • Dňa 27.9.2018 sa žiaci 8.C a 9.C zúčastnili na akcii „Prešov číta rád“ v knižnici Pavla Országha Hviezdoslava. Zoznámili sa tu s p. Martinom Hakom, jedným z mála profesionálnych rozprávačov príbehov. Tomuto povolaniu sa venuje už 18 rokov. Študoval na strednej priemyselnej škole, kde sa stal strojárom. Potom sa však zameral na umenie a šiel študovať na divadelnú školu do Brna. Tu objavil svoj talent rozprávača a odvtedy sa tomu naplno venuje. Inšpiruje sa najmä zážitkami jeho babky, ktoré ona sama rozprávala jemu aj jeho bratovi. Ako sa jej podarilo prekonať samu seba v prospech rodičov jej priateľa, ako to vyzeralo počas 2. svetovej vojny v Česku i to, ako sa prvýkrát zaľúbila. Odovzdáva ich dospelým aj deťom prostredníctvom rôznych prednášok a besied. Žiakom sa na tejto besede veľmi páčilo a odniesli si so sebou skvelý umelecký zážitok.

             

            Mária Čonková, 9.C

            Foto

        • VEDA ZNOVA ZAVÍTALA DO OPTIMY
          • VEDA ZNOVA ZAVÍTALA DO OPTIMY

          • V piatok 28.9.2018 sa opäť po roku konal festival vedy a techniky v priestoroch obchodného centra Optima v Košiciach. Prezentovali sa regionálne univerzity - Technická univerzita v Košiciach, Univerzita Pavla Jozefa Šafárika, Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach, Univerzita Komenského v Bratislave, Prešovská univerzita v Prešove
            a výskumný ústav Slovenskej akadémie vied. 
            Vedecké stánky ponúkali atraktívne zážitkové prezentácie, ale aj vedomostné súťaže a kvízy.

                        Tekutý dusík so svojou teplotou varu -195,8 °C pomohol zabaviť sa pri výrobe zmrzliny na počkanie aj pri vypúšťaní studenej pary z úst. Zaujímavý tzv. Leidenfrostov efekt si malí výskumníci otestovali na vlastnej koži, či tento efekt funguje.

                        Pod mikroskopom sa pozreli na svet bunky zblízka. Zistili, čo sa ukrýva v cibuli, či
            v rastlinách z akvária, aké príšery si nažívajú v obyčajnej mláke, prečo sú čučoriedky modré
            a cibuľa dokonca aj červená, ako vyzerajú bunky v rôznych orgánoch tela alebo ako sa
            v laboratóriu“ chovajú” nádorové bunky.

                        „Chcete viete čo jete?“ Týmto sloganom chcela poučiť Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach účastníkov o súčasnej kvalite potravín. Prezentácia bola zameraná na označovanie výrobkov, kvalitu z pohľadu zloženia výrobkov a použitých prídavných látok, o ktoré sa v dnešnej dobe konzumenti enormne zaujímajú a ich dopad na výslednú kvalitu potravín a zdravie konzumentov.

                        Aké zodpovedné a potrebné je povolanie geodet a kartograf a vedieť, čo robia, si mohli žiaci vyskúšať. Zistili, ako geodet zameriava objekty na povrchu, ale aj v podzemí, videli prístroje ako teodolit, nivelačný prístroj, 3D laserový skener, ale aj dron, ktorým sa mapuje zo vzduchu. Kartograf vytváral 3D modely mesta, ale aj model jaskyne, tunela a bane. Z vlastných fotografií si mohli urobiť v počítači 3D model časti svojho tela.

                        Správanie domácich miláčikov je neraz viac starosťou ako radosťou. Expozícia vizuálnou formou informovala o najčastejších problémoch so správaním zvierat. Ponúkala cestu k lepšiemu spolužitiu majiteľa s domácim zvieratkom. Návštevníci expozície mali možnosť zistiť, aký je ich pes, vycvičiť si virtuálneho psa alebo si zahrať vedomostný kvíz.

                        Žiaci riešili rôzne úlohy, zamerané na dôležité roky v slovenských dejinách. Popri tom  mali účastníci možnosť otestovať svoje kognitívne schopnosti (pamäť, pozornosť, vnímanie, predstavivosť) rôznymi psychologickými testami. Po zdolaní všetkých úloh dostali účastníci certifikát mladého vedeckého výskumníka.           

            A to je len kúsok toho, čo si mohli žiaci vyskúšať, otestovať. Všetci sme sa vracali zo zaujímavého dňa s dobrým pocitom a predsavzatím, že si o rok vedecko-technický festival opäť zopakujeme.

                                                                                                                      M. Grocká

             

            Foto

        • British council
          • British council

          • Dňa 26.9.2018  žiaci 5.A, 5.C a 5.E v rámci Európskeho dňa jazykov navštívili British council v Prešove. Oboznámili sa s históriou, vznikom a významom cudzojazyčnej knižnice. Okrem zaujímavého výkladu mali možnosť nahliadnuť do kníh a pozrieť video prezentáciu kultúrnych zvykov v Británii.

            Mgr. Z. Kmecová

             

            Foto

        • OD EXKURZIE DO MARTINA NÁS „ZIMA“ NEODRADILA
          • OD EXKURZIE DO MARTINA NÁS „ZIMA“ NEODRADILA

          • Dňa 25.9. 2018 sa uskutočnila literárno-prírodovedno exkurzia do Martina. Zúčastnili sa jej žiaci 5.a 6.ročníka.  

                        Prvou zastávkou bol dom Jozefa Cígera Hronského, aby sme sa dozvedeli o jeho biografii a tvorbe na Slovensku, neskôr aj o nedobrovoľnom odchode a živote v exile. Žiaci sa dozvedeli, že to bol nielen vynikajúci spisovateľ, ale aj pedagóg, výtvarník, správca Matice slovenskej, organizátor a budovateľ modernej polygrafie či zakladateľ Zahraničnej Matice slovenskej. Zomrel v Argentíne. Po 33 rokoch previezli pozostatky Jozefa Cígera Hronského a jeho manželky do Martina.  Pochovaný je v spoločnom dvojhrobe s priateľom Štefanom Krčmérym na Národnom cintoríne.

                        Druhou zastávkou bolo prírodovedné múzeum Andreja Kmeťa. Prírodovedná časť múzea bola interaktívna, zameraná na prírodu Turca. Po zaklopaní na sklo sa ozývali zvuky rôznych vtákov, cicavcov alebo hmyzu. Poruke boli aj vzorky rôznych drevín, listov, srsti, fotografické prehliadače prírody z oblasti Turca.

                        Nakoniec nasledovala prehliadka mesta. Prechádzali sme okolo Slovenského komorného divadla, Turčianskej galérie, matičných budov či tlačiarní Neografia, ktoré zásluhou J. C. Hronského pomohli sa presadiť  Matici slovenskej nielen v slovenskej spoločnosti, ale aj v zahraničí.

                        Po obedňajšej prestávke sme sa spokojní a plní zážitkov vrátili do Prešova.  

            M. Grocká

             

            Foto