• Vesmír očami detí 2024
          • Vesmír očami detí 2024

          • Nelka Sopková, žiačka 3.D triedy vynikajúco a s radosťou maľuje a výtvarne tvorí nielen v škole, ale aj doma. Zapojila sa do súťaže Vesmír očami detí 2024 a jej práca sa v okresnom kole dostala medzi ocenené práce, ktoré sú vystavené v expozičnej časti planetária. Nelke srdečne blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu školy. Pri návšteve Hvezdárne a planetária v Prešove si výstavu ocenených prác môžete pozrieť.   

            M. Kormaníková

            Foto

        • MAJSTROVSTVÁ VsAZ v KOŠICIACH
          • MAJSTROVSTVÁ VsAZ v KOŠICIACH

          • 18.5.2024 sa DETSKÁ ATLETIKA a ŠŠK JUNIOR zúčastnili 2. kola Majstrovstiev VsAZ družstiev staršieho a najmladšieho žiactva na Atletickom štadióne TU v Košiciach. Blahoželáme ku krásnym umiestneniam a pripísaným bodom. STARŠÍ ŽIACI obsadili 3. miesto, STARŠIE ŽIAČKY 6. miesto, NAJMLADŠIE ŽIAČKY 2. miesto, NAJMLADŠÍ ŽIACI 6. miesto. Už teraz sa tešíme na 3. kolo.
            Zapísali: M. Valičková, R. Maľcovský

            Foto

        • Výsledky  okresné kola Pytagoriády
          • Výsledky okresné kola Pytagoriády

          •  

            Okresného kola Pytagoriády, ktoré prebehlo na pôde našej školy, sa zúčastnili aj naši žiaci. Tí nás veľmi pekne reprezentovali  a tu sú úspešní riešitelia. Niektorí z nich obsadili aj   krásne prvé priečky.

            Pytagoriáda 3   

            2.miesto                              Radovan Smerek             3C

            4.-5. miesto                       Michal Štec                        3B

            4.-5. miesto                       Liliana Kovácsová            3C

            20.-21. miesto                  Viliam Tokár                      3C

            Pytagoriáda 4   

            2. miesto                            Šimon Marušák               4C

            10. 13. miesto                   Filip Gurega                       4B

            Pytagoriáda 5   

            1. miesto                  Michal Vincent Otčenáš        5A

            2. miesto                            Samuel Krejnus                5C

            9. miesto                            Bruno Kovács                    5C

            10 miesto                           Karla Ňachajová               5C

            15.-18. miesto                  Patrik Jenča                       5A

            Pytagoriáda 6   

            5.-6. miesto                       Matiáš Parada                 6A

            Pytagoriáda 7   

            7. miesto                             Martin Čeklovský            7A

            Pytagoriáda 8   

            7.-8. miesto                      Filip Cabúk                         8A

            10.-11. miesto                   Štefan Lejko                      8A

            18.-19. miesto                   Tomáš Petík                      8A

             

             Všetkým srdečne blahoželáme!

             S. Čančinová

            Foto

        • OK matematickej olympiády – výsledky
          • OK matematickej olympiády – výsledky

          • V okresnom kole matematickej olympiády v kategórii Z5 nás reprezentoval úspešne Michal Vincent Otčenáš z 5.A.  Miškovi pribudol do zbierky  ďalší diplom. Obsadil krásne 2. miesto.

             Srdečne blahoželáme!

             S. Čančinová

            Foto

        • Okresné kolo súťaže mladých záchranárov civilnej ochrany
          • Okresné kolo súťaže mladých záchranárov civilnej ochrany

          •  

            16.5.2024 sa naši siedmaci Kamila, Miška, Tomáš a Martin (7.A) zúčastnili súťaže mladých záchranárov civilnej ochrany. Museli poznať evakuačnú batožinu, vedieť použiť prostriedky individuálnej ochrany, správne nasadiť masku. Trošku ich potrápila topografia, orientáciu v teréne a prvú pomoc zvládli na jednotku. Chalani uhasili malý požiar a dievčatá správne určili typy hasiacich prístrojov. Čerešničkou na torte bola streľba zo vzduchovej zbrane, ktorá im zabezpečila víťazstvo     na okresnom kole a postup na krajské kolo. Najlepšou strelkyňou súťaže sa stala naša Miška Olejárová. Srdečne blahoželám a teším sa na krajské kolo!!!

            Viac fotografií na FB školy.

            Martina Bryndzová, primárna prevencia

            Foto

        • RÉTORIKA SI NAŠLA MIESTO V DIVADLE
          • RÉTORIKA SI NAŠLA MIESTO V DIVADLE

          •  

            14. mája sa zišli v Divadle Jonáša Záborského rétori v regionálnom kole, aby sa popasovali so SLOVOM.

                        Súťaž bola dvojkolová. Najprv prezentovali tému, ktorú si pripravili doma. Mnohé práce boli popretkávané vzletnými myšlienkami a názormi, ktoré chytili za srdce. V druhom kole žiaci rozmýšľali nad témou, ktorú si vytiahli. Dokázali fantasticky pretaviť svoje postoje do prejavu, za ktorý by sa nemuseli hanbiť ani v radoch dospelákov.  

                        Našu školu reprezentoval Jakub Vrabeľ, žiak VIII.C triedy. Bol vynikajúci a za svoj výkon získal nádherné 2. miesto. Blahoželáme!

             

            Grocká

            Foto

        • Ôsmak v koži zdravotníka
          • Ôsmak v koži zdravotníka

          • 15. mája sme sa s ôsmačkami Zuzkou, Ninou a Emmou (8.E) zúčastnili súťaže Ôsmak v koži zdravotníka, ktorú organizovala Stredná zdravotnícka škola sv. Bazila Veľkého. Dievčatá preukázali teoretické vedomosti a najmä praktické zručnosti, na ktoré bola táto súťaž zameraná. Museli vyhodnotiť stav zraneného, začať resuscitáciu, ošetriť otvorenú zlomeninu, popáleninu druhého stupňa. Rozpoznali epileptický záchvat, ošetrili krvácajúcu ranu. Vyskúšali si aj prácu zdravotnej sestry, pacientovi upravili posteľ, okúpali a prezliekli malé bábätko. A natiahnuť fyziologický roztok do striekačky ihlou tiež nie je jednoduché...

            Z 18 družstiev z Prešovského kraja obsadili krásne 11.miesto.

            Srdečne blahoželám a ďakujem dievčatám za vzornú reprezentáciu školy.

            Martina Bryndzová, primárna prevencia

            Foto

        • Žiaci z TND spoznávali históriu Levoče
          • Žiaci z TND spoznávali históriu Levoče

          • Dňa 9. mája sa žiaci 1. stupňa z tried pre žiakov so všeobecným intelektovým nadaním vybrali na exkurziu do Levoče. V rámci nej navštívili dve zaujímavé miesta, ktoré sú spojené s bohatou históriou. V Levoči sa nachádza Múzeum špeciálneho školstva, ktoré sídli v meštianskom dome na Námestí Majstra Pavla. Po oboznámení sa históriou múzea a vysvetlení pojmov súvisiacich s výstavou sme sa presunuli do miestnosti, v ktorej sa nachádza zaujímavá interaktívna výstava . Prostredníctvom nej si mohli žiaci vyskúšať ako nevidiaci získavajú informácie o veciach bežnej potreby, a pri spoznávaní ktorých my využívame jeden zo zmyslov – zrak. Vyskúšali si ako sa deti učia Braillovo písmo aj to, ako sa píšu texty pre nevidiacich.
            Druhou zastávkou bol Chrám (Bazilika) sv. Jakuba. Má bohatú históriu a žiaci v ňom mohli vidieť množstvo klenotov, medzi nimi monštracie, kalichy a iné bohoslužobné predmety. Najväčším skvostom je 18 metrov vysoký oltár Majstra Pavla, ktorý tento tesársky majster zhotovil z lipového dreva v 16. storočí. Nemenej zaujímavé boli aj ikony na mohutných stenách chrámu.
            Cieľom exkurzie bolo spoznať históriu kultúrnych inštitúcií, ktoré navštívili, no aj vedomie, že si treba vážiť svoje zdravie a v prípade potreby podať pomocnú ruku ľuďom, ktorí sú iní ako my.

            Ingrid Storinská

            Foto

        • Celoslovenský úspech v Logickej olympiáde intelektovo nadaných žiakov
          • Celoslovenský úspech v Logickej olympiáde intelektovo nadaných žiakov

          • Dňa 15.5.2023 sa konal 12. ročník celoslovenského finálového kola Logickej olympiády intelektovo nadaných žiakov na Prešovskej univerzite v Prešove, Pedagogickej fakulte. Do celoslovenského finálového kola postúpili z našej školy: Peter Čičvara , Šimon Marušák, Edmund Capák a Daniela Polanská. Svoju ročníkovú prácu mimosúťažne odprezentovala Lujza Fečiková. Konkurencia celoslovenského finálového kola Logickej olympiády  bola mimoriadne silná – 1OO žiakov 1. stupňa a 100 žiakov 2. stupňa. Tento ročník bol mimoriadne úspešný pre našu školu, keďže žiak 4.C triedy Šimon Marušák získal 3. miesto v kategórii 1. stupňa ZŠ. Srdečne blahoželáme!

            Mgr. S. Gáliková

            Foto

        • Cesta do neznáma
          • Cesta do neznáma

          • Viete o tom, že cestovať po Slovensku sa dá aj bez toho, aby ste opustili areál našej školy? Stačí sa zúčastniť multimediálneho výchovného koncertu s názvom CESTA DO NEZNÁMA a pozorne sa započúvať do slov piesní, ktoré na ňom zaznejú. Aj my sme mali možnosť vidieť a počuť protagonistov hudobnej skupiny AYA, ktorí nás zábavnou a poučnou formou zoznámili s najkrajšími a najznámejšími miestami Slovenska. Hoci sme mnohé z nich ešte osobne nenavštívili, pútavá videoprojekcia nás dokázala na ne v okamihu preniesť. Prostredníctvom veselých tematických pesničiek sme spoločne spoznávali najvyššie vrchy, najdlhšie rieky, najstaršie hrady, najväčšie mestá či najhlbšie jaskyne...

            Nosnou témou celého programu však nebolo len objavovanie krás Slovenska, ale najmä budovanie pozitívneho vzťahu k nemu. A to sa nedá od počítača či televíznej obrazovky! To je možné len s batohom na chrbte, dobrou náladou a odhodlaním prebádať všetky tajomné zákutia našej malej, ale krásnej krajiny.

            Veríme, že kvalita a obsah tohto výchovného programu naplnili očakávania detí a zasadili do nich semienko zvedavosti na vlastné oči vidieť niektoré zo spomínaných miest. Aj vďaka takýmto podujatiam budú vedieť lepšie odolávať pokušeniam dnešnej doby, ktoré ich lákajú svojimi svetielkujúcimi monitormi a displejmi. Tie však ani zďaleka nedokážu nahradiť osobný kontakt s týmito miestami, ich atmosféru, vôňu a zážitky, ktoré získajú pri ich návšteve.

            Preto neseďme doma a poďme spolu s rodičmi "cestovať do neznáma" a objavovať veci, ktoré sme dosiaľ nepoznali! Zistíme, že za mnohými z nich netreba cestovať desiatky kilometrov. Treba len kráčať s otvorenými očami a citlivo vnímať krásy okolo seba.

            S. Kormaníková

            Foto

          • MODULY – CHEER JE COOL

          • Na našej škole prebieha projekt MODULY - CHEER JE COOL - koncept pohybovej aktivity, ktorý zapája zábavnou a hravou formou do činnosti celú triedu.

            Cheer je cool je súčasťou projektu MODULY, ktoré sú projektom MINCRS SR, ktorého cieľom je skvalitniť hodiny telesnej a športovej výchovy prostredníctvom inovatívneho obsahu a zaujímavých vzdelávacích metód. Projekt koordinovane prepája prostredie škôl s prostredím športových zväzov, klubov a organizácií. Okrem skvalitnenia hodín telesnej a športovej výchovy je jeho cieľom ukázať žiakom možnosti a spôsoby trávenia voľného času. V neposlednom rade inšpiruje a motivuje pedagógov využívať inovatívne metódy, pomáha im napredovať v kariérnom raste.

            Cheerleading= šport vhodný rovnako pre chlapcov aj dievčatá, ktorý zapája do aktivity všetky deti z triedy, nezávisle na ich fyzickej pripravenosti. Zábavným spôsobom vytvára medzi deťmi pocit dôvery a zodpovednosti za spoločný výsledok tímu, učí ich spolupracovať a pomáhať si navzájom. Rozvíja základné pohybové schopnosti, rozvíja obratnosť, koordináciu, gymnastické, silové aj tanečné zručnosti. Poskytuje škole skvelú príležitosť na vytvorenie školských športových klubov, ktoré zabezpečia prezentáciu školských aktivít alebo aj reprezentáciu školy v rámci športových súťaží školského športu. CHEER JE PROSTE COOL.

            Partneri projektu:

            -        Aktívna škola (https://www.aktivnaskola.sk/)

            -        Moduly (https://www.aktivnaskola.sk/moduly/sk-rok-2023-2024/)

            -        Ministerstvo cestovného ruchu a šport (https://mincrs.sk/)

            -        SCU (www.scu.sk)

          • Jar vo folklórnom šate

          • V rámci spolupráce ZŠ Šmeralova a MŠ Antónia Prídavka sa 14.5.2024 uskutočnila akcia Jar vo folklórnom šate. Žiaci z 1.D si v úvode pozreli vystúpenie folklórneho krúžku MŠ, po ktorom nasledovali aktivity pri jednotlivých stanovištiach. Polovica aktivít bola zameraná na kognitívne a druhá na výkonnostné činnosti. Žiaci získavali pečiatky, za ktoré boli následne odmenené vecnými cenami pre triedu. Akcia sa páčila a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu. 

            A. Tomičová 

        • Somaestetika a umenie žiť
          • Somaestetika a umenie žiť

          •  

            FFPU  v Prešova v dňoch 6. 5. – 7. 5 2024 mala tú česť na svojej pôde privítať významného amerického filozofa Richarda Shustermana. Jeho výskum sa sústreďuje na oblasť humanitných vied, najmä anglického jazyka a filozofie. Patrí k jedným z najvplyvnejších hlasov v súčasnej filozofickej estetike a vznikajúceho smeru somaestetiky. Je emeritným vedeckým výskumníkom floridskej univerzity umenia a literatúry Dorothy F. Smithovej a riaditeľom Centra pre telo, myseľ a kultúru na Floridskej Atlantickej univerzite.

            Verejný program profesora Shustermana počas jeho pobytu v Prešove pozostával z dvoch podujatí. Jedného z nich sa  zúčastnili aj žiaci talentovej 8. C triedy. Vypočuli si prednášku pod názvom SOMAESTETIKA A UMENIE ŽIŤ. Prednáška bola veľmi pútavá a podnetná, pretože sa v nej venoval zaujímavému a aktuálnemu problému – umeniu žiť. Predstavil svoje hlavné myšlienky týkajúce sa somaestetiky, a zároveň nastolil otázky týkajúce sa stierania tradičných kontrastov medzi umením a životom či estetickým a etickým.

            Žiakom sa vysokoškolská prednáška spojená s diskusiou páčila, precvičili si svoje znalosti angličtiny a rovnako sa zoznámili s aktuálnymi myšlienkami filozofie života a umenia. Vysokoškolské prostredie ich zaujalo, tak dúfajme, že aj to bude motivácia pre ich ďalšie štúdium 😊

            Mgr. Lenka Bandurová,PhD.

            Foto

        • Staráme sa o svoje zdravie
          • Staráme sa o svoje zdravie

          • S deťmi z 13. odd. ŠKD sme si pripomenuli ako sa staráme o svoje zdravie. Začali sme pohybovou aktivitou, ukázali sme si potravinovú pyramídu a čo je dôležité, aby sme robili pre svoje zdravie, ktoré má byť pre nás na prvom mieste. Následne si deti v skupinkách pripravili ovocné šaláty, na ktorých si pochutnali.

            Mgr. Lucia Lajčinová

            Foto

        • Beseda so spisovateľkou – p. Ivanou Ondriovou
          • Beseda so spisovateľkou – p. Ivanou Ondriovou

          • Predstava, že si sadneme po celom dni do pohodlného kresla, pripravíme voňavý čaj a prečítame obľúbenú knihu, znie ako príjemný relax, najmä pre nás knihomoľov. Ale, zamysleli ste sa niekedy, ako dlho trvá, kým sa tá kniha dostane až k nám čitateľom? Koľkí ľudia na nej spolupracujú? A či je povolanie spisovateľa len koníčkom, alebo prácou na plný úväzok? Aj o tom nám prišla porozprávať mamka nášho žiaka Timka, pani Ivana Ondriová. Ukázala nám svoju tvorbu pre dospelých aj deti, predstavila svoje obľúbené literárne žánre a vyskúšali sme si aj tvorivé písanie. Vysvetlila nám, akú dôležitú úlohu má knižné vydavateľstvo, ilustrátor, editor a ďalšie povolania, ktoré na knihe spolupracujú. Na záver sme sa aj my pochválili našimi vlastnoručne vytvorenými knihami, kde si deti vyskúšali prácu spisovateľa aj ilustrátora súčasne.
            Prajeme pani Ondriovej veľa tvorivých nápadov v jej spisovateľskej záľube
            a množstvo nadšených čitateľov, medzi ktorých sa radím aj ja.
            Mgr. Lenka Lissiouid a žiaci 2.B

            Foto

        • Literárno-dramatický workshop
          • Literárno-dramatický workshop

          •  

            Žiaci VI. D sa zúčastnili kreatívneho workshopu, ktorý vznikol v spolupráci s Krajskou knižnicou  POH v Prešove.

            Každý jeden z nich mal možnosť nahliadnuť do samotného príbehu, a tak využiť svoju kreativitu, či kritické myslenie. Pomocou hereckých cvičení sa žiaci stotožnili s danými situáciami a vďaka tomu správne argumentovali konanie postáv. Vďaka tvorivej dramatike prehlbovali svoje reprezentatívne a komunikačné zručnosti, ktoré im dopomohli nazrieť na literárne dielo aj z iného uhla pohľadu.

            J. Halčišáková

            Foto

        • Školská atletika družstiev žiakov a žiačok 2024
          • Školská atletika družstiev žiakov a žiačok 2024

          •  

                     Tradičným športovým podujatím v jarnom období, ktoré organizuje KSC Prešov(Krajské športové centrum) v spolupráci s ZŠ Šmeralova je atletika družstiev žiakov a žiačok ZŠ. V tomto roku nám počasie vyšlo fantastické a na pôdu našej školy pricestovali rôzne družstvá z okresu Prešov, ktoré si prišli zmerať svoje pohybové schopnosti v rôznych atletických disciplínach. Družstvá v kategóriách žiakov a žiačok boli zložené z ôsmych členov , kde najlepší dvaja v disciplíne bodovali a získavali pre svoje družstvá potrebné body za výkony. V tejto súťaži pretekári bojovali v disciplínach beh na 60 metrov, hod kriketovou loptičkou, skok do diaľky, skok do výšky , vrh guľou, beh na 800 metrov a poslednou disciplínou bola štafeta 4x60 metrov. Našim žiakom a žiačkam sa po konečnom spočítaní bodov podarilo vybojovať fantastické umiestnenia. Na druhom mieste skončili žiaci a na prvom a postupovom mieste na krajské kolo sa umiestnili naše dievčatá.

                 Blahoželám chlapcom a dievčatám k peknému umiestneniu a prajem im veľa športových úspechov.

            Maľcovský, Sedláková, Bodnár

            Foto

        • Tatiana a Tomáš úspešne reprezentovali našu školu na okresnom kole biologickej olympiády!
          • Tatiana a Tomáš úspešne reprezentovali našu školu na okresnom kole biologickej olympiády!

          •  

            S radosťou oznamujeme, že žiačka Tatiana Bučková zo VII.D získala skvelé 2. miesto a Tomáš Lacko zo VII.A obsadil 6. miesto v okresnom kole biologickej olympiády kategórie D, ktoré sa konalo 25. apríla v ABC – CVČ v Prešove. Na výsledky sme síce čakali dva týždne, ale v tomto prípade sa čakať oplatilo.

            Obaja žiaci preukázali hlboké znalosti a zručnosti v oblasti biológie a zaslúžene si tak vybojovali umiestnenie v prvej desiatke.

            Tatiane a Tomášovi blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu našej školy.

            Alexandra Macejová a Martina Bryndzová

            Foto

        • PROJEKT ZDRAVÝ ÚSMEV
          • PROJEKT ZDRAVÝ ÚSMEV

          • Už 8 rokov na Šmeralke školskí asistenti zubnej starostlivosti vykonávajú výchovu k ústnemu zdraviu u detí formou opakovaných cvičení, 5 - 6 krát v jednom školskom roku v jednej triede. Jedno cvičenie trvá jednu vyučovaciu hodinu. Obsahom cvičení je ústna hygiena, fluoridácia, anatómia, výživa, vznik ochorenia všetko formou primeranou veku detí.
            Ciele projektu:
            - príprava školských asistentov zubnej starostlivosti (ŠAZS)
            - výchova k samozodpovednosti za vlastné zdravie
            - výchova k ústnemu zdraviu
            - zníženie kazivosti na Slovensku
            - zníženie počtu celkových ochorení ako následok kazu a parodontitídy
            Túto spoluprácu s Fakultou zdravotníckych odborov PU v Prešove deti obľubujú a vždy sa tešia na ďalšie stretnutia.

            Žiaci 1.-4. ročníka a triedni učitelia
            Zapísala S. Hakučová

            Foto

        • SLÁVICI Z LAVICE
          • SLÁVICI Z LAVICE

          •  

            Dňa 3.5.2024 sa konalo krajské kolo speváckej súťaže Slávici z lavice.V ABC Centrum voľného času sa stretlo veľké množstvo vynikajúcich speváčok, a aj spevákov. Našu školu reprezentovala Soňa Semančíková z triedy 4.C a vo veľkej konkurencii podala super výkon.Gratulujeme a tešíme sa na jej ďalšie spevácke vystúpenia.

            p.uč.Wittnerová

            Foto

    • Kontakty

      • Základná škola, Šmeralova 25, Prešov
      • +421 51 771 78 70 +421 903 213 530
      • Šmeralova 25, 080 01, Prešov Slovakia
      • 36159034
      • 2021387995
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje